PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI Nikole Mrkšića vredi $500 miliona!

PolyAI, startap sa sedištem u Londonu koji razvija glasove generisane uz pomoć veštačke inteligencije za upotrebu u pozivnim centrima, zatvorio je krug finansiranja od 50 miliona dolara (39,4 miliona funti) dostigavši tako ukupnu vrednost od blizu 500 miliona dolara.

Osnovan 2017. godine pri Univerzitetu u Kembridžu, PolyAI navodi Volkswagen, Marriott i Caesar’s Entertainment među svojim klijentima koji koriste virtuelne asistente za razgovor iza kojih stoji pomenuti startap.

Suosnivač i izvršni direktor kompanije Nikola Mrkšić, ranije je radio u kompaniji Apple kao istraživač mašinskog učenja u Kembridžu radeći sa timom koji stoji iza virtuelnog asistenta Siri. Krug finansiranja serije C, o kojem je prvi izvestio Financial Times, vodili su Hedosophia i NVentures – VC ogranak kompanije NVIDIA. Takođe, u ovom krugu su učestvovali postojeći investitori Khosla Ventures i Point72 Ventures.

Mrkšić je još ranije za Financial Times rekao da je želja startapa PolyAI da natera ljude da se zaljube u glasovne asistente jer je (pozivanje) i dalje glavni način na koji ljudi komuniciraju sa preduzećima.

Podsetimo, PolyAI je ranije prikupio 66 miliona dolara od investitora, piše UKtech. Prema najnovijim izveštajima kompanije, ostvareno je skoro 3 miliona funti prihoda za godinu koja se završila u januaru 2023. godine. Iz ovog startapa istakli su da američke kompanije predstavljaju 70% njihovog prihoda.

Rast tech tima u Srbiji kao jedan od prioriteta

U razgovoru za Netokraciju, Nikola Mrkšić podelio je više detalja o pomenutoj investiciji i daljem rastu i razvoju PolyAI startapa. Prema njegovim rečima, u poslednje dve godine rast firme je bio vrtoglav uprkos teškim tržišnim uslovima – u Americi, prihodi su samo prošle godine porasli preko četiri puta, i sa tim metrikama, bilo je jako puno interesovanja od strane growth stage VC fondova, s obzirom na to koliko je napredak opštih sposobnosti GenAI sistema postao nezaobilazna tema za sve investitore. Nikola između ostalog dodaje sledeće:

Krajem prošle godine, pustili smo u produkciju prvi potpuno generativni enterprise voice assistant sa jednom od najvećih utility kompanija u Americi, i taj case study je privukao jako, jako puno pažnje. Sama runda se desila veoma brzo – od otvaranja data room-a do potpisa, proces je bio jako kompetitivan i trajao manje od tri nedelje.

Na kraju, NVIDIA, Hedosophia i Zendesk su bili dobitna kombinacija, i jedva čekamo da produbimo saradnju sa njima u narednom stadijumu našeg rasta. Naravno, naši postojeći investitori (poput Khosla Venturesa, Point72 i Georgiana) su nastavili da ulažu i u ovoj rundi, i svima smo im veoma zahvalni na kontinuiranoj podršci.

Govoreći nam o tome na koji način planiraju da iskoriste dobijena sredstva, Nikola kaže da će novih $50 miliona omogućiti nastavak ulaganja u ekspanziju go-to-marketa u Americi (koja je sada 70% tržišta za PolyAI), kao i u nastavak razvoja same platforme. Početkom ove godine, pokrenut je i beogradski ogranak (pored Londona i New Yorka), i u naredne dve godine, rast tech tima u Srbiji je jedan od prioriteta za našeg sagovornika.

Nikola nam je između ostalog detaljnije opisao PolyAI i rešenje koje razvijaju kada već govorimo o oblasti komunikacija. Naš sagovornik objašnjava da je PolyAI jedna od vodećih svetskih Conversational AI kompanija koja je započela kao spinout sa Kembridža, gde je Nikola upoznao svoje suosnivače.

“Danas smo poznati smo kao high-end provajder najrealističnijih voice assistant rešenja za vodeće svetske brendove, koji uključuju Marriott, Caesar’s Entertainment, Unicredit, FedEx, PG&E, i mnoge druge vodeće svetske kompanije”, objašnjava Nikola i dodaje:

Kompanije koje rade sa nama primenjuju našu tehnologiju kako bi se izborile sa manjkom radne snage u kontakt centrima – od COVID-a nadalje, većina kontakt centara ima ogromne probleme pri zapošljavanju i zadržavanju zaposlenih, i PolyAI voice asistenti im pomažu da reše između 30-90% svih poziva, tako da njihovi korisnici ne moraju dugo da čekaju, te opšti kvalitet usluge i “customer satisfaction” rastu.

Što je najbitnije, prihodi tih kompanija rastu jer više ne propuštaju revenue-generating pozive (na primer – nove rezervacije, registracije novih klijenata, itd.). Zaposleni u kontakt centrima tako postaju glavni subject matter experti za implementaciju našeg AI rešenja, i očekujemo da će ove uloge u budućnosti biti ključni kompetitivni faktor za kompanije koje žele da svojim kvalitetom korisničkih usluga odskoče od svoje konkurencije.

PolyAI nudi rešenje bazirano na veštačkoj inteligenciji koje nastoji da promeni način na koji danas komuniciramo.

Nastavak rasta uz velike ambicije za globalno tržište

Štaviše, treba dodati da je PolyAI poznat kao rešenje za automatizaciju korisničke podrške koje kompanije biraju prvenstveno radi unapređenja kvaliteta usluge, a ne kao način da smanje broj zaposlenih u kontakt centrima (što je inače bio primarni cilj glasovnih asistenata prve generacije, poput Nuance i još par kompanija koje su u poslednjih par decenija radili na ovom problemu).

Primarna tržišta za PolyAI su Evropa i Severna Amerika. “Mislim da smo prva firma koja je pustila u promet enterprise voice assistant u našem regionu, u saradnji sa Zagrebačkom Bankom, i nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da pokrenemo saradnju sa još lokalnih kompanija”, istakao je Mrkšić.

Na samom kraju naš sagovornik nam je otkrio da trenutno pomenuti startap čini oko 150 ljudi, primarno u Londonu, New Yorku, i od nedavno u Beogradu. Oko 60% tima je tech i product, a ostatak (mahom u Americi) je fokusiran na go-to-market (sales, marketing, etc.).

Fokusirajući se na neke od budućih poslovnih planova za PolyAI, Nikola kaže da se očekuje nastavak rasta uz ambicije da se zauzme vodeća pozicija u njihovoj oblasti u narednih pet godina. Cilj je i da pomenuto rešenje bude iznad 50%+ od svih telefonskih poziva koje će preuzeti veštačka inteligencija.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Karijere

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.