Recite šta zaista mislite uz aplikaciju 'Noiz'

Beogradski ‘Noiz’ odstranjuje buku sa društvenih mreža – recite šta zaista mislite

Pogledamo li danas 'Home' sekciju popularnih društvenih mreža na kojima imamo naloge, shvatićemo da je informacija jednostavno previše. Od nedavnih terorističkih napada u Parizu, preko afere Tonus, pa sve do sponzorisanih postova i oglašavanja, čini se da se osnovna ideja društvenih mreža poprilično izgubila - ideja o misli koju delimo sa drugim osobama.

noiz_main

Upravo ovaj problem nastoji da reši domaća aplikacija Noiz. U pitanju je Android aplikacija koju su kreirali Jovana Miljanović, Jelena Popović i Milan Gnjatović, a koja za cilj ima da pojedincima pruži mogućnost da se izraze – bez dodatne buke koju stvaraju društvene mreže, već samo oni i njihova misao, potpuno anonimno ukoliko je potrebno.

Jovana u razgovoru za Netokraciju kaže da je ideja za Noiz potekla od lične želje za izražavanjem, ali ona često biva podložna autocenzuri koja nas sprečava da budemo potpuno otvoreni i iskreni – pogotovo u našim zajednicama gde ljudi brzo sude i kritikuju, retko kad i pomažu. Ona kaže da joj je Jelena predložila ideju za aplikaciju koja će rešiti problem, a nakon tri godine poznavanja i rada na sličnim tehnološkim projektima, duo se ubrzo odlučio da krene sa developmentom.

Anonimna društvena mreža za sve što želite da kažete

Noiz, kao anonimna društvena mreža, već sada je dostupan za Android uređaje pri čemu aplikacija omogućava slobodno izražavanje tj. postovanje statusa koji se vezuju uz vašu geolokaciju. Drugi korisnici mogu da vide vaše postove, lokaciju i vreme objave, dok postoji i mogućnost dodavanja hashtag-ova. Korisnici na taj način mogu da prate određene teme i slobodnije pišu o njima, znajući da su potpuno anonimni te da geolokacijska odrednica služi kao heatmap za bliže određivanje popularnih tema u vašoj sredini.

Miljanović ističe kako aplikacija, pored društvenog momenta, u sebi sadrži i onaj ljudski – pružajući pojedincima mogućnost da prijave bilo kakav vid nasilja u školi, kući ili na ulici:

app_1
Planovi za monetizaciju postoje, a vezani su za sponzorisane lokacije, tvrde iz Noiza.

Korisnicima pružamo platformu na kojoj otvoreno mogu da podele svoje probleme, upute poziv za pomoć, bez straha da će se otkriti njihov identitet i da će biti osuđivani i ismevani od strane javnosti.

Govoreći više o aplikaciji, Jovana je izjavila kako društvene mreže danas ne predstavljaju najsigurnije mesto, koje je često izvor osude i podsmevanja, te da je bitno da osobe imaju mesto na kome mogu podeliti nefiltrirano mišljenje o tome kako se zaista osećaju. Noiz pruža i mogućnost prijavljivanja sumnjivih dešavanja, bez straha i osude. „Daješ doprinos zajednici, a ipak imaš osećaj sigurnosti“.

Za kraj, Miljanović ističe da se već uveliko radi na iOS aplikaciji, ali i da se tim prijavio na Collision Alpha konferenciju/takmičenje u Nju Orleansu gde će posetioci širom sveta imati priliku da se upoznaju sa idejom ovog beogradskog startapa, ali i gde će Noiz ekipa skupljati neophodan feedback za dalje usavršavanje svog proizvoda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Burazeri zbog kojih smo zavoleli burgere (gosti Burger House Bros.)

Garantujem vam da ćete od 15. epizode Office Talks podcasta ogladneti.

Internet marketing

Kako kreirati efikasne marketinške kampanje na servisu Spotify?

Spotify, jedna od najpoznatijih platformi za 'streaming' muzike, dostupan je na tržištu Srbije od jula, a njegov dolazak nije obradovao samo ljubitelje muzike - već i oglašivače koji polako počinju da koriste benefite reklamiranja na ovom servisu.

Intervju

Nova zakonska regulativa omogućava lakše dobijanje boravišne vize za strance koji žele da postanu deo srpskog IT sektora

Vlada Srbije početkom godine donela je Uredbu kojom se definišu osnovi boravka stranaca koji se često nazivaju i Startup, Talent i Investor vize, a koja zapravo predstavlja kriterijume za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka. O tome šta to znači za domaći IT sektor, otkrivamo u tekstu koji sledi.

Startapi i poslovanje

Dev Shopper Lazara Stojkovića pomoći će vam da pronađete tim vrhunskih developera

Pandemija korona virusa bila je inicijalna kapisla Lazaru Stojkoviću da u svoj startap portfolio doda još jedan projekat pod nazivom 'Dev Shopper' - servis za brže nalaženje partnerske firme za softverske projekte.

Netokracija

Generacije razdvojene galaksijom

Tokom vikenda IT zajednicu zahvatila je vest da su pojedine kompanije povukle svoju podršku za realizaciju filma o prvom srpskom računaru Galaksija.

Gaming

Državni fakulteti u Beogradu i Kragujevcu dobijaju gejming programe na master studijama

U okviru projekta Master 4.0 studenti master studija nekih od državnih fakulteta uskoro će moći da biraju dva nova programa koji će povezati svet tehnologije i svet umetnosti. Sredstva za realizaciju dobili su beogradski Univerzitet umetnosti u saradnji sa Matematičkim fakultetom i fakulteti Univerziteta u Kragujevcu, koji su nosioci programa.