Novoformirana 'online' nastava ima svoje bagove - prvi časovi ipak krenuli

Novoformirana ‘online’ nastava ima svoje bagove – prvi časovi ipak krenuli

Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji sa radom prestaju osnovne i srednje škole, ali će đaci nastavu pratiti iz svojih domova – putem platforme RTS planeta i putem kanala RTS 3.

Ako u ovom trenutku uključite RTS 3 ili otvorite servis RTS Planeta, imaćete priliku da se podsetite gradiva iz osnovne i srednje škole i informišete se o tome šta nove generacije uče. Baš kao što je najavljeno u operativnom planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je jutros u osam.

Časovi za osnovce emituju se na kanalu RTS 3 prema rasporedu po razredima, dok srednjoškolci svoje lekcije prate putem RTS Planete.

Pored toga, iz Vlade je saopšteno da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, kako se dalje navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama koje su zatvorene od ponedeljka.

Školama preporučene Viber grupe, Zoom i Microsoft Teams

Kako se dalje navodi u preporuci ministarstva, osim sadržaja koji će biti emitovani putem TV kanala, nastavnici mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu. Učenicima je već sada na raspolaganju veliki broj online platformi (Viber, Zoom, Microsoft Teams), kao i nacionalna platform za online učenje Moja škola.

Škole su te koje u skladu sa sopstvenim resursima za online učenje moraju da osmisle načine za držanje lekcija i u svim drugim predmetima i programima koji nisu pokriveni na RTS-ovim kanalima, a ukazano im je i na mogućnost prilagođavanja postojećih nastavnih materijala, tako da oni budu dostupni učenicima putem elektronske pošte i Viber grupa.

U rekordnom roku snimljeni su prvi edukativni materijali koji se od danas emituju na kanalu RTS 3, ali i koji se nalaze na streaming platformi RTS Planeta.

Osim toga, Ministarstvo prosvete apelovalo je da se između škola, učenika i profesora aktivno razmenjuju razmenjuju informacije, a u slučaju da Internet nije dostupan svim učenicima, direktor i odeljenske starešine su u obavezi da raspored časova koji će biti emitovani na RTS Kanal 3 redovno objavljuju na ulazu škole, oglasnoj tabli i slično, dok srednje škole imaju obavezu da na sajtu istaknu link koji vodi ka nastavnim materijalima.

Kako će nastavnici pratiti učenike – na daljinu?

Dok traje online nastava profesori će beležiti podatke o napredovanju učenika do kojih mogu doći kroz različite vrste razmena – navodi se u saopštenju. To znači da će učenici imati obavezu da rade i predaju domaće zadatke, eseje, projekte, prezentacije, crteže i slično, a svojim profesorima ih mogu dostaviti putem mejla ili u okviru online platforme koju odabere škola, a o čemu će nastavnici voditi evidenciju:

Oni su takođe u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom i drugi alati za video konferencije) sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

Ova evidencija će biti u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi da redovan završetak nastavne godine.

Ipak, kako nemaju sve škole pristup e-dnevniku, evidencija nastave na daljinu u školama zasnivaće se na beleškama i evidencijama koje na individualnom nivou vode nastavnici.

Ministarstvo prosvete je istovremeno najavilo i da će u narednim danima škole dobijati dodatne informacije u vezi sa novim mogućnostima organizacije učenja na daljinu uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija. Ministar Šarćević jutros je izjavio za N1 televiziju da ovaj model nastave neće uticati na održavanje male mature, dok će ispiti na fakultetima i prijemni ispiti za iste biti odloženi do daljnjeg.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Internet marketing

Budžeti za digitalno oglašavanje u najvećoj meri stopirani – ali se brendovi polako vraćaju u igru

Kako brendovi treba da se postave za vreme pandemije i trebaju li više da ulažu u digitalne kanale?

Startapi i poslovanje

Pitali smo IT kompanije kako su organizovale rad na daljinu i koje savete imaju za svoje kolege

Sa kojim se to izazovima susreću IT kompanije sada kada svi njihovi zaposleni rade od kuće?

Intervju

Šta radi Chief Revenue Officer i zašto je baš ova osoba potrebna vašem biznisu?

Relativno mlada profesija naziva 'Chief Revenue Officera' nastala je u Silicijumskoj dolini i polako se širi među kompanijama širom sveta. O njenoj ulozi i važnosti u IT industriji razgovaramo sa Vedranom Rašićem.

Novost

‘Korona’ zabeležila 750.000 spominjanja širom ex-Yu Interneta

Korona virus, trenutno najpopularnija svetska tema, okupirao nas je u potpunosti - i online i offline. Zahvaljujući analizi Mediatoolkita saznali smo koliko smo, u poslednjih mesec i po dana, na Internetu pretraživali o ovom virusu i u regionu i u Srbiji.