Tatjana i Stefan napravili su YouTube kanal Become QA Expert

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Tatjana i Stefan kreirali su YouTube kanal putem kog pomažu QA inženjerima da unaprede svoje znanje

'Become QA Expert' je YouTube kanal posvećen softverskom testingu, a pokrenuli su ga mladi inženjeri koji rade u ovoj oblasti.

Stefan Šalipurević, jedan od osnivača pomenutog YouTube kanala, se u oblasti software testing-a našao sasvim slučajno, kada je počeo da radi u jednoj manjoj firmi u Novom Sadu. “Želja mi je bila da postanem developer, te je moje učenje teklo u tom pravcu, ali splet okolnosti me je odveo na drugu stranu, gde sam shvatio nakon kratkog vremenskog perioda da mi se ta pozicija zapravo jako sviđa, te sam do dana današnjeg ostao u tom poslu”, objašnjava on.

Uz dobre mentore, priseća se naš sagovornik, je svaki dan sve više napredovao, da bi danas došao u poziciju da mentoriše kolege u firmi u kojoj je trenutno zaposlen. “To je jedna mlada firma u Novom Sadu, po imenu Xcentric IT, u koju sam došao negde od njenog nastanka i u kojoj sam bio zadužen, da pored osnovnih aktivnosti koje nosi moja rola, podignem i celi test sistem od nule”, kaže Stefan i dodaje da se u ovaj poduhvat kreiranja YouTube kanala upustio zajedno sa svojom devojkom Tatjanom Zekić koja je u ovoj profesionalnoj oblasti nešto više od dve godine:

Kod mene je sve počelo sa jednom radionicom koja se održavala u prostorijama PMF-a u Novom Sadu koji sam studirala. Radionica je bila namenjena za software testere i bez puno premišljanja sam se prijavila i prošla njihovu obuku. Nedugo nakon toga regruteri iz Levi9 kompanije (koja je organizovala radionicu) su me kontaktirali u želji za saradnjom i pristala sam. Tu počinje moja profesionalna karijera.

Ta znanja koja su u međuvremenu prikupili sada nastoje da podele sa širom publikom u sklopu svog YouTube kanala Become QA Expert, o kom detaljnije govorimo u nastavku.

Kanal pomaže i početnicima i iskusnim QA inženjerima

Ideja za kreiranjem ovog kanala javila im se početkom ove godine i nakon kreiranja nekog preliminarnog plana razvoja kanala i pronalaska alata koji su im bili potrebni u procesu snimanja i obrade videa, krenuli su u ovu avanturu:

Počeli smo sa velikim entuzijazmom i kanal je dobio veliki broj pratilaca jako brzo, još na samom početku ali smo, nažalost, zbog nedostatka vremena koje je potrebno da se napravi kvalitetan materijal, napravili pauzu od par meseci. Nedavno, pre mesec dana, vratili smo se ponovo u igru i jako smo srećni zbog toga.

YouTube generalno, dodaju oni, je platforma koja se odavno i sve više koristi za učenje, a to su osetili i na sopstvenoj koži kada su na početku svoje karijere pokušavali da u moru tehnologija, informacija i materijala koji su dostupni na Internetu izaberu nešto korisno. “Poučeni tim iskustvom i prateći trenutnu situaciju koliko su QA inženjeri danas postali traženi i koliko iz dana u dan raste interesovanje ljudi da se kvalifikuju za taj posao, došli smo do ideje za YT kanal”, kažu oni i dodaju da je kanal posvećen kako apsolutnim početnicima u ovom poslu, tako i onima koji žele da nadograde svoje znanje:

Cilj nam je da kreiramo materijal za ljude koji nemaju nikakvo znanje u ovoj oblasti i da ih polako provodimo kroz sve teme, oblasti i veštine koja će im biti potrebne od samog početka karijere pa sve do nekog naprednijeg nivoa, tako da onaj ko je početnik može da isprati sve lekcije postepeno, a oni koji žele proširiti svoje znanje mogu odmah preći na naprednije teme. Plan je da kanal sadrži materijal koji obrađuje raznovrsnu tematiku: testiranje softvera uopšte, šta je to i zašto je važno, glavni principi i tipovi testiranja, konkretni primeri na live web aplikaciji kako se određeni web elementi testiraju, itd.

Drugi, takoreći napredniji deo sadržaja, obrađivaće teme poput automatizacije UI i API testova i raznih ostalih alata koje QA engineer-i koriste svakodnevno. Trudimo se da gde god je to moguće ubacimo i konkretne primere i savete. Naravno, uvek smo otvoreni za pitanja naših pratilaca kanala, i usvajaćemo predloge za teme nekih videa ako se ukaže interesovanje za nešto što nam bude zvučalo kao zanimljivo i korisno da obradimo u nekom trenutku. Ova oblast u IT struci je konstantno u razvoju, te verujemo da je izvor tema za koje ćemo snimiti videe skoro pa nepresušan.

