Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Redakcija Netokracije godinama je želela da poseti čuveni South by Southwest (SXSW) festival, ali usled nepovoljnih okolnosti uzrokovanih pandemijom, ta želja je stavljena na stand by. No, ko čeka taj i dočeka, pa se ove godine našem Marku Mudriniću ukazala prilika da preleti “preko bare” i iskusi ovaj praznik tehnologije koji je 2023. godine posetilo čak 350.000 ljudi.

Ove godine SXSW obeležilo je čak devet festivalskih dana u kojima su se preplitali tehnologija, kultura, umetnost, politika i pregršt programa, pa je Marko odmah uvideo paralelu s Weekend Media Festivalom. Šta je sve naučio iz ovog iskustva, koje panele je posetio i s kime sve razgovarao, on je ispričao u prvom delu epizode.

Ali to nije sve! Pored Ostina (gde se održava festival), obišao je i Boston i Njujork. Zapravo, ovo putovanje je svojevrsna američka turneja našeg tima gde su Marko i ekipa iz Hrvatske promovisali naš novi projekat — ScaleUp & Up podkast.

Među eminentnim licima iz sveta tehnologije koja su tim povodom gostovala u podkastu, našli su se Dejvid Hajnemajer Hanson (David Heinemeier Hansson “DHH”) — osnivač kompanije 37signals koji stoji iza aplikacija Basecamp i HEY, te osnivač framework-a Ruby on Rails, zatim Džejson Koen (Jason Cohen) — osnivač SmartBear i WP Engine, kao i Noa Kejgan (Noah Cagan) — 30. zaposleni u kompaniji Facebook, kojeg je Zakerberg otpustio, a sada je jutjuber sa skoro 1M subscribers-a.

Koje su se još zanimljive ličnosti našle iza Markove kamere, ali i koji su njegovi utisci sa “američke turneje” saznajte do kraja ove epizode.

U drugom delu, ne tako glamurozna, ali takođe veoma bitna tema. Anastasija je analizirala specijal koji je priredila povodom Osmog marta i tom prilikom iznela svoje utiske o položaju žena u domaćoj tech industriji. Zaključci koje je donela jesu da je srpski startap ekosistem podržavajući da u njemu ima mesta za preduzetnice, ali da žene nikada ne treba da odustaju od obrazovanja, stalno rade na sebi jer je znanje osnova emancipacije.

Ovaj podkast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Tehnologija

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.