NLB Banka korisnicima omogućava plaćanje telefonom i skeniranjem QR koda

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

Prve promene su se dešavale sporije. Prvi bankomat je, na primer, postavljen u Londonu 1967. godine, a sada ih ima više miliona na svetu, pa opet postoje klijenti koji će po svoja sredstva radije doći na šalter.

Međutim, danas kada sve više klijenata koristi bankomate, elektronsko i mobilno bankarstvo, platne kartice, inovacije se implementiraju mnogo brže, a i korisnici ih mnogo brže prihvataju, pa je način na koji koristimo novac pretrpeo ogromne promene u godinama iza nas. I u Srbiji sve manje koristimo novčanice, a sve više bezgotovinsko plaćanje, u skladu sa trendovima u razvijenijim zemljama.

Mnogi među nama više ne mogu ni da se sete kako izgleda doći na šalter da bismo platili račune, iako smo to radili samo nekoliko godina unazad. Najpre smo koristili kompjutere, a danas, kada ogromna većina ljudi poseduje pametni telefon kao sredstvo komunikacije, više ne moramo da idemo u banku ili dođemo kući i sednemo za računar da bismo nešto završili – banka nam je uvek pri ruci, u svako doba dana ili noći, gde god da smo takoreći imamo svoju banku u svom džepu.

Mobilno bankarstvo je tu već duže vreme, ali je još uvek vrlo aktuelna tema. Zašto je tako, otkrivam u nastavku teksta.

NLB svojim korisnicima omogućava plaćanje telefonom

Iako je tehnologija na kojoj se zasniva mobilno bankarstvo poznata već neko vreme, stalna unapređenja funkcionalnosti i uvođenje novih benefita za klijente čini mobilno bankarstvo izuzetno aktuelnim. Jedna od novijih zvezda mobilnog univerzuma je svakako digitalni novčanik, koji omogućava lakše i jednostavnije plaćanje na prodajnim mestima.

Umesto kartice ili gotovine, naši klijenti sada mogu da plaćaju mobilnim telefonom sa android operativnim sistemom koristeći NLB Pay digitalni novčanik, koji je na raspolaganju svim klijentima, korisnicima Mastercard kartica.

Aplikaciju koju klijenti mogu preuzeti besplatno na Google Play prodavnici je izuzetno jednostavno aktivirati i odmah nakon aktivacije, NLB Pay digitalni novčanik je dostupan za korišćenje. Plaćanje se vrši prinošenjem telefona POS aparatu, a za iznos računa do 4.000 dinara nije potreban ni unos PIN-a.

Više ne moramo da razmišljamo o tome gde nam je novčanik, da na kasi u prodavnici vadimo novac ili platnu karticu iz novčanika, da pazimo da ih ne izgubimo. Dovoljno je da imamo svoj mobilni telefon u ruci, prislonimo ga na pos terminal i kupovina je završena. Siguran sam da digitalni novčanik predstavlja najefikasniji i najbrži način plaćanja, a ako imamo u vidu da većina nas konstantno ima svoj mobilni uz sebe, ovo je zaista praktičan način da obavimo kupovinu.

Pored digitalnog novčanika, NLB Banka svojim korisnicima od skoro je omogućila i plaćanje svih vrsta računa skeniranjem QR kodova.

Nove usluge štede vreme, ali i štite zdravlje u trenucima pandemije

Instant plaćanja pomoću QR koda na prodajnom mestu ili prilikom plaćanja računa još jedna je značajna inovacija koju smo implemetirali u proteklom periodu. Radi se o plaćanjima do iznosa od 300 hiljada dinara, koja mogu da se izvrše u svakom trenutku, 24 časa dnevno, svakog dana u godini, uključujući i neradne dane, i to u roku od svega nekoliko sekundi.

QR kod je grafički kod, koji u grafičkom obliku sadrži sve podatke potrebne za izvršenje plaćanja. Plaćanje očitavanjem QR koda može da se koristi za plaćanje na svim prodajnim mestima koja imaju oznaku IPS, za plaćanje komunalija i drugih ličnih obaveza skeniranjem IPS QR koda odštampanog na računu koji je izrađen u skladu sa standardima Narodne banke Srbije ili prilikom online kupovine, na Internet prodavnicama, koje omogućavaju plaćanje na ovaj način.

Sve ove novine pojednostavljuju obavljanje svakodnevnih poslova i svakako štede naše vreme. Uz to, u aktuelnoj situaciji, nije na odmet istaći da su nam ove usluge omogućile i da te poslove završimo na bezbedan način, ne samo u smislu sajber bezbednosti, već i kada govorimo o zdravlju. Setimo se samo čekanja u redovima i gužve na šalterima u onim periodima meseca kada se isplaćuju primanja ili kada većina nas plaća račune. Ili prelaska novca iz ruke u ruku u vrlo kratkom vremenskom intervalu prilikom plaćanja na prodajnom mestu.

Sve to sada možemo da izbegnemo zahvaljujući tehnološkim inovacijama i na taj način, uz preventivne mere, naravno, dodatno zaštitimo svoje zdravlje. To je verovatno i razlog što je u proteklim mesecima došlo do značajnog rasta kod svih digitalnih usluga, a nas bankare to obavezuje da nastavimo da tražimo nove načine da odgovorimo na takva kretanja na tržištu i zadovoljimo očekivanja svojih klijenata.


* Ova kolumna deo je komercijalne saradnje NLB Banke i Netokracije.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Office Talks Podcast

Šta najbolji programeri traže pored plate?

Kako se kompanije danas trude da privuku kvalitetan kadar, šta podrazumeva presonalizacija benefita i kako tokom pandemije izgleda proces zadržavanja zaposlenih? O ovim temama razgovaramo sa Tanjom Mladenović iz kompanije Nutanix u desetoj epizodi Office Talks podcasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Startapi i poslovanje

Vladimir Vulić: Inovacije predstavljaju jedini ‘protivotrov’ za sve jaču konkurenciju i moraju postati DNK vaše kompanije

Uoči #CIC2020 sa Vladimirom Vulićem, menadžment konsultantom i suosnivačem Digitalizuj.Me, razgovaramo o tome kako napraviti 'revoluciju' u menadžmentu koji treba da podstanke na inovacije u svom timu.

Startapi i poslovanje

Predstavite svoj ‘fintech’ projekat na takmičenju Elevator Lab Challenge 2020 i osvojite i do €10.000

Raiffeisen banka i Startit pozivaju sve zainteresovane startape da se prijave na Elevator Lab Challenge 2020. Timovi koji se uključe u takmičenje imaće priliku da predstave svoje inovacije i najnovija rešenja iz oblasti finansijskih tehnologija pred stručnjacima iz industrije i startap ekosistema.

Startapi i poslovanje

Nakon ‘Wirecard’ skandala Payonner presekao i postao izdavač kartica

Kompanija Payonner danas je izašla sa informacijom da je postala izdavač Mastercard kartica čime se ovaj servis dodatno distancirao od nedavnog skandala sa kompanijom Wirecard kada su sredstva velikog broja korisnika ostala zamrznuta.