Nemanja Čedomirović u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke serija i knjiga

Mojih 5: Nemanja Čedomirović

Nemanja Čedomirović vodi GrowIT i sa svojim timom pomaže kompanijama da usvoje agilni način rada, a ove nedelje u specijalu 'Mojih 5' deli svoje preporuke sadržaja koji mu je ovih dana okupirao pažnju.

Većinu vremena Nemanja Čedomirović sa svojim timom demistifikuje šta agilno jeste i (još važnije) šta agilnost nije – za banke, farmaceutske i telco kompanije.

Oni takođe organizuju i neke od najvećih tehnoloških konferencija u Srbiji, a Nemanja nam u nastavku otkriva koji zanimljiv sadržaj na Internetu mu je u prethodnih nekoliko nedelja ispunjavao slobodno vreme.

Serija: Billions, ZeroZeroZero i Tajkun

Trenutno uživam u novoj sezoni serije Billions. Kvalitet scenarija i gluma su na jako visokom nivou i veoma je interesantno posmatrati psihološko-taktički rat koji se dešava između dve strane u seriji (Damian Lewis vs Paul Giamatti).

Inače, kao što sam naziv kaže, serija prati milijardere i kako oni to postaju, odnosno sa čim se sve to susreću na tom putu. Glavni protagonista raspolaže sa tričave 2 milijarde dolara, gde se na toj skali dramatično razlikuje poimanje brojeva kakvo mi znamo, i zanimljivo je gledati i pratiti tok misli jedne takve osobe. Čisto za poređenje i dodatno razmišljanje, Bil Gates je težak oko 106 milijardi!

Nova serija koju sam započeo, i koja me oduvala je ZeroZeroZero. Ukratko, evropski hibrid Narkosa i Gomore. Bogata, kompleksna italijanska produkcija, sjajno prikazuje brutalnost kriminalizma, prati tri strane, tri pogleda na jednu priču. Ne bih da otkrivam detalje, ako vam mafijaški milje nije stran i volite takvu tematiku, pripremite se da bindžujete. Pomenuo bih i domaću produkciju, jedan zanimljiv projekat, verovatno najbolje kadrirana domaća serija, sa nažalost tankim scenarijom – Tajkun.

YouTube: Chris Ramsay, Den Mace i Peter McKinnon

Poslednjih nekoliko godina sam postao čak i preteran konzument video sadržaja, toliko da sam sebi morao da uvedem restrikcije jer preterujem. Želja za dobrim sadržajem pomerila je granice kvaliteta kreatora, pa je tako sada svaki iole kvalitetniji YouTube klip, zapravo prava oaza kadrova ili mini filmova koje možete konzumirati. Pomenuću samo nekoliko njih, za koje mislim da su svako na svoj način jedinstveni i načinom izražavanja kroz video odskočili od dobrog dela mejnstrim jutjubera.

Chris Ramsay je nekada mađioničar, iluzionista, danas snima kako rešava različite puzzle. Apsolutno nisam pokušao da rešim niti jednu zagonetku koju on pokaže u serijalima, ali to zadovoljstvo koje imam dok on to rešava je nestvarno.

Den Mace je jedan od podcenjenijih kreatora. Ono što me kod njega fascinira je njegov stil režiranja i način produciranja klipova. Odgledajte bilo koji i odmah ćete shvatiti da nije yet another lik sa kamerom i računarom.

Pominjao sam plejadu lepih kadrova i mini filmove koje jutjuberi prave, odgledajte ovaj klip, a onda se izgubite u prelistavanju ostalih stvari koje Peter McKinnon radi.

Knjige: Principles: Life and Work

Proslavljeni Ray Dalio u knjizi Principles: Life and Work deli savete i principe koje je stekao vodeći Bridgewater Associates (najveći i najuspešniji hedge fond na svetu). Svi pričamo o tom balansu privatno-poslovno, čini mi se da je Ray Dalio uspeo da pronađe tu neku sredinu i pokaže kako je moguće i jedno i drugo. Zanimljivo je da je ova knjiga pretočena i u interaktivnu mobilnu aplikaciju, kao jedan skroz jedinstven način čitanja nekog štiva.

Druga knjiga koja mi je privukla pažnju je Little Red Book of Selling. Odavno mi se nije desilo da pročitam jednu istu knjigu dva puta zaredom. Zašto ljudi kupuju? Koje emocije prodaja/kupovina izaziva kod kupca? Da, knjiga je o prodaji, ali je zapravo filozofija i način razmišljanja. Napisana vrlo prostim, surovim jezikom, predstavlja jednu kompleksnu temu na brutalno iskren i lako svarljiv način. Ako vas iole zanima prodaja, pročitajte.

