Olga Petrović: Preduzetnicama u Srbiji potrebne su dodatne subvencije

Olga Petrović: Preduzetnicama u Srbiji potrebne su dodatne subvencije

U nastavku osmomartovskog specijala, imali smo priliku da razgovaramo sa Olgom Petrović, osnivačicom startapa Neofunction, koja nam otkriva priču o svom poslovanju ali i svoje stavove ukoliko govorimo o ženskom preduzetništvu u Srbiji.

Stručno obrazovanje, Olga je stekla na Stomatološkom fakultetu u Novom Sadu, gde je diplomirala kao doktor stomatologije. Nakon toga, kako i sama kaže, osetila je želju da proširi svoje horizonte i stekne dublje razumevanje poslovnog sveta. Upravo zato, Olga se upušta u izazovne MBA studije na London School of Commerce, koji je deo Kardifskog univerziteta.

Ipak, putovanje naše sagovornice u svetu farmaceutske industrije počelo je nakon završetka osnovnih studija. Olga Petrović nam je otkrila da je tokom proteklih 14 godina, imala privilegiju da radi u različitim sektorima ove dinamične industrije. Kroz bogato iskustvo, ona je prošla kroz brojne treninge i programe usavršavanja, što joj je omogućilo da razvije veštine u vođenju timova, pregovaranju, prezentaciji i strategijskom planiranju.

U nastavku ovog teksta, sa Olgom detaljno razgovaramo o tome kako danas izgleda njen preduzetnički put na kojem je znanje iz stomatologije iskoristila za osnivanje startapa Neofunction, dok smo pričali i o tome čime se ovaj startap bavi i kako ona vidi startap scenu u Srbiji, kao i na koji način se suočiti sa izazovima kada je u pitanju žensko preduzetništvo.

U kom trenutku si odlučila da zagaziš u startap vode? Opiši nam kako se rodila ideja za to.

Olga: Pre godinu dana susret sa talentovanom ekipom koja je imala sjajnu ideju me je navela na razmišljanje o promeni puta u mojoj karijeri i okretanju ka novom izazovu. Stečena dragocena znanja i veštine u farmaceutskoj industriji su mi dali određenu dozu sigurnosti da napravim ovakav preokret i upustim se u startap vode. Složili smo se da je moj profil ono što je nedostajalo i zajedno smo se odvažili da započnemo ovo putovanje.

Da li možeš ukratko da nam predstaviš startap Neofunction koji vodiš?

Olga: Neofunction se bavi razvojem i proizvodnjom inovativnog uređaja Neo Pill a koji služi za održavanje oralne higijene kod pacijenata sa fiksnim ortodontskim aparatom. Ponosni smo što Neo Pill od ideje, preko razvoja do proizvodnje, vodi poreklo isključivo iz Srbije.

Želeli smo da unapredimo jedan aspekt higijene na efikasan način. Pri razvoju ovog rešenja, imali smo na umu da globalna istraživanja ukazuju na značajno otežane uslove održavanja oralne higijene kod pacijenata sa fiksnim ortodontskim aparatima, što značajno povećava rizik od pojave karijesa i oboljenja desni. Osnova naše ideje je korišćenje elektrolize, koja se pokazala izuzetno delotvornom u redovnom pranju zuba kod ljudi, ali i kod životinja.

Prvobitno je uređaj bio zamišljen potpuno drugačije, kao metalna pilula koja bi se pričvrstila na fiksne proteze pomoću magneta. Međutim, nakon razvoja uređaja i promene dizajna, došli smo do rešenja koje je izuzetno funkcionalno i koje ispunjava sve standarde kvaliteta, zadržavajući pritom osnovnu tehnologiju, ali i prepoznatljive “pilule” koje direktno impliciraju na ime brenda Neo Pill.

Kako si došla do sredstava za pokretanje biznisa? Da li su u pitanju lične finansije (bootstrap) ili investicije?

Olga: Pokretanje biznisa je omogućilo osvajanje granta, a tokom godine i investicioni kapital 6 biznis anđela, kao i učešće u takmičenju u organizaciji Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. Uspeli smo da prikupimo dovoljno novca da završimo razvoj Neo Pill-a od ideje, preko proizvodnje do gotovog proizvoda na tržištu. Trenutno smo u fazi lansiranja uređaja i testiranja lokalnog tržišta, kao i regionalnog – zemlje zapadnog Balkana.

U toku su i pregovori za joint venture sa partnerom za US tržište, kao i sa partnerima u nekoliko evropskih zemalja (Bugarska, Danska, Mađarska, Rumunija). Iako uskoro očekujemo i prihod od prodaje, i dalje smo aktivni u prikupljanju investicija kako bismo ubrzali razvoj našeg startapa i osigurali našem proizvodu i brendu Neo Pill sigurnu poziciju na tržištu.

