Igra 'Beyond the Gates' pobednik je programa Playing Narratives

Igra ‘Beyond the Gates’ pobednik je programa Playing Narratives – uskoro sledi i drugi ciklus

U okviru prvog ciklusa međunarodnog programa koji organizuje SGA, a koji mlade kreativce uvodi u svet kreiranja video igara, razvijeno je pet koncepata za video igre. Glavnu nagradu (produkciju cinematic trejlera za pobedinčki projekat) osvojila je ekipa Soulbusters. 

Kako organizatori programa navode, na njihovu adresu u okviru pilot programa Playing Narratives: from comics to games, stiglo je više od 200 prijava, a 23 odabranih učesnika i učesnica (crtači, animatori, modelari, dizajneri zvuka i kreativni pisci iz cele Srbije) ušlo je u profesionalne gejming vode.

Oni su u sklopu projekta prošli kroz 20 predavanja, bezbroj mentorskih sesija i brojne susrete sa profesionalcima iz industrije, a imali su priliku i da posete nekoliko domaćih kompanija i iz prve ruke upoznaju funkcionisanje jednog game dev tima ili kompanije, i dobiju komentare za svoje projekte koji su u razvoju. U procesu njihove finalizacije, razvijali su svoje prezentacione veštine, kao deo priprema za Le Grand Final pitching događaj koji je održan 26. novembra u Francuskom institutu, kao deo manifestacije Digitalni novembar. 

Međunarodni žiri koji je odlučivao o pobedniku činili su predstavnici partnera projekta: Norbert Varga ispred kompanije Digital Arrow (kao generalnog sponzora), Jovana Filipović ispred Two Desperados i Adam Kovač u ime 3Lateral kao deo Epic Games (kao istaknuti sponzori), te Dimitrije Lovrinčević ispred Ubisoft Belgrade. Tu su bili i specijalni gost iz Francuske Pierre Lungheretti, kao i Odile Limpach ispred Spielfabrique, i Axel Bundia u ime francuske visoke škole za nove medije Cnam-ENJMIN

Drugi krug programa obuhvatiće i učesnike iz zemalja regiona

U okviru pomenutog pitching događaja timovi su imali šest minuta za svoje prezentacije, a one su obuhvatale narativni koncept, art, animirane sekvence, muziku, osnovno pozicioniranje igre na tržištu, a u jednom od projekata čak i funkcionalni gameplay jednog celog nivoa razvijen u Unreal Engine-u. Imena i osnovne koncepte svih pet igara, kao i primere game arta možete pogledati na SGA blogu, a početkom naredne godine biće objavljeni i snimci svih pitcheva. 

Glavna nagrada u okviru programa, koju je osvojio tim Soulbusters (Jana Popović, Dragana Kostić, Miloš Markov i Vladimir Đaković) za igru Beyond the Gates, je produkcija cinematic trejlera u saradnji sa i pod mentorskim vođstvom Koste Mihailovskog i Maše Stevanović iz studija BunkerVFX. Njihov trejler, na čijoj produkciji se već aktivno radi, biće predstavljen krajem februara

Ono što je posebno zanimljivo, a što organizatori posebno ističu,  je da je polovina učesnika tokom trajanja programa već započela svoj profesionalni put u gejmingu, kroz saradnje (ili čak stalna zaposlenja) u nekim od domaćih gejming kompanija i, kako dodaju, istu priliku za učenje dobiće i učesnici drugog ciklusa programa – Playing Narratives: ideas to games. Oni navode:

U svojoj drugoj sezoni, Playing Narratives će povećati broj učesnika (među kojima će više od polovine biti učesnice) koji neće dolaziti samo iz Srbije dolaziti, već i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rumunije, i uključiti još veći broj partnera. Najbolji projekti će, umesto trejlera, ući u razvoj funkcionalnih ili gameplay prototipova, a organizatori (Goethe-Institut, Francuski institut i SGA) obećavaju još puno iznenađenja i zanimljivih aktivnosti širom regiona. Pratite SGA kanale tokom narednih meseci za sve informacije o novom ciklusu programa i načinu prijavljivanja!

U međuvremenu, možete pogledati sve ono kroz šta su učesnici prošli tokom osam meseci u samo šest minuta kroz aftermovie koji kroz prizore snimane tokom cele godine i razgovore sa učesnicima i partnerima projekta na najbolji način prenosi inspirativnu i produktivnu atmosferu u kojoj su nastajali sveži koncepti za nove video igre. 


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.