Istraživanje: Nezavidan položaj 'platformskih' radnika u Srbiji

Nezavidan položaj ‘platformskih’ radnika u Srbiji opravdava se boljom zaradom i fleksibilnim satima

Centar za istraživanje javnih politika objavio je istraživanje na temu ima li dostojanstvenog rada na digitalnim platformama za dostavu i prevoz putnika u Srbiji.

Do sada smo svi videli kurire sa šarenim torbama kako jezde gradskim ulicama dostavljajući nam ukusne obroke ili pakete. Isto tako, videli smo ili koristili usluge urbanog gradskog prevoza koji vozače i korisnike povezuje putem aplikacije. Međutim, da li smo se ikada zapitali o položaju vozača i dostavljača čiji je broj porastao u prethodnih nekoliko godina kako se i ovo tržište razvilo u gradovima širom Srbije?

Upravo ovo pitanje postavio je Centar za istraživanje javnih politika čija se poslednja publikacija po imenu “Pakleni vozači: Ima li dostojanstvenog rada na digitalnim platformama za dostavu i prevoz putnika u Srbiji” bavi različitim pravnim i etičkim aspektima rada na takvim platformama koje prema saznanjima ovog udruženja danas koristi više od 360.000 korisnika u Srbiji (četiri najpopularnije aplikacije za dostavu):

Kao što pokazuju nalazi najnovije studije koju je uradio CENTAR (CENTAR, 2020), ove mobilne aplikacije već imaju oko 360.000 korisnika u gradovima Srbije u kojima posluju (aplikacije za dostavu hrane prisutne su u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu, Pančevu i Subotici, a za prevoz putnika samo u Beogradu). Pandemija kovida-19 i mere izolacije povećali su upotrebu aplikacija za dostavu hrane, uz rast broja novih korisnika i veću tražnju kod postojećih, što je dovelo do stvaranja novih radnih mesta.

Samo istraživanje bavilo se različitim aspektima rada i to pre svega iz ugla radnika, pokrivajući teme poput dostojanstvenog radnog vremena, dostojanstvene zarade, bezbednosti na radu i socijalne zaštite, te razvoja veština i karijere kod platformskih radnika.

Ko zapošljava tj. angažuje platformske radnike?

Segment koji se posebno ističe u pomenutom istraživanju daje nam bliže uvide u organizaciju platformskog poslovanja. CENTAR piše:

Jedno od ključnih pitanja platformske ekonomije na koje tek treba odgovoriti tiče se identiteta krajnjeg poslodavca. Njega nije lako utvrditi, jer platformske kompanije najčešće primenjuju izrazito autsorsovan model poslovanja koji podrazumeva zapošljavanje samo najuže grupe radnika, dok su vozači odnosno dostavljači angažovani putem posredničkih kompanija ili su samozaposleni.

U istraživanju se eksplicitno navodi da platformske kompanje ostvaruju dobit od rada vozača i dostavljača i vode evidenciju o obavljenom poslu, ali ne potpisuju ugovore neposredno sa radnicima već to, navode iz CENTRA, čine putem trećih lica koja isplaćuju zarade:

Ta treća lica mogu biti posredničke agencije ili preduzetnici (samozaposlena fizička lica) koji potpisuju ugovore sa radnicima, stupaju u interakciju sa njima i posreduju u procesu isplate.

Kada se govori o ukupnom broju radnika tj. kontraktora koje obave platforme angažuju, iz CENTRA navode da je u trenutku pisanja istraživanja taj broj procenjen na 3.500 ljudi, različitog starosnog roba, različitog obrazovanja i različitog radnog iskustva.

Položaj proizvod nedorečenog pravnog okvira u Srbiji

Sumirajući podatke do kojih je došla ova publikacija, ističemo i zaključak udruženja CENTAR:

Uprkos njihovom relativno skorom ulasku na tržište, vetar u leđa ovim servisima dala je pandemija kovida-19. Tako se njihova baza korisnika rapidno povećavala tokom cele 2020, a status dostavljača i vozača postao je još prekarniji. U tom smislu, nalazi ovog istraživanja u celini ukazuju na odsustvo standarda rada propisanih Programom dostojanstvenog rada.

