IT u Srbiji tokom 2019.: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Retrospektiva 2019: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Još jedna zanimljiva godina polako nam se bliži kraju. Kako bismo sumirali proteklu 2019. godinu, predstavljamo vam retrospektivu ključnih događaja u prethodnih 11 meseci.

Redakcija Netokracije, sada već tradicionalno, za vas je pripremila presek prethodne  godine koji je obilovao dešavanjima iz različitih oblasti o kojima vas svakodnevno obaveštavamo.

Vežite se, polećemo!

Novo uredništvo

Bez trunke sumnje, godina koju ispraćamo bila je najuspešnija godina za Netokraciju u Srbiji. Ove godine pisali smo o bitnim promenama koje su zahvatile digitalnu industriju, ali smo kroz promene i sami prošli. Posle više od tri godine dobili smo novu urednicu, te je Netokracija Srbija sada pod uredničkom palicom naše Milene Rašić. Za mene lično, to znači više vremena za bavljenje novim proizvodima i formatima u okviru Netokracije, a novitete predstavljamo već početkom 2020. godine!

Vlada vs paušalci

Bez trunke pogovora, 2019. godinu godinu obeležila su dešavanja u vezi sa željama Vlade da reguliše angažovanje paušalaca u obliku koji simulira radni odnos. Čitava priča od početka je izgledala sumnjivo, Vlada je posle burnih reakcija formirala nekakve javne diskusije (prekasno, ako mene pitate), a u čitavom procesu mnoge stvari su izašle na videlo – stvari sa kojima se ne slažem i za koje smatram da su morale biti urađene daleko transparentnije – ako su uopšte i morale biti pokrenute.

Međutim, želja Vlade da reguliše ovaj odnos ostala je u senci interesa najvećih tehnoloških kompanija koje su preko svog uticaja uspele da izdejstvuju regulatorne izmene i tako konačno stave tačku na ono što smo odavno znali – IT zajednica nije jedinstvena niti ima iste potrebe i želje. Naš pozitivni mehur je odavno pukao, a kako Big Tech u Srbiji konačno ima lice i ime, pitanje je kako će se čitava priča odraziti na manje IT firme i preduzetnike, ali i da li nam zaista sledi novi talas odliva tehničkog kadra.

Stabilizacija startap sistema

Ove godine čitav specijal posvetili nekim od najuspešnijih domaćih startapa koji su u međuvremenu prerasli u velike i stabilne kompanije. Sa njihovim osnivačima prisetili smo se najranijih početaka, izazova koje su morali da prevaziđu, teških i onih manje teških trenutaka, a dotakli smo se i budućih planova. Zaključak? Srpska startap scena, što se tiče najvećih startapa, prilično je stabilna i nastavlja da raste – i što se tiče proizvoda i što se tiče broja zaposlenih.

Influenseri on fire

Drama, drama, drama – ako ne na tržištu (čast paušalcima), onda na YouTube-u i to redovno. Čak i ako imate više od 15 godina, u toku 2019. godine teško da ste mogli da izbegnete priče o tome šta se dešava na ovoj platformi, šta je Baka Prase rekao Kiki i obrnuto, te ko je napravio novi disstrack. Ako na sve to pridodamo i činjenicu da je influensera nikad više i da je sve više novca u igri, prilično nam je jasno zašto je glavni cilj mnogih da naprave što veći skandal. Ali dokle tako? Dok, kao i svaki drugi balon, ne pukne ili dok ovi klinci sada ne odrasu i promene interesovanje.

Rat između kompanija Huawei i Google

U maju tekuće godine osvanula je udarna vest o odluci kompanije Google da prestane sa licenciranjem Android operativnog sistema za Huawei. Same sankcije došle nakon odluke predsednika Trampa da se kineska kompanija stavi na crnu listu za trgovinu zbog sumnje da se mrežna i druga hardverska oprema kineske kompanije zloupotrebljava za špijuniranje – što do sada nije dokazano.

Ipak, čitava situacija eskalirala je do te mere da je Huawei već razvio svoj operativni sistem Hongmeng (Harmony), koji će služiti kao rezerva za Android ukoliko to bude potrebno. Ipak, ostaje da se vidi hoće li mnogo veći igrači sa političkog vrha Kine i SAD-a u narednoj godini režirati istu priču, koja bi ovog puta mogla da ima znatno veće posledice.

Panika oko uvođenja 5G tehnologije

Gotovo da je nemoguće zamisliti da lansiranje naprednih tehnologije u domaćoj javnosti prođe bez kontroverzi. Upravo taj slučaj vezan je i za novu generaciju mobilnog prenosa podatka (5G), koji će zahvaljujući nešto višim frekvencijama, odnosno milimetarskim talasima koje emituje, obezbediti brzine prenosa podataka koje bi prelazile i 1Gbps. Ova tehnologija omogućiće i prenos zahtevnih multimedijalnih sadržaja u realnom vremenu – što će posebno imati veliku primenu u različitim industrijama poput medicine.

