Kako zatvoriti paušalnu agenciju u Srbiji?

Kako da zatvorite svoju paušalnu agenciju?

Knjigovođa Milan Trbojević u nastavku teksta otkriva nam šta morate preduzeti ne biste li zatvorili svoju preduzetničku radnju.

Reforme paušala, koje su zvanično stupile na snagu ovog januara, usloviće veliki broj IT-jevaca da zatvore svoje paušalne agencije.

Ako ste među njima, predstavljamo vam gde i kako to možete uraditi i koja su vam dokumenta za to potrebna.

Želite da ugasite agenciju – šta sad?

Kako biste zatvorili svoju paušalnu agenciju, otkriva Trbojević, najpre je potrebno da izmirite sve obaveze prema državi tj. uplatite sve preostale poreze i doprinose. Ako, pak, niste sigurni da li ste to učinili, možete proveriti lično odlaskom u Poresku upravu, putem aplikacije ePorezi ili preko svog knjigovođe.

Nakon toga, objašnjava naš sagovornik, sledi podnošenje Registracione prijave za brisanja preduzetnika u Agenciji za privredne registre, a da biste to učinili biće vam potrebna sledeća uverenja:

  • Uverenje o izmirenim dugovanjima Preduzetnika za poreze i doprinose
  • Uverenje o izmirenim obavezama Preduzetnika prema lokalnoj administraciji

Prvo uverenje može se izvaditi u Poreskoj upravi, a po drugo odlazite u Upravu javnih prihoda, objašnjava Trbojević i dodaje:

Ono što je veoma bitno u tom procesu je činjenica da ta uverenja važe pet dana jer vam nakon tog roka neće biti uvaženo gašenje agencije. To znači da u tom roku u APR-u podnosite Registracionu prijavu brisanja preduzetnika čija je cena 1.200 dinara, a plaćate i takse za dobijanje pomenutih uverenja još oko 1.000 dinara – sve ukupno to je oko 2.200 dinara.

Ono što Milan takođe ističe jeste da je, usled roka od pet dana, najbolje prvo dobiti uverenje iz Poreske uprave, budući da lokalna samouprava najčešće u praksi to izdaje za jedan dan. „Generalno, zakonski rok je 15 dana, ali se za ovo u praksi dogovaraš sa inspektorom kako bi se sve uskladilo“, navodi on.

Nakon dobijanja rešenja o gašenju (na sajtu APR možete označiti da li želite da vam ga dostave poštom ili putem mail-a), elektronskim putem ga podnesite Poreskoj upravi i vaša firma je, zaključuje on, uspešno ugašena.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Propustili ste

Kultura 2.0

Teško je zaobići Netflix u Srbiji kada su TV okupirali rijaliti i politika

'Streaming' servisa je sve više, pa se zato pitam da li će se tradicionalna televizija svesti na sportske prenose, politiku i rijaliti programe ili će i dalje imati šta da ponudi?

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?