iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

U zvaničnom saopštenju korisnici su obavešteni da će im iPay izvršiti povraćaj sredstava u zakonskom roku od 15 dana od podnošenja zahteva.

Narodna Banka Srbije je na jučerašnjoj sednici izvršnog odbora donela rešenje prema kojem oduzima dozvolu za izdavanje elektronskog novca kompaniji iPay See d.o.o kojim je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga. Sa prvom institucijom elektronskog novca u Srbiji upoznali smo se još 2018. godine u intervjuu u kojem je rad ove kompanije predstavljen na Netokracije.

Odluka je stupila na snagu odmah po donošenju rešenja, što znači da iPay više ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem.

Uz to, ovoj kompaniji zabranjeno je dalje prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju istog, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga.

Korisnici nemaju razlog za brigu

iPay je o odluci NBS obavestio korisnike putem mejla u kome im garantuje povraćaj sredstava u roku od petnaest dana od podnetog zahteva.

Sudeći po komentarima na društvenoj mreži Twitter, korisnici su zatečeni ovom odlukom, a najviše zbog toga što u Srbiji ne postoji druga institucija elektronskog novca. Obaveštenje koje im je dostavio iPay smatraju šturim i nedovoljno informativnim, pa se pitaju šta dalje i koja je alternativa.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ipak, korisnici nemaju razlog za brigu jer, prema rešenju NBS, iPay je dužan da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog elektronskog novca i da im prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog elektronskog novca, te izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja rešenja.

Takođe, iPay je u dužnosti da korisnicima platnih usluga sa kojima je zaključen okvirni ugovor o pružanju platnih usluga izvrši povraćaj novčanih sredstava tih korisnika koja su primljena zaključno sa danom donošenja rešenja, a za koja zaključno s tim danom nisu primljeni platni nalozi, odnosno u vezi s kojima zaključno s tim danom nisu ispunjeni uslovi za izvršenje platne transakcije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.