Kako da izbegnete radar i sačuvate taj Internet keš?

Kako da izbegnete radar i sačuvate taj Internet keš?

Mudriniću, sreće u životu nemaš. U proteklih tri meseca uhvatile su me čak tri patrole i to za gotovo isti prekršaj. Najnovija kazna sačekala me je jutros na lokaciji gde patrola danonoćno kampuje. Kaznu i potencijalno oduzimanje dozvole mogao sam da izbegnem znajući da baš tu 'pecaju' potencijalne žrtve - svom srećom, pametniji od mene osmislili su i mobilnu aplikaciju za prijavu radara i patrola.

Sine… pa ode dozvola! Rano jutros sačekala me je patrola od četiri saobraćajca (svaki od njih se gura koji će da sedi do prozora, hehe).

– Dobar dan!
– Izvolite dokumenta, koliko sam vozio?
– Oh, pa vi znate zašto smo vas zaustavili!
– Ma jok, reko hoćete da se ispričamo…

Prekoračenje od 33 kilometara na čas na pravcu ispod mosta na Adi. Daleko od ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju, ali dovoljno da me laserski radar najnovije generacije uhvati i uslika sa smeškom na licu, čak i pre nego što sam uvideo siluetu saobraćajca koji stoji iza stuba, sakriven sa namerom da upeca budale kao što sam ja.

„Od 6.000 do 20.000 dinara“, reče službeno lice. Divno, pomislih u sebi. Nema šta – joke’s on me, ali šta ako vam kažem da čitava situacija može biti izbegnuta zahvaljujući jednoj mobilnoj aplikaciji?

Mreža za dojavu patrola

Pre samo nekoliko dana poznanik mi je rekao da isprobam Našu patrolu – mobilnu aplikaciju za iOS i Android koja funkcioniše po crowdsourced principu što znači da su korisnici ti koji prijavljuju patrole u trenutku kada ih primete. Tu su naravno i push notifikacije koje će vas obavestiti kada je patrola u blizini, no dovoljno je upaliti app i baciti pogled na lokacije gde „čuče“ pre svake vožnje.

Iz mog kratkog, ali bolnog iskustva, Naša patrola funkcioniše poprilično dobro u smislu da se verovatnoća patrola označava bojama. Crvena boja označava da su saobraćajci 100% tu (jer je više korisnika prijavilo ili potvrdilo lokaciju), dok druge boje poput narandžaste i žute znače da je lokacija potvrđena do određenog procenta – u prevodu, mogu biti iza ćoška pa bolje usporite i pripazite.

Naša patrola / App Store

Da li korišćenjem aplikacije činite bilo kakvo krivično delo? Apsolutno ne. Potpuno je legalno i zdravorazumski da ćete nekome reći za patrolu. Otprilike je isti princip kao kada bi vašem kolegi rekli da pripazi sa brzinom jer se tu i tu nalazi patrola. Ok, možda ne u slučaju ovog nesrećnog Švajcarca. Uostalom, rad srpske policije je javan, kako veli advokat Nedeljković.

Našu patrolu preuzmite za iOS i Android uređaje i puno sreće u vožnji. Naravno, ne budite budale i ne jurcajte po ulici, to se valjda podrazumeva. Vožnju prilagodite uslovima na putu.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.