Igra 'Beyond the Gates' pobednik je programa Playing Narratives

Igra ‘Beyond the Gates’ pobednik je programa Playing Narratives – uskoro sledi i drugi ciklus

U okviru prvog ciklusa međunarodnog programa koji organizuje SGA, a koji mlade kreativce uvodi u svet kreiranja video igara, razvijeno je pet koncepata za video igre. Glavnu nagradu (produkciju cinematic trejlera za pobedinčki projekat) osvojila je ekipa Soulbusters. 

Kako organizatori programa navode, na njihovu adresu u okviru pilot programa Playing Narratives: from comics to games, stiglo je više od 200 prijava, a 23 odabranih učesnika i učesnica (crtači, animatori, modelari, dizajneri zvuka i kreativni pisci iz cele Srbije) ušlo je u profesionalne gejming vode.

Oni su u sklopu projekta prošli kroz 20 predavanja, bezbroj mentorskih sesija i brojne susrete sa profesionalcima iz industrije, a imali su priliku i da posete nekoliko domaćih kompanija i iz prve ruke upoznaju funkcionisanje jednog game dev tima ili kompanije, i dobiju komentare za svoje projekte koji su u razvoju. U procesu njihove finalizacije, razvijali su svoje prezentacione veštine, kao deo priprema za Le Grand Final pitching događaj koji je održan 26. novembra u Francuskom institutu, kao deo manifestacije Digitalni novembar. 

Međunarodni žiri koji je odlučivao o pobedniku činili su predstavnici partnera projekta: Norbert Varga ispred kompanije Digital Arrow (kao generalnog sponzora), Jovana Filipović ispred Two Desperados i Adam Kovač u ime 3Lateral kao deo Epic Games (kao istaknuti sponzori), te Dimitrije Lovrinčević ispred Ubisoft Belgrade. Tu su bili i specijalni gost iz Francuske Pierre Lungheretti, kao i Odile Limpach ispred Spielfabrique, i Axel Bundia u ime francuske visoke škole za nove medije Cnam-ENJMIN

Drugi krug programa obuhvatiće i učesnike iz zemalja regiona

U okviru pomenutog pitching događaja timovi su imali šest minuta za svoje prezentacije, a one su obuhvatale narativni koncept, art, animirane sekvence, muziku, osnovno pozicioniranje igre na tržištu, a u jednom od projekata čak i funkcionalni gameplay jednog celog nivoa razvijen u Unreal Engine-u. Imena i osnovne koncepte svih pet igara, kao i primere game arta možete pogledati na SGA blogu, a početkom naredne godine biće objavljeni i snimci svih pitcheva. 

Glavna nagrada u okviru programa, koju je osvojio tim Soulbusters (Jana Popović, Dragana Kostić, Miloš Markov i Vladimir Đaković) za igru Beyond the Gates, je produkcija cinematic trejlera u saradnji sa i pod mentorskim vođstvom Koste Mihailovskog i Maše Stevanović iz studija BunkerVFX. Njihov trejler, na čijoj produkciji se već aktivno radi, biće predstavljen krajem februara

Ono što je posebno zanimljivo, a što organizatori posebno ističu,  je da je polovina učesnika tokom trajanja programa već započela svoj profesionalni put u gejmingu, kroz saradnje (ili čak stalna zaposlenja) u nekim od domaćih gejming kompanija i, kako dodaju, istu priliku za učenje dobiće i učesnici drugog ciklusa programa – Playing Narratives: ideas to games. Oni navode:

U svojoj drugoj sezoni, Playing Narratives će povećati broj učesnika (među kojima će više od polovine biti učesnice) koji neće dolaziti samo iz Srbije dolaziti, već i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rumunije, i uključiti još veći broj partnera. Najbolji projekti će, umesto trejlera, ući u razvoj funkcionalnih ili gameplay prototipova, a organizatori (Goethe-Institut, Francuski institut i SGA) obećavaju još puno iznenađenja i zanimljivih aktivnosti širom regiona. Pratite SGA kanale tokom narednih meseci za sve informacije o novom ciklusu programa i načinu prijavljivanja!

U međuvremenu, možete pogledati sve ono kroz šta su učesnici prošli tokom osam meseci u samo šest minuta kroz aftermovie koji kroz prizore snimane tokom cele godine i razgovore sa učesnicima i partnerima projekta na najbolji način prenosi inspirativnu i produktivnu atmosferu u kojoj su nastajali sveži koncepti za nove video igre. 


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Propustili ste

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.