Pitali smo regrutere koji je najefikasniji kanal za zapošljavanje programera u 2022. godini

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Pitali smo regrutere koji je najefikasniji kanal za zapošljavanje programera u 2022. godini

Prilikom traženja posla, senior programeri se uglavnom oslanjaju na preporuke. To pred regrutere stavlja poseban zadatak - oni moraju da znaju kako da pristupe kandidatima, ali i kako da komuniciraju sa njima.

IT tržište nastavlja sa koezistentnim rastom, a čini se da je u 2022. godini nikad veća potražnja za talentovanim kadrom iz ove industije.

O kanalima koje koriste prilikom zapošljavanja programera, popularnom headhunting-u i o tome u kom pravcu ide regrutacija tehničkog IT kadra razgovarali smo sa Tamarom Spasojević (Talent Acquisition Manager u kompaniji COING) i Vanjom Vlaški (Talent Acquisition Specialist u kompaniji Jaggaer).

Kompanija COING osnovana je 2009. godine u Palo Altu, a od iste godine ima svoje predstavništvo u Novom Sadu. Tamara primećuje da se regrutovanje menja iz godine u godinu jer, kako kaže, ranije je bilo manje programera i izbor je bio uži, a danas mnogi od njih imaju dugogodišnje iskustvo i specijalizovali su se za određenu tehnologiju.

Osim toga, u poslednje vreme je sve veći broj IT kompanija na tržištu pa je zbog toga mnogo teže pronaći dobrog kandidata, motivisati ga da uđe u proces selekcije i na kraju ga zaposliti. Iako je sve veći broj IT kompanija na tržištu, Tamara se ne bi složila da je danas teže nego ikada doći do talenata, mada i dalje nije lako:

Ključ je u traženju kandidata koji su u potrazi upravo za onime što i nudimo, što su u našem slučaju, ‘product based’ kompanija i da naši zaposleni mogu da biraju između ‘full remote’ rada, hibridnog modela ili rada iz kancelarije. Tu su i druge stvari, s tim što se nama kroz praksu ovo pokazalo dobro.

Kompanija Jaggaer je u Srbiji prisutna od 2013. godine, prvobitno pod imenom Pool4Tool, a najveće širenje lokalnog tima, kompanija započinje početkom 2020. godine i do danas  je veoma aktivna u širenju globalnog tima upravo u našoj zemlji.

Vanja objašnjava da je sam početak agresivnije regrutacije kompaniji olakšala pandemija koja je nastupila, jer su na tržištu tada imali dosta kandidata koji su usled zatvaranja pojedinih radnih mesta ostali bez radnog angažovanja. Ona ističe da su prve poteškoće u regrutovanju osetili zapravo tokom ove godine, jer kako kaže:

Utisak je da je lokalno tržište preplavljeno ponudama, a sama konkurencija među poslodavcima, veoma jaka -ovde pre svega mislim na benefite i pogodnosti koje se plasiraju i dosta utiču na odluku kandidata prilikom izbora narednog poslodavca.

Ipak, Vanja veruje da je na kraju dana jedna od najvećih razlika upravo u benefitima kojima svaki poslodavac pokušava da privuče zainteresovane.

Kada su u pitanju servisi i platforme za zapošljavanje, obe kompanije u svom regrutovanju koriste nekoliko kanala. COING trenutno otvorene pozicije objavljuje na svojoj web stranici, programere pronalaze i putem LinkedIn-a, te su im veoma bitne i preporuke zaposlenih. Pored toga, prisutni su i na servisima HelloWorld, Joberty, Loop i Infostud. Tu se mogu pročitati detaljnije informacije o kompaniji i pronaći trenutno otvorene pozicije. Tamara dodaje:

Dobra stvar je što ima sve sve više ‘job board’-ova u 2022. godini jer oni doprinose većoj vidljivosti kompanija. Međutim, u COING-u su i dalje na prvom mestu pretraga putem LinkedIn-a, kao i preporuke.

Jaggaer na lokalnom nivou koristi skoro sve dostupne resurse za regrutaciju. Najučinkovitija platfoma za njih je LinkedIn gde se trude da oglašavaju svaku otvorenu poziciju i aktivno traže kandidate.

