Playing Narratives: SGA uz Epic Games i ove godine poziva timove da nauče više o razvoju video igara

Playing Narratives: SGA uz Epic Games i ove godine poziva timove da nauče više o razvoju video igara

Ove godine, program 'Playing Narratives: Ideas to Games' posebno je namenjen ilustratorima i artistima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka.

Zainteresovani entuzijasti za video igre iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije i Slovenije mogu se prijaviti za učešće (do nedelje 27. marta u ponoć) u osmomesečnom mentorskom programu, u okviru koga će timski raditi na svojim konceptima za video igre.

Tokom osam meseci Playing Narratives programa, oni će imati priliku da sarađuju sa priznatim mentorima i predavačima iz evropske i domaće gejming industrije, da formiraju timove sa kolegama, iz prve ruke se upoznaju sa radom nekih od vodećih domaćih gejming kompanija, rade na sopstvenim projektima i takmiče se za vredne nagrade.

Odabrani učesnici će prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i poslovni aspekti gejminga. Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine.

S obzirom na to da su generalni pokrovitelji programa ove godine Unreal Engine, odnosno Epic Games, timovi će imati priliku i da se upoznaju sa brojnim mogućnostima ove svestrane tehnološke platforme, kao i da dobiju podršku za eventualni razvoj prototipova svojih igara nakon završetka programa.

Prošlogodišnji polaznici programa završili u domaćim kompanijama

Playing Narratives ove godine posebno poziva mlade autorke da se prijave, jer je cilj da najmanje polovina od 30 učesnika – budu devojke. Srbija je vodeća evropska zemlja kada je u pitanju rodni balans unutar gejming industrije (30% zaposlenih su žene).

Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji, a za početak maja meseca planiran je veliki višednevni bootcamp u Novom Sadu, kada će se učesnici iz svih zemalja susresti, pratiti niz vrednih radionica i formirati projektne timove. Ovom prilikom učesnici će tokom projektnog rada razvijati koncepte za igre koje će ponuditi kreativne odgovore na neke od gorućih društvenih pojava, kroz interpretaciju krovne teme – Tainted Nowness.

U prvom ciklusu programa, održanom tokom 2021. godine, učestvovalo je 23 mladih kreativaca iz Srbije, koji su razvili pet timskih projekata i predstavili ih pred međunarodnim žirijem. Pobednički projekat – Beyond the Gates tima Soulbusters – osvojio je budžet i mentorsku podršku za produkciju cinematic trejlera za svoju igru, u saradnji sa ekipom BunkerVFX studija. Trejler će biti predstavljen javnosti naredne nedelje, u okviru promotivne kampanje za novi ciklus programa.

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade.

U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia Games, MAGDA i RGDA.

Playing Narratives je zajednička inicijativa Francuskog instituta i Goethe-Instituta u Srbiji, u saradnji sa SGA, koja je tokom prošle godine uspešno realizovala svoj pilot program u koji su se uključili brojni partneri iz zemlje i inostranstva, a čiji su korisnici bili mladi kreativci iz cele Srbije zainteresovani da zakorače u profesionalne vode u okvirima gejming industrije. Do kraja programa, polovina njih je već ostvarila profesionalne prilike u nekoj od srpskih domaćih kompanija.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.