Domaća 'game dev' industrija u 2021. prihodovala €125 miliona

Domaća ‘game dev’ industrija u 2021. prihodovala €125 miliona, povećava se potražnja za stručnjacima

Asocijacija industrije video igara Srbije objavila je novi izveštaj o stanju domaće 'game dev' scene koja nastavlja da raste. Igre napravljene u Srbiji svetska publika kupila je ili preuzela čak 370 miliona puta tokom 2021. godine.

Opsežno i detaljno istraživanje je pokazalo da su najpopularniji mobilni naslovi video igara, a oni su zaslužni i za najveći deo prihoda od 125 miliona evra tokom prethodne godine koliko je srpska industrija razvoja video igara prihodovala.

Ono što trenutno obeležava globalnu industriju a važi i za našu, jeste da najveći doprinos skaliranju studija i kompanija donose novi talenti. Domaće gejming kompanije ove godine traže 450 novih radnika, a tri najtraženije pozicije su producenti, stručnjaci za monetizaciju i gejm dizajneri i dizajnerke. Trećinu zaposlenih čine žene, po čemu je Srbija i dalje na prvom mestu u Evropi.

Timovima potrebna veća finansijska i poslovna podrška

Komentarišući navedene rezultate kao i trenutnu situaciju na domaćem tržištu razvoja video igara, izvršna menadžerka SGA Kristina Janković, istakla je sledeće:

Posebno nam je drago što u ovom izveštaju imamo tabelu sa trendovima u kojoj pratimo rast najvažnijih podataka već pet godina zaredom. Iz nje se jasno čita da ceo gejming ekosistem raste – broj kompanija, broj zaposlenih, ukupni prihodi. Jedina stvar na kojoj moramo da poradimo je broj objavljenih igara, što znači da mladim timovima treba još veća finansijska i poslovna podrška.

Štaviše, statistika pokazuje da skoro 60% studija razvija originalan IP, tek mali deo radi outsourcing, a sve je veći broj timova koji nude specijalizovane usluge u vezi sa industrijom, poput dizajna zvuka, izrade trejlera, reklama i custom okruženja za razvoj igara. Pored detaljnog pregleda ekosistema, u izveštaju se nalazi i veliki broj stručnih članaka napisanih specijalno za ovu publikaciju. Njihovi autori su vodeći stručnjaci u domaćoj i globalnoj industriji.

Akcenat izveštaja je na tumačenju poslovnog aspekta industrije, zato se tekstovi bave analizom poslednjih akvizicija, potrebom za poreskim olakšicama i novim prilikama u obrazovanju.


Kompletan izveštaj koji je objavila SGA možete pronaći i preuzeti u PDF formatu


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Novost

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.