Quantox nastavlja da podstiče IT decentralizaciju: Kompanija otvorila nove kancelarije u Podgorici i Banjaluci - Netokracija.rs

Quantox nastavlja da podstiče IT decentralizaciju: Kompanija otvorila nove kancelarije u Podgorici i Banjaluci

Prvi zaposleni već su se pridružili timu od preko 350 visoko kvalifikovanih stručnjaka. Kompanija najavljuje nova zapošljavanja i nastavlja sa širenjem poslovanja izvan velikih IT centara.

Uprkos trendu vezivanja domaćeg IT-ja za prestonicu i još nekoliko većih gradova, globalna pandemija i želja za životom u manjim mestima pokazali su nam da velike kancelarije u skupim poslovnim centrima uglavnom nisu preduslov za produktivan i kvalitetan rad.

Sa idejom da regrutuje ljude i van velikih centara, kompanija Quantox otvorila je još pre nekoliko godina kancelarije u Kragujevcu, Čačku i Ćupriji, da bi se potom proširila na Ukrajinu i Severnu Makedoniju. Ovih dana, saznali smo da su otvorene i dve nove kancelarije u Podgorici i Banjaluci, čime je napravljen još veći iskorak na regionalnom tržištu.

Kompanija je u ovom trenutku prisutna u 12 kancelarija raspoređenih u 6 zemalja.

CEO Quantox Technology, Filip Karaičić, otkrio nam je odakle se rodila potreba za regionalnim širenjem:

Želja za dodatnim jačanjem tima stručnjacima van prostora Srbije javila se još 2019. godine. Konačno je, nakon izazovne godine, omogućena i njegova realizacija. To su tržišta koja imaju potencijal, isto smo govorno područje, sličan mentalitet i Quantox već ima i prve članove tima u ovim gradovima.

Kombinacija njihovih talenata omogućava nam da veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda. Ono što želimo da postignemo proširenjem jeste da priključenjem eksperata iz regiona dodatno unapredimo rezultate našeg tima, ali i omogućimo još kvalitetniju razmenu znanja i iskustava.

Mogućnost izbora najveći je benefit

Razgovarajući o protekloj godini i kako se globalna pandemija odrazila na poslovanje ove kompanije, Filip za Netokraciju kaže da je 2020. godina donela promene svima, pa tako i Quantoxu, ali da se tim uspešno prilagodio. Govoreći o radu od kuće, naš sagovornik ističe da je to benefit koji su zaposleni i ranije imali, samo je tada dodatno produžen, a od 2021. godine i trajno uveden kao mogućnost izbora:

Pandemija jeste uticala na tržište, ali smo mi održali naš tim, kvalitet i uslove rada i produktivnost – bez posledica za naše zaposlene. Nismo otkazali saradnju nijednom zaposlenom, nismo smanjivali ni plate, a sa druge strane smo održali kvalitetnu saradnju i komunikaciju sa partnerima i klijentima.

Svima nam je bio potreban period prilagođavanja, uzajamne tolerancije i dovijanja da se red u poslovanju sačuva. Plan širenja je svakako postojao i mi ga danas realizujemo, a dodatna digitalizacija različitih sektora tome je samo doprinela.

Karaičić ne skriva da se u kompaniji velika pažnja posvećuje uslovima za rad, kvalitetu projekata na kojima se radi, kao i drugim benefitima poput fleksibilnog radnog vremena, privatnog zdravstvenog osiguranja i mogućnosti za dodatno profesionalno usavršavanje koje zaposleni iz svih zemalja u kojima je Quantox mogu da koriste – pa tako i budući zaposleni koji budu deo timova u Podgorici ili Banjaluci.

Nastavlja se sa decentralizacijom IT industrije – kompanija otvorila čak 250 novih pozicija

Kako saznajemo, potražnja za kvalitetnim kadrom u ovim gradovima je već uveliko u toku, a otvorene pozicije mogu se pronaći na zvaničnom sajtu ove kompanije. U ovom trenutku kompanija je oglasila preko 250 otvorenih pozicija. Filip ističe da je pored ciljeva za povećanje timova neophodno održati i kvalitet i postavljene standarde rada, ali napominje da se zainteresovani mogu prijaviti za sve otvorene pozicije – kompanija svakako naglašava ukoliko su neke od njih vezane za određenu lokaciju.

Za kraj, upitali smo našeg sagovornika i zašto Quantox podržava decentralizaciju IT industrije i kako generalno gleda na rad iz manjih mesta. Naš sagovornik kaže da je prisustvo u manjim gradovima dobro za jednu IT kompaniju jer na taj način promoviše zdravu work-life balance kulturu, pogotovo u post-pandemijskim uslovima u kojima su se mnogi mladi stručnjaci vratili u svoja rodna mesta.

“Širimo svest o tome da manja mesta imaju dosta toga da pruže i da, kada ljudima omogućite da zadrže svoje najvažnije životne navike, vi činite dobro i za zajednicu, i za tim i, na kraju, za samu kompaniju”, zaključuje Filip i dodaje da će kompanija i u godinama koje su pred nama nastojati da aktivno podržava decentralizaciju domaće IT industrije, istovremeno pružajući mogućnost ljudima da rade na globalnim projektima sa lokacije koja njima najviše odgovara.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Karijere

Platforme za zapošljavanje otkrivaju trendove u IT-ju: Ko su najtraženiji kadrovi i tehnologije?

Otkrivamo kako u ovom trenutku u Srbiji izgleda presek stanja na IT tržištu po pitanju zapošljavanja.

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Propustili ste

Gaming

Kako je gejming promenio svet: Od arkadnih mašina do veštačke inteligencije i online igranja

Na nedavno završenom Weekend Media Festivalu održan je panel o globalno sve zanimljivijoj temi 'Kako je gejming promenio svet'. Panelisti su u najvećoj meri govorili o istorijatu i budućnosti ove industrije u regionu ali i šire.

Karijere

Huawei poziva studente iz Srbije da upoznaju 5G i AI iz prve ruke kroz edukativni program

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji do 7. oktobra mogu da se prijave za učešće u programu za mlade talente kompanije Huawei. U sklopu programa studenti će imati priliku iz prve ruke da uče o novim tehnologijama koje aktivno menjaju svet oko nas.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Delivery direktor?

Nikola Đorđević iz kompanije Levi9 deli svoja razmišljanja.

Startapi i poslovanje

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Office Talks Podcast

U čemu je tajna najboljih IT poslodavaca?

O brendiranju poslodavaca sve se više priča u korporativnom i IT svetu u Srbiji. Čini se da je ovo jedna od retkih oblasti gde naša zemlja ne kaska mnogo za razvijenim državama. Upravo o ovoj oblasti i dobrim praksama razgovaramo sa Katarinom Šonjić - Employer Branding konsultantom.

Startapi i poslovanje

Domaći Tapni osigurao €200.000 investicije od investitora okupljenih oko Inicijative Digitalna Srbija

Poslovni anđeli koja okuplja DSI investirali su 200.000 evra u domaći startap Tapni koji nudi rešenje za digitalizovanje vizit karti tj. razmenu poslovnih kontakata.