Novi SGA program 'Playing Narratives' uvodi kreatore stripova u gejming

SGA predstavlja ‘Playing Narratives’ – projekat koji kreatore stripova uvodi u svet gejminga

Program "Playing Narratives: from comics to games" namenjen je strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima i drugim mladim kreativcima zainteresovanim da uplove u vode razvoja video igara. SGA za njih organizuje osmomesečni program edukacije, mentorstva i zajedničkog rada.

Ovaj program posebno je namenjen strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Ukratko – svim onim profilima koji mogu biti vredan član tima koji razvija koncept jedne video igre, kao i onima koji žele da se lično i profesionalno razvijaju u tom pravcu.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je skoro celogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije, koji će petnaestak učesnika uvesti u svet gejminga, i potražiti dodirne tačke između ove sfere i domena stripa. “Zajednički su im vizuelna naracija, razvoj karaktera, kreativno pisanje, worldbuilding i brojne druge tehnike i metodologije, a jedan od ciljeva ovog projekta je da pojedini stripovi ožive i dobiju svoje interaktivne verzije kroz razvoj celokupnih gejming koncepata”, navode iz ove organizacije i dodaju:

Odabrani učesnici će stoga prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i animacija, ali i upoznati tehničke (game engine) i poslovne aspekte gejminga vezane za marketing, user aquisiton i druge važne teme.

Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine. Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji.

Organizatori stoga pozivaju sve mlade stvaraoce i profesionalce starosti između 16 i 35 godina koji su aktivni u nekoj od navedenih disciplina da se prijave na konkurs ispunjavanjem online prijave, najkasnije do nedelje 4. aprila u ponoć. Nakon ovog roka, komisija koju čine predstavnici svih partnera na projektu sačiniće užu listu kandidata koji će biti pozvani na kratke online intervjue 8. i 9. aprila, 12. aprila biće objavljena lista 15-20 odabranih učesnika.

Šta očekuje učesnike ovog projekta?

Za učešće se mogu prijaviti mladi kreativci iz cele Srbije, s obzirom da će programi biti održavani u hibridnom formatu, a troškovi lokalnog transporta učesnika takođe mogu biti pokriveni. Neke od radionica ili predavanja biće realizovani i u Novom Sadu i Nišu.

Kroz učešće u programu Playing Narratives učesnici imaju priliku da:

  • se profesionalno i lično razvijaju, sarađuju sa drugim mladim stvaraocima i rade u timu,
  • razviju svoj prvi kolaborativni gejming projekat ili koncept,
  • cele godine rade u inspirativnom i transdisciplinarnom okruženju,
  • sagledaju kompletan gejming ekosistem i istražuju proces razvoja jedne igre iznutra, kroz predavanja, radionice, specijalne događaje, studijske posete i praktičan rad,
  • direktno upoznaju neke od vodećih francuskih, nemačkih i srpskih eksperata iz domena gejminga, stripa i srodnih disciplina, koji će svoje znanje prenositi njima i njihovim kolegama,
  • imaju obezbeđen prostor za zajednički rad, neophodnu opremu i materijale,
  • dobiju celogodišnje članstvo u ImpactHUB-u, koje omogućava da do kraja godine koriste njihov coworking prostor i druge prednosti,
  • imaju besplatan pristup svim SGA programima koji budu realizovani do kraja godine,
  • imaju priliku da zajedno sa svojim timom osvoje nagradu i prođu kroz proces produkcije trejlera za pobednički koncept se pripremaju za eventualne profesionalne angažmane u gejming industriji,
  • uspostavljaju nova poznanstva, prijateljstva i saradnje.

Iz SGA ističu da je ovo njihov prvi međunarodni projekat, i da ono što posebno ohrabruje je da je prepoznat od velikog broja partnera, i pre svega domaćih kompanija, koje su odlučile da ga podrže i da se uključe u njegovu realizaciju. “U narednim godinama može se očekivati značajnija internacionalizacija našeg rastućeg gejming ekosistema, kako kroz aktivnosti SGA tako i brojnih drugih aktera i stejkholdera”, istakao je Relja Bobić, programski direktor SGA.

Inače, ovaj projekat je inicijativa Francuskog i Goethe instituta u Srbiji i SGA, uz podršku Francusko-nemačkog kulturnog fonda, kompanija Digital Arrow, Two Desperados, 3lateral kao deo Epic Games i Ubisoft Belgrade, kao i drugih partnera iz Francuske, Nemačke i Srbije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.