Playing Narratives: SGA uz Epic Games i ove godine poziva timove da nauče više o razvoju video igara

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Playing Narratives: SGA uz Epic Games i ove godine poziva timove da nauče više o razvoju video igara

Ove godine, program 'Playing Narratives: Ideas to Games' posebno je namenjen ilustratorima i artistima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka.

Zainteresovani entuzijasti za video igre iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije i Slovenije mogu se prijaviti za učešće (do nedelje 27. marta u ponoć) u osmomesečnom mentorskom programu, u okviru koga će timski raditi na svojim konceptima za video igre.

Tokom osam meseci Playing Narratives programa, oni će imati priliku da sarađuju sa priznatim mentorima i predavačima iz evropske i domaće gejming industrije, da formiraju timove sa kolegama, iz prve ruke se upoznaju sa radom nekih od vodećih domaćih gejming kompanija, rade na sopstvenim projektima i takmiče se za vredne nagrade.

Odabrani učesnici će prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i poslovni aspekti gejminga. Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine.

S obzirom na to da su generalni pokrovitelji programa ove godine Unreal Engine, odnosno Epic Games, timovi će imati priliku i da se upoznaju sa brojnim mogućnostima ove svestrane tehnološke platforme, kao i da dobiju podršku za eventualni razvoj prototipova svojih igara nakon završetka programa.

Prošlogodišnji polaznici programa završili u domaćim kompanijama

Playing Narratives ove godine posebno poziva mlade autorke da se prijave, jer je cilj da najmanje polovina od 30 učesnika – budu devojke. Srbija je vodeća evropska zemlja kada je u pitanju rodni balans unutar gejming industrije (30% zaposlenih su žene).

Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji, a za početak maja meseca planiran je veliki višednevni bootcamp u Novom Sadu, kada će se učesnici iz svih zemalja susresti, pratiti niz vrednih radionica i formirati projektne timove. Ovom prilikom učesnici će tokom projektnog rada razvijati koncepte za igre koje će ponuditi kreativne odgovore na neke od gorućih društvenih pojava, kroz interpretaciju krovne teme – Tainted Nowness.

U prvom ciklusu programa, održanom tokom 2021. godine, učestvovalo je 23 mladih kreativaca iz Srbije, koji su razvili pet timskih projekata i predstavili ih pred međunarodnim žirijem. Pobednički projekat – Beyond the Gates tima Soulbusters – osvojio je budžet i mentorsku podršku za produkciju cinematic trejlera za svoju igru, u saradnji sa ekipom BunkerVFX studija. Trejler će biti predstavljen javnosti naredne nedelje, u okviru promotivne kampanje za novi ciklus programa.

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade.

U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia Games, MAGDA i RGDA.

Playing Narratives je zajednička inicijativa Francuskog instituta i Goethe-Instituta u Srbiji, u saradnji sa SGA, koja je tokom prošle godine uspešno realizovala svoj pilot program u koji su se uključili brojni partneri iz zemlje i inostranstva, a čiji su korisnici bili mladi kreativci iz cele Srbije zainteresovani da zakorače u profesionalne vode u okvirima gejming industrije. Do kraja programa, polovina njih je već ostvarila profesionalne prilike u nekoj od srpskih domaćih kompanija.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Najava

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.