Netokracija u Srbiji: Kako smo gradili uspešan IT medij?

Kako smo gradili uspešan IT medij?

Poslednju ovogodišnju epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor tri Marka o tome kao je nastala Netokracija u Srbiji, kako smo 'pregurali' ovu izazovnu godinu i na koji način izgleda građenje medijskog biznisa 'iza zavese'.

Po prvi put smo imali priliku da vam predstavimo kako je izgledao nastanak i rast Netokracije u Srbiji. Vratili smo se nekoliko godina unazad, tačnije u 2012. godinu, kada je naš Marko Mudrinić, osnivač i direktor, započeo svoje prve profesionalne korake u medijskom svetu pišući tada za Netokraciju.com zajedno sa našim kolegama iz Hrvatske.

Hronološkim sledom događaja, dotakli smo se i širenja i nastajanja tima koji danas čini našu četvoročlanu firmu, a bilo je više detalja o tome kada i kako se moja malenkost pridružila timu pre skoro sedam godina i kako je od tada i krenuo da raste čitav tim. Pričali smo o tome kako nam se nakon toga pridružio kolega Marko Tadić otkada Netokracija u Srbiji počinje intenzivnije da razvija svoj biznis model i samo poslovanje, kao i na koji način on sada izgleda i šta podrazumeva.

Između ostalog, govorili smo i o našoj urednici Mileni Rašić koja je stigla 2017. godine, nakon čega počinjemo da povećavamo produktivne kapacitete sajta ali i pisanje plaćenih tekstova kao deo native advertising kampanji. U značajnoj meri smo pričali i o tome na koji način se razvijao sam sajt kada je u pitanju sadržaj i kako smo krenuli od proširenih vesti pa sve to long read formata koji je podrazumevao analize, kolumne i intervjue.

Štaviše, setili smo se i nekih lepih trenutaka i benefita koje ovaj posao pruža a koji se u najvećoj meri baziraju na putovanjima i konferencijama koje su ove godine izostale. Iako je ova epizoda bila šarenolika, imali smo priliku da porazgovaramo i o medijskoj sceni u Srbiji i njenoj transformaciji od pre nekoliko godina.

Pokušali smo da i bliže definišemo zapravo na koji način mi gledamo na Netokraciju i na koji način mi gledamo našu profesiju koje često ume da bude složenija jer se ne bazira sve na običnim mehaničkim jednoličnim zadacima. Sve ovo donosi i niz izazova i grešaka iz kojih smo učili, a kojih smo se takođe dotakli u ovoj epizodi.

Ostanite sa nama do kraja i obećavamo da će vam ovih sat i kusur proći i brže nego što mislite. Hvala vam za čitavu podršku ove godine, a mi se vidimo sa nekim novim iznenađenjima u narednoj 2021. godini.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.