Albanija ukinula poreze za startape - kada ćemo mi?

Albanija ukinula poreze za startape – kada ćemo mi?

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 evra, od juče ne podležu naplati poreza. Reforma poreskog sistema predstavlja nove mere za podsticaj 'SME' sektoru, dok iz Vlade ove države poručuju da se Albanija na taj način približava zapadnoevropskim državama i njihovom poreskom modelu.

edirama

Kako piše Digjitale, Albanski premijer Edi Rama saopštio je na jučerašnjoj pres konferenciji da ova država ukida oporezivanje za mala i srednja preduzeća čiji godišnji obrt ne prelazi 5.000.000 leka (oko 36.400 evra), pružajući privredi još veći podsticaj za rast.

Tu je i novi model naplate poreza za one biznise čije poslovanje u fiskalnoj godini ostvari obrt do približno 60.000 evra, na šta je Rama prokomentarisao:

Sva preduzeća koja na godišnjem nivou ostvare obrt do 36.000 evra, izuzimaju se iz sistema naplate poreza. Svi drugi biznisi koji ostvare obrt između 36.000 i 58.200 evra, biće podložni oporezivanju, ali po novim stopama – sa 7,5% poreza na profit na 5%.

Potez albanskog premijera mnogi su okarakterisali kao vetar u leđa tehnološkim startapima i malim biznisima koji se tek pokreću, dok bi ukidanje poreza i nove poreske olakšice mogle dodatno da pomognu ovoj državi kada je jačanje startap ekosistema u pitanju, ali i privlačenje novih investicija.

Pitanje koje i dalje ostaje u vazduhu jeste kada bi slične olakšice mogli očekivati u Srbiji, te Hrvatskoj, ali i drugim zemljama regiona.

Ostavi komentar

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   17. 11. 2015. u 15:52 Odgovori

   Zdravo Peđa,

   U pitanju je porez na profit.

   “All businesses that have an annual turnover no more than 36,000 Euros in a fiscal year, will not pay any tax. While any other business that has a turnover between 36,000 – 58,200 Euros (Approximate value), while remain subject to VAT, while the tax on profit while drop from 7.5% to 5%.”

   Pozdrav,
   MM

   • Boban

    Boban

    17. 11. 2015. u 16:48 Odgovori

    Sta me sprecava da umesto da budem zaposleni, otvorim svoju firmu i postanem konsultant. Po ovome ukoliko zaradjujem manje od 3000 evra mesecno (na ime firme naravno) dok god to trosim kao firma a ne kao privatno lice …porez nula?
    U Srbiji se ovo oporezovano “pausalno”, a limit je 6 miliona dinara godisnje.

    • Gaga

     Gaga

     18. 11. 2015. u 00:55 Odgovori

     Nije mi samo jasno kako će da rese problem: firma je u PDV-u, dakle iskazuje PDV na fakturi, ima priliv na racun, ali se taj PDV ne placa? Ovo za porez na dobit je vise nego jasno, ali slazem se sa tobom da nije narocito znacajno.

 1. dejo

  dejo

  17. 11. 2015. u 17:19 Odgovori

  Svaka cast Rami!
  Ovo je jednom pametan potez. Zasto globiti mala preduzeca sa visokim porezima (kao kod nas), vecinu tog novca ce mali preduzetnici potrositi u samoj drzavi, drzava ce opet videti deo tog novca, domace usluge i proizvodnja se podsticu jer ljudi mogu vise da trose itd…

  Kod nas male preduzentike oglobe sa porezom kad prime pare, pa ti ostane samo za hranu i osnovne potrebe. Pa onda opet kad kupujes placas porez itd. A pritom pola drzavnih institucija ne funkcionise, pa mozes samo da predpostavljas u ciji dzep se slivaju tvoje pare. Ako mi drzava nikako nije pomogla da zaradim taj novac, moze bar da se smiluje i da mi ne uzme 40% profita zato jer joj se moze.

 2. Dejan

  Dejan

  17. 11. 2015. u 18:35 Odgovori

  Osnujes u Srbiji agenciju i takodje si oslobodjen poreza na dobit a nisi ni u pdv sistemu do iznosa od 6.000.000 din sto je oko 50.000 eur. Placas poreze i doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje na osnovicu u zavisnosti od opstine u kojoj zivis. A to je izmedju 12 i 35 hiljada dinara.
  Nije uvek tudje sladje.

 3. zasto40godina radi

  zasto40godina radi

  21. 11. 2015. u 09:34 Odgovori

  Kako bi se drugacije duvali ovi nasi sto na svakih 20 minuta su na tv-u a zamisli koliko su ljudima skinuli od nove godine penziju kolega pre nove otiso 28000 a ko je posle nove dobio 20000 znaci po penzioneru 8000 mesecno i tu su polozili sta misle obicnom gradjaninu sramota ali jos malo pa mi ponovo glasamo

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.