Netokracija u Srbiji: Kako smo gradili uspešan IT medij?

Kako smo gradili uspešan IT medij?

Poslednju ovogodišnju epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor tri Marka o tome kao je nastala Netokracija u Srbiji, kako smo 'pregurali' ovu izazovnu godinu i na koji način izgleda građenje medijskog biznisa 'iza zavese'.

Po prvi put smo imali priliku da vam predstavimo kako je izgledao nastanak i rast Netokracije u Srbiji. Vratili smo se nekoliko godina unazad, tačnije u 2012. godinu, kada je naš Marko Mudrinić, osnivač i direktor, započeo svoje prve profesionalne korake u medijskom svetu pišući tada za Netokraciju.com zajedno sa našim kolegama iz Hrvatske.

Hronološkim sledom događaja, dotakli smo se i širenja i nastajanja tima koji danas čini našu četvoročlanu firmu, a bilo je više detalja o tome kada i kako se moja malenkost pridružila timu pre skoro sedam godina i kako je od tada i krenuo da raste čitav tim. Pričali smo o tome kako nam se nakon toga pridružio kolega Marko Tadić otkada Netokracija u Srbiji počinje intenzivnije da razvija svoj biznis model i samo poslovanje, kao i na koji način on sada izgleda i šta podrazumeva.

Između ostalog, govorili smo i o našoj urednici Mileni Rašić koja je stigla 2017. godine, nakon čega počinjemo da povećavamo produktivne kapacitete sajta ali i pisanje plaćenih tekstova kao deo native advertising kampanji. U značajnoj meri smo pričali i o tome na koji način se razvijao sam sajt kada je u pitanju sadržaj i kako smo krenuli od proširenih vesti pa sve to long read formata koji je podrazumevao analize, kolumne i intervjue.

Štaviše, setili smo se i nekih lepih trenutaka i benefita koje ovaj posao pruža a koji se u najvećoj meri baziraju na putovanjima i konferencijama koje su ove godine izostale. Iako je ova epizoda bila šarenolika, imali smo priliku da porazgovaramo i o medijskoj sceni u Srbiji i njenoj transformaciji od pre nekoliko godina.

Pokušali smo da i bliže definišemo zapravo na koji način mi gledamo na Netokraciju i na koji način mi gledamo našu profesiju koje često ume da bude složenija jer se ne bazira sve na običnim mehaničkim jednoličnim zadacima. Sve ovo donosi i niz izazova i grešaka iz kojih smo učili, a kojih smo se takođe dotakli u ovoj epizodi.

Ostanite sa nama do kraja i obećavamo da će vam ovih sat i kusur proći i brže nego što mislite. Hvala vam za čitavu podršku ove godine, a mi se vidimo sa nekim novim iznenađenjima u narednoj 2021. godini.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.