Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Ubrzan rast tehnologije učinio je korisničko iskustvo (UX) i dizajn korisničkog interfejsa (UI) važnijim nego ikada ranije. S obzirom na to da se vizuelni imidž brenda širi na svaki aspekt poslovanja, te da je dizajn od krucijalne važnosti za razvoj biznisa, postavlja se pitanje koliko su zapravo plaćeni grafički dizajneri i dizajneri produkta u Srbiji.

Sa ciljem da dobije odgovor upravo na ova, ali i druga prateća pitanja, Strahinja Todorović, dizajner sa preko 11 godina iskustva rada u oblastima UX i product dizajna i dugogodišnji prijatelj Netokracije, sproveo je krajem godine veliku anketu sa ciljem prikupljanja informacija o zaradama, ali i o demografiji dizajnera na internetu u Srbiji.

Najviše dizajnera iz Beograda i Novog Sada

Kako Strahinja ističe za Netokraciju, anketu je u periodu od dve nedelje popunilo tačno 700 ljudi. Kako kaže, nije očekivao toliki odziv, pa je iz tog ugla anketa apsolutno premašila sva očekivanja – i po broju unosa, i po broju ljudi i zajednica koje su podržale inicijativu. Kako kaže, nije bilo mnogo iznenađujućih uvida, ali je zanimljivo to što konačno postoje javno dostupne brojke:

Naime, zastupljenost žena u struci je vrlo blizu muškarcima, ali nažalost jeste zabeležena razlika u platama (između muškaraca i žena) – iako je nešto izraženija kod seniora i seniornijih. Od prijatnijih uvida, 41% kompanija za koje rade dizajneri se primarno bave svojim proizvodima.

Takođe, ono što možda pokazuje koliko je još mlada ova disciplina kod nas je činjenica da je 71% dizajnera iz ankete ušlo na tržište dizajna u poslednjih 8 godina. Svakako pozivam ljude da pogledaju i sami podatke, i vide kakve uvide mogu da izvuku.

Analizirajući podatke iz ankete koji se mogu pronaći na Strahinjinom websajtu, nama je posebno bila interesantna činjenica da najveći broj dizajnera potiče iz Beograda i Novog Sada (ukupno 84%), te da po broju prednjače UI/UX (56%), a slede ih product dizajneri (34%).

Razlike u platama između žena i muškaraca

Podaci sprovedene ankete ukazuju na razliku između zarada kod muškaraca i žena. Ta razlika najviše je izražena kod seniora:

  • Juniori medijana – žene 800 EUR, muškarci 900 EUR;
  • Mediori medijana – žene 1.400 EUR, muškarci 1.500 EUR;
  • Seniori medijana – žene 2.200 EUR, muškarci 2.650 EUR.

U anketi se navodi da bi se razlika kod juniora i mediora mogla zanemariti kada se uračunaju godine i iskustva, ali da je kod seniora i dalje prevelika disproporcija:

Juniorke u proseku imaju malo više iskustva, a zarađuju manje. S druge strane, najslabije plaćeni muškarci juniori zarađuju manje od žena. Za ostale senioritete je uzorak premali, ali po podacima koje imamo, izgleda kao da rast senioriteta prati rast disproporcije.

Za kraj, Strahinja je istakao da su plate veće od 4.000 evra neto o kojima slušamo više izuzetak nego pravilo – barem kada pričamo o full-time pozicijama. Isto tako, on je ukazao na činjenicu da su žene konzervativnije kada su zarade u pitanju, što potvrđuju i podaci drugih sličnih anketa koje ukazuju da su žene te koje ređe traže povišicu.

Za kraj, naš sagovornik se zahvalio svima koji su podržali anketu i omogućili prikupljanje i analizu podataka, te istakao da je jedan od planova da se anketa o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji sprovodi svake godine – naredno izdanje zakazano je za oktobar ove godine (period koji se poklapa sa istraživanjima globalnih dizajnerskih organizacija).

Ukoliko vas zanimaju svi podaci iz ankete, možete ih pronaći ovde.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.