Nemanja Čedomirović u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke serija i knjiga

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

Većinu vremena Nemanja Čedomirović sa svojim timom demistifikuje šta agilno jeste i (još važnije) šta agilnost nije – za banke, farmaceutske i telco kompanije.

Oni takođe organizuju i neke od najvećih tehnoloških konferencija u Srbiji, a Nemanja nam u nastavku otkriva koji zanimljiv sadržaj na Internetu mu je u prethodnih nekoliko nedelja ispunjavao slobodno vreme.

Serija: Billions, ZeroZeroZero i Tajkun

Trenutno uživam u novoj sezoni serije Billions. Kvalitet scenarija i gluma su na jako visokom nivou i veoma je interesantno posmatrati psihološko-taktički rat koji se dešava između dve strane u seriji (Damian Lewis vs Paul Giamatti).

Inače, kao što sam naziv kaže, serija prati milijardere i kako oni to postaju, odnosno sa čim se sve to susreću na tom putu. Glavni protagonista raspolaže sa tričave 2 milijarde dolara, gde se na toj skali dramatično razlikuje poimanje brojeva kakvo mi znamo, i zanimljivo je gledati i pratiti tok misli jedne takve osobe. Čisto za poređenje i dodatno razmišljanje, Bil Gates je težak oko 106 milijardi!

Nova serija koju sam započeo, i koja me oduvala je ZeroZeroZero. Ukratko, evropski hibrid Narkosa i Gomore. Bogata, kompleksna italijanska produkcija, sjajno prikazuje brutalnost kriminalizma, prati tri strane, tri pogleda na jednu priču. Ne bih da otkrivam detalje, ako vam mafijaški milje nije stran i volite takvu tematiku, pripremite se da bindžujete. Pomenuo bih i domaću produkciju, jedan zanimljiv projekat, verovatno najbolje kadrirana domaća serija, sa nažalost tankim scenarijom – Tajkun.

YouTube: Chris Ramsay, Den Mace i Peter McKinnon

Poslednjih nekoliko godina sam postao čak i preteran konzument video sadržaja, toliko da sam sebi morao da uvedem restrikcije jer preterujem. Želja za dobrim sadržajem pomerila je granice kvaliteta kreatora, pa je tako sada svaki iole kvalitetniji YouTube klip, zapravo prava oaza kadrova ili mini filmova koje možete konzumirati. Pomenuću samo nekoliko njih, za koje mislim da su svako na svoj način jedinstveni i načinom izražavanja kroz video odskočili od dobrog dela mejnstrim jutjubera.

Chris Ramsay je nekada mađioničar, iluzionista, danas snima kako rešava različite puzzle. Apsolutno nisam pokušao da rešim niti jednu zagonetku koju on pokaže u serijalima, ali to zadovoljstvo koje imam dok on to rešava je nestvarno.

Den Mace je jedan od podcenjenijih kreatora. Ono što me kod njega fascinira je njegov stil režiranja i način produciranja klipova. Odgledajte bilo koji i odmah ćete shvatiti da nije yet another lik sa kamerom i računarom.

Pominjao sam plejadu lepih kadrova i mini filmove koje jutjuberi prave, odgledajte ovaj klip, a onda se izgubite u prelistavanju ostalih stvari koje Peter McKinnon radi.

Knjige: Principles: Life and Work

Proslavljeni Ray Dalio u knjizi Principles: Life and Work deli savete i principe koje je stekao vodeći Bridgewater Associates (najveći i najuspešniji hedge fond na svetu). Svi pričamo o tom balansu privatno-poslovno, čini mi se da je Ray Dalio uspeo da pronađe tu neku sredinu i pokaže kako je moguće i jedno i drugo. Zanimljivo je da je ova knjiga pretočena i u interaktivnu mobilnu aplikaciju, kao jedan skroz jedinstven način čitanja nekog štiva.

Druga knjiga koja mi je privukla pažnju je Little Red Book of Selling. Odavno mi se nije desilo da pročitam jednu istu knjigu dva puta zaredom. Zašto ljudi kupuju? Koje emocije prodaja/kupovina izaziva kod kupca? Da, knjiga je o prodaji, ali je zapravo filozofija i način razmišljanja. Napisana vrlo prostim, surovim jezikom, predstavlja jednu kompleksnu temu na brutalno iskren i lako svarljiv način. Ako vas iole zanima prodaja, pročitajte.

Muzika

Pripremam se za jednu ozbiljnu turu po Srbiji na dva točka, pa kako prelazim stotinak kilometara svake nedelje, muzika je jedna od glavnih stvari koja mi pomaže da preguram duže distance. Poslednjih par dana sam uhvatio ritam i lepo me vozi Martin Garix. Dok radim, često se vraćam OST-u iz serije Suits i Big Little Lies, u zavisnosti od raspoloženja. Možda bude zanimljivo, dok sam pisao ove odgovore, u pozadini sam slušao: Ludovico Einaudi – Nuvole Bianche.

Tekst

Ne pamtim da mi je neki tekst baš toliko ostao u nekom sećanju u skorije vreme. Pre par meseci Tim Ferriss-ov novi blog post me zaintrigirao i privukao pažnju – The Story of a Curious Phone Call. Neću pričati ništa o sadržaju, izdvojite pet minuta i pročitajte, a umesto dodatnog teksta, odslušajte Monolog, koji je napisao Brian Koppelman (kreator Billions-a) a izveo Vincent D’Onofrio (Law & Order).


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.