Nemanja Čedomirović u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke serija i knjiga

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

Većinu vremena Nemanja Čedomirović sa svojim timom demistifikuje šta agilno jeste i (još važnije) šta agilnost nije – za banke, farmaceutske i telco kompanije.

Oni takođe organizuju i neke od najvećih tehnoloških konferencija u Srbiji, a Nemanja nam u nastavku otkriva koji zanimljiv sadržaj na Internetu mu je u prethodnih nekoliko nedelja ispunjavao slobodno vreme.

Serija: Billions, ZeroZeroZero i Tajkun

Trenutno uživam u novoj sezoni serije Billions. Kvalitet scenarija i gluma su na jako visokom nivou i veoma je interesantno posmatrati psihološko-taktički rat koji se dešava između dve strane u seriji (Damian Lewis vs Paul Giamatti).

Inače, kao što sam naziv kaže, serija prati milijardere i kako oni to postaju, odnosno sa čim se sve to susreću na tom putu. Glavni protagonista raspolaže sa tričave 2 milijarde dolara, gde se na toj skali dramatično razlikuje poimanje brojeva kakvo mi znamo, i zanimljivo je gledati i pratiti tok misli jedne takve osobe. Čisto za poređenje i dodatno razmišljanje, Bil Gates je težak oko 106 milijardi!

Nova serija koju sam započeo, i koja me oduvala je ZeroZeroZero. Ukratko, evropski hibrid Narkosa i Gomore. Bogata, kompleksna italijanska produkcija, sjajno prikazuje brutalnost kriminalizma, prati tri strane, tri pogleda na jednu priču. Ne bih da otkrivam detalje, ako vam mafijaški milje nije stran i volite takvu tematiku, pripremite se da bindžujete. Pomenuo bih i domaću produkciju, jedan zanimljiv projekat, verovatno najbolje kadrirana domaća serija, sa nažalost tankim scenarijom – Tajkun.

YouTube: Chris Ramsay, Den Mace i Peter McKinnon

Poslednjih nekoliko godina sam postao čak i preteran konzument video sadržaja, toliko da sam sebi morao da uvedem restrikcije jer preterujem. Želja za dobrim sadržajem pomerila je granice kvaliteta kreatora, pa je tako sada svaki iole kvalitetniji YouTube klip, zapravo prava oaza kadrova ili mini filmova koje možete konzumirati. Pomenuću samo nekoliko njih, za koje mislim da su svako na svoj način jedinstveni i načinom izražavanja kroz video odskočili od dobrog dela mejnstrim jutjubera.

Chris Ramsay je nekada mađioničar, iluzionista, danas snima kako rešava različite puzzle. Apsolutno nisam pokušao da rešim niti jednu zagonetku koju on pokaže u serijalima, ali to zadovoljstvo koje imam dok on to rešava je nestvarno.

Den Mace je jedan od podcenjenijih kreatora. Ono što me kod njega fascinira je njegov stil režiranja i način produciranja klipova. Odgledajte bilo koji i odmah ćete shvatiti da nije yet another lik sa kamerom i računarom.

Pominjao sam plejadu lepih kadrova i mini filmove koje jutjuberi prave, odgledajte ovaj klip, a onda se izgubite u prelistavanju ostalih stvari koje Peter McKinnon radi.

Knjige: Principles: Life and Work

Proslavljeni Ray Dalio u knjizi Principles: Life and Work deli savete i principe koje je stekao vodeći Bridgewater Associates (najveći i najuspešniji hedge fond na svetu). Svi pričamo o tom balansu privatno-poslovno, čini mi se da je Ray Dalio uspeo da pronađe tu neku sredinu i pokaže kako je moguće i jedno i drugo. Zanimljivo je da je ova knjiga pretočena i u interaktivnu mobilnu aplikaciju, kao jedan skroz jedinstven način čitanja nekog štiva.

