Albanija ukinula poreze za startape - kada ćemo mi?

Albanija ukinula poreze za startape – kada ćemo mi?

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 evra, od juče ne podležu naplati poreza. Reforma poreskog sistema predstavlja nove mere za podsticaj 'SME' sektoru, dok iz Vlade ove države poručuju da se Albanija na taj način približava zapadnoevropskim državama i njihovom poreskom modelu.

edirama

Kako piše Digjitale, Albanski premijer Edi Rama saopštio je na jučerašnjoj pres konferenciji da ova država ukida oporezivanje za mala i srednja preduzeća čiji godišnji obrt ne prelazi 5.000.000 leka (oko 36.400 evra), pružajući privredi još veći podsticaj za rast.

Tu je i novi model naplate poreza za one biznise čije poslovanje u fiskalnoj godini ostvari obrt do približno 60.000 evra, na šta je Rama prokomentarisao:

Sva preduzeća koja na godišnjem nivou ostvare obrt do 36.000 evra, izuzimaju se iz sistema naplate poreza. Svi drugi biznisi koji ostvare obrt između 36.000 i 58.200 evra, biće podložni oporezivanju, ali po novim stopama – sa 7,5% poreza na profit na 5%.

Potez albanskog premijera mnogi su okarakterisali kao vetar u leđa tehnološkim startapima i malim biznisima koji se tek pokreću, dok bi ukidanje poreza i nove poreske olakšice mogle dodatno da pomognu ovoj državi kada je jačanje startap ekosistema u pitanju, ali i privlačenje novih investicija.

Pitanje koje i dalje ostaje u vazduhu jeste kada bi slične olakšice mogli očekivati u Srbiji, te Hrvatskoj, ali i drugim zemljama regiona.

Ostavi komentar

  • Marko Mudrinić

   Marko Mudrinić

   17. 11. 2015. u 15:52 Odgovori

   Zdravo Peđa,

   U pitanju je porez na profit.

   „All businesses that have an annual turnover no more than 36,000 Euros in a fiscal year, will not pay any tax. While any other business that has a turnover between 36,000 – 58,200 Euros (Approximate value), while remain subject to VAT, while the tax on profit while drop from 7.5% to 5%.“

   Pozdrav,
   MM

   • Boban

    Boban

    17. 11. 2015. u 16:48 Odgovori

    Sta me sprecava da umesto da budem zaposleni, otvorim svoju firmu i postanem konsultant. Po ovome ukoliko zaradjujem manje od 3000 evra mesecno (na ime firme naravno) dok god to trosim kao firma a ne kao privatno lice …porez nula?
    U Srbiji se ovo oporezovano „pausalno“, a limit je 6 miliona dinara godisnje.

    • Gaga

     Gaga

     18. 11. 2015. u 00:55 Odgovori

     Nije mi samo jasno kako će da rese problem: firma je u PDV-u, dakle iskazuje PDV na fakturi, ima priliv na racun, ali se taj PDV ne placa? Ovo za porez na dobit je vise nego jasno, ali slazem se sa tobom da nije narocito znacajno.

 1. dejo

  dejo

  17. 11. 2015. u 17:19 Odgovori

  Svaka cast Rami!
  Ovo je jednom pametan potez. Zasto globiti mala preduzeca sa visokim porezima (kao kod nas), vecinu tog novca ce mali preduzetnici potrositi u samoj drzavi, drzava ce opet videti deo tog novca, domace usluge i proizvodnja se podsticu jer ljudi mogu vise da trose itd…

  Kod nas male preduzentike oglobe sa porezom kad prime pare, pa ti ostane samo za hranu i osnovne potrebe. Pa onda opet kad kupujes placas porez itd. A pritom pola drzavnih institucija ne funkcionise, pa mozes samo da predpostavljas u ciji dzep se slivaju tvoje pare. Ako mi drzava nikako nije pomogla da zaradim taj novac, moze bar da se smiluje i da mi ne uzme 40% profita zato jer joj se moze.

 2. Dejan

  Dejan

  17. 11. 2015. u 18:35 Odgovori

  Osnujes u Srbiji agenciju i takodje si oslobodjen poreza na dobit a nisi ni u pdv sistemu do iznosa od 6.000.000 din sto je oko 50.000 eur. Placas poreze i doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje na osnovicu u zavisnosti od opstine u kojoj zivis. A to je izmedju 12 i 35 hiljada dinara.
  Nije uvek tudje sladje.

 3. zasto40godina radi

  zasto40godina radi

  21. 11. 2015. u 09:34 Odgovori

  Kako bi se drugacije duvali ovi nasi sto na svakih 20 minuta su na tv-u a zamisli koliko su ljudima skinuli od nove godine penziju kolega pre nove otiso 28000 a ko je posle nove dobio 20000 znaci po penzioneru 8000 mesecno i tu su polozili sta misle obicnom gradjaninu sramota ali jos malo pa mi ponovo glasamo

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Internet marketing

Kako kreirati efikasne marketinške kampanje na servisu Spotify?

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od jula, a njegov dolazak nije obradovao samo ljubitelje muzike - već i oglašivače koji polako počinju da koriste benefite reklamiranja na ovom servisu.

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.