$450 miliona investicije za Polygon - web3 protokol sa suosnivačem iz Srbije

$450 miliona investicije za Polygon – web3 protokol sa suosnivačem iz Srbije

Jedan od najpoznatijih investicionih fondova Sequoia Capital predvodio je investiciju u web3 protokol Polygon, koji će zahvaljujući dobijenim sredstvima nastaviti da unapređuje svoju blockchain tehnologiju sa ciljem ubrzanog razvoja decentralizovnanih sistema.

Priča o Polygonu počinje 2020. godine, a ovaj protokol pokrenuo je Mihailo Bjelić, te je kasnije nastala saradnja (reverse merger) sa indijskim Matic Networkom koji su u oktobru 2017. godine osnovali Jainti Kanani, Sandip Nailval i Anurag Arjun – prvi indijski kripto milijarderi. Nakon ostvarivanja ove saradnje, odlučeno je da finalno ime kompanije ostane Polygon, a njena primarna delatnost jeste da se pozabavi sa problemima povezanim sa zagušenom mrežom Ethereuma, kao što je opisano u originalnoj knjizi ovog protokola.

Štaviše, Polygon je takođe partner sa Decentralend-om, Chainlink-om, kao i sa MakerDAO. Jedan od njihovih investitora je i Mark Kuban, milijarder i vlasnik NBA tima Dallas Maveriks. Prvi veliki krug finansiranja Polygona od osnivanja projekta 2017. godine takođe je privukao doprinose fondova Alameda Research, Transcend Fund, Makers Fund, Animoca Brands, globalnog lidera u video igrama i investitora u industriji igara Scopely i druge.

Među investitorima se našao i Celsius, jedna od vodećih crypto platformi koja je sredinom prošle godine kupila deo srpskog MVP Workshopa koji radi na razvoju Polygon Edge-a koja je jedna od glavnih komponenti za implementaciju Polygon protokola.

Na koji način funkcioniše Polygon?

Tokom godina, Ethereum blockchain je postao “zagušen” jer se sve više korisnika “gomilalo”, što je rezultovalo sporijim vremenom transakcija i većim naknadama za obradu. Ovo je dovelo do stvaranja takozvane mreže “Layer 2” poput Polygona, koja ima za cilj da skine opterećenje sa glavnog blockchaina.

Štaviše, Polygon je dizajniran tako da, osim što poboljšava brzinu obrade transakcija u mreži, takođe smanjuje i troškove samih transakcija, dok se Polygon nalazi na vrhu Ethereum mreže kao takozvani proof-of-stake blockchain. Sa druge strane, Ethereum koristi kripto rudarenje koje zahteva veliku energiju za verifikaciju transakcija, dok učesnici u mreži Polygon-a samo treba da pokažu da imaju određene tokene – drugim rečima, “ulog” – da bi postali validatori.

U ovom slučaju, rezultat je mnogo brže vreme transakcije – u hiljadama u sekundi, prema informacijama iz Polygon-a, prenosi CNBC. Poređenja radi, Ethereum-ova mreža može da obradi oko 15 transakcija u sekundi, a iz Polygon-a navode da je ovaj protokol do danas završio preko milijardu transakcija i da ima oko 2,7 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Sa druge strane, treba i napomenuti da Ethereum kreće u nadogradnju nazvanu Ethereum 2.0 koja bi ga učinila bržim i efikasnijim. Novu verziju čeka još usavršavanja pre nego što bude i zvanično postala stvarnost, dok neki stručnjaci veruju da bi mogla da bude izuzetno konkurentna Polygon-u iz kojeg očekuju da će potražnja za uslugama skaliranja blokova ostati jaka čak i nakon implementacije Ethereum 2.0 verzije.

Takođe, treba i napomenuti da je Polygon platforma na kojoj programeri mogu pokrenuti sopstvene suverene blockchain i decentralizovane aplikacije, osnažene skupom naprednih modula koji omogućavaju postavljanje međusobno povezanih blockchain mreža, sa lako prilagodljivom funkcionalnošću.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.