Netflix ulazi na tržište striminga video igara sa novim 'Games' servisom

Netflix ulazi na tržište striminga video igara sa novim ‘Games’ servisom

Pomalo tiho, najveća globalna platforma za striming serija i filmova najavila je ulazak u gejming industriju, takođe kroz strimovanje, ali ovog puta video igara. Zvanično nam dolazi Netflix Games.

Iako je i prethodno najavljivana mogućnost da će Netflix ući na izuzetno vredno i konkurentno tržište video igara, retko ko je pomislio da bi to zvanično moglo da se desi pred kraj tekuće godine. Ipak, iz ove kompanije su potvrdili ranije glasine i sada zvanično najavili Netflix Games koji će za početak biti dostupan za Android operativni sistem.

I dok se sa druge strane čeka iOS, pa čak i PC verzija, korisnici uređaja koji rade na operativnom sistemu iz Google-a za početak će moći da biraju jednu od pet dostupnih igara, a jedan deo naslova je baziran upravo na popularnoj Netflix seriji: Stranger Things: 1984, Stranger Things 3: The Game, Shooting Hoops, Card Blast i Teeter Up.

Korisnici Android uređaja, Netflix Games, tačnije prvu igru u okviru servisa, mogu preuzeti sa Google Play prodavnice, a za korišćenje je potrebno da su prethodno pretplaćeni na ovaj streaming servis ili da to urade po prvi put ukoliko žele da igraju neke od zanimljivih naslova igara. Ono što je bitno napomenuti u ovom slučaju jeste da će od danas Netflix početi sa integracijom video igara u okviru zasebne aplikacije, što označava i početak popunjavanja baze gejming naslova.

Pomenuta kompanija već neko vreme testira navedenu opciju koja je za početak u beta fazi bila dostupna korisnicima u Poljskoj, Španiji i Italiji. Koliko je ulazak na gejming tržište ambiciozan potez Netflixa, najbolje govori podatak da ga u svetu striminga video igara čekaju veliki igrači kao što su Google i Apple. Podsetimo, ovi giganti su još ranije lansirali svoje servise za cloud gaming kao što su Google Stadia i Apple Arcade. Čini se da nam dolazi uzbudljivo vreme na ovom tržištu.

Da li je Netflix korak ispred svojih konkurenata?

Činjenica je da velike kompanije prepoznaju značaj gejminga i da su spremne da ulože ogromne resurse i novac kako bi napravile zapažene rezultate u ovoj industriji, ali i kako bi se više približili svojim korisnicima nudeći im jedan novi format zabave.

Posebno u prethodnoj godini, igranje video igara beležilo je rekordan rast zahvaljujući pre svega pandemiji korona virusa i zabrani kretanja širom sveta – a da je cloud gaming polako počeo da širi svoje potencijale, pokazao nam je i Facebook prošle godine sa svojim Gaming servisom.

Dolazak Netflixa na ovo tržište uticaće na stvaranje sve konkurentnijeg sveta igranja igara u oblaku, gde će svoje benefite imati i kompanije (novi modeli zarade na bazi pretplata), oglašivači (novi formati oglašavanja) i sami korisnici, bilo da su oni koji se tek prvi put susreću sa gejmingom ili oni koji su iskusni u ovoj oblasti.

Između ostalog, ako govorimo o produkciji i bazi igara, ne bi bilo iznenađenje da Netflix ovde ima nešto blažu prednosti za razliku od ostalih kompanija s obzirom na to da ima veliki bazu sopstvenih serija iz kojih može da izvlači motiv za razvoj igara baziranih na tim ostvarenjima. Uzmimo za primer samo planetarno popularnu seriju Squid Game, za koju se govorilo da bi možda mogla da dobije i svoju verziju kao video igra.

Štaviše, pre nekoliko dana osvanula je i kriptovaluta pod nazivom squid koja je služila play to earn modelu, tačnije za kupovinu unutar online igara, dok se na kraju ispostavilo da je sve bila prevara tvoraca ove kriptovalute. Ovo nam samo govori sa kolikim potencijalom raspolažu kako sam Netflix, tako i njegovi konkurenti, posebno kada je reč o gejmingu koji je sve popularniji žanr zabave.

Ono što ostaje da se vidi u narednom periodu jeste kada bi mogla da izađe iOS ili PC verzija Netflix Games-a, koje bi igre korisnici na početku mogli da igraju i još mnogo stvari, s obzirom da je servis potpuno nov. Ako je suditi prema popularnosti koju Netflix ima ali i po onoj čuvenoj izreci po jutru se dan poznaje, nema sumnje da nas čeka uzbudljiv period u svetu igranja video igara u oblaku.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.