Regionalni izazov otvorenih podataka 2024

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

ReSPA inicijativa promoviše proces otvaranja i upotrebe javnih podataka. Regionalni izazov otvorenih podataka 2024 ima za cilj da mapira, nagradi i promoviše inovativnu upotrebu otvorenih podataka u zemljama članicama ReSPA – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji – zarad veće transparentnosti, odgovornosti, povećane inkluzije i efikasnosti u pružanju i dizajnu javnih usluga.

Dodatno, inicijativa osnažuje saradnju javnog sektora, nevladinog, akademskog i privatnog sektora kako bi zajednički koristili podatke na inovativan način i time doprineli poboljšanju javnih usluga, privrednom rastu i većem učešću građana u procesu donošenja odluka.

“Regionalni izazov otvorenih podataka 2024” poziva sve zainteresovane da razviju inovativne mobilne ili web aplikacije, i da iskoriste moć podataka koje objavljuju javne institucije u zemljama članicama ReSPA. Poziv je otvoren za: privatne kompanije, organizacije civilnog društva/fondacije, naučno istraživačke ustanove, fizička lica/grupe fizičkih lica (ugovor će biti potpisan sa koordinatorom tima).

Pojedinosti izazova i uslovi učešća

U procesu razvoja ideja i gotovih rešenja, svi koji žele da se prijave treba da koriste minimum jedan skup otvorenih podataka sa bilo kog zvaničnog portala otvorenih podataka u okviru zemalja članica ReSPA.

Dodatni skupovi podataka koji se koriste mogu biti u bilo kom upotrebljivom formatu (na primer: Excel), a izvor tih podataka može biti bilo koji organ javne uprave, kao i podaci dostupni na sajtu data.europa.eu, a odnose se na zemlje članice ReSPA.

Javni poziv se sastoji iz četiri izazova:

  1. Mobilnost i transportni podaci
  2. Mobilnost radne snage Izazov
  3. Turistički atlas
  4. Demografski trendovi

Rok za podnošenje prijave je 3. maj 2024. godine, do ponoći. Prijave se šalju na mejl: datachallenge.rs@undp.org

Za sve detalje možete konsultovati Javni poziv – Regionalni izazov otvorenih podataka 2024. Zvaničan jezik javnog poziva i svih dokumenata je engleski. Prijavni formular je dostupan na ovom linku.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.