Igor Živkovski: Startapi ne razmišljaju uvek o pravnom aspektu poslovanja - a to ih može skupo koštati

Igor Živkovski: Startapi ne razmišljaju uvek o pravnom aspektu poslovanja – a to ih može skupo koštati

Prilikom pokretanja startapa većina osnivača razmišlja o tehnologiji i prodaji, a najmanje o pravnim aspektima pokretanja kompanije. Zašto je to problem - otkriva nam u razgovoru Igor Živkovski koji je nedavno postao lokalni partner kancelarije Moravčević, Vojnović i Partneri u saradnji sa advokatskom kućom Schoenherr.

Kod vođenja startapa, odmah na početku razgovora ističe Igor Živkovski, naročito je značajan način na koji su uređeni odnosi među osnivačima – i to je prva stvar na koji osnivači treba da obrate pažnju. Zaštita intelektualne svojine, radnopravna pitanja (uključujući, ali ne ograničavajući se na klauzulu zabrane konkurencije), ali i razumevanje važnosti pravnih rizika koje poslovanje startapa je akcenat na koji bi svaki osnivač trebalo da obrati pažnju.

Igor je, inače, novi local partner advokatske kancelarije Moravčević, Vojnović i Partneri u saradnji sa Schoenherr koja ima rasprostranjenu međunarodnu mrežu i koja posluje u Srbiji. Njegov, ali i zadatak kancelarije je da uz pomoć resursa pomenute kancelarije (kako domaćih, tako i inostranih) doprinese tome da pravni aspekti naše VC i startap scene budu inventivni i u skladu sa najvišim dostignućima globalne prakse.

Više detalja o ovim pravnim aspektima i ulozi koju bi advokatska kancelarija Moravčević, Vojnović i Partneri u saradnji sa Schoenherr imala na domaći startap ekosistem i poslovanje startapa, otkrivamo u intervjuu koji sledi sa našim sagovornikom.

Igore, za početak da li možeš da nam kažeš više o tvojoj advokatskoj karijeri, kako je sve počelo i kako se ta karijera razvijala do danas?

Igor: Kada se vratim u najraniji period svog života, čini mi se da sam oduvek želeo da budem advokat i deluje mi kao da je moj životni poziv odabrao mene mnogo pre nego što sam ja odabrao njega. Iz tog razloga sam i žurio da osnovne studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu završim pre roka, a potom sam na matičnom fakultetu završio i master akademske studije, kao i postdiplomske specijalističke studije iz oblasti poreskog savetovanja.

Advokaturom sam počeo da se bavim odmah po završetku osnovnih studija, 2010. godine. Bio sam saradnik u advokatskoj kancelariji Karanović & Nikolić, u kojoj sam obavio pripravnički staž, a takođe sam bio i stažista Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Advokat sam od 2013. godine i savetujem multinacionalne klijente o korporativnim, poreskim i finansijskim pitanjima u vezi sa njihovim poslovanjem u Srbiji.

U dva mandata sam obavljao funkciju predsednika Pravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC), nezavisnog poslovnog udruženja stranih investitora u Srbiji sa više od 120 članova koji su investirali preko 36 milijardi evra i imaju preko 100.000 zaposlenih. Takođe sam i predavač na Advokatskoj akademiji Advokatske komore Srbije i eCommerce Akademiji u organizaciji eCommerce Asocijacije Srbije, a od ove godine sam angažovan i kao mentor u pre-seed programu Raising Starts koji sprovodi NTP Beograd.

Teorijsko i praktično znanje sam sticao na seminarima, konferencijama i studijskim boravcima u Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Mađarskoj i Rumuniji. Autor sam brojnih članaka u stručnim časopisima u zemlji i inostranstvu, kao i predavač na raznim seminarima, konferencijama i radionicama iz oblasti moje ekspertize.

U kom trenutku tvoju pravnu ekspertizu, tačnije specijalizaciju usmeravaš ka startapima i tehnološkom preduzetništvu?

Igor: Prekretnica je bila sam početak 2016. godine i savetovanje investicionog fonda South Central Ventures u vezi sa njegovom prvom investicijom u Srbiji – u novosadski startap drytools. Kao pravni savetnik tog fonda imao sam priliku da upoznam brojne sjajne osnivače i njihove kompanije, što je u zbiru dovelo do toga da vremenom svoj fokus usmeravam ka startap sektoru kao oblasti koja najviše odgovara mom senzibilitetu.

