Šta akvizicija Nordeusa znači za domaću startap zajednicu?

Šta akvizicija Nordeusa znači za samu kompaniju i domaću startap zajednicu?

Jedni su uzbuđeni, drugi su puni kritike, a mi se pitamo šta jučerašnja akvizicija Nordeusa znači za dalji rad kompanije, njene zaposlene, ali i za dalji razvoj domaće startap zajednice?

U svojoj desetogodišnjoj karijeri ne pamtim da smo imali važniju vest kada je u pitanju domaća IT zajednica. Domaći Nordeus postaće deo globalne kompanije Take-Two Interactive koja u svom portfoliu ima neke od najvećih gaming naslova današnjice među kojima su Grand Theft Auto, NBA 2K, Civilization i drugi.

Ukupna vrednost ove transakcije iznosi 378 miliona dolara. Međutim, ono što je bitnije jeste to da Nordeus nastavlja da posluje u Srbiji i da zadržava svoj tim, pri ćemu će osnivači ostati na menadžerskim pozicijama, dok će se postojeći proizvodi dodatno razvijati.

U razgovoru za Netokraciju, Branko Milutinović je prokomentarisao razlog za ulazak u odnos sa Take-Two Interactive:

Posle jedanaest uspešnih godina osetili smo da je vreme da svoje poslovanje podignemo na viši nivo. Udruženi sa kompanijom Take-Two, bićemo još konkurentniji na globalnom nivou, posebno na tržištima poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Take-Two je jedna od najvećih kompanija za sportske igre na svetu i čvrsto verujem da ova saradnja može samo da pomogne Nordeusu da dođe do nove publike na ovim tržištima. Ova saradnja predstavlja i veliki doprinos našoj industriji i naporu da pozicioniramo Srbiju na globalnoj mapi gejminga.

Nordeus se pridružuje Take-Two porodici i zato što delimo viziju našeg budućeg poslovnog razvoja, koji je vezan za naš grad i zemlju. Nastavićemo iz Beograda da radimo na razvoju igara i tehnologije za globalno tržište, kao što smo to radili i do sada, uz dodatnu podršku našoj zajednici i društva kroz pokretanje Nordeus fondacije.

Znanje, kapital i network koji mogu pogurati domaći ekosistem u dobrom smeru

Vest o akviziciji Nordeusa mnoge je iznenadila, pa i nas. Međutim, kada se inicijalni šok slegne i kada se analizira čitava situacija, videćemo da je ovo pripajanje jedna strateški bitna stvar – kako za Take-Two, za Nordeus i njegove osnivače, ali i za domaću startap zajednicu. Take-Two svom bogatom portfoliju sada pridodaje jednu od najuspešnijih video igara u segmentu fudbalskog menadžmenta, ali i druge igre koje je Nordeus tokom godina lansirao, a to su Heroic i Golden Boot.

Isto tako, domaća gaming zajednica sada će biti još bliža najbitnijim svetskim tokovima kada je industrija zabave u pitanju. Beograd se sada definitivno izdiže na globalnoj gaming mapi, a prisustvo jedne ovakve kompanije može samo da znači dodatno ubrzanje za razvoj industrije koju je i istraživanje Startup Genome prepoznalo kao najistaknutiju kada je domaći startap ekosistem u pitanju.

Kristina Janković, izvršna menadžerka Srpske asocijacije industrije video igara, podelila je sa nama svoje viđenje akvizicije i njen uticaj na dalji razvoj domaće gaming zajednice:

Kao i u slučaju nekoliko važnih akvizicija koje su obeležile prethodne dve godine gejming industrije u Srbiji, ovo je na prvom mestu ogromno priznanje samoj kompaniji. Njihovim talentovanim stručnjacima, igrama na kojima su radili i procesima koje su razvili. Činjenica da jedan gigant poput Take-Two Interactive jako dobro zna šta je jedan Top Eleven, Nordeus, Beograd, pa na kraju i Srbija govori nam da smo već rezervisali stabilno mesto u globalnoj gejming industriji.

Ovakve vesti mogu samo dodatno da osnaže i ubrzaju prodor domaćih igara na velika strana tržišta, da otvore potpuno nova vrata i resurse našim talentima koji već imaju odličnu reputaciju, a taj uticaj može samo da se preliva na sve manje timove i studije kod nas koji trenutno predano rade na novim projektima i originalnim igrama.

