Domaća 'game dev' industrija u 2021. prihodovala €125 miliona

Domaća ‘game dev’ industrija u 2021. prihodovala €125 miliona, povećava se potražnja za stručnjacima

Asocijacija industrije video igara Srbije objavila je novi izveštaj o stanju domaće 'game dev' scene koja nastavlja da raste. Igre napravljene u Srbiji svetska publika kupila je ili preuzela čak 370 miliona puta tokom 2021. godine.

Opsežno i detaljno istraživanje je pokazalo da su najpopularniji mobilni naslovi video igara, a oni su zaslužni i za najveći deo prihoda od 125 miliona evra tokom prethodne godine koliko je srpska industrija razvoja video igara prihodovala.

Ono što trenutno obeležava globalnu industriju a važi i za našu, jeste da najveći doprinos skaliranju studija i kompanija donose novi talenti. Domaće gejming kompanije ove godine traže 450 novih radnika, a tri najtraženije pozicije su producenti, stručnjaci za monetizaciju i gejm dizajneri i dizajnerke. Trećinu zaposlenih čine žene, po čemu je Srbija i dalje na prvom mestu u Evropi.

Timovima potrebna veća finansijska i poslovna podrška

Komentarišući navedene rezultate kao i trenutnu situaciju na domaćem tržištu razvoja video igara, izvršna menadžerka SGA Kristina Janković, istakla je sledeće:

Posebno nam je drago što u ovom izveštaju imamo tabelu sa trendovima u kojoj pratimo rast najvažnijih podataka već pet godina zaredom. Iz nje se jasno čita da ceo gejming ekosistem raste – broj kompanija, broj zaposlenih, ukupni prihodi. Jedina stvar na kojoj moramo da poradimo je broj objavljenih igara, što znači da mladim timovima treba još veća finansijska i poslovna podrška.

Štaviše, statistika pokazuje da skoro 60% studija razvija originalan IP, tek mali deo radi outsourcing, a sve je veći broj timova koji nude specijalizovane usluge u vezi sa industrijom, poput dizajna zvuka, izrade trejlera, reklama i custom okruženja za razvoj igara. Pored detaljnog pregleda ekosistema, u izveštaju se nalazi i veliki broj stručnih članaka napisanih specijalno za ovu publikaciju. Njihovi autori su vodeći stručnjaci u domaćoj i globalnoj industriji.

Akcenat izveštaja je na tumačenju poslovnog aspekta industrije, zato se tekstovi bave analizom poslednjih akvizicija, potrebom za poreskim olakšicama i novim prilikama u obrazovanju.


Kompletan izveštaj koji je objavila SGA možete pronaći i preuzeti u PDF formatu


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.