Otkazi i AI alati obeležili su srpski IT u 2023. godini

Otkazi i AI alati obeležili su srpski IT u 2023. godini

Tradicionalno, redakcija Netokracije izdvaja najbitnija dešavanja koja su oblikovala tehnološku industriju u Srbiji u odlazećoj godini.

U toku 2023. godine i zvanično smo ušli u razdoblje koje najbolje opisuje jedna jedina reč – kriza. O tome kakve je posledice recesija na globalnom nivou ostavila na domaću tehnološku industriju redakcija Netokracija tradicionalno analizira u tekstu koji sledi.

Ovo je naša lista događaja koji su u prethodnoj godini oblikovali srpski IT.

 

Milena: U toku odlazeće godine u domaćem IT-ju desilo se nešto što nekoliko godina ranije većina ne bi mogla da zamisli ni u snu – otkazi. Iako su se povremeno mogla čuti upozorenja da dotadašnji rast industrije i plata podseća na mehur od sapunice koji pre ili kasnije mora da pukne, ljudi su bili optimistični.

Međutim, 2023. bila je kao hladan tuš: kriza koja je započela na Zapadu prelila se na domaže tržište i neke od kompanija u Srbiji počele su da otpuštaju ljude. To možda i ne bi bio toliki problem (jer zvanični podaci pokazuju da izvoz IT usluga nastavlja da raste), da neke kompanije nisu pokazale da, iako su na papiru polažu na ljude i kulturu, u praksi uopšte ne neguju te vrednosti. Zaposleni su, u nekim slučajevima, bili nasamareni da preko noći potpišu otkaze, a vlasnici kompanija samo su potvrdili da, iako posluju sa svetom, i dalje imaju mentalitet srpskog gazde.

Zbog toga nam je još bitnije bilo da naglasimo koliko je transparentnost u poslovanju – i kad je dobro i kad je loše, stvar koja zaista pravi razliku.

Prognoze o tome kakva nas situacija čeka u 2024. godini uglavnom su optimistične i, iako je broj oglasa za posao u velikoj meri ispod onog što smo navikli, tržište će se oporaviti. Međutim, hajde da ne zaboravimo najvažnije lekcije iz 2023. godine: “Iako otkazi nisu nikada prijatni, oni ne moraju da budu sramota”, kako je to sročio naš kolega Mudrinić, a vi se, kao zaposleni, edukujte o svojim pravima.

 

Marko: Pripremajući retrospektivu 2023. godine, nekoliko je stvari koje se u startu ističu. Ova godina bila je sve samo ne dosadna, bila je puna izazova i prepreka za sve nas. Nove tehnologije i trendovi smenjuju se brže nego ikada, a čini se da su i startapi imali pune ruke posla kada je prikupljanje finansija u pitanju.

Iako su prognoze za 2023. godinu bile veoma konzervativne, u proteklih 365 dana ipak smo videli neke značajne investicije u domaći ekosistem. OTA Sync obezbedio je €1,3 miliona investicije, srpsko-američki Index Health $3 miliona, Collabwriting €880.000, Motion Ops čak 1,2 miliona za širenje tima u Srbiji, a Mily Tech €1 milion investicije.

Drugim rečima, dok je prethodnih godina možda bilo više manjih investicija, ove godine videli smo nekoliko značajnih investicija u timove koji svoje proizvode razvijaju upravo u Srbiji. Sve to upućuje nas na zaključak da novca i dalje ima, ali da su investitori oprezniji – da traže još izraženije rezultate i priliku za skaliranje proizvoda koji podržavaju.

Za kraj, poručio bih mladim timovima koji su tek na početku da ne odustaju od svojih ideja. Networking i proizvod koji generiše prve korisnike i inicijalni prihod odličan su pokazatelj za svakog investitora – kako domaćeg, tako i stranog.

Ukoliko pak razmišljate o investiciji, skrećem pažnju i na online bazu VC fondova koji je Netokracija nedavno objavila sa ciljem da na jednom mestu prikupi sve informacija o investitorima i fondovima koji posluju u Srbiji. Srećan fundraising i samo hrabro u 2024.

