Mentori, edukacija i finansijska podrška: Šta Raising Starts program pruža startapima u ranoj fazi razvoja?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Mentori, edukacija i finansijska podrška: Šta Raising Starts program pruža startapima u ranoj fazi razvoja?

Raising Starts je prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima i kompanijama u najranijim fazama razvoja inovativnih proizvoda i usluga, obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Kroz rad sa startapima u okviru različitih programa NTP Beograd, stručni tim ove organizacije primetio je da se osnivači na početku svog preduzetničkog puta suočavaju sa nedostatkom biznis znanja, kao i da nedostatak 3F izvora finansiranja u Srbiji, koje uglavnom pokriva najraniju fazu razvoja startapa u svetu, predstavlja prepreku za kreiranje većeg broja startapa u ekosistemu.

Raising Starts je nastao kao odgovor na upravo te potrebe, sa ciljem da startapi lakše savladaju prepreke na putu od ideje do tržišta i spremnosti za dalje investicije. Pomenuti program donosi upravo ono što je najpotrebnije – bespovratnu finansijsku podršku (do 20.000 CHF) bez uzimanja udela u vlasništvu i znanje mentora. Vlada Švajcarske je prepoznala značaj ovakvog programa za startap ekosistem u Srbiji i podržala razvoj i realizaciju Raising Starts-a.

Kroz prethodna dva poziva odabrano je 80 startap timova i kompanija kojima su obezbeđeni vrhunski stručnjaci za obuke u vrlo specifičnim poslovnim oblastima, dok je 36 startap kompanija koje su pokazale najveći potencijal i posvećenost, dobilo i dodatnu mentorsku i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Sada su otvorene prijave za treći poziv startap timovima i kompanijama, a koje su otvorene do 28. decembra u podne na zvaničnoj stranici programa. O ovom programu razgovarali smo sa predstavnicima startapa Collabwriting (Sandra Iđoški) i Brush Galaxy (Petar Kostić) koji su prošli čitav proces edukacija i mentorstva, kao i sa Nevenom Janković koja je koordinator Raising Starts-a.

NTP je do sada uspešno podržao preko 150 startap timova

Već na početku ovog teksta, Nevena nam je otkrila da Raising Starts donosi startapima usmerenje u razvoju i pruža potrebna znanja da dođu do brže validacije na tržištu i time smanje rizik od neuspeha. Prema njenim rečima, mnogi startapi ne prežive prvi susret sa tržištem, zato je fokus programa na tržišnoj validaciji MVP-a, jačanju tima i pripremi za naredne runde finansiranja. Ovo se postiže kroz obuke koje su zasnovane na lean startup metodologiji i intenzivan mentorski proces u trajanju od šest meseci.

Takođe, Nevena ističe da priliku za ovakvu podršku program donosi startapima širom Srbije, budući da se sprovodi kroz tri naučno-tehnološka parka u Beogradu, Nišu i Čačku, dok je krajnji cilj programa osnivanje i razvoj startap kompanija u svim regionima Srbije, a time i povećanje investicija, izvoza i zapošljavanja.

Govoreći nam o tome šta ovaj program zapravo izdvaja od drugih sličnih inicijativa koje imaju za cilj da pomognu startapima, Nevena ističe da program pre svega izdvaja jedinstvena mentorska podrška koja je od alumni startapa prepoznata kao najveća vrednost za njihov razvoj.

“Kroz prvu fazu programa imamo priliku da upoznamo startap osnivače i mapiramo njihove potrebe, što nam daje mogućnost da prilikom kreiranja idealnog match-a startapa i biznis i tech mentora uzmemo u obzir različite segmente – obrazovanje, prethodno iskustvo i poznavanje industrije, ali i sam pristup radu”, kaže Nevena, objašnjavajući detaljnije benefite koji očekuju startape polaznike programa:

Mentorski proces se konstantno prati obezbeđujući da svaka strana u tom radu ima vrednost. Mrežu od preko 60 međunarodnih i domaćih mentora čine uspešni startap osnivači koji su i sami prošli put podizanja višemilionskih investicija i proboja na globalnom tržištu, predstavnici fondova i stručnjaci u specifičnim oblastima razvoja, koji dele svoje znanje i konekcije i čine zajednicu koja je prava odskočna daska startapima. Neverovatan je podatak da je više od 750 mentorskih sesija održano tokom prva dva ciklusa.

