Domaća 'game dev' industrija u 2021. prihodovala €125 miliona

Domaća ‘game dev’ industrija u 2021. prihodovala €125 miliona, povećava se potražnja za stručnjacima

Asocijacija industrije video igara Srbije objavila je novi izveštaj o stanju domaće 'game dev' scene koja nastavlja da raste. Igre napravljene u Srbiji svetska publika kupila je ili preuzela čak 370 miliona puta tokom 2021. godine.

Opsežno i detaljno istraživanje je pokazalo da su najpopularniji mobilni naslovi video igara, a oni su zaslužni i za najveći deo prihoda od 125 miliona evra tokom prethodne godine koliko je srpska industrija razvoja video igara prihodovala.

Ono što trenutno obeležava globalnu industriju a važi i za našu, jeste da najveći doprinos skaliranju studija i kompanija donose novi talenti. Domaće gejming kompanije ove godine traže 450 novih radnika, a tri najtraženije pozicije su producenti, stručnjaci za monetizaciju i gejm dizajneri i dizajnerke. Trećinu zaposlenih čine žene, po čemu je Srbija i dalje na prvom mestu u Evropi.

Timovima potrebna veća finansijska i poslovna podrška

Komentarišući navedene rezultate kao i trenutnu situaciju na domaćem tržištu razvoja video igara, izvršna menadžerka SGA Kristina Janković, istakla je sledeće:

Posebno nam je drago što u ovom izveštaju imamo tabelu sa trendovima u kojoj pratimo rast najvažnijih podataka već pet godina zaredom. Iz nje se jasno čita da ceo gejming ekosistem raste – broj kompanija, broj zaposlenih, ukupni prihodi. Jedina stvar na kojoj moramo da poradimo je broj objavljenih igara, što znači da mladim timovima treba još veća finansijska i poslovna podrška.

Štaviše, statistika pokazuje da skoro 60% studija razvija originalan IP, tek mali deo radi outsourcing, a sve je veći broj timova koji nude specijalizovane usluge u vezi sa industrijom, poput dizajna zvuka, izrade trejlera, reklama i custom okruženja za razvoj igara. Pored detaljnog pregleda ekosistema, u izveštaju se nalazi i veliki broj stručnih članaka napisanih specijalno za ovu publikaciju. Njihovi autori su vodeći stručnjaci u domaćoj i globalnoj industriji.

Akcenat izveštaja je na tumačenju poslovnog aspekta industrije, zato se tekstovi bave analizom poslednjih akvizicija, potrebom za poreskim olakšicama i novim prilikama u obrazovanju.


Kompletan izveštaj koji je objavila SGA možete pronaći i preuzeti u PDF formatu


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Intervju

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.