Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Ubrzan rast tehnologije učinio je korisničko iskustvo (UX) i dizajn korisničkog interfejsa (UI) važnijim nego ikada ranije. S obzirom na to da se vizuelni imidž brenda širi na svaki aspekt poslovanja, te da je dizajn od krucijalne važnosti za razvoj biznisa, postavlja se pitanje koliko su zapravo plaćeni grafički dizajneri i dizajneri produkta u Srbiji.

Sa ciljem da dobije odgovor upravo na ova, ali i druga prateća pitanja, Strahinja Todorović, dizajner sa preko 11 godina iskustva rada u oblastima UX i product dizajna i dugogodišnji prijatelj Netokracije, sproveo je krajem godine veliku anketu sa ciljem prikupljanja informacija o zaradama, ali i o demografiji dizajnera na internetu u Srbiji.

Najviše dizajnera iz Beograda i Novog Sada

Kako Strahinja ističe za Netokraciju, anketu je u periodu od dve nedelje popunilo tačno 700 ljudi. Kako kaže, nije očekivao toliki odziv, pa je iz tog ugla anketa apsolutno premašila sva očekivanja – i po broju unosa, i po broju ljudi i zajednica koje su podržale inicijativu. Kako kaže, nije bilo mnogo iznenađujućih uvida, ali je zanimljivo to što konačno postoje javno dostupne brojke:

Naime, zastupljenost žena u struci je vrlo blizu muškarcima, ali nažalost jeste zabeležena razlika u platama (između muškaraca i žena) – iako je nešto izraženija kod seniora i seniornijih. Od prijatnijih uvida, 41% kompanija za koje rade dizajneri se primarno bave svojim proizvodima.

Takođe, ono što možda pokazuje koliko je još mlada ova disciplina kod nas je činjenica da je 71% dizajnera iz ankete ušlo na tržište dizajna u poslednjih 8 godina. Svakako pozivam ljude da pogledaju i sami podatke, i vide kakve uvide mogu da izvuku.

Analizirajući podatke iz ankete koji se mogu pronaći na Strahinjinom websajtu, nama je posebno bila interesantna činjenica da najveći broj dizajnera potiče iz Beograda i Novog Sada (ukupno 84%), te da po broju prednjače UI/UX (56%), a slede ih product dizajneri (34%).

Razlike u platama između žena i muškaraca

Podaci sprovedene ankete ukazuju na razliku između zarada kod muškaraca i žena. Ta razlika najviše je izražena kod seniora:

  • Juniori medijana – žene 800 EUR, muškarci 900 EUR;
  • Mediori medijana – žene 1.400 EUR, muškarci 1.500 EUR;
  • Seniori medijana – žene 2.200 EUR, muškarci 2.650 EUR.

U anketi se navodi da bi se razlika kod juniora i mediora mogla zanemariti kada se uračunaju godine i iskustva, ali da je kod seniora i dalje prevelika disproporcija:

Juniorke u proseku imaju malo više iskustva, a zarađuju manje. S druge strane, najslabije plaćeni muškarci juniori zarađuju manje od žena. Za ostale senioritete je uzorak premali, ali po podacima koje imamo, izgleda kao da rast senioriteta prati rast disproporcije.

Za kraj, Strahinja je istakao da su plate veće od 4.000 evra neto o kojima slušamo više izuzetak nego pravilo – barem kada pričamo o full-time pozicijama. Isto tako, on je ukazao na činjenicu da su žene konzervativnije kada su zarade u pitanju, što potvrđuju i podaci drugih sličnih anketa koje ukazuju da su žene te koje ređe traže povišicu.

Za kraj, naš sagovornik se zahvalio svima koji su podržali anketu i omogućili prikupljanje i analizu podataka, te istakao da je jedan od planova da se anketa o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji sprovodi svake godine – naredno izdanje zakazano je za oktobar ove godine (period koji se poklapa sa istraživanjima globalnih dizajnerskih organizacija).

Ukoliko vas zanimaju svi podaci iz ankete, možete ih pronaći ovde.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Novost

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Startapi i poslovanje

Rad od kuće kao iz kanca: Remote Santa platforma jača timski duh na daljinu – i vredno nagrađuje trud

Startap iz Srbije rešava najveći problem rada od kuće - usamljenost! Kako Remote Santa platforma podstiče timski duh na daljinu, čitajte u intervjuu sa suosnivačicom, Jovanom Đeković.

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.