Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Pomenuta kompanija iz Indije navodi da su ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) senzori brzorastuća kategorija u automobilskoj industriji, sa potencijalnom veličinom tržišta od 43 milijarde dolara do 2030. godine. Ove podatke posebno potkrepljuje činjenica da se u pomenutoj industriji sve više govori o automatizaciji i autonomnim vozilima.

Ova akvizicija će u velikoj meri doprineti unapređenju poslovanja za Sonu Comstar, a koliko bi uloga Novelica mogla da bude značajna, pokazuje i podatak da je ova domaća kompanija prošle godine prijavila prihod od 9,3 miliona evra i neto profit od 2,5 miliona evra.

Sona Comstar, kao deo svoje strateške mape puta, ulazi na tržište ADAS senzora, dok ističu da je Novelic vertikalno integrisan u lancu vrednosti počev od mašinskog učenja i softvera za percepciju. Ovde se podrazumeva i dizajn hardvera i čipova kroz saradnju sa globalnim proizvođačima originalne opreme za automobile, ali i sa proizvođačima čipova kao što su Infineon i Texas Instruments, prenosi Express mobility.

Senzori u kabinama modernih vozila postaju krucijalan i obavezan bezbednosni zahtev širom sveta. Na primer, određeni propisi i smernice za procenu bezbednosti automobila nalažu detekciju prisustva dece (CPD) u novim modelima automobila, dok će Euro NCAP kao krovna evropska organizacija za testiranje bezbednosti vozila, 2023. zahtevati detekciju prisustva dece za ocenu od 5 zvezdica.

Otuda, srpski Novelic bi mogao da odradi veliku ulogu, s obzirom na to da njihova radarska tehnologija bazirana na milimetarskim talasima predstavlja jedno od vodećih rešenja za detekciju visoke preciznosi u kabini vozila. Kroz sofisticirani radarski dizajn i algoritam za obradu signala, njihovo rešenje za nadzor u kabini detektuje prisustvo života (LPD), prisustvo dece (CPD) i zauzetost sedišta (SOD), ali i druge opcije.

Senzori i pametna rešenja već su postali standardni i obavezan deo modernih vozila raznih brendova.

Zajedničkom saradnjom do velike uloge u modernoj automotive industriji

Sadašnji tim Novelica, predvođen osnivačima Darkom Tasovcem, Veljkom Mihajlovićem i dr Veselinom Brankovićem, nastaviće da vodi poslovanje, obezbeđujući kontinuitet uz korišćenje obima i pristupa klijenata kompanije Sona Comstar za razvoj poslovanja, dok će osnivači nakon završetka transakcije posedovati 46 odsto kapitala Novelica. Ovom prilikom, oglasio se i Veljko Mihajlović, suosnivač i tehnički direktor Novelica koji je istakao sledeće:

Novelic je osnovan sa jasnom misijom da razvije end-to-end mogućnosti u mmWave radarskoj tehnologiji i da je komercijalizuje kroz različite proizvodne linije. Počeli smo kao tim od petoro ljudi, a danas imamo preko 160 ljudi, među kojima 130 inženjera i 10 doktora nauka, koji razvijaju platforme proizvoda na raznim evropskim lokacijama. Uspeli smo da to uradimo organski tako što smo obezbedili vrednost našim klijentima i generisali i povećavali prihod i profit iz godine u godinu.

Za prelazak u sledeću fazu našeg rasta, oduševljeni smo što imamo strateškog partnera u vidu Sone Comstar, iz koje dele istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koji će nas podržati u proširenju našeg poslovanja. U trenutku kada smo prvi put stupili u interakciju sa njihovim timom, znali smo da je to pravi potez jer smo imali sjajnu usklađenost osnovnih vrednosti.

Srpska kompanija ima više od deset godina prisustva na tržištu i više od 130 inženjera u multidisciplinarnim timovima, uz posedovanje više globalnih patenata u oblasti mmWave radarskog senzora i sistema. Sa druge strane, Vivek Vikram Sinh, koji je Group CEO u Sona Comstar kompaniji, rekao je sledeće:

Uzbuđen sam što mogu da poželim dobrodošlicu Novelicu u porodicu Sona Comstar. Ovom akvizicijom smo našoj ponudi tehnologije dodali vodeću tehnologiju radarskog senzora u kabini. Povećanje autonomije i automatizacije vozila je nova tehnološka revolucija u našoj industriji, tako da preduzimamo značajan rani korak u pravcu elektrifikovanog autonomnog vozila ili e-AV.

Vivek je takođe rekao da Novelic dodaje hardverske i softverske mogućnosti za dizajniranje integrisanih sistema za autonomnu vožnju, uključujući AI i ML, kao i ASIC iskustvo, Prema njegovim rečima, to je početak izgradnje treće poslovne vertikale senzora i softvera u pomenutoj indijskoj kompaniji.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Novost

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Kultura 2.0

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.