Naučno-tehnološki park u Novom Sadu primiće IT kompanije, startape i studente

NTP u Novom Sadu ima 30.000 kvadrata ‘pametnog’ prostora za IT kompanije, startape i studente

Nakon četiri godine izgradnje, u sredu je završena prva i najvažnija faza Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, čime je ovaj objekat i zvanično otvoren za studente Fakulteta tehničkih nauka i startape.

Ova zgrada projektovana je tako svojim oblikom podseća na brod u Panonskom moru koji raspolaže sa oko 30.000 kvadrata pametnog prostora opremljenog sistemima za kontrolu svih funkcija objekta i dizajniranog u industrijskom stilu.

Samo Fakultet tehničkih nauka će u okviru ovog objekata raspolagati sa 10.000 kvadratnih metara, pa će se tako u 40 savremenih laboratorija, pet učionica i dva amfitetatra učiti preko 3.000 studenata ovog fakulteta, pre svega iz oblasti elektrotehnike, računarstva, softverskog inženjerstva, inženjerstva informacionih sistema i drugih strukovnih oblasti.

Izgrađen je i kabinetski prostor za oko 400 profesora, asistenata, naučnika i mladih istraživača Departmana za računarstvo i automatiku i Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

Drugi deo objekta u izgradnji namenjen za razvojne centre kompanija

Pored nastavnog prostora, studentima će na raspolaganju biti i knjižara, ali i prostor za odmor i timski rad u otvorenim atrijumima. Ova pametna zgrada ima implementiran Building Management Systems (BMS) koji upravlja svom tehnikom i elektronikom unutar objekta, i zadužen je da kontroliše rasvetu, grejanje, hlađenje, ventilaciju, nadzor, kao i o protivpožarne sisteme.

Inače, izgradnja NT parka vrednog 26 miliona evra počela je u oktobru 2016. godine, a u izgradnji je i drugi deo objekata, u kome će se naći razvojni centri kompanija.

U nastavku možete pogledati i nekoliko fotografija napravljenih na dan otvaranja zgrade.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.

Internet marketing

$340 miliona pomoći u Google reklamama za mala i srednja preduzeća širom sveta

Kompanija Google (Alphabet) u zvaničnom blog postu najavila je niz mera koje će ovaj gigant preduzeti ne bi li doprineo borbi protiv korona virusa i ekonomskih posledica koje će pandemija ostaviti za sobom.

Gaming

Humanitarni CS:GO turnir obezbediće 1.000.000+ dinara za organizacije koje pomažu medicinske radnike

Kompanija Quantox Technology organizuje online CS:GO humanitarni turnir od 4. do 5. aprila za domaće IT kompanije sa ciljem da se pomogne medicinskim radnicima u borbi protiv pandemije korona virusa.