iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

iPay: Prva institucija elektronskog novca u Srbiji ostala bez dozvole za rad

U zvaničnom saopštenju korisnici su obavešteni da će im iPay izvršiti povraćaj sredstava u zakonskom roku od 15 dana od podnošenja zahteva.

Narodna Banka Srbije je na jučerašnjoj sednici izvršnog odbora donela rešenje prema kojem oduzima dozvolu za izdavanje elektronskog novca kompaniji iPay See d.o.o kojim je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga. Sa prvom institucijom elektronskog novca u Srbiji upoznali smo se još 2018. godine u intervjuu u kojem je rad ove kompanije predstavljen na Netokracije.

Odluka je stupila na snagu odmah po donošenju rešenja, što znači da iPay više ne može da zaključuje nove pravne poslove koji se odnose na izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga iz te dozvole, niti može da izdaje elektronski novac ili da omogućava plaćanja elektronskim novcem.

Uz to, ovoj kompaniji zabranjeno je dalje prihvatanje elektronskog novca ili prenos elektronskog novca, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o izdavanju ili prihvatanju istog, ili da prima platne naloge, odnosno omogućava iniciranje i prihvatanje platnih transakcija po osnovu platnih kartica, na osnovu prethodno zaključenih ugovora o pružanju platnih usluga.

Korisnici nemaju razlog za brigu

iPay je o odluci NBS obavestio korisnike putem mejla u kome im garantuje povraćaj sredstava u roku od petnaest dana od podnetog zahteva.

Sudeći po komentarima na društvenoj mreži Twitter, korisnici su zatečeni ovom odlukom, a najviše zbog toga što u Srbiji ne postoji druga institucija elektronskog novca. Obaveštenje koje im je dostavio iPay smatraju šturim i nedovoljno informativnim, pa se pitaju šta dalje i koja je alternativa.

Ipak, korisnici nemaju razlog za brigu jer, prema rešenju NBS, iPay je dužan da omogući imaocima elektronskog novca da izvrše celokupni otkup preostalog elektronskog novca i da im prenese novčana sredstva u visini nominalne vrednosti otkupljenog elektronskog novca, te izvrši platne transakcije koje su inicirane zaključno sa danom donošenja rešenja.

Takođe, iPay je u dužnosti da korisnicima platnih usluga sa kojima je zaključen okvirni ugovor o pružanju platnih usluga izvrši povraćaj novčanih sredstava tih korisnika koja su primljena zaključno sa danom donošenja rešenja, a za koja zaključno s tim danom nisu primljeni platni nalozi, odnosno u vezi s kojima zaključno s tim danom nisu ispunjeni uslovi za izvršenje platne transakcije.


Ostavi komentar

  1. Mirko

    Mirko

    8. 7. 2022. u 21:43 Odgovori

    Nije tačno da ne postoji druga institucija jer upravo se rađa “Led pay” – platna institucija čiji je stoprocentni vlasnik društvo “British Motors”, čiji je stoprocentni vlasnik, gle čuda, visoki funkcioner SNS. Iz objava mi se ne čini da je iPay bankrotirao već jednostavno nije dobio licencu od NBS – institucije na čijem je čelu, gle čuda, visoki funkcioner SNS.
    Tako da i platna institucija mora da bude njihova. Ne znam šta je sledeće ali sam siguran da će da preuzmu sve, uključujući i društvo obožavalaca mozambičkih pljuvačkih kobri, jer mora sve… Otmi sve…

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.