Novoformirana 'online' nastava ima svoje bagove - prvi časovi ipak krenuli

Novoformirana ‘online’ nastava ima svoje bagove – prvi časovi ipak krenuli

Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji sa radom prestaju osnovne i srednje škole, ali će đaci nastavu pratiti iz svojih domova – putem platforme RTS planeta i putem kanala RTS 3.

Ako u ovom trenutku uključite RTS 3 ili otvorite servis RTS Planeta, imaćete priliku da se podsetite gradiva iz osnovne i srednje škole i informišete se o tome šta nove generacije uče. Baš kao što je najavljeno u operativnom planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je jutros u osam.

Časovi za osnovce emituju se na kanalu RTS 3 prema rasporedu po razredima, dok srednjoškolci svoje lekcije prate putem RTS Planete.

Pored toga, iz Vlade je saopšteno da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, kako se dalje navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama koje su zatvorene od ponedeljka.

Školama preporučene Viber grupe, Zoom i Microsoft Teams

Kako se dalje navodi u preporuci ministarstva, osim sadržaja koji će biti emitovani putem TV kanala, nastavnici mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu. Učenicima je već sada na raspolaganju veliki broj online platformi (Viber, Zoom, Microsoft Teams), kao i nacionalna platform za online učenje Moja škola.

Škole su te koje u skladu sa sopstvenim resursima za online učenje moraju da osmisle načine za držanje lekcija i u svim drugim predmetima i programima koji nisu pokriveni na RTS-ovim kanalima, a ukazano im je i na mogućnost prilagođavanja postojećih nastavnih materijala, tako da oni budu dostupni učenicima putem elektronske pošte i Viber grupa.

U rekordnom roku snimljeni su prvi edukativni materijali koji se od danas emituju na kanalu RTS 3, ali i koji se nalaze na streaming platformi RTS Planeta.

Osim toga, Ministarstvo prosvete apelovalo je da se između škola, učenika i profesora aktivno razmenjuju razmenjuju informacije, a u slučaju da Internet nije dostupan svim učenicima, direktor i odeljenske starešine su u obavezi da raspored časova koji će biti emitovani na RTS Kanal 3 redovno objavljuju na ulazu škole, oglasnoj tabli i slično, dok srednje škole imaju obavezu da na sajtu istaknu link koji vodi ka nastavnim materijalima.

Kako će nastavnici pratiti učenike – na daljinu?

Dok traje online nastava profesori će beležiti podatke o napredovanju učenika do kojih mogu doći kroz različite vrste razmena – navodi se u saopštenju. To znači da će učenici imati obavezu da rade i predaju domaće zadatke, eseje, projekte, prezentacije, crteže i slično, a svojim profesorima ih mogu dostaviti putem mejla ili u okviru online platforme koju odabere škola, a o čemu će nastavnici voditi evidenciju:

Oni su takođe u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom i drugi alati za video konferencije) sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

Ova evidencija će biti u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi da redovan završetak nastavne godine.

Ipak, kako nemaju sve škole pristup e-dnevniku, evidencija nastave na daljinu u školama zasnivaće se na beleškama i evidencijama koje na individualnom nivou vode nastavnici.

Ministarstvo prosvete je istovremeno najavilo i da će u narednim danima škole dobijati dodatne informacije u vezi sa novim mogućnostima organizacije učenja na daljinu uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija. Ministar Šarćević jutros je izjavio za N1 televiziju da ovaj model nastave neće uticati na održavanje male mature, dok će ispiti na fakultetima i prijemni ispiti za iste biti odloženi do daljnjeg.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Porodična tradicija u aero-inženjerstvu Miloša je inspirisala da osnuje PR-DC i proizvodi dronove za svetsko tržište

Možda je manje poznato, ali i u Srbiji postoji tim stručnih inženjera koji rade na razvoju savremenih lakih letelica. Baš ta grupa ljudi, nedaleko od Beograda, ima svoje kancelarije i velike prostorije pune alata i prototipova većih i manjih dronova. Mi smo imali priliku da ih posetimo.

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Gaming

Golf Club Wasteland, igra srpskog studija Demagog, sada je dostupna i za PC i gaming konzole

Još jedna lepa priča dolazi nam iz sve više rastuće i respektabilne game dev industrije u Srbiji.

Istraživanje

Microsoft, Nordeus i Ubisoft su najpoželjniji poslodavci u Srbiji – pokazuje istraživanje koje je sproveo Infostud

Istraživanje je pokazalo ko se na domaćem tržištu percipira kao najpoželjniji poslodavac kao i koje osobine mora da poseduje ukoliko to želi da postane.

Karijere

Udruženje ‘Mame su zakon’ izborilo se za zakonske promene koje se tiču majki – ali borba za bolji položaj se vodi i dalje

Početkom juna Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. On uskoro ulazi u skupštinsku proceduru, a mi sa predsednicom Udruženja 'Mame su zakon' razgovaramo o pomenutom predlogu i daljim amandmanima.

Tehnologija

Nacionalna platforma za masovnu obradu podataka predstavljena u Državnom data centru u Kragujevcu

Kancelarija za IT i eUpravu predstavila je juče u Državnom data centru u Kragujevcu platformu 'Pametna Srbija' koja služi za sigurno prikupljanje i obradu podataka iz različitih javnih izvora.

Kolumna

Iza scene sa Levi9 u organizaciji nesvakidašnjeg Hack9 događaja

Kada je u pitanju kreativni rad koji je vremenski "kompresovan", adrenalin raste, entuzijazam ne jenjava, a rezultati mogu biti fantastični. Da, pričamo o pojmu hackathon-a. Međutim, usled pandemije, ove godine smo ga u Levi9 organizovali malo drugačije.

Karijere

Nemanja je softverski inženjer koji živi i radi u Japanu – i otkriva nam svoja iskustva

Kako funkcioniše IT industrija u Japanu? Nemanja, koji je programer u kompaniji Rakuten Mobile u Tokiju, otkriva detalje.