Pa ipak, platforme koje nude usluge putem mobilnih aplikacija privukle su značajan broj radnika zainteresovanih da zamene radni odnos na neodređeno vreme i socijalno i zdravstveno osiguranje boljom zaradom i fleksibilnijim radnim vremenom.

Uvidi dobijeni ovim istraživanjem pokazuju da između platformskih radnika u Srbiji i njihovih kolega iz drugih naprednih privreda Evrope i sveta postoje kako brojne sličnosti tako i značajne razlike, koje su prvenstveno proizvod nedorečenog pravnog okvira u Srbiji.

Više informacija o radu za najpoznatije platforme za dostavu koje trenutno posluju u najvećim gradovima Srbije možete pronaći na sajtu Centra za istraživanje javnih politika u .PDF formatu.


Ostavi komentar

  1. mare

    mare

    17. 8. 2021. u 12:58 Odgovori

    Aj sad jedan clanak odakle toliki broj migranata koji radi za Glovo??? ko im je dao papire, zasto, kako, po kom zakonu smeju da rade u Srbiji?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

9 razloga zašto žene ne (p)ostaju preduzetnice

Čula sam više puta da žene preduzetnice njihove kolege muškarci doživljavaju 'neozbiljno' i 'da se ne bave pravim biznisima'. Zašto postoji takva reputacija, i da li je zaista tako? 

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi Zakon o inovacionoj delatnosti bitan je za osnivače startapa – ali i za investitore

Startap kao pojam po prvi put je prepoznat jednim zakonom Republike Srbije. O pravnom okviru za dalji razvoj srpskog startap sistema razgovaramo sa direktorom Inicijative „Digitalna Srbija“.

Kultura 2.0

Roditelji, Snapchat nije samo aplikacija za filtere – vodite računa koje opcije su uključene vašoj deci

Ako imate dete uzrasta osnovne škole, velika je verovatnoća da ima instaliran Snapchat u telefonu (ako poseduje telefon) i da skuplja 'vatrice' sa drugarima. Ipak, morate preduzeti određene korake da ih zaštitite.

Startapi i poslovanje

Američki Rho sa novih $75 miliona zaposlio više od 30 ljudi u Beogradu i najavio novo širenje

Njujorški 'fintech' nedavno je zatvorio Series B investiciju, a kompanija je od letos prisutna u srpskoj prestonici gde aktivno radi na razvoju lokalnog tima. Cilj je zaposliti top talenat, pri čemu iz kompanije kažu da nude plate u rangu globalnih razvojnih centara i druge benefite.

Gaming

Boško Đorđević je pozorišni reditelj koji stoji iza najvećeg regionalnog sajma video igara GamesCon

Ako pomislite na igranje video igara, prosto je nemoguće a da vam jedna od asocijacija ne bude GamesCon. Ovo je jedan od najvećih domaćih i regionalnih događaja posvećen gejming industriji, a sa njegovim osnivačem imali smo priliku da popričamo.

Office Talks Podcast

Gde je Novak Đoković pogrešio?

Tenzije u vezi čitave situacije oko Novaka Đokovića se ne smiruju. Prvu epizodu u novoj godini otvaramo pričom o tome zašto je ova tema podelila Srbiju i svet, gde je zakazao krizni PR i da li ga je u početku uopšte i bilo, ali i koji su nam najdraži mimovi.

Startapi i poslovanje

Quantox akvizirao beogradski Bstorm – stiže pojačanje iz ‘mobile dev’ i startap redova

Trideset novih kolega pridružuje se Quantox-u. Iz kompanije najavljuju i dve nove akvizicije u toku 2022. godine.