IT u Srbiji tokom 2019.: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Retrospektiva 2019: Trendovi i događaji koji su obeležili prethodnu godinu

Još jedna zanimljiva godina polako nam se bliži kraju. Kako bismo sumirali proteklu 2019. godinu, predstavljamo vam retrospektivu ključnih događaja u prethodnih 11 meseci.

Redakcija Netokracije, sada već tradicionalno, za vas je pripremila presek prethodne  godine koji je obilovao dešavanjima iz različitih oblasti o kojima vas svakodnevno obaveštavamo.

Vežite se, polećemo!

Novo uredništvo

Bez trunke sumnje, godina koju ispraćamo bila je najuspešnija godina za Netokraciju u Srbiji. Ove godine pisali smo o bitnim promenama koje su zahvatile digitalnu industriju, ali smo kroz promene i sami prošli. Posle više od tri godine dobili smo novu urednicu, te je Netokracija Srbija sada pod uredničkom palicom naše Milene Rašić. Za mene lično, to znači više vremena za bavljenje novim proizvodima i formatima u okviru Netokracije, a novitete predstavljamo već početkom 2020. godine!

Vlada vs paušalci

Bez trunke pogovora, 2019. godinu godinu obeležila su dešavanja u vezi sa željama Vlade da reguliše angažovanje paušalaca u obliku koji simulira radni odnos. Čitava priča od početka je izgledala sumnjivo, Vlada je posle burnih reakcija formirala nekakve javne diskusije (prekasno, ako mene pitate), a u čitavom procesu mnoge stvari su izašle na videlo – stvari sa kojima se ne slažem i za koje smatram da su morale biti urađene daleko transparentnije – ako su uopšte i morale biti pokrenute.

Međutim, želja Vlade da reguliše ovaj odnos ostala je u senci interesa najvećih tehnoloških kompanija koje su preko svog uticaja uspele da izdejstvuju regulatorne izmene i tako konačno stave tačku na ono što smo odavno znali – IT zajednica nije jedinstvena niti ima iste potrebe i želje. Naš pozitivni mehur je odavno pukao, a kako Big Tech u Srbiji konačno ima lice i ime, pitanje je kako će se čitava priča odraziti na manje IT firme i preduzetnike, ali i da li nam zaista sledi novi talas odliva tehničkog kadra.

Stabilizacija startap sistema

Ove godine čitav specijal posvetili nekim od najuspešnijih domaćih startapa koji su u međuvremenu prerasli u velike i stabilne kompanije. Sa njihovim osnivačima prisetili smo se najranijih početaka, izazova koje su morali da prevaziđu, teških i onih manje teških trenutaka, a dotakli smo se i budućih planova. Zaključak? Srpska startap scena, što se tiče najvećih startapa, prilično je stabilna i nastavlja da raste – i što se tiče proizvoda i što se tiče broja zaposlenih.

Influenseri on fire

Drama, drama, drama – ako ne na tržištu (čast paušalcima), onda na YouTube-u i to redovno. Čak i ako imate više od 15 godina, u toku 2019. godine teško da ste mogli da izbegnete priče o tome šta se dešava na ovoj platformi, šta je Baka Prase rekao Kiki i obrnuto, te ko je napravio novi disstrack. Ako na sve to pridodamo i činjenicu da je influensera nikad više i da je sve više novca u igri, prilično nam je jasno zašto je glavni cilj mnogih da naprave što veći skandal. Ali dokle tako? Dok, kao i svaki drugi balon, ne pukne ili dok ovi klinci sada ne odrasu i promene interesovanje.

Rat između kompanija Huawei i Google

U maju tekuće godine osvanula je udarna vest o odluci kompanije Google da prestane sa licenciranjem Android operativnog sistema za Huawei. Same sankcije došle nakon odluke predsednika Trampa da se kineska kompanija stavi na crnu listu za trgovinu zbog sumnje da se mrežna i druga hardverska oprema kineske kompanije zloupotrebljava za špijuniranje – što do sada nije dokazano.

Ipak, čitava situacija eskalirala je do te mere da je Huawei već razvio svoj operativni sistem Hongmeng (Harmony), koji će služiti kao rezerva za Android ukoliko to bude potrebno. Ipak, ostaje da se vidi hoće li mnogo veći igrači sa političkog vrha Kine i SAD-a u narednoj godini režirati istu priču, koja bi ovog puta mogla da ima znatno veće posledice.

