Da se bijem ne umem, al' da gutam suzavac - mogu

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

Politički ili ne, ovi protesti jesu građanski revolt, daleko od nesposobne opozicije i tapaciranih vrata evropskih zvaničnika koji već godinama pišu scenario za ovaj loš film u kojem glavnu ulogu, ali i posao režisera, producenta, montažera i rasvete, igra samo jedna osoba. Jedna jedina osoba.

Ovaj tekst pišem revoltiran. Revoltiran što me kolege iz susednih država pitaju kako smo i šta se zaboga dešava. Revoltiran što susjedni mediji izveštavaju o Beogradu kao da je Bagdad. Mom jebenom Beogradu! Tom istom Beogradu koji im je dobar samo kada trebaju da se slušaju cajke ili prikupe jeftini klikovi.

Gutam knedle, praveći se da je život oko mene koliko-toliko normalan. I jeste, ako odlučimo da okrenemo glavu na drugu stranu što smo godinama radili. Možemo li to i dalje? Imamo li taj luksuz?

Rekao bih da nemamo, makar ne u državi u kojoj u trenutku najvećih protesta u protekloj deceniji, javni medijski servis pušta film sa Džeki Čenom i to onaj po imenu “Policijska priča”. Ako mene pitate, prava Policijska priča odigravala se samo ulicu dalje od Takovske, a bilo je i više akcije. Pendrecima na goloruki narod, udarajući momke na klupici i gazeći novim maksericama nečiju lobanju – na isti, ako ne i gori način od onog koji je obišao svet zbog ubistva Džordža Flojda.

Nemamo mi taj luksuz već godinama, ali se i dalje pravimo blesavi. Okrećemo glavu od svih afera, nadajući se da će drugi voditi naše bitke. Oni pametniji, oni više i ne žive ovde, uprkos svemu što je urađeno kako bi se u usranim uslovima stvorila koliko-toliko pozitivna klima za neku novu generaciju preduzetnika, ovih koji i prate ono što pišem. Samo mi nemojte reći  kako je država tu bilo šta učinila. Uzmite vaše R&D kredite, kreativne saveze i priču o preduzetništvu i nabijte je direktno sebi u guzicu.

Inovacije u Srbiji ne uspevaju zbog mnogobrojnih afera, zbog Savamale, zbog Jutke i laži o broju zaraženih u vreme najveće zdravstvene krize 21. veka. To su dragi moji pravi problemi, a ne čekanje u APR-u i to što mi u Pošti traže pečat.

Ima li nade? Hoće li biti bolje? Prestao sam sebi i da postavljam ovo pitanje, odgovor se nekako sam nameće. Kad provirim izvan ove naše tarabe, vidim da ni preko nije bolje. Amerika se raspada, ni Hong Kongu ne cvetaju ruže… pa što bi samo nama bilo dobro?

Posmatram tu policiju u opremi za razbijanje protesta i mislim se, konačno i mi da budemo u trendu. Dok srpska policija Bulevarom kralja Aleksandra vozi nove Land Cruisere (svaki od 80.000 evra pa naviše), shvatam zašto nema novca za prosvetare i lekare. Shvatam zašto je svaka nit ove države korumpirana, pa uključujući i one koji bi trebali da su na strani naroda. Što kaže Bjuti na Twitteru, da je policija narodna, ovi u civilu bi nosili narodne nošnje. Ali ih ne nose. Jelek i opanke zamenili su pendreci i kanisteri sa suzavcem.

U moru sranja isplivaše nekako i ovi naši influenseri, doduše daleko od suzavca i krvavih glava. Zagrebemo li ispod površine videćemo da to što rade i nije loše – tvituju, kače storije, pišu o protestima. Možda nema svako N1, ali svako drugi prati neku Instagramušu zbog njenih fotki u bikiniju. Influenseri, iskoristite taj uticaj još jače, jer ako ništa, sada je momenat. Iskoristite ga jer ovi sa najviše uticaja, poput Bake Praseta, vode narativ o tome kako su žrtve, ne mareći za ovaj napaćeni narod 2%.

Šta je tuga jedne nacije u poređenju sa uplakanim Bogdanom koji preti tužbama…

Zašto sve ovo pišem? Pravo da vam kažem nisam hteo, muka mi je od svega. Muka mi je od ovih na vlasti, muka mi je od ovih što žele da budu na vlasti, muka mi je od batica sa kačketima koji diluju lošu robu i rade za službu ali i od influensera koji misle da će kačeći instrukcije o tome kako da “opaziš službu” istu razbiti i na kraju dana pobediti. Zapravo, muka mi je od ovog života, iako u široj slici dešavanja ja zapravo i nemam razloga da se žalim. Stan, kola, žena, glava na ramenima, letovanje i zimovanje.

Al’ jebiga, nije to to. Nije to to. Pride imam ovu platformu i red je da se oglasim. Red je da čujete šta je na mislima nekome ko je odlučio da odjebe od studiranja u Americi, ostane u Srbiji i ovde kreira svoje parče sreće. Gutam te iste knedle s početka ovog teksta jer mi je više muka da uvek budemo najgori. Zar da zbog njihovih izbora ugrožavamo sebi zdravlje i život? Svi nam redom zatvaraju granice, tretiraju nas kao najprljaviji narod. Je li to taj prosperitet o kojem vođa svakog dana govori u svojim monolozima?

Dok privodim kraju ovaj tekst, shvatajući da ima posla i mimo prosipanja duše u ovih par redaka, razmišljam zašto ću večeras ponovo da izađem na protest, mirno i dostojanstveno, jer da se bijem sa murijom zaista ne mogu. A vala i ne umem. Ja ću da izađem za svoju buduću decu, za našu decu – jer mi nismo njihova deca niti su za nas bilo šta uradili. Ili mi, ili oni. Drugog nema.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kojih 12 grešaka prave osnivači startapa?

U 181. epizodi Office Talks podkasta, ugostili smo Milenu Milić i Miljana Tekića koji su s nama analizirali prvi Garaža report i otkrili 12 najčešćih grešaka kojima domaći startapi odbijaju investitore!

Startapi i poslovanje

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Kultura 2.0

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

Propustili ste

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Internet marketing

Anka Gorgiev: 95% novih proizvoda ne uspe, zato je tu neuromarketing da razume korisnike

DigiTalk konferencija u Zrenjaninu nam se bliži, a publika će pored mnogih predavača imati priliku da posluša predavanje Anke Gorgiev koja je stručnjak iz oblasti neuromarketinga, a sa kojom smo imali priliku da detaljno porazgovaramo u intervjuu koji sledi.