Međutim, postoji i onda druga strana medalje – veliko nezadovoljstvo pojedinih stručnjaka i javnosti u vezi sa štetnim zračenjem po čoveka koje 5G mreža emituje. Čitava situacija je na kraju dovela do toga da recimo Belgija i Švajcarska za sada odlože uvođenje ove tehnologije, a čini se da je svet tako postao podeljen – za i protiv 5G-a.

Ekspanzija podcasta

Kao i mnogi trendovi koji do nas dolaze sa zakašnjenjem od par godina (ili deset), tako je u 2019. godini stigao i podcast – i postao veoma popularan format sadržaja. Procenjuje se da će američko tržište podcasta do 2021. godine vredeti preko milijardu dolara, a ostaje da se vidi kako će se razvijati kod nas i na koji način će ga biti moguće monetizovati.

Ja lično podcaste slušam već nekoliko godina (izdvojio bih DigiDay, Recode Media i Joe Rogana), tako da sam se radovao ovom novom trendu. Što se tiče Srbije, Ivan Minić je pokrenuo Pojačalo, koji je okrenut promociji preduzetništva i sjajnim lokalnim pričama, uz savete kako pokrenuti i voditi sopstveni biznis. Sa druge strane, i ekipa iz Žiške je pokrenula podcast o marketingu i za sada beleže sjajne rezultate.

Morao bih da izdvojim i naše kolege iz Netokracija Hrvatske koje u svojoj bazi imaju deset epizoda podcasta okrenutog tehnologijama i zanimljivostima iz startap sveta.

Mapiranja gejminga kao značajne indiustrijske grane

Velika godina za srpsku gejming industriju je za nama. Rezultati globalnog istraživanja Startup Genoma su pokazali da gejming i blockchain industrija dominiraju našim startap tržištem, a pokazatelj dobrog pravca u kojem se kreće industrija jeste i akvizcija novosadskog 3Lateral od strane čuvenog Epic Games-a (izdavača trenutno najpopularnije igre na svetu Fortnite).

Zaslugu za rast ove industrije na lokalnom nivu, ima svakako i Serbian Game Association, koja je krajem godine predstavila i veliko istraživanje domaće gejming zajednice, sa veoma značajnim uvidom o trenutnom stanju i potencijalnom rastu. Ono što je meni bilo zanimljivo jeste da ekipa iz biz dev-a i marketinga ima veće prosečne plate od programera u ovoj industriji, što nam govori da nije lako plasirati i monetizovati igru na svetskom tržištu.

Takođe trebati izdvojiti i novu zgradu Noredusa, čija izgradnja predstavlja još jednu pobedu za industriju igara u Srbiji.


Koji su događaji iz industrije, prema tvom mišljenju, obeležili ovu godinu? Piši nam u komentarima!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Propustili ste

Gaming

Kako predstaviti vašu igru publici kada su svi događaji otkazani – je li spas u pitchevima na daljinu?

Svetska zdravstvena kriza sa jedne strane doprinela je popularizaciji video igara, ali je druge strane uskratila šansu mnogim gejming studijima da izlažu svoje projekte pred publikom na konferencijama i događajima koji su u potpunosti otkazani.

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

Tehnologija

Šta nam donose srpski AppStore i Apple Pay? (gost Ivan Jelić)

Moglo bi se reći da je ova godina za korisnike Apple uređaja u Srbiji konačno donela lepe stvari poput srpskog App Store-a, ali i drugih servisa ove kompanije. U novoj epizodi Netokracijinog podcasta govorili smo upravo o tome, ali i šta ova 'tech' kompanija sprema od novina za čitav svet.

Kultura 2.0

Serbian Bookers: Turizam je i dalje u lošem stanju, ali izdavači računaju na domaće turiste

Kako su se domaći digitalni iznajmljivači snašli tokom pandemije i kakva su im očekivanja za naredni period? Istraživanje platforme Serbian-Bookers ima odgovor.

Intervju

Kako je pandemija uticala na globalno tržište digitalnih usluga i koje pouke se mogu izvući

Ceo svet se preko noći promenio izbijanjem COVID-19 pandemije, a ovaj virus uticao je na sve segmente poslovanja, posebno na globalno tržište IT usluga. Ono je moralo da se prilagodi novonastaloj situaciji i zaposlenima u ovom sektoru nametne potpuno novi izazov - izgradnju internih resursa u cilju što boljeg odgovora na krizu.

Kultura 2.0

Da li i dalje čitamo stripove ili će ovaj kulturološki fenomen ostati u senci digitalizacije?

Ako želiš pobediti, ne smeš izgubiti! Da li i vi često citirate omiljene junake iz stripova, poput čuvenog Alana Forda i jesu li stripovi i dalje deo pop-kulture koji rado konzumirate? Oni su, zapravo, kult koji se ne da tako lako izgubiti u zaboravu, a mi smo analizirali da li će ove male, crtane knjižice i dalje nalaziti put do korisnika - čak i u vreme digitalizacije pisanog i crtanog sadržaja.