Subotica bi do 2030. godine mogla da postane IT centar

Subotica će do 2030. postati IT centar – kaže novoosnovana organizacija kompanija i fakulteta iz ovog grada

'ITSubotica 2030' je novoosnovana organizacija IT kompanija i fakulteta u Subotici s ciljem da do 2030. godine ovaj grad učine znatno drugačijim - boljim za život, studiranje i rad, a u regionu prepoznatljivim IT centrom.

Jedan od ciljeva projekta ITSubotica 2030 jeste da na regionalnom nivou Subotica postane prepoznatljiv IT centar sa živom IT privrednom scenom. Namera je da se poslovni ambijent dodatno razvije u IT pravcu, ali povećaju i ekološke aktivnosti kao i društveni sadržaji.

Članovi projekta, a ujedno i pokretačni ove inicijative, među kojima su predstavnici kompanija Auxality, Concordsoft, ICBtech, Infora research group, Infostud grupe, Internet inžinjering Studio present, kao i edukativnih ustanova Ekonomskog fakulteta Subotica, Subotičkog informatičko-tehnološkog klastera i VTŠ strukovnih studija, istakli su glavne razloge zbog kojih je pomenuti projekat i pokrenut:

  • Poslovni interes jačanja IT oblasti u Subotici; privlačenje kvalitetnih stručnjaka;
  • Bolji kvalitet privatnog života, posledično bolji fokus i kvalitetniji posao;
  • Lični izbor da kompanije i zaposleni budu u ovom gradu;
  • Da mesto gde se živi bude lepše za život i rad.

Komentarišući ovu inicijativu, Branimir Gajić direktor Infostud grupe, ističe da je IT postao atraktivna i brzorastuća grana, puno firmi se otvara, a najveća koncentracija IT preduzaća je u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, piše Blic Biznis. “Na toj mapi želimo da postavimo i Suboticu. Potrebno je da se IT zajednica udruži i radi na jačanju privrede da bi bili dodatno prepoznatljivi”, naveo je Branimir, dodaviši sledeće:

Vidimo da Subotica može dobro da se pozicionira. Što se tiče obrazovne baze ima dobru podlogu za razvijanje IT delatnosti, samo u srednjim školama imamo skoro 50 odeljenja tehničkog obrazovanja. Po definiciji ta odeljenja su među traženijima i upisuju ih talentovaniji učenici. Zatim, VTŠ strukovnih studija i Ekonomski fakultet imaju jake baze i dugu tradiciju, a što se tiče privrede sve naše firme su manje-više poznate, ali ima prostora da postanemo još vidljiviji.

U narednom periodu donosimo više informacija o projektu

Kompanije i visokoškolske obrazovne ustanove su i definisale pet strateških pravaca na kojima će raditi narednih deset godina:

  • Izgraditi Suboticu kao centar sa prepoznatljivom IT ekspertizom;
  • Osvojiti “Big ticket”
  • Razviti Suboticu kao kongresni IT centar;
  • Unaprediti atraktivnost grada za život, studiranje i rad;
  • Obezbediti zdravo životno okruženje.

Redakcija Netokracije će u narednom periodu pratiti razvoj ovog projekta, koji ćemo detaljnije predstaviti kroz intervjue sa predstavnicima osnivača i pokretača ove inicijative koji će nam više govoriti o detaljima.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Kultura 2.0

AliExpress paketi u Srbiju stižu sa većim zakašnjenjem – uticaj pandemije i dalje traje

Enigma zvana AliExpress i dalje traje, a mi proveravamo šta se trenutno dešava sa paketima i cenom shipping-a za Srbiju.

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.