Šta akvizicija Nordeusa znači za domaću startap zajednicu?

Šta akvizicija Nordeusa znači za samu kompaniju i domaću startap zajednicu?

Jedni su uzbuđeni, drugi su puni kritike, a mi se pitamo šta jučerašnja akvizicija Nordeusa znači za dalji rad kompanije, njene zaposlene, ali i za dalji razvoj domaće startap zajednice?

U svojoj desetogodišnjoj karijeri ne pamtim da smo imali važniju vest kada je u pitanju domaća IT zajednica. Domaći Nordeus postaće deo globalne kompanije Take-Two Interactive koja u svom portfoliu ima neke od najvećih gaming naslova današnjice među kojima su Grand Theft Auto, NBA 2K, Civilization i drugi.

Ukupna vrednost ove transakcije iznosi 378 miliona dolara. Međutim, ono što je bitnije jeste to da Nordeus nastavlja da posluje u Srbiji i da zadržava svoj tim, pri ćemu će osnivači ostati na menadžerskim pozicijama, dok će se postojeći proizvodi dodatno razvijati.

U razgovoru za Netokraciju, Branko Milutinović je prokomentarisao razlog za ulazak u odnos sa Take-Two Interactive:

Posle jedanaest uspešnih godina osetili smo da je vreme da svoje poslovanje podignemo na viši nivo. Udruženi sa kompanijom Take-Two, bićemo još konkurentniji na globalnom nivou, posebno na tržištima poput Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Take-Two je jedna od najvećih kompanija za sportske igre na svetu i čvrsto verujem da ova saradnja može samo da pomogne Nordeusu da dođe do nove publike na ovim tržištima. Ova saradnja predstavlja i veliki doprinos našoj industriji i naporu da pozicioniramo Srbiju na globalnoj mapi gejminga.

Nordeus se pridružuje Take-Two porodici i zato što delimo viziju našeg budućeg poslovnog razvoja, koji je vezan za naš grad i zemlju. Nastavićemo iz Beograda da radimo na razvoju igara i tehnologije za globalno tržište, kao što smo to radili i do sada, uz dodatnu podršku našoj zajednici i društva kroz pokretanje Nordeus fondacije.

Znanje, kapital i network koji mogu pogurati domaći ekosistem u dobrom smeru

Vest o akviziciji Nordeusa mnoge je iznenadila, pa i nas. Međutim, kada se inicijalni šok slegne i kada se analizira čitava situacija, videćemo da je ovo pripajanje jedna strateški bitna stvar – kako za Take-Two, za Nordeus i njegove osnivače, ali i za domaću startap zajednicu. Take-Two svom bogatom portfoliju sada pridodaje jednu od najuspešnijih video igara u segmentu fudbalskog menadžmenta, ali i druge igre koje je Nordeus tokom godina lansirao, a to su Heroic i Golden Boot.

Isto tako, domaća gaming zajednica sada će biti još bliža najbitnijim svetskim tokovima kada je industrija zabave u pitanju. Beograd se sada definitivno izdiže na globalnoj gaming mapi, a prisustvo jedne ovakve kompanije može samo da znači dodatno ubrzanje za razvoj industrije koju je i istraživanje Startup Genome prepoznalo kao najistaknutiju kada je domaći startap ekosistem u pitanju.

Kristina Janković, izvršna menadžerka Srpske asocijacije industrije video igara, podelila je sa nama svoje viđenje akvizicije i njen uticaj na dalji razvoj domaće gaming zajednice:

Kao i u slučaju nekoliko važnih akvizicija koje su obeležile prethodne dve godine gejming industrije u Srbiji, ovo je na prvom mestu ogromno priznanje samoj kompaniji. Njihovim talentovanim stručnjacima, igrama na kojima su radili i procesima koje su razvili. Činjenica da jedan gigant poput Take-Two Interactive jako dobro zna šta je jedan Top Eleven, Nordeus, Beograd, pa na kraju i Srbija govori nam da smo već rezervisali stabilno mesto u globalnoj gejming industriji.

Ovakve vesti mogu samo dodatno da osnaže i ubrzaju prodor domaćih igara na velika strana tržišta, da otvore potpuno nova vrata i resurse našim talentima koji već imaju odličnu reputaciju, a taj uticaj može samo da se preliva na sve manje timove i studije kod nas koji trenutno predano rade na novim projektima i originalnim igrama.

Kao ključan argument tome zašto je jedna ovakva akvizicija bitna za domaću IT zajednicu može se navesti i čuveni primer kompanije Skype te “estonske mafije” – popularnog naziva za grupu osnivača ovog servisa za komunikaciju koji su nakon uspešne prodaje postali investitori u veliki broj lokalnih IT kompanija i zbog kojih se ova baltička država najverovatnije i može pohvaliti stepenom razvijenosti visokotehnološke industrije.