Znanje koje je Olga stekla u farmaceutskoj industriji, pomoglo joj je da to isto znanje kasnije usmeri u preduzetničkom svetu, tačnije osnivanjem startapa Neofunction.

Da li je teško biti žena-osnivač startapa u Srbiji? Sa kojim si se ti lično izazovima susretala?

Olga: Biti osnivač startapa u Srbiji je već samo po sebi velik izazov, ali moj utisak je da se u ovoj sferi ne pravi razlika među polovima. Energija i duh koji vlada u ovom ekosistemu je nadasve pozitivna i prijateljska. Ipak, jedan od izazova sa kojima se suočavam je balansiranje između poslovnih i privatnih obaveza, što je ponekad prilično zahtevna kombinatorika. Kako bih uspešno prevazišla ovo, aktivno koristim alate za upravljanje vremenom i prioritizaciju obaveza kako bih obezbedila ravnotežu između posla i porodičnog života.

Na kraju dana, najvažnija je podrška porodice, prijatelja i poslovnih partnera, a to mi omogućava da uspešno razvijem svoj posao bez većih prepreka.” Imala sam podršku svoje porodice, prijatelja i poslovnih partnera, što mi je omogućilo da uspešno razvijem svoj posao bez većih prepreka.

Da li startap ekosistem u Srbiji evoluira po pitanju inkluzivnosti, i koje bi inicijative po tvom mišljenju mogle dodatno da osnaže žene da napreduju do liderskih pozicija?

Olga: Prema trenutnim istraživanjima Startap skenera, koji je realizovala Inicijativa Digitalna Srbija u okviru projekta Preduzmi ideju, za 2024. godinu u Srbiji  64.1% startapa nema žena u osnivačkom timu, a jedna žena je u vlasničkoj strukturi u 27.4%, dok je broj muškaraca u menadžmentu i dalje 2,5 puta veći u odnosu na broj žena. Složićete se da je značajna razlika u procentima. Interesantno je da Srbija u ovim procentima prati svetsko tržište, što znači da je inkluzija jedna globalna tema.

Studija Boston Consulting Group-a je istakla da kada bi žene i muškarci jednako učestvovali kao preduzetnici, globalna ekonomija bi se udvostručila što nedvosmisleno govori o značaju ove teme. Ipak, verujem da startap ekosistem u Srbiji apsolutno evoluira i to u pozitivnom smeru. Kroz ovu mrežu sam upoznala mnogo sjajnih, ambicioznih i uspešnih žena koje ulažu nadljudsku energiju da pokrenu i razvijaju svoje biznise. Ipak, van startap ekosistema srećem mnogo je više žena koje se ne usuđuju da se odvaže na ovakav korak.

Velika većina njih nije ni upoznata sa mogućnostima koje se pružaju, ne poznaju terminologiju, ne znaju gde mogu da pronađu potrebne informacije. Potreban je ozbiljan istraživački rad na temu kojom i ne vladate najveštije. Verujem da je pomoć medija, kao što je vaš, ključan u donošenju promena. Neophodno je mnogo više širiti reč, deliti lična iskustva, organizovati radionice, pružati pro bono edukacije iz oblasti poslovanja, graditi uzore na koje bi se žene ugledale i odvažile za jedan ovako veliki korak.

Možeš li sa nama da podeliš kako uspostavljaš ravnotežu između poslovnog i privatnog života?

Olga: Bez podrške i razumevanja porodice, prijatelja i poslovnih saradnika ništa od ovoga ne bi bilo izvodljivo. Vođenje startapa zahteva angažman bez fiksnog radnog vremena, posao jednostavno mora da se uradi. Morate da volite ovu dinamiku i da uživate u poslu, da ste radoznali i da jedva čekate da vidite rezultate i ishod vašeg truda, rada i uloženog vremena. Uz dobru organizaciju sve može da se postigne, iako ima perioda kada vam se čini da je 24 sata u toku dana premalo i da vam fali bar još jedan dvadeset peti.

S obzirom na to da se u javnoj sferi često govori o odsustvu podrške za preduzetnice u našoj zemlji, da li vidiš neko potencijalno rešenje koje bi im donelo veća prava i benefite?

Olga: Jedan od mogućih pristupa za poboljšanje situacije može uključivati implementaciju konkretnih politika i mera podrške. Na primer, finansijska podrška i subvencije specifično namenjene ženama preduzetnicama mogu im olakšati pristup kapitalu i smanjiti finansijske rizike. Osim toga, organizovanje edukativnih programa i mentorstva može im pomoći da steknu neophodna znanja, veštine i samopouzdanje za vođenje uspešnih poslova.

