iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

U zvaničnom saopštenju korisnici su obavešteni da će im iPay izvršiti povraćaj sredstava u zakonskom roku od 15 dana od podnošenja zahteva.

Narodna Banka Srbije je na jučerašnjoj sednici izvršnog odbora donela rešenje prema kojem oduzima dozvolu za izdavanje elektronskog novca kompaniji iPay See d.o.o kojim je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga. Sa prvom institucijom elektronskog novca u Srbiji upoznali smo se još 2018. godine u intervjuu u kojem je rad ove kompanije predstavljen na Netokracije.

Odluka je stupila na snagu odmah po donošenju rešenja, što znači da iPay više ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem.

Uz to, ovoj kompaniji zabranjeno je dalje prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju istog, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga.

Korisnici nemaju razlog za brigu

iPay je o odluci NBS obavestio korisnike putem mejla u kome im garantuje povraćaj sredstava u roku od petnaest dana od podnetog zahteva.

Sudeći po komentarima na društvenoj mreži Twitter, korisnici su zatečeni ovom odlukom, a najviše zbog toga što u Srbiji ne postoji druga institucija elektronskog novca. Obaveštenje koje im je dostavio iPay smatraju šturim i nedovoljno informativnim, pa se pitaju šta dalje i koja je alternativa.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Ipak, korisnici nemaju razlog za brigu jer, prema rešenju NBS, iPay je dužan da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog elektronskog novca i da im prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog elektronskog novca, te izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja rešenja.

Takođe, iPay je u dužnosti da korisnicima platnih usluga sa kojima je zaključen okvirni ugovor o pružanju platnih usluga izvrši povraćaj novčanih sredstava tih korisnika koja su primljena zaključno sa danom donošenja rešenja, a za koja zaključno s tim danom nisu primljeni platni nalozi, odnosno u vezi s kojima zaključno s tim danom nisu ispunjeni uslovi za izvršenje platne transakcije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Pulsar istraživanje: Do sada uloženo €1,7 milijardi u ‘fintech’ startape na Balkanu

Uspešni 'fintech' startapi privlače investicije na balkanski region, što doprinosi ekonomskom rastu. Istraživanje ovog tržišta na Balkanu analizirao je Pavel Korolev, CEO Pulsar VC fonda.

Tehnologija

Heapcon 2024 o tehnološkim inovacijama koje oblikuju budućnost

Heapcon, vodeća međunarodna tehnološka konferencija u Balkanskom regionu, vraća se u Beograd sa još boljim sadržajem iz tech industrije.

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.