Panika oko uvođenja 5G tehnologije

Gotovo da je nemoguće zamisliti da lansiranje naprednih tehnologije u domaćoj javnosti prođe bez kontroverzi. Upravo taj slučaj vezan je i za novu generaciju mobilnog prenosa podatka (5G), koji će zahvaljujući nešto višim frekvencijama, odnosno milimetarskim talasima koje emituje, obezbediti brzine prenosa podataka koje bi prelazile i 1Gbps. Ova tehnologija omogućiće i prenos zahtevnih multimedijalnih sadržaja u realnom vremenu – što će posebno imati veliku primenu u različitim industrijama poput medicine.

Međutim, postoji i onda druga strana medalje – veliko nezadovoljstvo pojedinih stručnjaka i javnosti u vezi sa štetnim zračenjem po čoveka koje 5G mreža emituje. Čitava situacija je na kraju dovela do toga da recimo Belgija i Švajcarska za sada odlože uvođenje ove tehnologije, a čini se da je svet tako postao podeljen – za i protiv 5G-a.

Ekspanzija podcasta

Kao i mnogi trendovi koji do nas dolaze sa zakašnjenjem od par godina (ili deset), tako je u 2019. godini stigao i podcast – i postao veoma popularan format sadržaja. Procenjuje se da će američko tržište podcasta do 2021. godine vredeti preko milijardu dolara, a ostaje da se vidi kako će se razvijati kod nas i na koji način će ga biti moguće monetizovati.

Ja lično podcaste slušam već nekoliko godina (izdvojio bih DigiDay, Recode Media i Joe Rogana), tako da sam se radovao ovom novom trendu. Što se tiče Srbije, Ivan Minić je pokrenuo Pojačalo, koji je okrenut promociji preduzetništva i sjajnim lokalnim pričama, uz savete kako pokrenuti i voditi sopstveni biznis. Sa druge strane, i ekipa iz Žiške je pokrenula podcast o marketingu i za sada beleže sjajne rezultate.

Morao bih da izdvojim i naše kolege iz Netokracija Hrvatske koje u svojoj bazi imaju deset epizoda podcasta okrenutog tehnologijama i zanimljivostima iz startap sveta.

Mapiranja gejminga kao značajne indiustrijske grane

Velika godina za srpsku gejming industriju je za nama. Rezultati globalnog istraživanja Startup Genoma su pokazali da gejming i blockchain industrija dominiraju našim startap tržištem, a pokazatelj dobrog pravca u kojem se kreće industrija jeste i akvizcija novosadskog 3Lateral od strane čuvenog Epic Games-a (izdavača trenutno najpopularnije igre na svetu Fortnite).

Zaslugu za rast ove industrije na lokalnom nivu, ima svakako i Serbian Game Association, koja je krajem godine predstavila i veliko istraživanje domaće gejming zajednice, sa veoma značajnim uvidom o trenutnom stanju i potencijalnom rastu. Ono što je meni bilo zanimljivo jeste da ekipa iz biz dev-a i marketinga ima veće prosečne plate od programera u ovoj industriji, što nam govori da nije lako plasirati i monetizovati igru na svetskom tržištu.

Takođe trebati izdvojiti i novu zgradu Noredusa, čija izgradnja predstavlja još jednu pobedu za industriju igara u Srbiji.


Koji su događaji iz industrije, prema tvom mišljenju, obeležili ovu godinu? Piši nam u komentarima!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Propustili ste

Kultura 2.0

Da li će ‘meme’ magija ikada prestati? Sudeći po opsesiji bejbi Jodom – ne

Ima li nekog ko počinje da čitav ovaj tekst, a da nikada nije poslao Džon Travolta mim? Iskreno, ne verujem, jer mimove toliko često srećemo i toliko im se često smejemo da su postali neizbežan deo moderne komunikacije - a mi nismo ni primetili. Ipak, da li su oni samo trend ili su tu da ostanu zauvek?

Gaming

Eipix postaje deo ruskog Playrixa – sledi širenje tima u Novom Sadu

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment akvizirana je od strane ruskog Playrixa, priključujući se tako njegovom novom studiju - Playrix RS. Studio sa sedištem u Novom Sadu, kažu, biće fokusiran na razvoj 'free to play' mobilnih igara najvišeg svetskog kvaliteta.

Kultura 2.0

Kada više pažnje posvetite svojim zaposlenima, a ne kandidatima – vaša Employer Branding strategija će biti mnogo uspešnija

Kuda plovi Employer Branding brod i gde smo grešili, a šta smo uradili dobro kada je ova oblast u pitanju u 2019. godini?

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.

Karijere

Kako radoznalost i konstantno učenje oblikuju domaću IT industriju – iz ženskog ugla

Sedma po redu Ladies of New Business konferencija u organizaciji Netokracije okupila je prošle nedelje preko 100 dama koje su imale priliku da čuju zašto su pripadnice lepšeg pola veoma važan deo IT industrije.