Takođe, promovisanje fleksibilnih radnih politika može omogućiti ženama preduzetnicama da lakše usklade poslovne i porodične obaveze. Najveća prepreka sa kojom se žene suočavaju je uvek nametnut izbor koji ne bi trebalo da postoji – porodica ili posao.

Napredak u ovim oblastima može doprineti stvaranju inkluzivnijeg poslovnog okruženja u kojem će žene preduzetnice imati veće šanse za uspeh i napredak. Kroz podršku, edukaciju, mentorstvo i stvaranje povoljnijih poslovnih uslova, Srbija može podržati i ohrabriti žene da se aktivnije uključe u preduzetničke aktivnosti i doprinesu ekonomskom razvoju zemlje.

Šta bi poručila devojkama koje imaju dobru ideju, ali nemaju smelosti da se upuste u preduzetničke vode?

Olga: Devojkama koje imaju dobru ideju, ali se kolebaju da se upuste u preduzetničke vode, poručila bih da je važno da veruju u sebe i u svoje sposobnosti. Znam, zvuči kao prazna floskula, na koju sam i sama prevrtala očima, ali sa ove pozicije sa sigurnošću tvrdim da je zaista ispravna. Svaki početak nosi sa sobom određeni stepen nesigurnosti i straha od neuspeha, ali je važno da se fokusirate na svoju viziju i ciljeve.

Vaša ideja ima vrednost, a hrabrost da je realizujete može doneti velike rezultate. Ne treba se plašiti neuspeha. Neuspeh treba posmatrati isključivo kao lekciju na putu uspeha iz koje može mnogo da se nauči i osnaži.

Potražite podršku u svojoj okolini, razgovarajte sa ljudima koji su već prošli kroz slično iskustvo i inspirišite se njihovim pričama o uspehu. Takođe, budite spremne da učite i prilagođavate se novim situacijama, jer je proces preduzetništva dinamičan i zahteva kontinuirani razvoj i prilagođavanje.

Najvažnije od svega, budite dosledne svojim ciljevima i ne dozvolite da strah od neuspeha blokira vaš napredak. Svaki korak napred, ma kako mali bio, vodi ka ostvarenju snova. Hrabrost može biti ključ uspeha, zato treba verovati u sebe i krenuti hrabro ka ostvarenju svojih preduzetničkih ciljeva.

Najzad, kako vidiš sebe i razvoj svog startapa u narednih godinu dana?

Olga: U toku predstojeće godine očekuje nas ozbiljan i zahtevan posao, od kojeg će sigurno zavisiti u kom smeru će se razvijati naš startap. Planiramo širenje na strana tržišta kroz širenje mreže partnera i saradnika, što ujedno zahteva i povećanje kapaciteta proizvodnje, širenje tima, razvoj novih opcija na postojećem uređaju, širenje portfolija sa novim proizvodima, klinička istraživanja. Očekujemo da uz malo sreće i mnogo spretnog planiranja i neophodnog investiranja, za godinu dana budemo na break even poziciji.

U suštini, fokus je na kontinuiranom rastu i razvoju startapa uz pozicioniranje Neo Pill brenda kao prepoznatljivog uređaja visokog kvaliteta i efikasnosti, a sve sa ciljem ostvarenja vizije i doprinosa zajednici na najbolji mogući način. Uverena sam da će naredna godina biti puna izazova, ali i prilika za ostvarenje velikih uspeha.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Propustili ste

Intervju

Miloš Čučulović iz Srbije direktor je u švajcarskom MDPI-u sa više od 6.500 zaposlenih širom sveta

U švajcarskoj kompaniji koja je jedan od lidera u naučnom izdavaštvu, razvija najsavremenije alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji. A kako je izgledao njegov karijerni put? Pročitajte u intervjuu koji je pred vama!

Office Talks Podcast

Besplatna pravna dokumenta za sve startape

U 194. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o 'Open Source Documentation' projektu koji je proizašao iz Tenderly Garaže a koji je namenjen da pomogne startapima kada je reč o pravnim dokumentima.

Startapi i poslovanje

Native Teams: Kako doći do i na šta potrošiti €6,3 miliona investicije?

Kompanija Native Teams, koja je zakonski poslodavac za frilensere, podigla je višemilionsku investiciju od grupe fondova. Evo u šta će uložiti dobijen novac.

Tehnologija

Domaće softverske kompanije mogu da spasu srpsku privredu, ako im se pruži šansa

Dok IT industrija inovira, tradicionalne privredne grane tapkaju u mestu, jedan je od zaključaka Foruma naprednih tehnologija održanog 12. i 13. juna u Nišu.

Gaming

Potpuno nova Tetris video igra napravljena je u Srbiji

Beogradski studio za razvoj video igara Playstudios Europe, objavio je igru Tetris Block Puzzle namenjenu za igranje na mobilnim telefonima.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.