Novoformirana 'online' nastava ima svoje bagove - prvi časovi ipak krenuli

Novoformirana ‘online’ nastava ima svoje bagove – prvi časovi ipak krenuli

Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji sa radom prestaju osnovne i srednje škole, ali će đaci nastavu pratiti iz svojih domova – putem platforme RTS planeta i putem kanala RTS 3.

Ako u ovom trenutku uključite RTS 3 ili otvorite servis RTS Planeta, imaćete priliku da se podsetite gradiva iz osnovne i srednje škole i informišete se o tome šta nove generacije uče. Baš kao što je najavljeno u operativnom planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je jutros u osam.

Časovi za osnovce emituju se na kanalu RTS 3 prema rasporedu po razredima, dok srednjoškolci svoje lekcije prate putem RTS Planete.

Pored toga, iz Vlade je saopšteno da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, kako se dalje navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama koje su zatvorene od ponedeljka.

Školama preporučene Viber grupe, Zoom i Microsoft Teams

Kako se dalje navodi u preporuci ministarstva, osim sadržaja koji će biti emitovani putem TV kanala, nastavnici mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu. Učenicima je već sada na raspolaganju veliki broj online platformi (Viber, Zoom, Microsoft Teams), kao i nacionalna platform za online učenje Moja škola.

Škole su te koje u skladu sa sopstvenim resursima za online učenje moraju da osmisle načine za držanje lekcija i u svim drugim predmetima i programima koji nisu pokriveni na RTS-ovim kanalima, a ukazano im je i na mogućnost prilagođavanja postojećih nastavnih materijala, tako da oni budu dostupni učenicima putem elektronske pošte i Viber grupa.

U rekordnom roku snimljeni su prvi edukativni materijali koji se od danas emituju na kanalu RTS 3, ali i koji se nalaze na streaming platformi RTS Planeta.

Osim toga, Ministarstvo prosvete apelovalo je da se između škola, učenika i profesora aktivno razmenjuju razmenjuju informacije, a u slučaju da Internet nije dostupan svim učenicima, direktor i odeljenske starešine su u obavezi da raspored časova koji će biti emitovani na RTS Kanal 3 redovno objavljuju na ulazu škole, oglasnoj tabli i slično, dok srednje škole imaju obavezu da na sajtu istaknu link koji vodi ka nastavnim materijalima.

Kako će nastavnici pratiti učenike – na daljinu?

Dok traje online nastava profesori će beležiti podatke o napredovanju učenika do kojih mogu doći kroz različite vrste razmena – navodi se u saopštenju. To znači da će učenici imati obavezu da rade i predaju domaće zadatke, eseje, projekte, prezentacije, crteže i slično, a svojim profesorima ih mogu dostaviti putem mejla ili u okviru online platforme koju odabere škola, a o čemu će nastavnici voditi evidenciju:

Oni su takođe u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom i drugi alati za video konferencije) sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

Ova evidencija će biti u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi da redovan završetak nastavne godine.

Ipak, kako nemaju sve škole pristup e-dnevniku, evidencija nastave na daljinu u školama zasnivaće se na beleškama i evidencijama koje na individualnom nivou vode nastavnici.

Ministarstvo prosvete je istovremeno najavilo i da će u narednim danima škole dobijati dodatne informacije u vezi sa novim mogućnostima organizacije učenja na daljinu uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija. Ministar Šarćević jutros je izjavio za N1 televiziju da ovaj model nastave neće uticati na održavanje male mature, dok će ispiti na fakultetima i prijemni ispiti za iste biti odloženi do daljnjeg.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Office Talks Podcast

Gde su naši AliExpress paketi?

Šestu epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor o trenutnim dešavanjima sa astronomskim poskupljenjem poštarine sa sajta AliExpress. Mi smo pokušali da analiziramo šta je tačno dovelo do ovog problema koji je u velikoj meri pogodio sve one koji kupuju sa ove poznate online prodavnice.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Niški ServerBytes omogućava brži i jeftiniji ‘game development’ studijima širom sveta

Filip i Dejan još kao studenti radili su na razvoju mobilnih igara. Nakon mnogo potrošenih sati na korišćenje raznih alata i servisa koji su im pomagali u tom procesu, shvatili su da ne postoji rešenje koje nudi multiplejer, 'chat', 'cloud storage' i druge funkcionalnosti. Tako je nastao njihov proizvod - ServerBytes.

Kultura 2.0

I klijenti su ljudi, što lako zaboraviš kad te od njihovih zahteva zaboli glava

Tekst pred vama predstavlja ilustraciju dinamike tima agencije Flexis, koja se zasniva na jednostavnoj istini: mi odgovore nalazimo u miksu ideja, stavova i različitih perspektiva 'account' i dizajn tima, svesni da jedni bez drugih ne možemo. A i ne želimo.

Karijere

Do 30% domaćih frilensera traži sigurnost stalnog posla jer frilensing na globalu pokazuje znake recesije

Šta čeka srpske frilensere u narednom periodu i kako će izgledati budućnost frilensinga na domaćem tržištu?

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.