Kao ključan argument tome zašto je jedna ovakva akvizicija bitna za domaću IT zajednicu može se navesti i čuveni primer kompanije Skype te “estonske mafije” – popularnog naziva za grupu osnivača ovog servisa za komunikaciju koji su nakon uspešne prodaje postali investitori u veliki broj lokalnih IT kompanija i zbog kojih se ova baltička država najverovatnije i može pohvaliti stepenom razvijenosti visokotehnološke industrije.

Investitor u South Central Ventures fondu, Peđa Predin, prokomentarisao je za Netokraciju zašto je postojanje jake angel investor zajednice važna stvar za Srbiju:

Kao prvo, želeo bih da čestitam osnivačima i svim članovima tima koji su gradili Nordeus u poslednih 10+ godina – ovo je odlična validacija svog truda koji su uložili. Osnivači su “uboli” product market fit od početka, postali globalni lider u svojoj kategoriji i ovo je bila očekivana posledica toga. 

Sad sve prelazi u novu dimenziju sa “parent” kompanijom koja ima market kapitalizaciju od preko $20 milijardi dolara, tako da prema onome što vidimo ovde se planira dodatni rast i razvoj. Rekao bih da ovo definitvno nije kraj priče već samo novo poglavlje ili nivo – level up koji će podići sve zaposlene, kao i partnere. Ovo je izuzetno pozitivna reklama za državu s obzirom da se o ovoj akviziciji čita na svim svetskom portalima.

Predin objašnjava i svoje viđenje Venture Capital tržišta u Srbiji nakon jučerašnje vesti:

Srpski ekosistem nastavlja da se razvija i pored Nordeus akvizicije. Svedoci smo nekoliko ozbiljnih investicija u startape u Srbiji samo u dosadašnjem delu godine i verujem da će ovaj trend da se nastavi. Ovo je veliki “liqudity event” gde očekujem da su pored osnivača i neki zaposleni kroz ESOP dobili kapital i ovde se očekuje “flywheel” efekat (Atomico VC fond je ovako analizirao uticaj Skype-a na Estoniju i UIPath na Rumuniju) i da se izrode nove generacije anđeoskih investitora, ali i osnivača novih kompanija. 

Prvi zaposleni Nordeusa imaju vrlo relevantno operativno iskustvo i znanje skaliranja biznisa što je preduslov za građenje globalnih biznisa i privlačenje stranih fondova, a neki od njih će takođe dobiti dodatno iskustvo kroz M&A integraciju, ali i kao deo kompanije koja je listirana na NASDAQ berzi.

Takođe, kompanije koje su do sada radile kao klijenti Nordeusa će potencijalno dobiti pristup ka Take-Two Interactive što moze biti velika prilika. Kombinacija ovoga sa poreskim olakšicama u ulaganju u R&D u Srbiji daje novi impuls i sigurno će rezultirati pojačanim aktivnostima u narednom periodu. Nikad nije bilo više kapitala na tržištu u Srbiji i nikad nije bilo atraktivnije graditi nove tehnoloske kompanije.

‘Nikola Jokić’ srpske IT scene

Činjenica je da je ovo jedna od najvećih akvizicija na prostoru Srbije. Znam da će biti i onih koji kažu da Nordeus nije domaća firma, ali zastanite za trenutak i zapitajte se – koja je to druga firma sa srpskim osnivačima i vlasnicima ostvarila ovakve rezultate na globalnom nivou? Zar Nordeus nije naš ponos i dika? Naši su koliko i svi uspešni domaći sportisti zbog kojih krv, suze, znoj i živce ostavljamo pred malim ekranima dok pratimo njihove uspehe.

Štaviše, činjenica da je jedna domaća kompanija koja posluje tek 11 godina prodata po ceni koliko i 51% NIS-a dovoljno nam govori o uspehu ove ekipi i 180 zaposlenih koji su iz Beograda kreirali proizvod za koji se registrovalo preko 240 miliona igrača širom sveta.

