$450 miliona investicije za Polygon - web3 protokol sa suosnivačem iz Srbije

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

$450 miliona investicije za Polygon – web3 protokol sa suosnivačem iz Srbije

Jedan od najpoznatijih investicionih fondova Sequoia Capital predvodio je investiciju u web3 protokol Polygon, koji će zahvaljujući dobijenim sredstvima nastaviti da unapređuje svoju blockchain tehnologiju sa ciljem ubrzanog razvoja decentralizovnanih sistema.

Priča o Polygonu počinje 2020. godine, a ovaj protokol pokrenuo je Mihailo Bjelić, te je kasnije nastala saradnja (reverse merger) sa indijskim Matic Networkom koji su u oktobru 2017. godine osnovali Jainti Kanani, Sandip Nailval i Anurag Arjun – prvi indijski kripto milijarderi. Nakon ostvarivanja ove saradnje, odlučeno je da finalno ime kompanije ostane Polygon, a njena primarna delatnost jeste da se pozabavi sa problemima povezanim sa zagušenom mrežom Ethereuma, kao što je opisano u originalnoj knjizi ovog protokola.

Štaviše, Polygon je takođe partner sa Decentralend-om, Chainlink-om, kao i sa MakerDAO. Jedan od njihovih investitora je i Mark Kuban, milijarder i vlasnik NBA tima Dallas Maveriks. Prvi veliki krug finansiranja Polygona od osnivanja projekta 2017. godine takođe je privukao doprinose fondova Alameda Research, Transcend Fund, Makers Fund, Animoca Brands, globalnog lidera u video igrama i investitora u industriji igara Scopely i druge.

Među investitorima se našao i Celsius, jedna od vodećih crypto platformi koja je sredinom prošle godine kupila deo srpskog MVP Workshopa koji radi na razvoju Polygon Edge-a koja je jedna od glavnih komponenti za implementaciju Polygon protokola.

Na koji način funkcioniše Polygon?

Tokom godina, Ethereum blockchain je postao “zagušen” jer se sve više korisnika “gomilalo”, što je rezultovalo sporijim vremenom transakcija i većim naknadama za obradu. Ovo je dovelo do stvaranja takozvane mreže “Layer 2” poput Polygona, koja ima za cilj da skine opterećenje sa glavnog blockchaina.

Štaviše, Polygon je dizajniran tako da, osim što poboljšava brzinu obrade transakcija u mreži, takođe smanjuje i troškove samih transakcija, dok se Polygon nalazi na vrhu Ethereum mreže kao takozvani proof-of-stake blockchain. Sa druge strane, Ethereum koristi kripto rudarenje koje zahteva veliku energiju za verifikaciju transakcija, dok učesnici u mreži Polygon-a samo treba da pokažu da imaju određene tokene – drugim rečima, “ulog” – da bi postali validatori.

U ovom slučaju, rezultat je mnogo brže vreme transakcije – u hiljadama u sekundi, prema informacijama iz Polygon-a, prenosi CNBC. Poređenja radi, Ethereum-ova mreža može da obradi oko 15 transakcija u sekundi, a iz Polygon-a navode da je ovaj protokol do danas završio preko milijardu transakcija i da ima oko 2,7 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Sa druge strane, treba i napomenuti da Ethereum kreće u nadogradnju nazvanu Ethereum 2.0 koja bi ga učinila bržim i efikasnijim. Novu verziju čeka još usavršavanja pre nego što bude i zvanično postala stvarnost, dok neki stručnjaci veruju da bi mogla da bude izuzetno konkurentna Polygon-u iz kojeg očekuju da će potražnja za uslugama skaliranja blokova ostati jaka čak i nakon implementacije Ethereum 2.0 verzije.

Takođe, treba i napomenuti da je Polygon platforma na kojoj programeri mogu pokrenuti sopstvene suverene blockchain i decentralizovane aplikacije, osnažene skupom naprednih modula koji omogućavaju postavljanje međusobno povezanih blockchain mreža, sa lako prilagodljivom funkcionalnošću.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.

Novost

LotusFlare otvorio novu kancelariju u Beogradu sa ciljem da proširi programerski tim

Softverska kompanija LotusFlare sa sedištem u Silicijumskoj dolini otvorila je novu kancelariju u Beogradu, dok nastavlja da širi svoj tim u Srbiji i drugim lokacijama širom sveta.

Office Talks Podcast

Marketing za web 3.0 zajednicu

U 111. epizodi Office Talks podkasta ugostili smo Nikolu Jankovića i Nikolu Milinkovića iz kompanije Decenter. Sa njima smo razgovarali o kreiranju efikasnog marketinga u web 3.0 industriji, uz osvrt na važnost izgradnje jake web 3.0 zajednice.

Izveštaj

Kripto vodič: Kako da skalirate Ethereum uz ‘Zero knowledge’ metodologiju?

Na ovogodišnjoj Infobip Shift konferenciji, u okviru predavanja 'Scaling Ethereum with Zero-Knowledge magic' na Web3 stejdžu predstavljena su rešenja koja mogu da pojednostave i ubrzaju skaliranje na Ethereumu.