Tatjana i Stefan dodaju i da im vreme za kreiranje nekog videa zavisi od tematike, da li je to nešto za šta je potreban veliki teorijski uvod, ili je nešto što bi se i bez nekog preteranog teoretisanja moglo objasniti na konkretnim primerima. “Lekcije koje se sprovode prikazivanjem određenih testing aktivnosti na live websajtu npr, odnose mnogo manje vremena nego lekcija za koju se mora napraviti smislena, oku prijatna i zanimljiva prezentacija”, objašnjavaju oni i dodaju da samo kreiranje lekcije nije sve što je potrebno – nakon toga sledi obrada videa i smišljanje marketinga za taj video, koji se uglavnom sastoji u tome da objavljujemo naš materijal na raznim platformama za društvene mreže poput Linkedina, Facebooka, Instagrama, sa raznih profila.

‘Mnogi ne znaju koliko je kompleksna uloga jednog QA inženjera’

Jedan od razloga zašto su naši sagovornici odlučili da pokrenu kanal jeste i činjenica da se, kako kaže Stefan, na domaćem tržištu QA inženjere često tretiraju kao obični testeri. “Skoro svaka predrasuda ili pogrešno mišljenje o nečemu proizilazi iz nepotpunog razumevanja onoga što to predstavlja, tako mislim da je i ovde slučaj. Mnogi ne znaju koliko je kompleksna uloga jednog QA inženjera. Njegov zadatak nije samo da slepo gleda u zahteve klijenta, klikće po aplikaciji i upoređuje očekivani ishod nekog scenarija sa stvarnim. Njegova uloga je mnogo, mnogo veća od toga”, kaže Šalipurević i dodaje:

QA inženjer treba da učestvuje i svojim znanjem i veštinama da utiče na ceo proces kreiranja sofvera, od samog začetka projekta gde zajedno sa svojim timom razmatra logiku i slaganje zahteva klijenta u celosti, traži rupe u zahtevima, postavlja razn a pitanja (iz svoje perspektive), učestvuje u raznim sastancima brainstormovanja sa klijentima direktno, daje svoje predloge za moguća poboljšanja softvera, zatim mapira sva moguća scenarija koje bi zadnji korisnik mogao da pokuša koristeći taj softver, prijavljuje defekte, usko sarađuje sa developerima, istražuje, dokumentuje, automatizuje te scenarije, koristi razne napredne platforme i alate za koje je potreban i neki programski jezik, i nakon svega toga on je taj koji daje zeleno svetlo da li je kvalitet softvera koji se pravi na zadovoljavajućem nivou, i to opet na osnovu nekih kriterijuma koje on, samostalno ili sa ostatkom tima mora da definiše.

Zvuči jednostavno, zar ne? 🙂

Naravno, dodaje Stefan, sve to zavisi od firme do firme, i od projekta do projekta, ali to je ono za šta bi testeri trebalo da se izbore, ako već nisu u takvoj poziciji. “Tatjana i ja smo radili u timovima gde je sve ovo bilo podrazumevano i podržavano, i mi smatramo da je to ispravan način funkcionisanja jednog tima”, kaže on.

A što se tiče drugih predrasuda prema ovoj vrsti profesionalaca, Tatjana i Stefan dodaju da je uglavnom zastupljeno mišljenje da oni i nisu toliko važni kao rola u razvoju softvera, ali i taj stav polako isčezava, te da je posao QA inženjera jednostavan, da mu nije potrebno specijalno tehničko znanje, da to može da radi svako. Tatjana dodaje:

Postoje kompanije koje smatraju da developeri mogu da budu ujedno i testeri svog koda, ali smatramo da to nikada ne može biti baš dobra kombinacija, iz najjednostavnijeg mogućeg razloga – zbog različitih perspektiva iz kojih developer i tester posmatraju softver. Developer ne može objektivno istestirati svoj kod.

Naravno, kad smo već kod teme testiranja, jako je važno napomenuti, da testeri nisu jedini koji treba da testiraju softver, to treba da radi ceo tim, u raznim aspektima i slojevima projekta, ali tester je taj koji je na kraju odgovoran za kvalitet.

Za kraj, ovaj dvojac otkrio nam je i kakvi su planovi za budućnost: sve veći kvalitet video materijala i što veći broj tema, a jedna od ideja u budućnosti jeste da uvedu i prevode za tutorijale za početak na par jezika (pored postojećeg engleskog) a kasnije da tu listu prošire.

“Želja nam je i da postignemo veliki broj pratilaca gde ćemo se svi međusobno upotpunjavati sa znanjem i iskustvima. Takođe, ako se priča realizuje kako smo zamislili, onda planiramo da napravimo i sajt gde će se moći diskutovati o raznim temama vezanim za QA u obliku foruma. Ono što je još važno napomenuti jeste da ćemo obrađivati i teme koje nemaju direktne veze za rolom QA engineer-a, ali su ipak potrebne za uspešno obavljanje tog posla, kao što su: project management alati, osnove html i css, baza podataka itd…”, zaključuju oni.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Developer Experience

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.