Recite šta zaista mislite uz aplikaciju 'Noiz'

Beogradski ‘Noiz’ odstranjuje buku sa društvenih mreža – recite šta zaista mislite

Pogledamo li danas 'Home' sekciju popularnih društvenih mreža na kojima imamo naloge, shvatićemo da je informacija jednostavno previše. Od nedavnih terorističkih napada u Parizu, preko afere Tonus, pa sve do sponzorisanih postova i oglašavanja, čini se da se osnovna ideja društvenih mreža poprilično izgubila - ideja o misli koju delimo sa drugim osobama.

noiz_main

Upravo ovaj problem nastoji da reši domaća aplikacija Noiz. U pitanju je Android aplikacija koju su kreirali Jovana Miljanović, Jelena Popović i Milan Gnjatović, a koja za cilj ima da pojedincima pruži mogućnost da se izraze – bez dodatne buke koju stvaraju društvene mreže, već samo oni i njihova misao, potpuno anonimno ukoliko je potrebno.

Jovana u razgovoru za Netokraciju kaže da je ideja za Noiz potekla od lične želje za izražavanjem, ali ona često biva podložna autocenzuri koja nas sprečava da budemo potpuno otvoreni i iskreni – pogotovo u našim zajednicama gde ljudi brzo sude i kritikuju, retko kad i pomažu. Ona kaže da joj je Jelena predložila ideju za aplikaciju koja će rešiti problem, a nakon tri godine poznavanja i rada na sličnim tehnološkim projektima, duo se ubrzo odlučio da krene sa developmentom.

Anonimna društvena mreža za sve što želite da kažete

Noiz, kao anonimna društvena mreža, već sada je dostupan za Android uređaje pri čemu aplikacija omogućava slobodno izražavanje tj. postovanje statusa koji se vezuju uz vašu geolokaciju. Drugi korisnici mogu da vide vaše postove, lokaciju i vreme objave, dok postoji i mogućnost dodavanja hashtag-ova. Korisnici na taj način mogu da prate određene teme i slobodnije pišu o njima, znajući da su potpuno anonimni te da geolokacijska odrednica služi kao heatmap za bliže određivanje popularnih tema u vašoj sredini.

Miljanović ističe kako aplikacija, pored društvenog momenta, u sebi sadrži i onaj ljudski – pružajući pojedincima mogućnost da prijave bilo kakav vid nasilja u školi, kući ili na ulici:

app_1
Planovi za monetizaciju postoje, a vezani su za sponzorisane lokacije, tvrde iz Noiza.

Korisnicima pružamo platformu na kojoj otvoreno mogu da podele svoje probleme, upute poziv za pomoć, bez straha da će se otkriti njihov identitet i da će biti osuđivani i ismevani od strane javnosti.

Govoreći više o aplikaciji, Jovana je izjavila kako društvene mreže danas ne predstavljaju najsigurnije mesto, koje je često izvor osude i podsmevanja, te da je bitno da osobe imaju mesto na kome mogu podeliti nefiltrirano mišljenje o tome kako se zaista osećaju. Noiz pruža i mogućnost prijavljivanja sumnjivih dešavanja, bez straha i osude. “Daješ doprinos zajednici, a ipak imaš osećaj sigurnosti”.

Za kraj, Miljanović ističe da se već uveliko radi na iOS aplikaciji, ali i da se tim prijavio na Collision Alpha konferenciju/takmičenje u Nju Orleansu gde će posetioci širom sveta imati priliku da se upoznaju sa idejom ovog beogradskog startapa, ali i gde će Noiz ekipa skupljati neophodan feedback za dalje usavršavanje svog proizvoda.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Karijere

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.