Druga knjiga koja mi je privukla pažnju je Little Red Book of Selling. Odavno mi se nije desilo da pročitam jednu istu knjigu dva puta zaredom. Zašto ljudi kupuju? Koje emocije prodaja/kupovina izaziva kod kupca? Da, knjiga je o prodaji, ali je zapravo filozofija i način razmišljanja. Napisana vrlo prostim, surovim jezikom, predstavlja jednu kompleksnu temu na brutalno iskren i lako svarljiv način. Ako vas iole zanima prodaja, pročitajte.

Muzika

Pripremam se za jednu ozbiljnu turu po Srbiji na dva točka, pa kako prelazim stotinak kilometara svake nedelje, muzika je jedna od glavnih stvari koja mi pomaže da preguram duže distance. Poslednjih par dana sam uhvatio ritam i lepo me vozi Martin Garix. Dok radim, često se vraćam OST-u iz serije Suits i Big Little Lies, u zavisnosti od raspoloženja. Možda bude zanimljivo, dok sam pisao ove odgovore, u pozadini sam slušao: Ludovico Einaudi – Nuvole Bianche.

Tekst

Ne pamtim da mi je neki tekst baš toliko ostao u nekom sećanju u skorije vreme. Pre par meseci Tim Ferriss-ov novi blog post me zaintrigirao i privukao pažnju – The Story of a Curious Phone Call. Neću pričati ništa o sadržaju, izdvojite pet minuta i pročitajte, a umesto dodatnog teksta, odslušajte Monolog, koji je napisao Brian Koppelman (kreator Billions-a) a izveo Vincent D’Onofrio (Law & Order).


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Startapi i poslovanje

3Lateral kupio parcelu u Novom Sadu vrednu €7,7 miliona evra – da li je na pomolu izgradnja njihovog kampusa?

3Lateral kupio je plac u Novom Sadu od skoro 6.500 m2, a koji je plaćen više od 7,7 miliona evra. Znači li to da ova kompanija planira gradnju kampusa?

Gaming

Ovi momci su vicešampioni eEuro 2020 i profesionalni PES igrači u Srbiji

Većina muške populacije je u školskim danima provodila vreme igrajući čuveni PES sa svojim drugarima. Još tada se znalo ko je glavni u kraju, ko ima talenta za ovu igru i ko 'puni mreže' protivnicima. Upravo taj 'PES talenat', Marko Roksić Roksa i Stefan Slavković Kepa podigli su na profesionalni nivo igranja ove igre, napravivši sjajne individualne i reprezentativne rezultate na svetskom nivou.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Upoznajte Stefana Feješa, najmlađeg programera koji radi u GitHubu i jedinog koji dolazi iz Srbije

Stefan Feješ ima 20 godina, fakultet bi trebalo da završi 2022. godine, a već je kreirao šesti najbrže rastući 'open source' projekat u 2018. godini, govorio na nekim od najpoznatijih 'tech' konferencija širom sveta, a prošlog meseca postao je i najmlađi član GitHub tima.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Startapi i poslovanje

ICT Hub Venture investirao u beogradski startap Trickest sa ciljem da se podrži razvoj rešenja u oblasti ‘cyber’ bezbednosti

ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi 'cyber' bezbednošću. Cilj je da se podrži razvoj 'cloud-based' platforme koja će omogućiti dinamično testiranje radi pronalaska slabih tačaka i ranjivosti svakog sistema.

Gaming

Kako sam sa C# prešao na C++ i zašto to ne bih uspeo bez mentora?

Industrija video igara definitivno napreduje - kako na svetskoj tako i na domaćoj sceni. Ono što doprinosi njenoj ekspanziji je prisustvo raznih besplatnih 'subscription' ili 'premium game engine'-a, među kojima se najčešće nailazi na rešenja koja koriste C# ili C++. Ovo je moja priča kako sam sa prvog programskog jezika prešao na drugi.

Startapi i poslovanje

Payoneer potvrdio: Kartice su ponovo aktivne za sve korisnike

Kompanija Payoneer upravo je potvrdila da su njihove Prepaid Mastercard kartice ponovo aktivne nakon što je prošle nedelje 'fintech' kompanija Wirecard, njihov provajder, proglasila bankrot.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.