Kako da izbegnete radar i sačuvate taj Internet keš?

Kako da izbegnete radar i sačuvate taj Internet keš?

Mudriniću, sreće u životu nemaš. U proteklih tri meseca uhvatile su me čak tri patrole i to za gotovo isti prekršaj. Najnovija kazna sačekala me je jutros na lokaciji gde patrola danonoćno kampuje. Kaznu i potencijalno oduzimanje dozvole mogao sam da izbegnem znajući da baš tu 'pecaju' potencijalne žrtve - svom srećom, pametniji od mene osmislili su i mobilnu aplikaciju za prijavu radara i patrola.

Sine… pa ode dozvola! Rano jutros sačekala me je patrola od četiri saobraćajca (svaki od njih se gura koji će da sedi do prozora, hehe).

– Dobar dan!
– Izvolite dokumenta, koliko sam vozio?
– Oh, pa vi znate zašto smo vas zaustavili!
– Ma jok, reko hoćete da se ispričamo…

Prekoračenje od 33 kilometara na čas na pravcu ispod mosta na Adi. Daleko od ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju, ali dovoljno da me laserski radar najnovije generacije uhvati i uslika sa smeškom na licu, čak i pre nego što sam uvideo siluetu saobraćajca koji stoji iza stuba, sakriven sa namerom da upeca budale kao što sam ja.

„Od 6.000 do 20.000 dinara“, reče službeno lice. Divno, pomislih u sebi. Nema šta – joke’s on me, ali šta ako vam kažem da čitava situacija može biti izbegnuta zahvaljujući jednoj mobilnoj aplikaciji?

Mreža za dojavu patrola

Pre samo nekoliko dana poznanik mi je rekao da isprobam Našu patrolu – mobilnu aplikaciju za iOS i Android koja funkcioniše po crowdsourced principu što znači da su korisnici ti koji prijavljuju patrole u trenutku kada ih primete. Tu su naravno i push notifikacije koje će vas obavestiti kada je patrola u blizini, no dovoljno je upaliti app i baciti pogled na lokacije gde „čuče“ pre svake vožnje.

Iz mog kratkog, ali bolnog iskustva, Naša patrola funkcioniše poprilično dobro u smislu da se verovatnoća patrola označava bojama. Crvena boja označava da su saobraćajci 100% tu (jer je više korisnika prijavilo ili potvrdilo lokaciju), dok druge boje poput narandžaste i žute znače da je lokacija potvrđena do određenog procenta – u prevodu, mogu biti iza ćoška pa bolje usporite i pripazite.

Naša patrola / App Store

Da li korišćenjem aplikacije činite bilo kakvo krivično delo? Apsolutno ne. Potpuno je legalno i zdravorazumski da ćete nekome reći za patrolu. Otprilike je isti princip kao kada bi vašem kolegi rekli da pripazi sa brzinom jer se tu i tu nalazi patrola. Ok, možda ne u slučaju ovog nesrećnog Švajcarca. Uostalom, rad srpske policije je javan, kako veli advokat Nedeljković.

Našu patrolu preuzmite za iOS i Android uređaje i puno sreće u vožnji. Naravno, ne budite budale i ne jurcajte po ulici, to se valjda podrazumeva. Vožnju prilagodite uslovima na putu.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

5 razloga zašto paušalci ne veruju izmenama zakona i zašto se javno bune protiv njihovog usvajanja

Svako ko je prisustvovao otvorenim razgovorima povodom donošenja novih zakona o poslovanju i oporezivanju paušalaca ima samo jedan pridev - zapaljivo. Suprostavljene strane diskutovale su o zakonskim predlozima, a šta je to što paušalci ističu kao najveće probleme, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Kultura 2.0

Horor priče iz industrije: Plata koja nikada nije stigla

Želite da promenite firmu jer više nema šta da vam ponudi? Ja bih, na vašem mestu, ponovo razmislio - ko zna šta vas čeka u sledećoj.

Startapi i poslovanje

Da li je zbog ‘paušala’ na pomolu novi egzodus programera i digitalnih stručnjaka?

Od svih dilema koje poslednjih mesec dana potresaju domaću IT zajednicu, jedna od najizraženijih i najstrastvenijih glasi - otići ili ostati?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Domaći Teodesk omogućava interno praćenje poslovnih aktivnosti za 1.000 korisnika u Srbiji – od komunikacije do organizacije

I kompanije i mali timovi u digitalnoj industriji gotovo da ne mogu da funkcionišu bez kolaboracionih i menadžerskih aplikacija. U gomili tih softverskih rešenja, beogradski Teodesk u jednoj platformi nudi čitav niz alata koje zadovoljavaju različite poslovne potrebe jedne firme.

Karijere

Devojke, želite praksu u agenciji Namics? Prijavite se za programerski hakaton!

Takmičenje namenjeno svim ženama zainteresovanim za programiranje u organizaciji agencije Namics zakazano je za 14. decembar, a na njega se mogu prijaviti i učesnice koje nemaju profesionalno programersko iskustvo.

Kultura 2.0

Tekst koji treba da pročitate pre odlaska u Kinu

Sve je više ljudi koji me u poslednje vreme pitaju kako da se pripreme za (kratki) put u Kinu. Kapiram da me niko to ne bi pitao da pre dva meseca nisam pomislio da je baš sjajna ideja da odem kao novinar na Svetsko prvenstvo u košarci i provedem tri nedelje u nekoliko kineskih gradova.

Startapi i poslovanje

Najbrže rastuća evropska development agencija dolazi u Srbiju – i u startu zapošljava 20 developera

Q, zagrebačka development i dizajn agencija, na čuvenoj Deloitte Technology Fast 500 EMEA listi zauzela je 20. mesto, što je čini najbrže rastućom development agencijom u Evropi. Uskoro otvaraju i kancelariju u Srbiji, povodom toga razgovaramo sa njihovim osnivačem.

Kultura 2.0

Naš digitalni imunitet je narušen. Ko je kriv za to i kako ga izlečiti?

U okviru ovogodišnjeg Foruma Kreativna Evropa 2019, Desk Kreativna Evropa Srbija u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja organizovao je panel diskusiju na temu 'Kritičko mišljenje i digitalni imunitet' koja je juče održana u Nordeus Habu.

Startapi i poslovanje

Srpski Hunch postao deo ekskluzivnog ‘ad-tech’ programa koji organizuje Google

Beogradski startap Hunch koji razvija SaaS rešenje za automatizaciju digitalnog oglašavanja, postao je deo programa kompanije Google namenjenog startapima iz oblasti marketinga. O tome šta to znači za njihovo dalje poslovanje, za Netokraciju objašnjava CEO ovog startapa.