Muzika

Pripremam se za jednu ozbiljnu turu po Srbiji na dva točka, pa kako prelazim stotinak kilometara svake nedelje, muzika je jedna od glavnih stvari koja mi pomaže da preguram duže distance. Poslednjih par dana sam uhvatio ritam i lepo me vozi Martin Garix. Dok radim, često se vraćam OST-u iz serije Suits i Big Little Lies, u zavisnosti od raspoloženja. Možda bude zanimljivo, dok sam pisao ove odgovore, u pozadini sam slušao: Ludovico Einaudi – Nuvole Bianche.

Tekst

Ne pamtim da mi je neki tekst baš toliko ostao u nekom sećanju u skorije vreme. Pre par meseci Tim Ferriss-ov novi blog post me zaintrigirao i privukao pažnju – The Story of a Curious Phone Call. Neću pričati ništa o sadržaju, izdvojite pet minuta i pročitajte, a umesto dodatnog teksta, odslušajte Monolog, koji je napisao Brian Koppelman (kreator Billions-a) a izveo Vincent D’Onofrio (Law & Order).


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Gaming

Kako je RUR od lokalne ekipe iz igraonice postao uticajni regionalni gejming medij

Već dvadeset godina organizacija RUR bavi se popularizacijom video igara u Srbiji. Njeni osnivači u velikom intervjuu za Netokraciju otkrivaju kako je RUR postao jedna od najvažnijih esports baza u našoj zemlji i šta novo spremaju ljubiteljima gejminga.

Nesortirano

Otvoren poziv za ‘online’ prekvalifikaciju za IT – prijave traju do 30. septembra

Projekat prekvalifikacije organizuju Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a otvoren je za zaposlena lica širom Srbije.

Propustili ste

Kolumna

Digitalizacija obrazovnog sektora je vreme u kome uče i studenti i profesori

Tokom avgusta i septembra celokupan nastavni i nenastavni kadar visokoškolskih ustanova u Srbiji imao je priliku da unapredi svoja znanja i veštine na polju online nastave - uz pomoć kompanije Microsoft i trening centra Semos Education.

Startapi i poslovanje

Novogradnja osvaja Beograd, a City Expert širi marketing tim kako bi odgovorio na potrebe industrije

Sa Igorom Jovićem iz beogradskog City Experta razgovaram o tržištu nekretnina u Srbiji u vreme globalne pandemije, novim projektima poput specijalizovanog oglašavanja za novogradnju, te razlozima zašto ovaj tim intenzivno širi svoj marketing sektor.

Novost

‘Freelance hours rate’ anketa: Frilenseri treba više da cene svoj rad

Ova anketa nastala je kao rezultat diskusije na drušvenim mrežama u vezi angažovanja frilensera po veoma niskim cenama, a nastoji da detaljnije približi stanje kada je reč o zaradi na tržištu slobodnog rada. Organizator ankete je srpski IT preduzetnik koji je želeo da ostane anoniman.

Office Talks Podcast

Kako napraviti uspešan biznis od trčanja? (gost Veroljub Zmijanac)

Sa osnivačem sajta trcanje.rs, Belgrade running klub i organizacije Serbia Business Run razgovaramo o tome kako je ušao u svet trčanja i zašto su svi njegovi poduhvati na preseku tehnologije, sporta i preduzetništva.

Startapi i poslovanje

Lokalnim biznisima Visa nudi besplatnu edukaciju, marketinšku podršku i održavanje web prodavnice

Početkom jula kompanija Visa je lansirala kampanju #PodržimoLokalno sa namerom da malim i srednjim porodičnim i lokalnim biznisima pomogne u neizvesnim vremenima. Sa Vladimirom Đorđevićem, generalnim direktorom kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, detaljnije razgovaramo o nastavku i proširenju ove inicijative.

Društvene mreže

Zašto Facebook preti obustavom poslovanja u Evropi i šta to znači za digitalne biznise?

Tehnološka kompanija iz Menlo Parka zapretila je da će zaustaviti i povući svoje poslovanje u Evropi ukoliko se ne povuče odluka regulatorne komisije o zabrani transfera podataka korisnika sa Starog kontinenta ka SAD-u.