iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

U zvaničnom saopštenju korisnici su obavešteni da će im iPay izvršiti povraćaj sredstava u zakonskom roku od 15 dana od podnošenja zahteva.

Narodna Banka Srbije je na jučerašnjoj sednici izvršnog odbora donela rešenje prema kojem oduzima dozvolu za izdavanje elektronskog novca kompaniji iPay See d.o.o kojim je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga. Sa prvom institucijom elektronskog novca u Srbiji upoznali smo se još 2018. godine u intervjuu u kojem je rad ove kompanije predstavljen na Netokracije.

Odluka je stupila na snagu odmah po donošenju rešenja, što znači da iPay više ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem.

Uz to, ovoj kompaniji zabranjeno je dalje prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju istog, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga.

Korisnici nemaju razlog za brigu

iPay je o odluci NBS obavestio korisnike putem mejla u kome im garantuje povraćaj sredstava u roku od petnaest dana od podnetog zahteva.

Sudeći po komentarima na društvenoj mreži Twitter, korisnici su zatečeni ovom odlukom, a najviše zbog toga što u Srbiji ne postoji druga institucija elektronskog novca. Obaveštenje koje im je dostavio iPay smatraju šturim i nedovoljno informativnim, pa se pitaju šta dalje i koja je alternativa.

Ipak, korisnici nemaju razlog za brigu jer, prema rešenju NBS, iPay je dužan da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog elektronskog novca i da im prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog elektronskog novca, te izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja rešenja.

Takođe, iPay je u dužnosti da korisnicima platnih usluga sa kojima je zaključen okvirni ugovor o pružanju platnih usluga izvrši povraćaj novčanih sredstava tih korisnika koja su primljena zaključno sa danom donošenja rešenja, a za koja zaključno s tim danom nisu primljeni platni nalozi, odnosno u vezi s kojima zaključno s tim danom nisu ispunjeni uslovi za izvršenje platne transakcije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Web 3.0

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Najava

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.