Nordeus i RAF otvorili učionicu posvećenu razvoju video igara

Nordeus i RAF otvorili učionicu posvećenu razvoju video igara

Kompanija Nordeus je u saradnji sa Računarskim fakultetom otvorila učionicu za razvoj video igara pod nazivom 'RAF Game Dev Club'.

U cilju podrške obrazovanju, poseban prostor i donirana oprema će omogućiti studentima fakulteta da na praktičan način primene znanje i veštine naučene u sklopu nastave i razvijaju svoja interesovanja i talente u okviru jedne od najbrže rastućih industrija na svetu.

Ideja otvaranja RAF Game Dev kluba je da se studenti zainteresovani za razvoj igara ohrabre da naprave prve karijerne korake u industriji video igara, i da im upravo rad u ovom prostoru pruži podršku u daljem razvoju tehničkih veština.

Razvoj video igara predstavlja multidisciplinaran proces koji omogućava mladima da, osim znanja glavnih disciplina u gejmingu, steknu brojne druge veštine i znanja kao što su kreativno razmišljanje, rešavanje problema kao i negovanje timskog rada, ali i ostalih. Miloš Milošević, direktor inženjeringa u Nordeusu, na svečanom otvaranju RAF Game Dev kluba na Računarskom fakultetu, izjavio je sledeće:

Posebno nam je drago što je ideja za sekciju došla upravo od studenata koji su zainteresovani za gejming. Svi zainteresovani studenti Računarskog fakulteta sada imaju multidisciplinarni prostor gde će njihova kreativnost doći do izražaja.

Ovo je samo deo uske saradnje sa Računarskim fakultetom, kako u sklopu ove sekcije tako i na samim predavanjima gde će naši zaposleni deliti znanja i iskustva iz svojih oblasti. Cilj nam je da im približimo sve što gejming ima da ponudi kao i da im omogućimo da se praktično oprobaju u nekim od pozicija i prilika koje industrija video igara pruža.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Podrška je važna za još veći rast razvoja video igara u Srbiji

Kroz RAF Game Dev klub je do sada prošlo više od 100 studenata, aktivnih je trenutno oko 30, dok se u narednom periodu očekuje da će 50 studenata imati prilike da učestvuje u nastavnim i vannastavnim aktivnostima koje su povezane sa sekcijom.

Najsavremenija oprema za rad biće od značaja, ne samo studentima koji se bave razvojem igara, već će biti na raspolaganju za ostale vrste praktičnog rada svim studenata Računarskog fakulteta. Ovom prilikom, oglasila se i prof. dr Bojana Dimić Surla, dekanka Računarskog fakulteta, koja ističe:

Bilo nam je zadovoljstvo da podržimo inicijativu studenata za osnivanje sekcije za razvoj video igara. Od samog osnivanja sekcije, interesovanje studenata je bilo veliko. Sada, nakon godinu i po dana, zahvaljujući donaciji kompanije Nordeus, sekcija dobija modernu laboratoriju u kojoj studenti mogu da realizuju svoje ideje i ispolje kreativnost korišćenjem vrhunske računarske opreme.

Plan je da se u rad sekcije uključe i kolege iz Nordeusa, koje će studentima preneti praktična znanja iz ove perspektivne industrije. Na taj način ostvarujemo zajednički cilj da se studenti zainteresuju za industriju video igara i da svoj hobi pretvore u posao koji vole, kao što to već čine diplomci RAF-a zaposleni u Nordeusu.

Podaci potvrđuju značaj kreativne industrije u Srbiji kao i sve prilike koja ona ima da ponudi. Prema godišnjem izveštaju Srpske gejming asocijacije iz 2022. godine, u lokalnoj gejming industriji radi preko 2.500 zaposlenih u sklopu 140 studija, dok 15 najvećih kompanija prihoduje više od 150 miliona evra.

Ovo je druga donacija fakultetima u poslednjih devet meseci koju je sprovela kompanija Nordeus. Pored saradnje sa Računarskim fakultetom, dugogodišnja saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu je obnovljena prošle godine na svečanom prijemu osamnaeste generacije studenata Softverskog inženjerstva. Tim povodom Nordeus je donirao osamdeset računara i monitora i time opremio dve laboratorije na ETF-u.

Pored pružanja podrške mladim talentima kroz donacije, programe na fakultetima i u sklopu zajednice, Nordeus je 2021. godine osnovao Nordeus fondaciju sa ciljem da pomogne deci i mladima da steknu savremene veštine i znanja kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja, navodi se u saopštenju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.

Karijere

IT-jevcima je danas teže da promene posao, a kada to čine najbitnija stavka im je – stabilnost

Magdalina Čivović, Tech Lead u kompaniji Doodle, deli svoje utiske o aktuelnim pitanjima na domaćoj tehnološkoj sceni.