Šta IT kompanije mogu naučiti iz talasa otkaza koji je zahvatio industriju?

Šta IT kompanije mogu naučiti iz talasa otkaza koji je zahvatio domaću industriju?

Prethodnu nedelju obeležila je vest o talasu otpuštanja koji je zahvatio srpsku IT industriju.

U pitanju je verovatno i najznačajniji talas do sada, pri čemu je najveću pažnju privukao HTEC koji je otpustio više stotina ljudi. Društvene mreže i dalje su usijane, a čak su i tradicionalni mediji uhvatili priču, pa im nije trebalo dugo da krenu sa kreiranjem narativa kako više nije “isplativo” biti programer.

*ispisuje dete sa developera i upisuje ga na Jokića

Iako sam se prethodnih meseci udaljio od dešavanja u domaćoj IT industriji (mentalno i fizički), priča o otkazima nije nešto što se dešava od juče. Štaviše, od kraja prošle godine primetan je pad broja novih ogalsa, a reči “IT” i “otkazi” sve se češće mogu čuti u stručnim krugovima.

Drugim rečima, vest da je domaći IT zahvatila svojevrsna kriza novost je isključivo onima koji nisu deo industrije. Recimo, mom keramičaru.

Kako smo završili ovde?

Mnoštvo je faktora koji su doprineli ovoj krizi, no činjenica je da je IT industrija u Srbiji postala jedan mehur koji je kad-tad morao pući. Konstantne povišice i želja za rastom koja je počivala na “jeftinom” zaduživanju pronašli su tako put i do naših kompanija, a kada je novac postao “skup”, relativno brzo povukli su se i strani klijenti kojima srpski programeri više nisu bili pristupačni, već samo još jedna stavka u podužoj tablici koju je trebalo precrtati.

Činjenica da smo imali značajnu i razvijenu outsource industriju koja je u velikoj meri počivala na stranim projektima, samo upotpunjuje ovu sliku. Da citiram svog prijatelja Ivana Minića:

Mi smo i ovog puta bili oni što beru maline, a ne oni što ih drže u hladnjačama, selektiraju, pripremaju i pakuju, i zatim prodaju na nekim tržištima po mnogo višoj ceni.

Transparentnost – lekcija koju kompanije i dalje nisu savladale

Iako smo se proteklih nekoliko godina borili sa pandemijom COVID-19 virusa, ono sa čime se na ovim područjima nikako nismo izborili jeste pandemija biznis podkasta u kojima uspešni biznismeni dele “savete” naizgled budućoj generaciji preduzetnika, a najčešće stadu ovaca koji će usvojiti najtoksičnije poslovne prakse i koji će se prema zaposlenima ophoditi kao prema jeftinoj radnoj snazi, umesto da shvate da su to obični ljudi – sa svojim problemima i strahovima.

Ono što me u priči sa otkazima najviše pogađa jeste činjenica da mogu da se setim samo jedne kompanije koja je javno govorila o otkazima i smanjenju broja zaposlenih. Da, govorim o Quantox-u.

Većina drugih firmi u tišini je otpuštala ljude, nevoljna da se oglasi po tom pitanju, zadržavajući privid uspešne organizacije čak i u trenutku kada se o otkazima govorilo na Reddit-u i na društvenim mrežama koji su postali jedni od retkih kanala na kojima su korisnici potpuno anonimno mogli da razmenjuju isksutva.

Zašto je toliko teško izaći pred ljude i reći da je došlo do otkaza, progutati taj ponos i priznati da stvari ne idu prema planu u ovom trenutku – ostaće mi zauvek misterija. Svima je jasno da je kompanija uvek na prvom mestu, ali iako otkazi nisu nikada prijatni, oni ne moraju da budu sramota.

Ako kompanije već rade na EB strategijama i “kače” fotografije nasmejanih zaposlenih sa teambuilding-a, moralo bi biti prihvatljivo i to da menadžment izađe sa porukom da je došlo do smanjenja broja zaposlenih uz objašnjenje šta je organizacija uradila da se taj “udarac” ublaži.

U 99% slučajeva takva komunikacija je izostala, iako je nebrojeno puta potvrđeno da sliku o poslodavcu predstavlja skup pozitivnih i negativnih iskustva. Biće da su konsultanti i menadžment ponovo zakazali…


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Infobip Connect — unapredite svoj startap uz AI tehnologije!

Uz podršku kompanije Tenderly, Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje.

Karijere

Sanja Žugić preuzima vođenje studija Playstudios Europe

Zahvaljujući stručnim i sposobnim ljudima, 'game dev' industrija u Srbiji i dalje raste. Donosimo vam još jednu u nizu inspirativnih priča koja dokazuje ovu tvrdnju.

Tehnologija

Domaća aplikacija ‘Vozzi’ za pomoć na putu zvanično prestaje sa radom

Servis 'Vozzi' za pomoć vozačima na putu o kojem je Netokracija ranije pisala, zvanično prestaje sa radom usled komplikacija sa poslovanjem na domaćem tržištu. Saopštenje ove kompanije, prenosimo u celosti.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.

Tehnologija

Digital Day 2024: Kako AI oblikuje budućnost?

Ovogodišnji Digital Day posvećen je veštačkoj inteligenciji, a vodeći stručnjaci iz ove oblasti govoriće o tome kako ona oblikuje savremeni poslovni svet.

Tehnologija

Galaksija kup: Srednjoškolci iz Srbije prave hardvere koji menjaju živote ljudi!

Pametne naočare za ljude oštećenog sluha, makro programabilna tastatura i daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada. Upoznajte inovativne projekte učenika koji su osvojili prva tri mesta na ovogodišnjem Galaksija kupu — takmičenju srednjoškolaca elektrotehničkih škola iz cele Srbije.

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.