Novoformirana 'online' nastava ima svoje bagove - prvi časovi ipak krenuli

Novoformirana ‘online’ nastava ima svoje bagove – prvi časovi ipak krenuli

Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji sa radom prestaju osnovne i srednje škole, ali će đaci nastavu pratiti iz svojih domova – putem platforme RTS planeta i putem kanala RTS 3.

Ako u ovom trenutku uključite RTS 3 ili otvorite servis RTS Planeta, imaćete priliku da se podsetite gradiva iz osnovne i srednje škole i informišete se o tome šta nove generacije uče. Baš kao što je najavljeno u operativnom planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je jutros u osam.

Časovi za osnovce emituju se na kanalu RTS 3 prema rasporedu po razredima, dok srednjoškolci svoje lekcije prate putem RTS Planete.

Pored toga, iz Vlade je saopšteno da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, kako se dalje navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama koje su zatvorene od ponedeljka.

Školama preporučene Viber grupe, Zoom i Microsoft Teams

Kako se dalje navodi u preporuci ministarstva, osim sadržaja koji će biti emitovani putem TV kanala, nastavnici mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu. Učenicima je već sada na raspolaganju veliki broj online platformi (Viber, Zoom, Microsoft Teams), kao i nacionalna platform za online učenje Moja škola.

Škole su te koje u skladu sa sopstvenim resursima za online učenje moraju da osmisle načine za držanje lekcija i u svim drugim predmetima i programima koji nisu pokriveni na RTS-ovim kanalima, a ukazano im je i na mogućnost prilagođavanja postojećih nastavnih materijala, tako da oni budu dostupni učenicima putem elektronske pošte i Viber grupa.

U rekordnom roku snimljeni su prvi edukativni materijali koji se od danas emituju na kanalu RTS 3, ali i koji se nalaze na streaming platformi RTS Planeta.

Osim toga, Ministarstvo prosvete apelovalo je da se između škola, učenika i profesora aktivno razmenjuju razmenjuju informacije, a u slučaju da Internet nije dostupan svim učenicima, direktor i odeljenske starešine su u obavezi da raspored časova koji će biti emitovani na RTS Kanal 3 redovno objavljuju na ulazu škole, oglasnoj tabli i slično, dok srednje škole imaju obavezu da na sajtu istaknu link koji vodi ka nastavnim materijalima.

Kako će nastavnici pratiti učenike – na daljinu?

Dok traje online nastava profesori će beležiti podatke o napredovanju učenika do kojih mogu doći kroz različite vrste razmena – navodi se u saopštenju. To znači da će učenici imati obavezu da rade i predaju domaće zadatke, eseje, projekte, prezentacije, crteže i slično, a svojim profesorima ih mogu dostaviti putem mejla ili u okviru online platforme koju odabere škola, a o čemu će nastavnici voditi evidenciju:

Oni su takođe u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom i drugi alati za video konferencije) sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

Ova evidencija će biti u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi da redovan završetak nastavne godine.

Ipak, kako nemaju sve škole pristup e-dnevniku, evidencija nastave na daljinu u školama zasnivaće se na beleškama i evidencijama koje na individualnom nivou vode nastavnici.

Ministarstvo prosvete je istovremeno najavilo i da će u narednim danima škole dobijati dodatne informacije u vezi sa novim mogućnostima organizacije učenja na daljinu uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija. Ministar Šarćević jutros je izjavio za N1 televiziju da ovaj model nastave neće uticati na održavanje male mature, dok će ispiti na fakultetima i prijemni ispiti za iste biti odloženi do daljnjeg.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Kultura 2.0

Kako su domaći YouTube kanali o kuvanju ‘eksplodirali’ za vreme epidemije

Da li i vi spadate u grupu ljudi koja je u karantinu isključivo radila na razvoju i usavršavanju kulinarskih veština? Verujem da jeste, a verujem i da ste inspiraciju tražili ne u bakinim kuvarima, već na YouTube-u.

Propustili ste

Kultura 2.0

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

E-commerce

Nikola i Sonja pokrenuli su Prodajadelova.rs jer žele da promene način na koji održavamo naše četvorotočkaše

Napustio je dobro plaćen posao i visoku poziciju u kompaniji Würth sa ciljem da započne svoj posao iz snova. Ovo je priča o Nikoli Đuroviću koji je sa suprugom Sonjom pokrenuo sajt Prodajadelova.rs sa namerom da promeni percepciju kupovine auto delova i servisiranja vašeg četvorotočkaša.

Ekskluzivno

U 2019. godini potrošili smo €47,05 miliona na digitalno oglašavanje

Rezultati o ukupnom utrošku na digitalno oglašavanje u prethodnoj godini konačno su tu. Gle čuda - i ovoga puta tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji zadržalo je dvocifren rast, ostvarivši jedan od najboljih rezultata otkako se istraživanje vrši.

E-commerce

eCommerce Asocijacija otvara vrata svoje Akademije za sve koji žele da pokrenu svoj web shop

eCommerce Asocijacija Srbije pokrenula je eCommerce Akademiju - edukativni projekat u okviru kog će profesionalci iz svih segmenata digitalnog ekosistema sa polaznicima deliti svoja iskustva iz sektora elektronske trgovine.

Intervju

McCann otkriva (skoro) sve što ste želeli da znate o tehnologiji – tokom i posle korone

'WeCann Point of View' je e-book kreiran od strane agencije McCann u okviru kog dele svoja razmišljanja o praćenju i privatnosti, kupovini, dokumentima i parama, ekonomiji deljenja i ekonomiji razdvojenosti, proširenoj realnosti, i drugim trendovima koji su se promenili u toku pandemije. U nastavku za Netokraciju izdvajaju najzanimljivije delove.

Startapi i poslovanje

Kako srpski IT-jevci treba da se brendiraju u inostranstvu – kao jeftina ili kvalitetna radna snaga?

Aktuelna pandemijska kriza (i njene ekonomske posledice), naveli su nas na sledeće pitanje: da li će domaće IT kompanije, agencije, frilenseri i regruteri morati da promene način na koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i kadar na međunarodnom tržištu? Dakle, hoćemo li u prvi plat isticati da smo povoljni, da imamo kvalitetan kadar - ili oba?