Novoformirana 'online' nastava ima svoje bagove - prvi časovi ipak krenuli

Novoformirana ‘online’ nastava ima svoje bagove – prvi časovi ipak krenuli

Uvođenjem vanrednog stanja u Srbiji sa radom prestaju osnovne i srednje škole, ali će đaci nastavu pratiti iz svojih domova – putem platforme RTS planeta i putem kanala RTS 3.

Ako u ovom trenutku uključite RTS 3 ili otvorite servis RTS Planeta, imaćete priliku da se podsetite gradiva iz osnovne i srednje škole i informišete se o tome šta nove generacije uče. Baš kao što je najavljeno u operativnom planu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava za đake osnovnih i srednjih škola počela je jutros u osam.

Časovi za osnovce emituju se na kanalu RTS 3 prema rasporedu po razredima, dok srednjoškolci svoje lekcije prate putem RTS Planete.

Pored toga, iz Vlade je saopšteno da operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za navedene edukativne sadržaje, a svi emitovani časovi biće dostupni i na platformi RTS Planeta, gde se mogu naknadno i više puta pregledati, kako se dalje navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama koje su zatvorene od ponedeljka.

Školama preporučene Viber grupe, Zoom i Microsoft Teams

Kako se dalje navodi u preporuci ministarstva, osim sadržaja koji će biti emitovani putem TV kanala, nastavnici mogu da koriste i dostupne digitalne udžbenike i sadržaje na način koji omogućava učenje na daljinu. Učenicima je već sada na raspolaganju veliki broj online platformi (Viber, Zoom, Microsoft Teams), kao i nacionalna platform za online učenje Moja škola.

Škole su te koje u skladu sa sopstvenim resursima za online učenje moraju da osmisle načine za držanje lekcija i u svim drugim predmetima i programima koji nisu pokriveni na RTS-ovim kanalima, a ukazano im je i na mogućnost prilagođavanja postojećih nastavnih materijala, tako da oni budu dostupni učenicima putem elektronske pošte i Viber grupa.

U rekordnom roku snimljeni su prvi edukativni materijali koji se od danas emituju na kanalu RTS 3, ali i koji se nalaze na streaming platformi RTS Planeta.

Osim toga, Ministarstvo prosvete apelovalo je da se između škola, učenika i profesora aktivno razmenjuju razmenjuju informacije, a u slučaju da Internet nije dostupan svim učenicima, direktor i odeljenske starešine su u obavezi da raspored časova koji će biti emitovani na RTS Kanal 3 redovno objavljuju na ulazu škole, oglasnoj tabli i slično, dok srednje škole imaju obavezu da na sajtu istaknu link koji vodi ka nastavnim materijalima.

Kako će nastavnici pratiti učenike – na daljinu?

Dok traje online nastava profesori će beležiti podatke o napredovanju učenika do kojih mogu doći kroz različite vrste razmena – navodi se u saopštenju. To znači da će učenici imati obavezu da rade i predaju domaće zadatke, eseje, projekte, prezentacije, crteže i slično, a svojim profesorima ih mogu dostaviti putem mejla ili u okviru online platforme koju odabere škola, a o čemu će nastavnici voditi evidenciju:

Oni su takođe u obavezi da u elektronski dnevnik evidentiraju sve realizovane TV časove i druge nastavne jedinice/teme koje su realizovane putem drugih vidova komunikacije (RTS Planeta, platforme za upravljanje elektronskim učenjem, uputstva data mejlom i drugi alati za video konferencije) sa napomenom o načinu realizacije (oblik komunikacije sa učenicima i kanal komunikacije).

Ova evidencija će biti u funkciji verifikovanja realizovane nastave, čime se stvaraju uslovi da redovan završetak nastavne godine.

Ipak, kako nemaju sve škole pristup e-dnevniku, evidencija nastave na daljinu u školama zasnivaće se na beleškama i evidencijama koje na individualnom nivou vode nastavnici.

Ministarstvo prosvete je istovremeno najavilo i da će u narednim danima škole dobijati dodatne informacije u vezi sa novim mogućnostima organizacije učenja na daljinu uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija. Ministar Šarćević jutros je izjavio za N1 televiziju da ovaj model nastave neće uticati na održavanje male mature, dok će ispiti na fakultetima i prijemni ispiti za iste biti odloženi do daljnjeg.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.