Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Druga najveća kripto berza na svetu, za koju su mnogi verovali da je isuviše snažna da bi propala, doživela je spektakularni krah prošle nedelje. Tome je prethodio bankrot koji je, uz najavu svoje ostavke objavio osnivač i izvršni direktor, Sam Bankaman-Fried (SBF) u petak, 4. novembra.

Kolaps FTX-a mnogi analitičari porede s propašću Lehman Brothers investicionog giganta, za koji se takođe smatralo da je prevelik da bi ikada doživeo krah, sve do 2008. godine kada se taj krah desio i pokrenuo globalnu ekonomsku krizu. Da li će propast FTX-a izazvati isti ponor svetske ekonomije kao slučaj “Lehman” još uvek je predmet rasprave, ali je sigurno da će posledice po tržište kriptovaluta biti značajne.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

U okviru ovogodišnjeg Fintech samita na Baliju, Changpeng Zhao (CZ) — osnivač najveće kripto berze na svetu, Binnance — istakao je da će urušavanje FTX-a prouzrokovati domino efekat u svetu kriptovaluta, koji se upravo može dovesti u vezu sa svetskom ekonomskom krizom iz 2008. godine, te da su ova poređenja veoma opravdana. CZ je uz to rekao da nadolazeća kriza predstavlja ogroman izazov za kripto industriju, dodajući da će posebno biti pogođeni oni koji su bliski FTX ekosistemu.

Binance pokušava da spasi situaciju osnivanjem specijalnog fonda

Iako je isprva najavio akviziciju FTX-a, Binance se povukao, pod izgovorom da ne može pomoći oko nastale krize, dodatno raspirujući već zapaljivu situaciju na tržištu. Nakon online svađe na društvenoj mreži Twitter, u kojoj je CZ optužio SBF-a za navodnu klevetu pred regulatornim telima, izvršni direktor Binance-a je u nedelju, 6. novembra, najavio da će kompanija napustiti svo svoje vlasništvo nad FTT tokenom koji koriste FTX kupci.

Binance je prebacio oko 500 miliona dolara u FTT, što je izazvalo ogromnu rasprodaju tokena među korisnicima FTX-a, uzrokujući to da ova kripto berza izgubi svu svoju likvidnost. U svetlu svih ovih događaja, CZ je danas na svom Twitter nalogu najavio da će Binance formirati “fond za oporavak industrije” čiji je cilj spasavanje kripto tržišta koja se suočavaju sa problemima likvidnosti:

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

On je dodao da će više detalja u vezi sa inicijativom biti objavljeno uskoro, pozivajući sve potencijalne investitore da kontaktiraju Binance Labs. Pri tome, istakao je i da su i svi ostali “igrači iz industirije” dobrodošli da koinvestiraju u fond.

O tome kako će krah FTX-a uticati na tržište kriptovaluta izveštavaćemo na Netokraciji i analizirati u našem podkastu tokom narednih dana. Ostanite u toku.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Karijere

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Intervju

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.