Quantox nastavlja da podstiče IT decentralizaciju: Kompanija otvorila nove kancelarije u Podgorici i Banjaluci - Netokracija.rs

Quantox nastavlja da podstiče IT decentralizaciju: Kompanija otvorila nove kancelarije u Podgorici i Banjaluci

Prvi zaposleni već su se pridružili timu od preko 350 visoko kvalifikovanih stručnjaka. Kompanija najavljuje nova zapošljavanja i nastavlja sa širenjem poslovanja izvan velikih IT centara.

Uprkos trendu vezivanja domaćeg IT-ja za prestonicu i još nekoliko većih gradova, globalna pandemija i želja za životom u manjim mestima pokazali su nam da velike kancelarije u skupim poslovnim centrima uglavnom nisu preduslov za produktivan i kvalitetan rad.

Sa idejom da regrutuje ljude i van velikih centara, kompanija Quantox otvorila je još pre nekoliko godina kancelarije u Kragujevcu, Čačku i Ćupriji, da bi se potom proširila na Ukrajinu i Severnu Makedoniju. Ovih dana, saznali smo da su otvorene i dve nove kancelarije u Podgorici i Banjaluci, čime je napravljen još veći iskorak na regionalnom tržištu.

Kompanija je u ovom trenutku prisutna u 12 kancelarija raspoređenih u 6 zemalja.

CEO Quantox Technology, Filip Karaičić, otkrio nam je odakle se rodila potreba za regionalnim širenjem:

Želja za dodatnim jačanjem tima stručnjacima van prostora Srbije javila se još 2019. godine. Konačno je, nakon izazovne godine, omogućena i njegova realizacija. To su tržišta koja imaju potencijal, isto smo govorno područje, sličan mentalitet i Quantox već ima i prve članove tima u ovim gradovima.

Kombinacija njihovih talenata omogućava nam da veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda. Ono što želimo da postignemo proširenjem jeste da priključenjem eksperata iz regiona dodatno unapredimo rezultate našeg tima, ali i omogućimo još kvalitetniju razmenu znanja i iskustava.

Mogućnost izbora najveći je benefit

Razgovarajući o protekloj godini i kako se globalna pandemija odrazila na poslovanje ove kompanije, Filip za Netokraciju kaže da je 2020. godina donela promene svima, pa tako i Quantoxu, ali da se tim uspešno prilagodio. Govoreći o radu od kuće, naš sagovornik ističe da je to benefit koji su zaposleni i ranije imali, samo je tada dodatno produžen, a od 2021. godine i trajno uveden kao mogućnost izbora:

Pandemija jeste uticala na tržište, ali smo mi održali naš tim, kvalitet i uslove rada i produktivnost – bez posledica za naše zaposlene. Nismo otkazali saradnju nijednom zaposlenom, nismo smanjivali ni plate, a sa druge strane smo održali kvalitetnu saradnju i komunikaciju sa partnerima i klijentima.

Svima nam je bio potreban period prilagođavanja, uzajamne tolerancije i dovijanja da se red u poslovanju sačuva. Plan širenja je svakako postojao i mi ga danas realizujemo, a dodatna digitalizacija različitih sektora tome je samo doprinela.

Karaičić ne skriva da se u kompaniji velika pažnja posvećuje uslovima za rad, kvalitetu projekata na kojima se radi, kao i drugim benefitima poput fleksibilnog radnog vremena, privatnog zdravstvenog osiguranja i mogućnosti za dodatno profesionalno usavršavanje koje zaposleni iz svih zemalja u kojima je Quantox mogu da koriste – pa tako i budući zaposleni koji budu deo timova u Podgorici ili Banjaluci.

Nastavlja se sa decentralizacijom IT industrije – kompanija otvorila čak 250 novih pozicija

Kako saznajemo, potražnja za kvalitetnim kadrom u ovim gradovima je već uveliko u toku, a otvorene pozicije mogu se pronaći na zvaničnom sajtu ove kompanije. U ovom trenutku kompanija je oglasila preko 250 otvorenih pozicija. Filip ističe da je pored ciljeva za povećanje timova neophodno održati i kvalitet i postavljene standarde rada, ali napominje da se zainteresovani mogu prijaviti za sve otvorene pozicije – kompanija svakako naglašava ukoliko su neke od njih vezane za određenu lokaciju.

Za kraj, upitali smo našeg sagovornika i zašto Quantox podržava decentralizaciju IT industrije i kako generalno gleda na rad iz manjih mesta. Naš sagovornik kaže da je prisustvo u manjim gradovima dobro za jednu IT kompaniju jer na taj način promoviše zdravu work-life balance kulturu, pogotovo u post-pandemijskim uslovima u kojima su se mnogi mladi stručnjaci vratili u svoja rodna mesta.

“Širimo svest o tome da manja mesta imaju dosta toga da pruže i da, kada ljudima omogućite da zadrže svoje najvažnije životne navike, vi činite dobro i za zajednicu, i za tim i, na kraju, za samu kompaniju”, zaključuje Filip i dodaje da će kompanija i u godinama koje su pred nama nastojati da aktivno podržava decentralizaciju domaće IT industrije, istovremeno pružajući mogućnost ljudima da rade na globalnim projektima sa lokacije koja njima najviše odgovara.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.