Keo Sar: Srpski osnivači imaju jasnu viziju o problemima koje rešavaju

Keo Sar: Srpski osnivači imaju jasnu viziju o problemima koje rešavaju

Keo Sar poseduje bogato iskustvo u mentorisanju međunarodnim akceleratorskim programima, a za Netokraciju je govorio o domaćem startap ekosistemu, njegovim razlikama u odnosu na strano tržište i potencijalu za budući rast.

Svi startapi koji su prebrodili ranu fazu razvoja i spremni su za rundu investicije i osvajanje svetskog tržišta, do 1. oktobra 2022. imaju priliku da se prijave na NINJA akceleratorski program, koji organizuje Inicijativa “Digitalna Srbija”, u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).

U pitanju je program akceleracije za startape koji otvara vrata ka mentorskim sesijama, mogućim investicijama, mogućnostima za razvoj poslovanja i izlazak na nova tržišta. O domaćem startap ekosistemu, njegovim razlikama u odnosu na strano tržište i potencijalu za budući rast, govorili smo sa Keo Sarom (Keo Sar), suosnivačem kompanije Metamall Group koji će mentorisati akceleratorskim programom NINJA.

U kojoj meri se ovdašnja poslovna kultura razlikuje od ostalih tržišta sa kojima si se susretao tokom karijere?

Keo: Najveće prilagođavanje je bio jezik. I to ne nužno u smislu da ljudi ne govore engleski jer uglavnom ga svi govore u Beogradu. Više u kontekstu onoga što je rečeno nasuprot onome što se misli. Srpski je bukvalniji jezik od engleskog, pa ponekad morate da izvučete značenje iz onoga što je rečeno nasuprot doslovnom tumačenju.

Rekao bih da je drugo prilagođavanje bilo popunjavanje papirologije i angažovanje više agencija da bi se nešto uradilo, kao što je registracija preduzeća i otvaranje bankovnog računa. Postalo je bolje, ali bi mogla da postoji bolja infrastruktura za podršku digitalnoj registraciji entiteta i verifikaciji identiteta.

U tom pogledu, razlikuje se od američkog tržišta gde sam proveo veći deo svoje karijere. Primer za to je da sam registrovao nekoliko preduzeća u SAD dok sam bio ovde u Beogradu. Lakoća poslovanja biće ključna za rast ekosistema.

Koje je tvoje iskustvo u radu sa domaćim osnivačima, šta vidiš kao njihove glavne prednosti, a šta kao nedostatke?

Keo: Imao sam priliku da radim sa nekim startapima i nekim osnivačima u Srbiji. Lokalni osnivači koje sam upoznao ili sa kojima sam radio, generalno, imaju jasnu viziju o problemima koje pokušavaju da reše, zaista su otvoreni za dobijanje povratnih informacija i pružaju veliku podršku drugim osnivačima.

Glavne prednosti koje vidim kod lokalnih osnivača su da su veoma tehnički, snalažljivi i da su lokalno dobro povezani. Oblasti u kojima vidim mogućnosti za poboljšanje su razumevanje nijansi prikupljanja kapitala, rasta i širenja van lokalnog tržišta i izgradnje skalabilnih operacija.

Kao investitor, kako komentarišeš to da je Srbija prošle godine imala rast od neverovatnih 600% kada je u pitanju količina prikupljenih investicija? 

Keo: 600% je neverovatan rast i sjajno je to videti. Svako ko je bio deo tog rasta treba zaista da bude ponosan na to. Nije iznenađujuće s obzirom na sjajne kompanije, osnivače i druge operatere koje sam imao priliku da upoznam u Srbiji.

Svestan sam nekoliko programa i organizacija koje rade neverovatan posao izvlačenja srpskog tehnološkog ekosistema iz senke više u centar pažnje i to se vidi u uspešnim investicijama. Budućnost domaćeg ekosistema vidim na više načina. Investitori vole prepoznatljivost i dokaz koncepta, tako da mislim da što više uspešnih priča izađe iz Srbije, to će privući više pažnje i kapitala.

Za one koji su posvećeni izgradnji domaćeg ekosistema, savetovao bih im da se usredsrede na to kako da ispričaju priču o ekosistemu i naprave ubedljivu listu “zašto baš” srpski ekosistem može biti primamljiv za investitore.

Drugi ugao je, kako da uključite zajednicu? Bilo da koristite stvarne proizvode ili usluge ili ste investitori. A kada kažem zajednica, mislim na sve zainteresovane strane – privatne investitore, vladu i korporacije.

Kao iskusan startap mentor možeš da pokriješ brojne oblasti. Na čemu najviše voliš da radiš sa startapima i zašto?

Keo: Uvek sam sebe posmatrao kao nekog ko rešava probleme, a startapi uglavnom postoje da rešavaju određene probleme oko kojih bi osnivači trebalo da budu strastveni. Ne samo to, već morate da rešite i izazove koji su inherentni pokušajima da izgradite kompaniju. Tako da zaista uživam u dinamičnoj prirodi startapa.

To je zagonetka koju uvek treba rešiti. Takođe volim da se sastajem i radim sa pametnim i strastvenim ljudima koji vođeni svojom misijom mogu da promene svet

Moj kriterijum za učešće u bilo kom startapu je, koji su problemi koje pokušavaju da reše i kako to ima pozitivan neto efekat na ljudsko iskustvo? Fokusiran sam na krajnjeg korisnika, tako da stalno razmišljam o iskustvu kupca ili klijenta. Zato što mislim da je tehnologija dobra onoliko koliko ima uticaj na ljude.

Kao ekspert na NINJA akceleratorskom programu, šta očekuješ od startapa koji dođu i šta ti možeš da im obećaš? 

Keo: Zaista sam uzbuđen zbog toga. Počeo sam da pokušavam da povežem tačke i ljude unutar srpskog tehnološkog ekosistema početkom godine i to je dovelo do toga da budem deo akceleratora, tako da sam pre svega počastvovan.

Ono što očekujem od startapa je da daju sve od sebe. Realnost je da će vaš proizvod ili usluga imati konkurenciju, pa kako da se izdvojite iz gomile. Razumevanje zašto mislite da imate pravi tim i tehnologiju za rešavanje specifičnog problema na tržištu.

Takođe očekujem da startapi u programu budu otvoreni za dobijanje povratnih informacija i da razumeju da to dolazi iz najbolje namere. Pokretanje je teško i greške će se desiti. Rekao bih da je važno biti prilagodljiv. Razvoj startapa nije linearna putanja i ponekad se pokaže da je pravac pogrešan i da mora da se menja.

Obećavam da ću dati sve od sebe da budem na raspolaganju za pitanja, da ću biti dobar slušalac i ponuditi objektivan pogled. I za kraj, pomoći ću u povezivanju osnivača sa ljudima i resursima.

Prijave za startape su otvorene do 1. oktobra 2022. godine do kraja dana na sajtu inicijative “Digitalna Srbija”.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.