Na kojim si sve pravnim projektima imao priliku da radiš kada je reč o pravnim okvirima investicija u startape?

Igor: Proveo sam deset godina kao deo advokatske kancelarije Živković Samardžić, od čega gotovo šest godina kao partner i rukovodilac Odeljenja za korporativno pravo. U tom kapacitetu sam imao priliku da savetujem South Central Ventures povodom investicija u City Expert, CUBE Risk Management Solutions i Leanpay.

Kao advokat investitora sam učestvovao i u transakciji u kojoj je Trickest osigurao investiciju od Credo Ventures, Earlybird i osnivača rumunskog ‘jednoroga’ – kompanije UiPath. Savetnik investitora sam bio i kada je Hunch podigao investiciju od VC fonda Catalist Romania koji je podržao 3TS Capital Partners, a savetovao sam i američki VC fond TinySeed u vezi sa investicijom u Plainly.

S druge strane, savetovao sam i OTA Sync kod podizanja investicije od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije, kao i Joberty prilikom dobijanja investicije u ranoj fazi razvoja od strane anđela investitora, Kroog Ventures.

Imajući u vidu ovaj, slobodno se može nazvati pionirski rad u ovoj oblasti, kao i činjenicu da sam u svojoj advokatskoj praksi savetovao kako investitore, tako i startape, mislim da je potpuno kredibilno kada kažem da je za svaku startap kompaniju koja želi da na pouzdan način zaštiti svoje interese, smanji rizike i optimizuje poslovanje, angažovanje advokata izuzetno mudar potez.

Ono što mi pričinjava naročito zadovoljstvo je činjenica da su gotovo sve startap kompanije sa kojima sam sarađivao – bez obzira da li kao njihov pravni savetnik ili savetnik investitora u transakciji – (p)ostali moji klijenti.

Da li možeš da nam kažeš više detalja o tome kako je došlo do saradnje sa advokatskom kancelarijom Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr i koja je tvoja uloga kao lokalnog partnera za Srbiju?

Igor: Zanimljivo je da je moj prvi neposredni dodir sa advokaturom bio upravo u ovoj kancelariji – u njoj sam kao student četvrte godine Pravnog fakulteta proveo neko vreme na praksi. Iako su nam se putevi nakon toga razdvojili, uvek smo zadržali kolegijalne odnose, a tokom godina smo bili na različitim stranama u raznim, često veoma velikim i izazovnim transakcijama.

Deljenje istih vrednosti, beskompromisna posvećenost vrhunskom kvalitetu usluge i uverenost da zajedno možemo da postignemo značajne rezultate su činioci koji su doveli do mog (ponovnog) pridruživanja kancelariji.

Moja uloga kao lokalnog partnera za Srbiju jeste da uz pomoć resursa kancelarije (kako domaćih, tako i inostranih, s obzirom da Schoenherr posluje u brojnim evropskim zemljama i na taj način su mi dostupni know-how i najbolja iskustva kolega iz tih zemalja) doprinesem daljem razvoju kancelarijske VC i startap prakse.

Na čemu će VC i startap tim raditi? Zašto će vaš rad biti značajan za startape i Venture Capital fondove u Srbiji, ali i za lokalnu zajednicu?

Igor: Moravčević, Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr je jedna je od najistaknutijih korporativnih advokatskih kancelarija u Srbiji i regionu. Firma ima dugu tradiciju u savetovanju klijenata u svim oblastima privrednog prava, dok tim zaposlenih raspolaže znanjima iz različitih oblasti i praksi.

Raspodela resursa, znanja i stručnosti koja je zastupljena u Moravčević Vojnović i partneri omogućava firmi da klijentima ponudi najbolje moguće usluge. U tom smislu će tim dati svoj doprinos, kako bi pravni aspekti naše VC i startap scene bili inventivni i u skladu sa najvišim dostignućima globalne prakse.

Prema tvom mišljenju kolika je svest startapa i njihovih osnivača kada govorimo o tom “legal” delu poslovanja?