Baš kao što Jokić ovih dana ostvaruje vanserijske rezultate u NBA, tako je i Nordeus za proteklih 10 godina iz Srbije stvorio globalno prepoznatljiv brend, nešto po čemu je domaća IT zajednica inicijalno postala prepoznata i što je pojam o radu na sopstvenom proizvodu ili sopstvenoj igri učinilo cool.

Sama prodaja ovde nije glavna vest, već pitanje gde će kompanija dalje otići sa proizvodima i talentom, ali i da li ćemo iz redova Nordeusa da vidimo neke nove uspešne startape koji će u narednim godinama definisati srpsku gejming i IT scenu.


Ostavi komentar

 1. Milan Šolaja

  Milan Šolaja

  9. 6. 2021. u 18:44 Odgovori

  Na pitanje koja je to druga firma sa srpskim osnivačima i vlasnicima ostvarila ovakve rezultate na globalnom nivou postoji odgovor – IT kompanija iz Novog Sada, kroz joint venture tada težak 600 miliona evra. Istina to nije bilo u proteklih 10 godina, no mi stariji pamtimo malo duže 🙂
  Kako god, vest sa Nordeus-om i TT je fenomenalna – pravi podstrek domaćoj pameti i potvrda da je globalni uspeh Made in Serbia itekako moguć!
  Bravo!!!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Od Silicijumske doline do Skadarlije: Kako je američki Harness otvorio svoj R&D centar u srpskoj prestonici?

Kao kompanija koja razvija CI/CD alate za programere i dev timove, američki Harness otvorio je početkom godine svoj R&D centar u srpskoj prestonici. Otkrivamo koji su njihovi dalji planovi.

Gaming

Kroz program ‘Game Dev Bootcamp’ Nordeus nastavlja da edukuje mlade o razvoju igara – prijave do 12. novembra

Nordeus fondacija pokreće novi online besplatni obrazovni program 'Game Dev Bootcamp' za mlade širom Srbije koji su zainteresovani za tehnički razvoj video igara.

Internet marketing

Digitalni marketing u regulisanim industrijama: Kako se oglašavati kada je sve zabranjeno?

Za sve regulisane industrije uvek važe dve stvari, budžet uglavnom nikada nije problem i skoro ništa nije dozvoljeno kada je marketing u pitanju.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Sat vremena o TikTok oglašavanju (gošća Gorana Risteski)

TikTok, društvena mreža koja je osvojila svet u prethodne dve godine, raste još više i otvara nove mogućnosti za brendove, biznise, oglašivače i nezavisne kreatore. Upravo na tu temu u 73. epizodi Office Talks podcasta pričamo sa Goranom Risteski koja radi kao Media Researcher u agenciji Direct Media United Solutions.

Karijere

Tamara Prodanović postaje specijalista za brendiranje poslodavca u kompaniji Syrmia

Odakle je potekla odluka da se Tamara nakon sedam godina provedenih u HelloWorld-u priključi 'kompanijskoj strani priče' i pređe u kompaniju Syrmia?

Karijere

Studenti informatike i Synechron organizovali prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

BarKod hakaton, prvi hakaton na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, održan je prethodnog vikenda pod sloganom 'Ako ništa…bar kod!'.

Kultura 2.0

UNICEF u Srbiji pokrenuo humanitarnu akciju – kupovinom NFT tokena pomažete deci sa smetnjama u razvoju

Povodom obeležavanja 75 godina rada UNICEF-a predstavljena je i dalje aktuelna specijalna kolekcija jedinstvenih digitalnih tokena - NFT, koja će biti izložena do 11. decembra. Izložba ima humanitarni cilj nabavke asistivne tehnologije koja pomaže deci sa smetnjama u razvoju da povećaju svoje sposobnosti i veštine.

Startapi i poslovanje

Programeri, Bosch ne proizvodi samo aparate za kafu – ima i odeljenja koja kreiraju softvere

Mesec dana sam u Bosch-u. Iako za sebe mislim da detaljno poznajem IT industriju, do pre dva meseca nisam znala da ova kompanija proizvodi nešto što nisu aparati za kafu, veš mašine i klime, kao i da u okviru Bosch-a postoje neka odeljenja koja prave softvere.

Karijere

Kompanija ZF Serbia najavila nova zapošljavanja u novosadskom razvojnom centru

Traže se inženjeri za rad na razvoju energetske elektronike za primenu u pogonskim sistemima.