$450 miliona investicije za Polygon - web3 protokol sa suosnivačem iz Srbije

$450 miliona investicije za Polygon – web3 protokol sa suosnivačem iz Srbije

Jedan od najpoznatijih investicionih fondova Sequoia Capital predvodio je investiciju u web3 protokol Polygon, koji će zahvaljujući dobijenim sredstvima nastaviti da unapređuje svoju blockchain tehnologiju sa ciljem ubrzanog razvoja decentralizovnanih sistema.

Priča o Polygonu počinje 2020. godine, a ovaj protokol pokrenuo je Mihailo Bjelić, te je kasnije nastala saradnja (reverse merger) sa indijskim Matic Networkom koji su u oktobru 2017. godine osnovali Jainti Kanani, Sandip Nailval i Anurag Arjun – prvi indijski kripto milijarderi. Nakon ostvarivanja ove saradnje, odlučeno je da finalno ime kompanije ostane Polygon, a njena primarna delatnost jeste da se pozabavi sa problemima povezanim sa zagušenom mrežom Ethereuma, kao što je opisano u originalnoj knjizi ovog protokola.

Štaviše, Polygon je takođe partner sa Decentralend-om, Chainlink-om, kao i sa MakerDAO. Jedan od njihovih investitora je i Mark Kuban, milijarder i vlasnik NBA tima Dallas Maveriks. Prvi veliki krug finansiranja Polygona od osnivanja projekta 2017. godine takođe je privukao doprinose fondova Alameda Research, Transcend Fund, Makers Fund, Animoca Brands, globalnog lidera u video igrama i investitora u industriji igara Scopely i druge.

Među investitorima se našao i Celsius, jedna od vodećih crypto platformi koja je sredinom prošle godine kupila deo srpskog MVP Workshopa koji radi na razvoju Polygon Edge-a koja je jedna od glavnih komponenti za implementaciju Polygon protokola.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Na koji način funkcioniše Polygon?

Tokom godina, Ethereum blockchain je postao “zagušen” jer se sve više korisnika “gomilalo”, što je rezultovalo sporijim vremenom transakcija i većim naknadama za obradu. Ovo je dovelo do stvaranja takozvane mreže “Layer 2” poput Polygona, koja ima za cilj da skine opterećenje sa glavnog blockchaina.

Štaviše, Polygon je dizajniran tako da, osim što poboljšava brzinu obrade transakcija u mreži, takođe smanjuje i troškove samih transakcija, dok se Polygon nalazi na vrhu Ethereum mreže kao takozvani proof-of-stake blockchain. Sa druge strane, Ethereum koristi kripto rudarenje koje zahteva veliku energiju za verifikaciju transakcija, dok učesnici u mreži Polygon-a samo treba da pokažu da imaju određene tokene – drugim rečima, “ulog” – da bi postali validatori.

U ovom slučaju, rezultat je mnogo brže vreme transakcije – u hiljadama u sekundi, prema informacijama iz Polygon-a, prenosi CNBC. Poređenja radi, Ethereum-ova mreža može da obradi oko 15 transakcija u sekundi, a iz Polygon-a navode da je ovaj protokol do danas završio preko milijardu transakcija i da ima oko 2,7 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Sa druge strane, treba i napomenuti da Ethereum kreće u nadogradnju nazvanu Ethereum 2.0 koja bi ga učinila bržim i efikasnijim. Novu verziju čeka još usavršavanja pre nego što bude i zvanično postala stvarnost, dok neki stručnjaci veruju da bi mogla da bude izuzetno konkurentna Polygon-u iz kojeg očekuju da će potražnja za uslugama skaliranja blokova ostati jaka čak i nakon implementacije Ethereum 2.0 verzije.

Takođe, treba i napomenuti da je Polygon platforma na kojoj programeri mogu pokrenuti sopstvene suverene blockchain i decentralizovane aplikacije, osnažene skupom naprednih modula koji omogućavaju postavljanje međusobno povezanih blockchain mreža, sa lako prilagodljivom funkcionalnošću.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.