Recite šta zaista mislite uz aplikaciju 'Noiz'

Beogradski ‘Noiz’ odstranjuje buku sa društvenih mreža – recite šta zaista mislite

Pogledamo li danas 'Home' sekciju popularnih društvenih mreža na kojima imamo naloge, shvatićemo da je informacija jednostavno previše. Od nedavnih terorističkih napada u Parizu, preko afere Tonus, pa sve do sponzorisanih postova i oglašavanja, čini se da se osnovna ideja društvenih mreža poprilično izgubila - ideja o misli koju delimo sa drugim osobama.

noiz_main

Upravo ovaj problem nastoji da reši domaća aplikacija Noiz. U pitanju je Android aplikacija koju su kreirali Jovana Miljanović, Jelena Popović i Milan Gnjatović, a koja za cilj ima da pojedincima pruži mogućnost da se izraze – bez dodatne buke koju stvaraju društvene mreže, već samo oni i njihova misao, potpuno anonimno ukoliko je potrebno.

Jovana u razgovoru za Netokraciju kaže da je ideja za Noiz potekla od lične želje za izražavanjem, ali ona često biva podložna autocenzuri koja nas sprečava da budemo potpuno otvoreni i iskreni – pogotovo u našim zajednicama gde ljudi brzo sude i kritikuju, retko kad i pomažu. Ona kaže da joj je Jelena predložila ideju za aplikaciju koja će rešiti problem, a nakon tri godine poznavanja i rada na sličnim tehnološkim projektima, duo se ubrzo odlučio da krene sa developmentom.

Anonimna društvena mreža za sve što želite da kažete

Noiz, kao anonimna društvena mreža, već sada je dostupan za Android uređaje pri čemu aplikacija omogućava slobodno izražavanje tj. postovanje statusa koji se vezuju uz vašu geolokaciju. Drugi korisnici mogu da vide vaše postove, lokaciju i vreme objave, dok postoji i mogućnost dodavanja hashtag-ova. Korisnici na taj način mogu da prate određene teme i slobodnije pišu o njima, znajući da su potpuno anonimni te da geolokacijska odrednica služi kao heatmap za bliže određivanje popularnih tema u vašoj sredini.

Miljanović ističe kako aplikacija, pored društvenog momenta, u sebi sadrži i onaj ljudski – pružajući pojedincima mogućnost da prijave bilo kakav vid nasilja u školi, kući ili na ulici:

app_1
Planovi za monetizaciju postoje, a vezani su za sponzorisane lokacije, tvrde iz Noiza.

Korisnicima pružamo platformu na kojoj otvoreno mogu da podele svoje probleme, upute poziv za pomoć, bez straha da će se otkriti njihov identitet i da će biti osuđivani i ismevani od strane javnosti.

Govoreći više o aplikaciji, Jovana je izjavila kako društvene mreže danas ne predstavljaju najsigurnije mesto, koje je često izvor osude i podsmevanja, te da je bitno da osobe imaju mesto na kome mogu podeliti nefiltrirano mišljenje o tome kako se zaista osećaju. Noiz pruža i mogućnost prijavljivanja sumnjivih dešavanja, bez straha i osude. “Daješ doprinos zajednici, a ipak imaš osećaj sigurnosti”.

Za kraj, Miljanović ističe da se već uveliko radi na iOS aplikaciji, ali i da se tim prijavio na Collision Alpha konferenciju/takmičenje u Nju Orleansu gde će posetioci širom sveta imati priliku da se upoznaju sa idejom ovog beogradskog startapa, ali i gde će Noiz ekipa skupljati neophodan feedback za dalje usavršavanje svog proizvoda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da nam internet iskustvo bude bolje (i mnogo bezbednije) u 2021. godini?

Ako razmišljate o tome da li (i kako) da promenite svoje internet navike po pitanju privatnosti i bezbednosti - ovo je tekst za vas.

Gaming

Svetski poznati CS:GO timovi iz Beograda igraju na turniru vrednom milion dolara

Neki od najboljih svetskih timova u globalno popularnoj igri Counter Strike: Global Offensive upravo se nalaze u Beogradu gde igraju mečeve Blast Pro Series Finala - turnira od milion dolara.

Startapi i poslovanje

Beogradski Konstrukt akviziran od strane HTEC-a uz najavljene nove akvizicije širom regiona

Kompanija HTEC akvizirala je Konstrukt u cilju pojačanja produktnog i brend dizajna za svoje klijente.

Internet marketing

Oglašavanje na Snapchatu nije bauk i treba ga iskoristiti pre konkurencije

Koji tip kompanija u Srbiji bi trebalo da razmisli o tome da se priključi Snapchatu i da se oglašava na toj društvenoj mreži?

Office Talks Podcast

Profesionalni razvoj programera (upoznajte Symphony)

Tridesetu epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa predstavnicima kompanije Symphony. Sa njima smo pričali o istoriji kompanije, procesu regrutovanja, kulturi rada i izazovima sa kojima su se susretali za vreme pandemije.

Kultura 2.0

Žene imaju jednaku sposobnost ‘preživljavanja’ na online platformama, ali slabije ulaze u ovu oblast

Predstavljamo vam rezultate specijalnog izdanja Gigmetar istraživanja koje pokazuje kako su se gig radnice adaptirale na nove uslove rada koje je donela pandemija.