Investitor u South Central Ventures fondu, Peđa Predin, prokomentarisao je za Netokraciju zašto je postojanje jake angel investor zajednice važna stvar za Srbiju:

Kao prvo, želeo bih da čestitam osnivačima i svim članovima tima koji su gradili Nordeus u poslednih 10+ godina – ovo je odlična validacija svog truda koji su uložili. Osnivači su “uboli” product market fit od početka, postali globalni lider u svojoj kategoriji i ovo je bila očekivana posledica toga. 

Sad sve prelazi u novu dimenziju sa “parent” kompanijom koja ima market kapitalizaciju od preko $20 milijardi dolara, tako da prema onome što vidimo ovde se planira dodatni rast i razvoj. Rekao bih da ovo definitvno nije kraj priče već samo novo poglavlje ili nivo – level up koji će podići sve zaposlene, kao i partnere. Ovo je izuzetno pozitivna reklama za državu s obzirom da se o ovoj akviziciji čita na svim svetskom portalima.

Predin objašnjava i svoje viđenje Venture Capital tržišta u Srbiji nakon jučerašnje vesti:

Srpski ekosistem nastavlja da se razvija i pored Nordeus akvizicije. Svedoci smo nekoliko ozbiljnih investicija u startape u Srbiji samo u dosadašnjem delu godine i verujem da će ovaj trend da se nastavi. Ovo je veliki “liqudity event” gde očekujem da su pored osnivača i neki zaposleni kroz ESOP dobili kapital i ovde se očekuje “flywheel” efekat (Atomico VC fond je ovako analizirao uticaj Skype-a na Estoniju i UIPath na Rumuniju) i da se izrode nove generacije anđeoskih investitora, ali i osnivača novih kompanija. 

Prvi zaposleni Nordeusa imaju vrlo relevantno operativno iskustvo i znanje skaliranja biznisa što je preduslov za građenje globalnih biznisa i privlačenje stranih fondova, a neki od njih će takođe dobiti dodatno iskustvo kroz M&A integraciju, ali i kao deo kompanije koja je listirana na NASDAQ berzi.

Takođe, kompanije koje su do sada radile kao klijenti Nordeusa će potencijalno dobiti pristup ka Take-Two Interactive što moze biti velika prilika. Kombinacija ovoga sa poreskim olakšicama u ulaganju u R&D u Srbiji daje novi impuls i sigurno će rezultirati pojačanim aktivnostima u narednom periodu. Nikad nije bilo više kapitala na tržištu u Srbiji i nikad nije bilo atraktivnije graditi nove tehnoloske kompanije.

‘Nikola Jokić’ srpske IT scene

Činjenica je da je ovo jedna od najvećih akvizicija na prostoru Srbije. Znam da će biti i onih koji kažu da Nordeus nije domaća firma, ali zastanite za trenutak i zapitajte se – koja je to druga firma sa srpskim osnivačima i vlasnicima ostvarila ovakve rezultate na globalnom nivou? Zar Nordeus nije naš ponos i dika? Naši su koliko i svi uspešni domaći sportisti zbog kojih krv, suze, znoj i živce ostavljamo pred malim ekranima dok pratimo njihove uspehe.

Štaviše, činjenica da je jedna domaća kompanija koja posluje tek 11 godina prodata po ceni koliko i 51% NIS-a dovoljno nam govori o uspehu ove ekipi i 180 zaposlenih koji su iz Beograda kreirali proizvod za koji se registrovalo preko 240 miliona igrača širom sveta.

Baš kao što Jokić ovih dana ostvaruje vanserijske rezultate u NBA, tako je i Nordeus za proteklih 10 godina iz Srbije stvorio globalno prepoznatljiv brend, nešto po čemu je domaća IT zajednica inicijalno postala prepoznata i što je pojam o radu na sopstvenom proizvodu ili sopstvenoj igri učinilo cool.

Sama prodaja ovde nije glavna vest, već pitanje gde će kompanija dalje otići sa proizvodima i talentom, ali i da li ćemo iz redova Nordeusa da vidimo neke nove uspešne startape koji će u narednim godinama definisati srpsku gejming i IT scenu.


Ostavi komentar

 1. Milan Šolaja

  Milan Šolaja

  9. 6. 2021. u 18:44 Odgovori

  Na pitanje koja je to druga firma sa srpskim osnivačima i vlasnicima ostvarila ovakve rezultate na globalnom nivou postoji odgovor – IT kompanija iz Novog Sada, kroz joint venture tada težak 600 miliona evra. Istina to nije bilo u proteklih 10 godina, no mi stariji pamtimo malo duže 🙂
  Kako god, vest sa Nordeus-om i TT je fenomenalna – pravi podstrek domaćoj pameti i potvrda da je globalni uspeh Made in Serbia itekako moguć!
  Bravo!!!

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.