Startapi kroz program dobijaju i bespovratnu finansijsku podršku koja ne podrazumeva uzimanje vlasništva u kompaniji. Kao što naziv programa govori, sa finansijskom podrškom koju program nudi za startape počinje podizanje investicije, pa se kroz taj proces, uz podršku tima NTP, startapi uče i budžetiranju, finansijskom planiranju i ostalim administrativnim segmentima poslovanja, koja možda nisu toliko atraktivna za startape, ali su sastavni deo podizanja svake investicije i vođenja kompanije.

Ono što u ovom slučaju treba pomenuti, jeste da iza Raising Starts programa stoji tim NTP Beograd koji je do sada podržao više od 150 startap timova i kompanija konstantno učeći o načinu funkcionisanja startapa, što im daje mogućnost da se kreira program koji će u potpunosti odgovoriti specifičnim potrebama ranog razvoja.

Bitno je i napomenuti da se kroz Raising Starts program poseban fokus stavlja na podršku ženskom tehnološkom preduzetništvu (čak 39% startapa podržanih u prethodna dva Raising Starts poziva ima ženu suosnivača), kao i na značaj intelektualne svojine i vlasničke strukture startapa.

Otuda, Nevena kaže da kako bi startapi što pre potvrdili da mogu da se šire na međunarodna tržišta, sa svakom kompanijom se radi osnovna pretraga mogućnosti zaštite nekog od prava i poslovanja na primarnim tržištima, ali i edukacija na ovom polju kako bi bili spremni za pregovore sa narednim investitorima ili potencijalnim partnerima:

Celokupna intelektualna svojina ostaje u vlasništvu startapa. U ovom delu programa blisko sarađujemo sa Švajcarskim institutom za zaštitu intelektualne svojine (Swiss IPI) i sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Svakog ciklusa određeni broj startapa dobija i dodatnu finansijsku podršku za zaštitu intelektualne svojine na globalnom nivou, u zavisnosti od njihove biznis strategije.

Otkrivajući nam više o tome kako bi mogli da izgledaju planovi za Raising Starts program u narednom periodu, Nevena kaže da najbolje govori činjenica kako je čak 17 startapa od 36 podržanih već u toku Raising Starts-a prikupilo dodatne izvore finansiranja, ali i da je ovakav vid podrške dobar i potreban i sa nestrpljenjem se očekuje nova generacija Raising Startera:

Ono što smo uvideli u radu sa kompanijama iz prva dva ciklusa jeste da su oni i dalje “na početku” i da postoji potreba za intenzivnim radom i nakon šest meseci trajanja programa. Imajući to u vidu, u narednom periodu planiramo stavljanje dodatnog fokusa na skaliranje alumni startapa i njihovoj pripremi za investicije.

Finansijska podrška ključna u daljem razvoju proizvoda

U nastavku ovog teksta, imali smo priliku da razgovaramo sa predstavnicima startapa koji su već prošli Raising Starts program. Svoje iskustvo sa nama je podelila Sandra Iđoški, koja nam je rekla kako se otvorio konkurs za drugi ciklus Raising Starts programa u periodu dok je zajedno sa svojim timom ozbiljnije počela da razmišlja o tome da se posvete razvoju Collabwriting-a.

Ona nam otkriva da je zajedno sa svojim timom i prethodnim startapom već bila deo zajednice Naučno-tehnološkog parka, kao i da su znali da im je kompletno znanje koje su tada prikupili značajno pomoglo. Ono što su znali kada su se odlučili da se prijave jeste da ih čeka odlična startap zajednica, ali i povezivanje sa stručnim mentorima i nove prilike za učenje s obzirom na to da početna faza razvoja startapa nosi sa sobom i veliki rizik:

Najveći rizik u tim početnim fazama je svakako da se uloži mnogo vremena u proizvod koji zapravo tržištu nije ni potreban. Sama struktura projekta je bila takva da smo prolazili kroz različite faze validacije našeg rešenja što kroz zadatke što kroz samu komunikaciju sa drugim učesnicima programa o tome na čemu radimo.

Sandra nam je otkrila da je program Raising Starts za njen startap počeo serijom predavanja i procesom validacije njihovih ideja. “Svake nedelje smo sa predavačima prelazili ključne oblasti za razvoj startapa, dok smo kroz razgovore sa već ostvarenim preduzetnicima imali priliku da dobijemo uvid kako to sve u praksi izgleda”, kaže naša sagovornica i ističe sledeće:

Kada smo naučili “osnove”, naredni korak je bio pitch. Za nas je to bio prvi “inperson” pitch, gde smo dobili povratne informacije o tadašnjem napretku i planovima. Nakon pitch-a i narednog procesa selekcije, ulazak u drugu fazu programa značio je finansijsku podršku i fokus na postizanje KPI-jeva koje smo postavili za naš dalji napredak.

