Igra 'Beyond the Gates' pobednik je programa Playing Narratives

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Igra ‘Beyond the Gates’ pobednik je programa Playing Narratives – uskoro sledi i drugi ciklus

U okviru prvog ciklusa međunarodnog programa koji organizuje SGA, a koji mlade kreativce uvodi u svet kreiranja video igara, razvijeno je pet koncepata za video igre. Glavnu nagradu (produkciju cinematic trejlera za pobedinčki projekat) osvojila je ekipa Soulbusters. 

Kako organizatori programa navode, na njihovu adresu u okviru pilot programa Playing Narratives: from comics to games, stiglo je više od 200 prijava, a 23 odabranih učesnika i učesnica (crtači, animatori, modelari, dizajneri zvuka i kreativni pisci iz cele Srbije) ušlo je u profesionalne gejming vode.

Oni su u sklopu projekta prošli kroz 20 predavanja, bezbroj mentorskih sesija i brojne susrete sa profesionalcima iz industrije, a imali su priliku i da posete nekoliko domaćih kompanija i iz prve ruke upoznaju funkcionisanje jednog game dev tima ili kompanije, i dobiju komentare za svoje projekte koji su u razvoju. U procesu njihove finalizacije, razvijali su svoje prezentacione veštine, kao deo priprema za Le Grand Final pitching događaj koji je održan 26. novembra u Francuskom institutu, kao deo manifestacije Digitalni novembar. 

Međunarodni žiri koji je odlučivao o pobedniku činili su predstavnici partnera projekta: Norbert Varga ispred kompanije Digital Arrow (kao generalnog sponzora), Jovana Filipović ispred Two Desperados i Adam Kovač u ime 3Lateral kao deo Epic Games (kao istaknuti sponzori), te Dimitrije Lovrinčević ispred Ubisoft Belgrade. Tu su bili i specijalni gost iz Francuske Pierre Lungheretti, kao i Odile Limpach ispred Spielfabrique, i Axel Bundia u ime francuske visoke škole za nove medije Cnam-ENJMIN

Drugi krug programa obuhvatiće i učesnike iz zemalja regiona

U okviru pomenutog pitching događaja timovi su imali šest minuta za svoje prezentacije, a one su obuhvatale narativni koncept, art, animirane sekvence, muziku, osnovno pozicioniranje igre na tržištu, a u jednom od projekata čak i funkcionalni gameplay jednog celog nivoa razvijen u Unreal Engine-u. Imena i osnovne koncepte svih pet igara, kao i primere game arta možete pogledati na SGA blogu, a početkom naredne godine biće objavljeni i snimci svih pitcheva. 

Glavna nagrada u okviru programa, koju je osvojio tim Soulbusters (Jana Popović, Dragana Kostić, Miloš Markov i Vladimir Đaković) za igru Beyond the Gates, je produkcija cinematic trejlera u saradnji sa i pod mentorskim vođstvom Koste Mihailovskog i Maše Stevanović iz studija BunkerVFX. Njihov trejler, na čijoj produkciji se već aktivno radi, biće predstavljen krajem februara

Ono što je posebno zanimljivo, a što organizatori posebno ističu,  je da je polovina učesnika tokom trajanja programa već započela svoj profesionalni put u gejmingu, kroz saradnje (ili čak stalna zaposlenja) u nekim od domaćih gejming kompanija i, kako dodaju, istu priliku za učenje dobiće i učesnici drugog ciklusa programa – Playing Narratives: ideas to games. Oni navode:

U svojoj drugoj sezoni, Playing Narratives će povećati broj učesnika (među kojima će više od polovine biti učesnice) koji neće dolaziti samo iz Srbije dolaziti, već i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rumunije, i uključiti još veći broj partnera. Najbolji projekti će, umesto trejlera, ući u razvoj funkcionalnih ili gameplay prototipova, a organizatori (Goethe-Institut, Francuski institut i SGA) obećavaju još puno iznenađenja i zanimljivih aktivnosti širom regiona. Pratite SGA kanale tokom narednih meseci za sve informacije o novom ciklusu programa i načinu prijavljivanja!

U međuvremenu, možete pogledati sve ono kroz šta su učesnici prošli tokom osam meseci u samo šest minuta kroz aftermovie koji kroz prizore snimane tokom cele godine i razgovore sa učesnicima i partnerima projekta na najbolji način prenosi inspirativnu i produktivnu atmosferu u kojoj su nastajali sveži koncepti za nove video igre. 


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.