Igor: Za razliku od toga kako su stvari izgledale pre sedam ili osam godina, kada su se startapi u IT sektoru pojavili kod nas i kada je čitav pravni deo poslovanja tih kompanija bio potpuno neuređen – počevši od toga da su kao pravna dokumenta najčešće korišćeni (neadekvatni) primeri pronađeni na Internetu do toga da odnosi među osnivačima uopšte nisu bili regulisani (a ni situacija sa pravima intelektualne svojine nije bila mnogo bolja), ta svest polako počinje da se menja, najčešće pod uticajem iskustava drugih startapa i osnivača koji su taj put već prošli.

Moje je iskustvo da je čitav ton pregovora, same investicije i saradnje mnogo bolji ukoliko su pravni i računovodstveni deo poslovanja od samog osnivanja startapa regulisani na pravi način.

Razumevanje značaja pravnih aspekata pokretanja i vođenja startapa je esencijalno  – kod vođenja startapa je naročito značajan način na koji su uređeni odnosi među osnivačima, zaštita intelektualne svojine, radnopravna pitanja, ali je podjednako važno i shvatanje domašaja pravnih rizika koje poslovanje svake, pa i startap kompanije sa sobom nosi.

Pored dobrog proizvoda koji startap poseduje i razvija i koji je svakako preduslov za uspešnost startapa, izuzetan značaj kod privlačenja investicija imaju i nalazi pravnog i finansijskog due diligence postupka koji sprovodi potencijalni investitor. Praktično, što su dokumentacija i pravni, računovodstveni i poreski postupci unutar startapa uređeniji, šansa za investiciju je veća i mogućnost za njenu realizaciju je brža i izvesnija.

Da li planirate da deo vremena i resursa posvetite i edukaciji domaćih osnivača?

Igor: Apsolutno! Smatramo da je rad na edukaciji čitave startap zajednice izuzetno značajan i tome smo kao kancelarija kontinuirano posvećeni kroz saradnju sa raznim činiocima tog ekosistema i organizaciju seminara, radionica i okruglih stolova. Kroz ovakve aktivnosti i interakciju sa startapima dobijamo i relevantne povratne informacije o pravnim aspektima njihovog poslovanja, što omogućuje da se pravna praksa u ovoj oblasti dalje razvija i usavršava.

U periodu kada su investitori sve oprezniji kada je VC kapital u pitanju, koja su tvoja predviđanja za domaću IT scenu u narednom periodu?

Igor: Moram da istaknem da sam veoma optimističan ovim povodom, a verujem da za to imam i dobar razlog – oktobar je doneo i registraciju prvog privatnog VC fonda u Srbiji pod nazivom Alternativni investicioni fond FQV I doo Novi Sad. S obzirom da sam Peđu Predina i Tihomira Bajića savetovao u čitavom postupku osnivanja fonda, drago mi je što ću moći da im, u sinergiji sa kolegama iz kancelarije, pružim pravnu podršku u kompletiranju postavljanja fonda i investicijama u startape. To je odlična vest kako za VC scenu u Srbiji, tako i za naše startape jer je ovo novi izvor finansiranja koji je uvek dobrodošao.

Za kraj, kratkoročni i dugoročni planovi VC i startap tima?

Igor: Kratkoročno, planiramo da još više učvrstimo temelje tima, uključujući proširenje baze klijenata iz ove niše i edukaciju u vezi sa pravnim pitanjima relevantnim za startape. Dugoročno, ambicija nam je da proširimo spektar naših usluga i pozicioniramo naš tim kao vodeću pravnu podršku za startape i VC fondove.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.

Upoznajte poslodavce

STADA GIS Serbia ima tim od 150 ljudi u Beogradu i Vršcu – i trenutno traži nove kolege

Kako izgleda poslovanje u okviru kompanije STADA GIS Serbia? Otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Sofascore ima preko 25 miliona aktivnih korisnika mesečno, a ljudi iz Srbije najviše prate košarku

Svi ljubitelji sporta ali i sportskog klađenja, gotovo sigurno imaju instaliranu aplikaciju Sofascore na svojim telefonima. O tome kako ovaj servis funkcioniše i kako izgleda poslovanje ove kompanije, razgovarali smo sa osnivačem Ivanom Bešlićem.