Grantovi do €117.000 za odabrane učesnike NGI TrustChain vebinara

Grantovi do €117.000 za odabrane učesnike NGI TrustChain vebinara

Bavite se podsticajem decentralizovanog, održivog interneta po meri čovečanstva? Prijavite sebe i svoju ideju na treći 'open call' događaj u okviru NGI TrustChain projekta i ostvarite pravo na grantove bez početnog ulaganja.

U okviru online inicijative Evropske komisije The Next Generation, projekat TrustChain  pokrenut je u januaru 2023. godine, s ciljem da stvori “portfolio internet protokola sledeće generacije” i “ekosistem decentralizovanih softverskih rešenja” koja delaju u skladu sa protokolima Ujedinjenih nacija – poštovanje ljudskih prava, etike, održivosti, energetske efikasnosti, brige o životnoj sredini i poštovanja svetske kulturne istorije. Sve to, podstaknuto je željom za promenom trenutne, centralizovane, internet arhitekture, koja nije transparentna za korisnika, nedovoljno štiti privatnost.

Plan je da “novi model upravljanja i deljenja podataka od poverenja” bude razvijen u skladu sa evropskim regulatornim okvirom, oslanjajući se na evropske vrednosti uz obezbeđivanje pouzdanih ekosistema podataka. Od ukupno pet open call događaja u organizaciji TrustChain projekta, do sada je uspešno realizovano dva. Prvi, sa fokusom na temu decentralizovanog interneta, a drugi o privatnosti korisnika i upravljanju podacima.

Tema TrustChain Open Call 3 (OC3) je “Ekonomija i demokratija”, što podrazumeva transparentno, decentralizovano donošenje odluka i upravljanje imovinom.

S vizijom unapređenja demokratije — kako na mreži tako i van nje kroz decentralizovana tržišta i zajednice — OC3 ima za cilj da se uhvati u koštac sa izazovima poput prevare u online transakcijama i manipulacije javnim mnjenjem putem lažnih vesti.

Ukratko, misija projekta je podsticaj razvoja decentralizovane zajednice koje će donositi odluke o osetljivim pitanjima uz očuvanje anonimnosti i glasova pojedinačnih članova.

Ukupan fond projekta iznosi 1.75 miliona, a dabrani učesnici dobijaju: grantove do €117.000 (bez ikakvog učešća), besplatan pristup mentorstvu i podučavanju, vidljivost i promociju. Prijave su otvorene do 7. februara u 17 časova, a svi zainteresovanih ih mogu dostaviti na sledećem linku.

Misija projekta je podsticaj razvoja decentralizovane zajednice koje će donositi odluke o osetljivim pitanjima uz očuvanje anonimnosti i glasova pojedinačnih članova. Više o učešću na programu

Ko može da se prijavi?

Programeri, inovatori, istraživači, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji rade na različitim temama relevantnim za NGI, te domenima aplikacija na raskrsnici između tehničkih oblasti (npr. softversko inženjerstvo, mrežna bezbednost, semantička mreža, kriptografija, blockchain, Digital Twin, Blockchain Security, Digital Identity, Blockchain Protocol), društvene i humanističke nauke (npr. društvene inovacije, nevladin sektor, socijalno preduzetništvo, javna dobra) kao i bilo koje druge, uključujući ekonomiju, životnu sredinu, umetnost, dizajn, što može doprineti viziji NGI TrustChain projekta.

Kako sve funkcioniše?

Proces evaluacije se sastoji iz tri faze:

  • Provera relevantnosti i podobnosti.
  • Evaluacija predloga.
  • Online intervjui.

Kao deo TrustChain aktivnosti, tu su stručnjaci iz različitih oblasti, koji će učesnicima pružiti uputstva za razvoj odabrane tehnologije, radnu metodologiju, kao i pristup tehničkoj infrastrukturi, obuku o razvoju poslovnog modela i temama u vezi sa podacima, podučavanje, mentorstvo, vidljivost i podrsku izgradnji zajednice.

Prijave možete poslati najkasnije do 7. februara u 17h na sledećem linku, a više informacija možete dobiti i na zvaničnom sajtu projekta.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.