Tokom trajanja programa, Sandra i njen tim su imali podršku celog NTP tima, a ovo im je bilo veoma značajno kada su se odlučili na registraciju autorskog dela kako bi ostvarili pravo na olakšice, ali i registraciju žiga. O tome koliko i na koji način im je stečeno znanje na programu i rad sa mentorima pomoglo u razvoju, naša sagovornica je rekla sledeće:

Za nas je sama mentorska podrška koju smo dobili tokom druge faze programa bila i najznačajniji deo učestvovanja na programu. Naš mentor je bio Gilad Uziely, preduzetnik iz Izralea, koji je stvarno nesebično delio svoje prethodno stečeno znanje. Kao neko ko je već uspešno podigao 10 miliona dolara investicije za svoj startap, pomogao nam je da postavimo bolje svoja očekivanja za ceo proces i uputio nas kako da se najbolje pripremimo za komunikaciju sa VC fondovima.

S obzirom na to da su kao tim dobili finansijsku podršku NTP-a, Sandra kaže da su ovu važnu podršku iskoristili najvećim delom da unaprede razvoj svog proizvoda – delom na opremu, a delom na zapošljavanje developra koji je s njima radio na razvoju planiranih funkcionalnosti.

Sandra takođe ističe da je, kada su startapi u pitanju, često najteže početi, a Raising Starts je tu da pomogne preduzetnicima da naprave prve korake. “Zajednica, povezivanje sa kvalitetnim mentorima, prvi pitch-evi i početna sredstva su sve razlozi zašto neko ko je nov u startap svetu (ili radi na nečem novom) treba da se prijavi za Raising Starts”, zaključila je naša sagovornica.

Učenje od iskusnih preduzetnika važno za dalje građenje malog biznisa

Raising Starts program uspešno je prošao i tim startapa Brush Galaxy, koji se prijavio par meseci nakon lansiranja prve verzije ove platforme za umetnike koji rade u digitalnom okruženju. Petar Kostić je za Netokraciju istakao da su na samom startu platforme beležili prve korisnike i prodaju, kao i da su shvatili da će im uskoro biti potrebna i prva veća finansijska, kao i pomoć mentora iz raznih oblasti:

Na samom početku smo se borili da ostvarimo stabilnost platforme i da privučemo nove korisnike. Program Raising Starts nam je pomogao da osmislimo kvalitetnu marketinšku strategiju koja nam je pomogla da dođemo do novih korisnika pri niskim troškovima akvizicije.

Petar kaže da je ceo program zapravo ubrzan ali da predstavlja detaljan kurs o pokretanju biznisa, zasnovan na potvrđenim metodologijama koje primenjuju najuspešniji startapi današnjice. Zahvaljujući našem sagovorniku, saznali smo da program obuhvata predavanja, radionice, pičovanje i drugo.

Jedna od najkorisnijih stvari koje je tim iza Brush Galaxy-ja usvojio kroz program jeste da svaku hipotezu koja se odnosi na biznis treba ispitati uz pomoć korisnika/kupaca i da ne treba donositi pretpostavke na osnovu ličnih stavova. O stečenom znanju na programu i radu sa mentorima, Petar iznosi sledeće detalje:

Učestvovanjem na ovakvom programu sebi kupujete vreme u razvijanju biznisa, jer učite od iskusnih preduzetnika koji su pravili razne greške i mogu da vas upozore na iste, kako bi vama olakšali put. Upravo su ovakvi saveti bili podjednako značajni kao i finansijska podrška.

Tim ljudi koji radi na Raising Starts programu je dosta posvećen i pruža maksimalnu podršku svakom članu programa, tako da je i to bilo veliko olakšanje za nas. Finansijska sredstva smo iskoristili za razvoj platforme, R&D i zapošljavanja eksperata.

Na samom kraju ovog teksta Petar daje savete startapima da ukoliko smatraju da imaju dobru ideju za razvoj biznisa ili su na početku razvijanja iste, da je Raising Starts program prema njegovim rečima dobra opcija – jer će dobiti ekspertsku pomoć ljudi iz startap sveta, zatim i finansijsku podršku koja je potrebna svakome ko startuje u svetu preduzetništva.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.