Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu 'angel' investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess, srpski LinkedIn za šahiste, podigao prvu ‘angel’ investiciju vrednu €85.000

Outpost Chess je potpisao ugovor za prvu 'anđeosku investiciju' u visini od 85.000 evra i očekuje da će kompletirati celu pre-seed rundu do kraja ove godine.

Inače, Outpost Chess omogućava digitalizaciju najpopularnijeg tradicionalnog sporta na svetu – šaha. Kako bismo saznali više detalja o samom startapu, porazgovarali smo sa Lenom Miladinović, koja je inače CEO pomenutog startapa, a koja za Netokraciju kaže da je Outpost platforma koja olakšava šahistima digitalno povezivanje i može se zamisliti kao “LinkedIn za šahiste”.

Štaviše, otvaranjem profila na platformi, korisnik postaje “vidljiv” šahovskom svetu, a na taj način korisnike vrlo lako mogu angažovati ostale strane u sahu. “Kada to kažemo bitno naglašavamo da naša platforma ne pomaže samo vidljivost igračima, već i klubovima, organizatorima, sudijama, trenerima, strimerima, koji imaju goreću potrebu da budu angažovani, samo nemaju digitalni prostor gde mogu podeliti svoj šahovski CV”, kaže Lena i ističe sledeće:

Outpost dakle omogućava šahistima da monetizuju šahovske sposobnosti, tako što lako jedni druge pronalaze za različite šahovske pozive. Danas je Outpost usko fokusiran na pomoć organizatorima oko svih detalja organizacije, registracije igrača, potrage za novim igračima, ogalašavanje turnira, i vršenje uplata kotizacija i isplata nagrada najboljima, sve na jednom mestu.

Najbitnije stvari za ovu fazu jesu rast korisnika, i rast broja transakcija koja prolazi kroz Outpost Chess. Ideja za malo dalju budućnost je da na isti način pomognemo i ostale individualne sportove, te umesto Outpost Chess, nadamo se i Outpost Tenis, Padel, Golf, Box, itd.

Kada je reč o timu koji čini ovaj startap, Lena nam je otkrila da je u pitanju sklop ljudi koji se veoma dobro uklapa u ostvaranju ove ideje. Kako ona dodaje, ideja je potekla od nje, kao nekoga ko više od 20 godine živi u svetu šaha, dok je sve to čuo njen kolega iz biznis sveta Ilija Dragisic (COO) koji ima više od 15 godina iskustva u biznisu i preduzetništvu, a celoj SaaS priči nedostajao je CTO, pa je ovaj tim ubrzo zaposlio i Dragutina Miladinovića, koji uspešno kodira platformu od prvog dana. Naša sagovornica, između ostalog dodaje:

To je jezgro tima, a nakon investicije koju smo dobili konačno imamo mogućnost da timu priključimo još ljudi. Naravno prvi na spisku je bio sales predstavnik, zaposlen ovog meseca, kome je zadatak da nas poveže sa svim šahovskim organizatorima globalno i ponudi Outpost uslugu. Od narednog meseca kreće i osoba koja će potpuno biti posvećena marketingu i dodiru sa korisnicima. Trudimo se da sa malo resursa za sada postignemo mnogo, tako to funkcioniše u startap svetu, to je i izazov ali i čar.

Investicija koju je startap podigao, biće iskorišćena za širenje tima i dalje unapređenje korisničkog iskustva.

Outpost već sada ima 3.700 aktivnih korisnika

Sa druge strane, Lena nam je otkrila i više detalja o biznis, tačnije finansijskoj strani startpa Outpost Chess, rekavši tom priliom da je u početku bio veliki izazov i dug put od pretrage, konkurisanja pa sve do prijema na neki akceleratorski program. Kako ona dodaje, njen startap je imao sreću da baš kada su pokretali biznis, zajedno sa tim se razvijao i domaći startap ekosistem, te su ona i njen tim 2021. godine izabrani u prvi akceleratorski program Raising Starts:

SmartStart je bio naš naredni akcelerator, rekla bih da je došao baš na vreme, jula 2022. godine, ali bitno je da startaperi znaju da ništa ne dolazi slučajno, već uz trud i vrednost vaše ideje i tima da ugrabite svaku moguću šansu, jer vam od toga zavisi sve. Naredne, 2023. godine primljeni smo u Katapult akcelerator, i dalje smo ponosni deo njega. Upravo nam on pruža neverovatnu šansu, a to je da naredna investiciona runda od 50.000-300.000 evra bude bespovratno duplirana od strane ovog akceleratora.

Njegova velika vrednost nije samo ovo, već i sama finansijska pomoć koju pruža, onda i zbog sjajnog tima i mentora koji su deo ove priče. Svi ovi Grantovi su nas doveli do pozicije u kojoj se nalazimo danas. Imamo 3.700 korisnika na platformi, prva partnerstva sa turnirskim organizatorima koji nas koriste za olakšano organizaovanje turnira, prvi revenue, rast od 400 korisnika mesečno, i eto nas danas ovde sa prvom Angel rundom investicije od 85.000 evra koja će biti duplirana od strane Katapult akceleratora. Jako smo motivisani da odskočimo i globalno širimo naš biznis.

Govoreći o tome na koji način bi Outpost Chess mogao da iskoristi dobijena sredstva, Lena je rekla da se tu uvek radi o fazi u kojoj se startap nalazi. “Ukoliko se nalazite u našoj, gde imate spreman takozvani MVP, imate sve osnovne elementa na platformi koji se smatraju preduslovom za korišćenje i globalno širenje, onda vam je potreban “benzin” u vidi ulaganja u prodaju i marketing, uz ove dve važne stvari tu je i ideja razvoja mobilne aplikacije, ona će ući korsnicima u “džep”, tj. svako će u realnom vremenu dobiti informaciju o novim mogućnostima”, zaključila je Lena na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Intervju

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.