Večito pitanje: Da li dizajneri moraju znati da kodiraju?

Večito pitanje: Da li dizajneri moraju znati da kodiraju?

U Amfiteatru centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, održano je oktobarsko DaFED okupljanje posvećeno temi User Experience.

bojan-main

Freelance UX dizajner i Front-End web developer Bojan Đuričić pričao je kako upotrebiti prototip kao ultimativnu dizajn specifikaciju, stavljajući akcenat na komunikaciju između dizajnera i developera, a samim tim i njihove uloge u timu.

Da li su statični vizuali deo prošlosti ili ne i da li i koliko mogu da odgovore sve većim izazovima industrije, jedna je od uvek aktuelnih tema u svetu dizajna. Prototyping se postavlja kao alternativa za sate provedene radeći u Photoshop-u, ali da li je zaista tako i kada je prototyping dobro rešenje?

Kreirajući prototip kao konačno dizajn rešenje omogućava bolju interakciju između korisnika i dizajna te dublji nivo razumevanja korisničkog iskustva. Demonstrirajući ovu interakciju, takođe pokreće inspirativne diskusije sa klijentima i brže vodi do boljeg dizajn rešenja.

Sa prototipom koji je funkcionalan (u meri u kojoj vi odlučite da bude funkcionalan) vi komunicirate experience koje je najbliže finalnom proizvodu.

bojan

Kako nisu statični, prototipi omogućavaju da se lakše i brže uoče potencijalni problemi sa nekim funkcionalnostima – na primer, pre nego što iste postanu veliki problem. Ali i pored svih prednosti, prototyping nije uvek primenjiv, nekad je i nepotreban, pogotovo kada su u pitanju manji timovi, projekti, i rad u startapima.

Najveći izazov ‘prototyping-a’ je i najočigledniji – veštine

Prototyping zahteva dizajnera koji zna da kodira, idealno, UX dizajnera koji poseduje solidne HTML/CSS veštine i solidno razumevanje drugih development veština. Čak iako jedna osoba ne poseduje sve ove veštine, prototyping je i dalje moguć ukoliko postoji dobra komunikacija i saradnja između dizajnera i front-end developera.

Krajnji UX zavisi od developera, on vam je sledeći najbolji prijatelj.

Kada ne postoji, rezultat je nekonzistentnost između dizajniranog i iskodiranog. Da li dizajneri moraju da znaju da kodiraju? Kako prevazići ovu problematiku? Pogledajte Bojanovo predavanje “Prototype – ultimativna dizajn specifikacija” koje je izazvalo kreativnu diskusiju na DaFTER-u:

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

DaFED su kao besplatan edukativni događaj namenjen zajednici podržale kompanije Vega IT Sourcing i Eton Digital.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.