Uz to, Vanja ističe i Infostud kao drugi resurs bez koga ne bi postigli željene rezultate, jer ova platforma nudi sopstveni ATS, dosta analitičkih podataka, kao i profil poslodavca. Tu je i Joberty, platforma koja nudi profil poslodavca koji kandidati uvek ističu kao bitan faktor prilikom istraživanja i apliciranja za rad u kompaniji Jaggaer.

Headhunting kao veoma važan faktor u regrutaciji IT kadra

Obe kompanije su veoma aktivne i na polju headhunting-a, koji smatraju za veoma važan faktor prilikom regrutacije. U COING-u to je osnova za pronalaženje programera. Otvorene pozicije u ovoj kompaniji uglavnom su seniorske, tako da postoji ceo tim ljudi koji radi pretragu kandidata i kandidatkinja putem LinkedIn-a.

Na taj način su do sada stupili u kontakt sa mnogim ljudima koji su odgovarali zahtevima raspisanih pozicija, a koji su COING videli kao dobru kompanija za dalji razvoj svoje karijere.

Jaggear se svake godine trudi da headhunting bude deo rutine svakodnevnog posla, pogotovo za pojedine pozicije koje imaju malo aktivnih kandidata na celokupnom lokalnom tržištu. Ono što Vanja posebno ističe jeste:

101 novozaposlenih u ovoj godini, njih dvoje su dobili posredništvom ‘headhunting’ agencija, petoro putem LinkedIn ‘hunting’-a, a čak preko trideset pet putem preporuka naših zaposlenih.

Iz svog dosadašnjeg iskustva, Tamara kao najefikasniji kanal za regrutovanje programera u Srbiji ističe LinkedIn, pogotovo ako su potrebni seniori, kao što je slučaj u kompaniji COING. Ona smatra da je razlog tome to što većina senior programera ne traži aktivno posao i neće gledati oglase koji su objavljeni na sajtu kompanije ili na nekim drugim platformama.

Oni uglavnom menjaju posao po preporuci. Zato je potrebno da regruteri i regruterke znaju na koje načine mogu pronaći odgovarajuće kandidate i kandidatkinje putem LinkedIn-a.

S druge strane, Vanja naglašava da je praksa kompanije Jaggear i uzorak koji imaju dobri pokazatelji da su nagrađivanja i ohrabrivanje zaposlenih da doprinesu svojim preporukama jedno od boljih načina da se dođe do kvalitetnih ljudi. Ona, svakako, ne bi isključila ni platforme za poslove, ali verujem da će u budućnosti kombinacija svega navedenog biti neophodna.

Što se tiče budućnosti regrutovanja tehničkog IT kadra, Tamara smatra da ono definitivno sve više ide u smeru pretrage putem LinkedIn-a. Osim toga, programeri sve češće posećuju sajtove, kao što su HelloWorld, Joberty, Reddit i druge.

To im je pristupačan kanal putem kojeg se mogu informisati o određenoj kompaniji, benefitima, procesu selekcije, ali i iskustvima drugih koji su ostavljali komentare. Iz tog razloga, Tamari je drago što se ove platforme sve više razvijaju jer mislim da na dobar način predstavljaju IT kompanije:

Dakle, kanali uglavnom ostaju isti, ali se menjaju ponude. Tu prvenstveno mislim na kompanije koje dolaze na srpsko tržište, na nove pozicije koje ranije nisu postojale ili na nove tehnologije.

Samim tim se menjaju i uslovi rada i benefiti koje određena kompanija nudi, pa se programerima daje mogućnost najboljeg izbora.

Vanja smatra da se trenutno nalazimo na piku ponude i potražnje koja vlada u našoj zemlji, te da ovo otežava regrutaciju jer kandidati imaju pred sobom dosta mogućnosti. Iz tog razloga, teško je predvideti u kome smeru će regrutacija ići u budućnosti, jer su kompanije  osetile dosta promena  tokom proteklih godina.

Ona ističe da je veoma bitno biti spreman na promene, pri čemu posebno misli na HR timove koji među prvima moraju da registruju, istraže i primene promene koje diktira samo tržište.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.