Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Pomenuta kompanija iz Indije navodi da su ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) senzori brzorastuća kategorija u automobilskoj industriji, sa potencijalnom veličinom tržišta od 43 milijarde dolara do 2030. godine. Ove podatke posebno potkrepljuje činjenica da se u pomenutoj industriji sve više govori o automatizaciji i autonomnim vozilima.

Ova akvizicija će u velikoj meri doprineti unapređenju poslovanja za Sonu Comstar, a koliko bi uloga Novelica mogla da bude značajna, pokazuje i podatak da je ova domaća kompanija prošle godine prijavila prihod od 9,3 miliona evra i neto profit od 2,5 miliona evra.

Sona Comstar, kao deo svoje strateške mape puta, ulazi na tržište ADAS senzora, dok ističu da je Novelic vertikalno integrisan u lancu vrednosti počev od mašinskog učenja i softvera za percepciju. Ovde se podrazumeva i dizajn hardvera i čipova kroz saradnju sa globalnim proizvođačima originalne opreme za automobile, ali i sa proizvođačima čipova kao što su Infineon i Texas Instruments, prenosi Express mobility.

Senzori u kabinama modernih vozila postaju krucijalan i obavezan bezbednosni zahtev širom sveta. Na primer, određeni propisi i smernice za procenu bezbednosti automobila nalažu detekciju prisustva dece (CPD) u novim modelima automobila, dok će Euro NCAP kao krovna evropska organizacija za testiranje bezbednosti vozila, 2023. zahtevati detekciju prisustva dece za ocenu od 5 zvezdica.

Otuda, srpski Novelic bi mogao da odradi veliku ulogu, s obzirom na to da njihova radarska tehnologija bazirana na milimetarskim talasima predstavlja jedno od vodećih rešenja za detekciju visoke preciznosi u kabini vozila. Kroz sofisticirani radarski dizajn i algoritam za obradu signala, njihovo rešenje za nadzor u kabini detektuje prisustvo života (LPD), prisustvo dece (CPD) i zauzetost sedišta (SOD), ali i druge opcije.

Senzori i pametna rešenja već su postali standardni i obavezan deo modernih vozila raznih brendova.

Zajedničkom saradnjom do velike uloge u modernoj automotive industriji

Sadašnji tim Novelica, predvođen osnivačima Darkom Tasovcem, Veljkom Mihajlovićem i dr Veselinom Brankovićem, nastaviće da vodi poslovanje, obezbeđujući kontinuitet uz korišćenje obima i pristupa klijenata kompanije Sona Comstar za razvoj poslovanja, dok će osnivači nakon završetka transakcije posedovati 46 odsto kapitala Novelica. Ovom prilikom, oglasio se i Veljko Mihajlović, suosnivač i tehnički direktor Novelica koji je istakao sledeće:

Novelic je osnovan sa jasnom misijom da razvije end-to-end mogućnosti u mmWave radarskoj tehnologiji i da je komercijalizuje kroz različite proizvodne linije. Počeli smo kao tim od petoro ljudi, a danas imamo preko 160 ljudi, među kojima 130 inženjera i 10 doktora nauka, koji razvijaju platforme proizvoda na raznim evropskim lokacijama. Uspeli smo da to uradimo organski tako što smo obezbedili vrednost našim klijentima i generisali i povećavali prihod i profit iz godine u godinu.

Za prelazak u sledeću fazu našeg rasta, oduševljeni smo što imamo strateškog partnera u vidu Sone Comstar, iz koje dele istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koji će nas podržati u proširenju našeg poslovanja. U trenutku kada smo prvi put stupili u interakciju sa njihovim timom, znali smo da je to pravi potez jer smo imali sjajnu usklađenost osnovnih vrednosti.

Srpska kompanija ima više od deset godina prisustva na tržištu i više od 130 inženjera u multidisciplinarnim timovima, uz posedovanje više globalnih patenata u oblasti mmWave radarskog senzora i sistema. Sa druge strane, Vivek Vikram Sinh, koji je Group CEO u Sona Comstar kompaniji, rekao je sledeće:

Uzbuđen sam što mogu da poželim dobrodošlicu Novelicu u porodicu Sona Comstar. Ovom akvizicijom smo našoj ponudi tehnologije dodali vodeću tehnologiju radarskog senzora u kabini. Povećanje autonomije i automatizacije vozila je nova tehnološka revolucija u našoj industriji, tako da preduzimamo značajan rani korak u pravcu elektrifikovanog autonomnog vozila ili e-AV.

Vivek je takođe rekao da Novelic dodaje hardverske i softverske mogućnosti za dizajniranje integrisanih sistema za autonomnu vožnju, uključujući AI i ML, kao i ASIC iskustvo, Prema njegovim rečima, to je početak izgradnje treće poslovne vertikale senzora i softvera u pomenutoj indijskoj kompaniji.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

For The Win! konferencija je tokom koje Beograd postaje epicentar evropskog gejminga

Konferencija For the Win!, od 25. do 26. maja okupiće u Beogradu regionalnu i evropsku 'game-dev' zajednicu, uz govornike iz kompanija kao što su Google, Outfit7, Two Desperados, 3 Lateral ili Activision/Blizzard/King, kao i organizacija ISFE, UKIE, EGDF, IGDA i mnogih drugih.

Kultura 2.0

Stari model rada iz kancelarije od 9 do 5 je prevaziđen, hibridni model je realnost – potvrđuju domaće IT kompanije

Pandemiji je došao kraj, ali rad od kuće je i dalje na snazi. Zato naše sagovornike pitamo da li će zvanični povratak u kancelariju ikada više biti opcija.

Office Talks Podcast

Šta se dešava kada dobijete otkaz? Saveti za radnike i poslodavce

Gošća 141. epizode Office Talks podkasta bila je Tijana Žunić Marić koja je advokat i partner u advokatskoj kancelariji Žunić. Sa njom smo razgovarali o tome kako se IT firme suočavaju sa otkazima.

Propustili ste

Društvene mreže

Zašto udruženje Fruškać mora da plati 115.000 dinara odštete zbog ‘deljenja’ na Instagramu?

Da li naš Zakon prepoznaje pravila upotrebe društvenih mreža, te koja su naša prava, a koje obaveze prilikom deljenja sadržaja, pitali smo Anju Berić iz advokatske kancelarije Žunić Law.

Office Talks Podcast

Stanje marketing agencija u 2023.

Gost 145. epizode Office Talks podkasta bio je Nikola Parun koji dolazi iz agencije Ovation BBDO, a sa kojim smo imali priliku da razgovaramo o stanju u industriji digitalnog marketinga u Srbiji nakon pandemije korona virusa.

Karijere

Istraživanje Puls HR zajednice: Privlačenje zaposlenih je najveći izazov IT kompanija

Sudeći prema istraživanju koje je sproveo HelloWorld, najveći izazov za IT kompanije u protekle dve godine bio je privlačenje IT kandidata, što je istaklo 61% ispitanika.

Karijere

Dražen Šumić je novi direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji

Kao direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić će biti zadužen za dalji strateški razvoj centra u Beogradu, koji važi za jedan od najvažnijih razvojnih centara u Evropi.

Karijere

Žarko Stevanović iz Potere: Svetski šampion u znanju po zanimanju je programer!

Žarka već godinama gledate kao jednog od tragača u kultnom kvizu Potera gde je gotovo nepobediv. A, da li ste znali da je on po profesiji programer koji pored kvizova, karijeru gradi u sferi kompjuterskih nauka?

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.