Novi SGA program 'Playing Narratives' uvodi kreatore stripova u gejming

SGA predstavlja ‘Playing Narratives’ – projekat koji kreatore stripova uvodi u svet gejminga

Program "Playing Narratives: from comics to games" namenjen je strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima i drugim mladim kreativcima zainteresovanim da uplove u vode razvoja video igara. SGA za njih organizuje osmomesečni program edukacije, mentorstva i zajedničkog rada.

Ovaj program posebno je namenjen strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Ukratko – svim onim profilima koji mogu biti vredan član tima koji razvija koncept jedne video igre, kao i onima koji žele da se lično i profesionalno razvijaju u tom pravcu.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je skoro celogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije, koji će petnaestak učesnika uvesti u svet gejminga, i potražiti dodirne tačke između ove sfere i domena stripa. “Zajednički su im vizuelna naracija, razvoj karaktera, kreativno pisanje, worldbuilding i brojne druge tehnike i metodologije, a jedan od ciljeva ovog projekta je da pojedini stripovi ožive i dobiju svoje interaktivne verzije kroz razvoj celokupnih gejming koncepata”, navode iz ove organizacije i dodaju:

Odabrani učesnici će stoga prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i animacija, ali i upoznati tehničke (game engine) i poslovne aspekte gejminga vezane za marketing, user aquisiton i druge važne teme.

Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji.

Organizatori stoga pozivaju sve mlade stvaraoce i profesionalce starosti između 16 i 35 godina koji su aktivni u nekoj od navedenih disciplina da se prijave na konkurs ispunjavanjem online prijave, najkasnije do nedelje 4. aprila u ponoć. Nakon ovog roka, komisija koju čine predstavnici svih partnera na projektu sačiniće užu listu kandidata koji će biti pozvani na kratke online intervjue 8. i 9. aprila, 12. aprila biće objavljena lista 15-20 odabranih učesnika.

Šta očekuje učesnike ovog projekta?

Za učešće se mogu prijaviti mladi kreativci iz cele Srbije, s obzirom da će programi biti održavani u hibridnom formatu, a troškovi lokalnog transporta učesnika takođe mogu biti pokriveni. Neke od radionica ili predavanja biće realizovani i u Novom Sadu i Nišu.

Kroz učešće u programu Playing Narratives učesnici imaju priliku da:

  • se profesionalno i lično razvijaju, sarađuju sa drugim mladim stvaraocima i rade u timu,
  • razviju svoj prvi kolaborativni gejming projekat ili koncept,
  • cele godine rade u inspirativnom i transdisciplinarnom okruženju,
  • sagledaju kompletan gejming ekosistem i istražuju proces razvoja jedne igre iznutra, kroz predavanja, radionice, specijalne događaje, studijske posete i praktičan rad,
  • direktno upoznaju neke od vodećih francuskih, nemačkih i srpskih eksperata iz domena gejminga, stripa i srodnih disciplina, koji će svoje znanje prenositi njima i njihovim kolegama,
  • imaju obezbeđen prostor za zajednički rad, neophodnu opremu i materijale,
  • dobiju celogodišnje članstvo u ImpactHUB-u, koje omogućava da do kraja godine koriste njihov coworking prostor i druge prednosti,
  • imaju besplatan pristup svim SGA programima koji budu realizovani do kraja godine,
  • imaju priliku da zajedno sa svojim timom osvoje nagradu i prođu kroz proces produkcije trejlera za pobednički koncept se pripremaju za eventualne profesionalne angažmane u gejming industriji,
  • uspostavljaju nova poznanstva, prijateljstva i saradnje.

Iz SGA ističu da je ovo njihov prvi međunarodni projekat, i da ono što posebno ohrabruje je da je prepoznat od velikog broja partnera, i pre svega domaćih kompanija, koje su odlučile da ga podrže i da se uključe u njegovu realizaciju. “U narednim godinama može se očekivati značajnija internacionalizacija našeg rastućeg gejming ekosistema, kako kroz aktivnosti SGA tako i brojnih drugih aktera i stejkholdera”, istakao je Relja Bobić, programski direktor SGA.

Inače, ovaj projekat je inicijativa Francuskog i Goethe instituta u Srbiji i SGA, uz podršku Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kompanija Digital Arrow, Two Desperados, 3lateral kao deo Epic Games i Ubisoft Belgrade, kao i drugih partnera iz Francuske, Nemačke i Srbije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Bojana Tomić-Brkušanin novi je ‘Chief of Staff’ u web3 kompaniji Polygon

Nakon skoro dve godine provedene u Inicijativi Digitalna Srbija, Bojana Tomić-Brkušanin svoju karijeru nastaviće u oblasti web3 industrije i to na novoj poziciji u kompaniji Polygon čiji je suosnivač Mihailo Bjelić.

Propustili ste

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Karijere

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.