 

Anastasija: Ne mogu da verujem da prođe godina, a AI pomama ne jenjava! Kada rekapituliram događaje i listam tekstove koje sam pisala u proteklih 365 dana, dominira veštačka inteligencija i, naravno, njegovo prevashodstvo – ChatGPTČim je ovaj alat postao viralan, počela sam da ga testiram, čitam i informišem se o njemu, ali i samoj oblasti veštačke inteligencije.

Razgovori sa stručnjacima, posete događajima i konferencijama pružile su mi širu sliku, oprečna mišljenja i ekspertize o primeni veštačke inteligencije u raznim industrijama, a na Netokraciji smo analizirali da li će nam veštačka inteligencija oduzeti poslove i zauvek promeniti tržište rada, ali smo i razgovarali sa progamerima koji već uveliko primenjuju ove alate u svojim svakodnevnim poslovnim obavezama.

U domaćem kontekstu, glavna tema bili su NLP modeli za sprski jezik. Na početku godine, bilo je reči o tome kako su veliki jezički modeli nedovoljno razvijeni zbog čega je razvoj AI alata kod nas nešto sporiji. Ipak, kako je godina odmicala i to se promenilo pa smo ubrzo dobili i SrBERTa  prvi jezički model za pravne tekstove na srpskoj ćirilici. Takođe, u toku je treniranje najvećeg generativnog modela za srpski (i druge južnoslovenske jezike) – yugoGPT 7B – koji će uskoro biti svima slobodno dostupan pod permisivnom licencom!!

Najzad, neki koncenzus struke bio bi da AI neće zameniti samo one koji evoluiraju zajedno sa tehnologijom i umeju da je implementiraju u svoja zanimanja. Što se tiče predviđanja, mislim da smo tek na početku i da će veštačka inteligencija nastaviti da nas iznenađuje, s tim što mislim da Open AI neće zadržati mesto apsolutnog suverena kada su ove tehnologije u pitanju, i da će krenuti pravo međukompanijsko nadmetanje za nadmoć u sferi veštačke inteligencije. Stay tuned!

 

Marko: Činjenica je da game dev industrija u Srbiji i dalje raste uprkos globalnoj krizi koja je ove godine ipak malo poljuljala domaću industriju video igara. Sve to rezultovalo je otkazima u pojedinim kompanijama, o čemu smo i pisali na Netokraciji, ali sam rast i potencijal game dev-a na lokalu ima svetlu budućnost, zahvaljujući velikom broj talentovanih ljudi, osnivanju manjih studija za razvoj video igara i dolasku velikih game dev kompanija.

Odlazeća godina, nije donela previše turbulentna dešavanja u pomenutoj industriji u Srbiji, ali je svakako značajna sa strane edukacije i boljeg pozicioniranja domaće game dev scene na globalnom nivou. Otuda, treba pomenuti da je u 2023. godini Fakultet za medije i komunikacije uveo je nove predmete iz oblasti gejm dizajna u svoj master program Digitalne umetnosti, dok je novosadski 3Lateral zajedno sa Epic games-om predstavio novi Meta Human animator za vernu animaciju ljudskog lica.

Štaviše, imali smo priliku da upoznamo i prvu samostalnu PC video igru Svarog’s Dream kreatora iz Srbije koja će biti dostupna na platformi Steam, dok je naslov Highwater od domaćeg Demagog studija postala prva srpska video igra za streaming servis Netflix games. I ove godine, sada već tradicionalno, preneli smo SGA report o domaćoj game dev sceni koji nam je jasno pokazao da su video igre napravljene u Srbiji za prošlu godinu prihodovale 150 miliona evra, dok domaći game dev ekosistem čini 140 kompanija, studija i timova.

Čini se da bi naredna godina mogla da bude godina oporavka čitave IT industrije, pa bi se samim tim i gaming kao velika industrija, bilo da govorimo o game dev-u ili Esports-u mogao vratiti na svoj standardni „kolosek“. Otuda smatram da bi ponovni rast bio svakako postepen, sa znatno većom dozom opreza prilikom razvoja novih naslova i zapošljavanja ljudi, jer potencijal je svakako tu, samo ga treba iskoristiti pametno i na najbolji mogući način, kako bi što bolje ucrtali Srbiju na mapi globalne game dev scene.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.

Društvene mreže

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).