Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Živimo u dvadesetim godinama 21. veka, a čini se da sumnja u savremenu medicinu i skepticizam vezan za upotrebu tehnologije u svrhu lečenja davno nisu bili ovako izraženi. Pojedini ljudi danas dovode u pitanje dijagnostičke aparate, lekove i medicinske zahvate koji postoje već decenijama — ako ne i vekovima — a kada se pojavi neki novi patent, nastane opšta histerija.

Taj skepticizam nije bezrazložan, i ne možemo olako osuditi ove naizgled nazadne stavove. Ceo karambol oko pandemije koronavirusa nastao na globalnom nivou, puštanje u etar raznoraznih neproverenih informacija i neispečenih rekla-pa-porekla stavova izazvao je nepoverenje u zvanične institucije. Dakle, ne samo kod nas, nego i širom sveta.

U toj uzavreloj atmosferi sveopšte konfuzije, ove nedelje stiglo je zvanično saopštenje iz kompanije Neuralink da je prvi moždani čip uspešno ugrađen u živog čoveka, koji se trenutno oporavlja od postupka. Uzevši u obzir sve gorenavedeno, postavlja se pitanje kakav stav zauzeti spram medicinskih eksperimenata koje sprovodi kompanija — malo je reći — kontroverznog Ilona Maska.

Ne znamo i ne možemo znati u ovako ranoj fazi. Ali, sa vama delimo kratku analizu zasnovanu na činjenicama kojima za sada raspolažemo.

Mislima kontrolisani uređaji

Podsećanja radi, Mask je još 2020. godine predstavio čip veličine novčića pod nazivom Link, koji bi mogao hirurški da se ugradi u ljudsku lobanju, povezujući se sa mozgom preko ultra tankih žica kako bi se stvorio svojevrsni interfejs između mozga i računara (brain-computer interface, BCI). Svega par godina nakon ove najave — u maju 2023. godine — njegova vizija dobila je zeleno svetlo i kompaniji Neuralink odobreno je testiranje na ljudima.

Godinu dana kasnije, imamo uspešno — u smislu da je pacijent preživeo i u fazi oporavka — izveden zahvat. Lično Mask ponosno je objavio ovu vest, najavljujući revoluciju u osposobljavanju pacijenata koji su izgubili motoričke sposobnosti usled teških neuroloških oboljenja.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Prema njegovim rečima, da je Stiven Hoking doživeo lansiranje ovog patenta mnogo bi lakše komunicirao jer bi “snagom uma” upravljao bilo kojim uređajem. Ukratko, BCI bi trebalo da uspostavi direktnu vezu između ljudskog mozga sa kompjuterom ili pametnim telefonom, i to oslanjajući se na Bluetooth tehnologiju.

Upitno testiranje na životinjama i odnos prema životnoj sredini

Čip je simbolično nazvan Telepatija (Telepathy), a testni korisnici biće pojedinci koji su ostali nepokretni. Trenutna faza testiranja na ljudima je ključna za Neuralink, jer se fokusira na prikupljanje podataka, ali i proveru bezbednosti i efikasnosti radi daljeg usavršavanja tehnologije. Prvo testiranje pokazalo je da čip uspešno detektuje električne i hemijske signale koji se razmenjuju između neurona, neophodnih za svakodnevno funkcionisanje ljudskog tela.

Međutim ko bi bio Mask, a da ga ne prate skandali. Pre ispitivanja na ljudima, kompanija Neuralink sprovela je testiranje na majmunima i svinjama. Tako je 2021. godine bio viralan snimak na kojem šimpanza igra popularnu video igru pong, kontrolišući kompjuter vlastitim umom. I, uprkos tvrdnjama da nijedna životinja nije uginula, procureli su izveštaji o kontraindikacijama kao što su paraliza, epi napadi i otok mozga, što je izazvalo etičku zabrinutost kada su u pitanju dalji eksperimenti.

Pre ispitivanja na ljudima, kompanija Neuralink sprovela je testiranje na majmunima i svinjama, što je propraćeno kontroverzama o neetičkom ophođenju prema životinjama.

Takođe, kompanija je nedavno kažnjena sa ukupno 2.480 dolara jer nije registrovana kao prevoznik opasnih materija, što govori o nonšalantnom odnosu prema životnoj sredini i zdravlju kao takvom. Ipak, javnost je utihnula i eto — danas imamo prvo testiranje na čoveku. A kakve će posledice imati, ostaje da vidimo u danima koji dolaze.

Neuralink nije jedinstven na tržištu

Pored navedenog, moždani čipovi izazivaju kontroverze vezane za privatnost i nadzor. Što nije potrebno dodatno objašnjavati zbog same prirode patenta i načina na koji funkcioniše. Samo zamislite da neko negde ima kontrolu nad vašim mislima, a naročito ako je u pitanju kompanija dokazanog “čoveka sa margine razuma”.

Mogli bismo reći da svako veliko otkriće prati skepsa i strah, ali da u velikom broju slučaja kao rezultat dobijemo revolucionarnu tehnologiju. Međutim, Neuralink nije jedini igrač u oblasti testiranja interfejsa koji povezuje ljudski mozak sa računarom. Trenutno je u razvoju čak 40 sličnih patenata širom sveta. A, pojedine kompanije — kao što je australijski Synchron — testiraju uređaje bez potrebe za invazivnom operacijom lobanje.

Uzevši u obzir svu zabrinutost vezanu za etičku primenu Telepatije, ali i činjenicu da druge kompanije trenutno razvijaju manje invazivna rešenja, Maskov izum uzećemo s rezervom i sačekati opipljive rezultate koji će nas ubediti da nije reč o senzacionalizmu, već o pravom naučnom dostignuću. Onome koje služi čovečanstvu.


*U skladu sa temom, vizuali korišćeni u tekstu su AI generisani. Autorka je izmaštala — kompjuter napravio.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.