Najveće zablude o programerima u Srbiji

Najveće zablude o programerima u Srbiji

Ti si programer? Aha, pa tebi je lako, ti sigurno dobro zarađuješ, po ceo dan si u udobnoj stolici... verovatno imate i stoni fudbal, igrate ga po ceo dan. Hej, čuo sam za neki kurs, kaže za mesec - dva dana završiš neko programiranje i plata 1.000 EUR, nije to valjda toliko teško? Šta misliš da ja to upišem i zaposlim se kod tebe u kompaniji? Šta bi mi preporučio kako da uđem u taj tvoj IT svet? Koji programski jezik je najlakše savladati?

Video studio Vukasin

Sva ova, ali i mnoga druga pitanja postala su svakodnevnica u životu jedne IT osobe koja se time bavi poslednjih desetak godina. Odjednom su svi čuli za programiranje, ali ne samo to – sada bi svi da budu deo toga. Čitajući portale, novine, članke, blogove, listajući Twitter i Facebook postove, skoro je pa nemoguće izbegnuti promovisanje IT karijere kao “jedini spas” ako želite “dobro zaposlenje”.

Možda to nije tako daleko od istine, možda je IT jedna od najprofitabilnijih industrija trenutno, ali biti njen deo svakako nije lako – svakako ne tek tako, preko noći uz pomoć večernjih kurseva. Potrebno je mnogo rada, mnogo ulaganja sopstvenog vremena u izučavanje i istraživanje šta je zapravo IT industrija i šta donosi sa sobom, koje dobre ali i ne tako dobre strane.

U nastavku sledi pet zabluda koje srećem svakog dana u IT industriji u Srbiji.

1. Programiranje je lako

Ništa u životu nije lako, može samo da postane lakše ili da naučite nešto da radite pa se onda lakše snalazite. Tako je i programiranje “lako”. Nakon školovanja (bilo formalnog ili neformalnog), desetina pročitanih knjiga, nebrojenih prelistanih članaka i odgledanih video materijala, tek onda će možda biti lako, ako bude i tada. Ovde bih čak napravio razliku između programiranja i pisanja koda.

Pisanje koda pre ili kasnije svako nauči, ako se dovoljno potrudi, ali programiranje kao takvo se najmanje sastoji od pisanja koda, to je poslednji korak. Rešavanje poslovnih problema, rad u multikulturološkim timovima, koordinacija različitih timova, saradnja sa najrazličitijim osobama tokom kreiranja jedne aplikacije, proces je koji oduzima najviše vremena, a pisanje koda je nešto što se radi usputno.

2. Završi večernji kurs i ti si programer

Ako nikada ranije niste imali dodira sa IT industrijom, nakon kursa od par meseci možete jedino da skapirate da li je programiranje uopšte za vas. Naučićete neke osnove i to će vam pomoći da naučite kako da pronađete potencijalno rešenje za neki manji problem. Posle par meseci, pod uslovom da idete na kurs koji traje osam sati dnevno, pet dana u nedelji, dva meseca intenzivno, onda možda možete da dobijete neku juniorsku praksu, ako se baš potrudite. Ali, da zovete sebe programerima i maštate o tome da ste programer nakon samo jednog kursa od par sati dnevno, prosto zaboravite.

3. Programeri ne rade ništa teško, sede po ceo dan i igraju stoni fudbal

Stoni fudbal, stoni tenis, bilijar… sve ovo u poslednje vreme, nažalost, grabi fokus. I za to krivim kompanije na prvom mestu koje takve stvari stavljaju u prvi plan na društvenim mrežama. I onda razumem ljude koji misle da se programeri samo “igraju” na poslu, ali da li je stvarno tako? Poređenja radi, kod mene u kompaniji imamo stoni fudbal, pikado, Xbox, a ja se ne sećam kada sam ga poslednji put igrao. Sve te stvari su tu da bi programeru ili IT kreativcu stvorile okruženje da on može da rešava probleme, a ne da bi se samo igrao.

Ako imate nekog bliskog ko je u IT industriji onda znate, ali ako nemate, onda morate da shvatite koliko je IT, a programiranje posebno stresan posao. Anksioznost, povišen pritisak, neretko i depresija su bolesti 21. veka, a IT industrija je tome umnogome doprinela. Rešavanje logičkih problema aktivira mozak na najveću skalu tokom celog dana, pritisci, rokovi, ne tako zdrava ishrana, sedenje po ceo dan, stres, samo su jedan deo programerskog života.

4. Programeri zarađuju dve, tri hiljade evra mesečno

Zarađuju, ali nekolicina njih. Da biste došli do plate od 2.000 EUR potrebno je dosta iskustva i puno učenja. Danas se nažalost stvorila takva kultura da klinci sa fakulteta ili posle nekog kursa za svoj prvi posao traže 1.000 EUR mesečno. Ja imam par pitanja za njih: Zašto? Otkud ta cifra? Čime “otplaćujete” toliku sumu? Samo u prvih šest meseci ćete se privikavati na prvo radno okruženje, na tim, na rešavanje biznis problema. Pisanje koda je samo jedan od niza stvari koje programer radi svakodnevno.

Toliku platu imaju programeri koji rešavaju probleme, a još veću imaju oni koji uspeju da razumeju i primete probleme koji će se tek desiti, pa ih preduprede, a za to su potrebne godine iskustva.

5. Svako može da bude programer

Promeniti navike nije lako. Menjati život još teže – ali ako želite da promenite karijeru i zaplovite u programerske vode, budite spremni na menjanje mnogih navika, koje će vam sutra doneti mnogo toga lepog ako želite da budete deo toga. Da li je lako? Ni najmanje. Da li je vredno? Apsolutno jeste, ako odlučite da dišete IT punim plućima. Ako pak programiranje vidite samo kao “brzu zaradu” preko noći, onda ovo svakako nije za vas.

Razvoj karijere u IT industriji zahteva veliku posvećenost i neprekidno učenje. Posao programera ne traje od 9 do 5, a popularno “fleksibilno radno vreme” često znači “do kasno u noć”. Tehnologija se danas toliko brzo menja da ako ne držite korak već za godinu dana doći će neki novi klinci koji napreduju brže i više od vas zato što konstantno uče.

Programer najvišeg ranga ne postaje se završavanjem kursa ili fakulteta, to je životni poduhvat. Da li ste zaista spremni da svoj život posvetite IT svetu?

Ukoliko je odgovor da, onda vas pozivam da posetite Beogradski institut za tehnologijuprvu premium programersku školu koju smo nedavno pokrenuli i pomoću koje nastojimo da obučimo novu generaciju programera – spremnih za izazove koje će domaća IT industrija staviti pred njih. Prijave su već uveliko otvorene, a sa prvom generacijom polaznika krećemo već ovog oktobra.

Ostavi komentar

 1. Aleksandar Savkovic

  Aleksandar Savkovic

  20. 7. 2017. u 12:51 Odgovori

  U dobrom delu bih se složio sa Nemanjom. Svakako je jako privlačno zanimanje, posebno kada čujete reklamu na radiju kako po završetku kursa imate zagarantovan posao iz snova.

  Večernja škola upravo može da pomogne da vidite da li ste vi za to ili ne ali se samo ne slažem da nije dovoljna jer mislim da uz puno rada kod kuće van samog kursa i sa malo više truda i izlaženja iz zone komfora, može da se nauči dovoljno za neku startnu platu od 600-800$ ali ne svakako za 1000 eura.

  Drago mi je da vidim da neko da iskren intervju bez preteranog hvaljenja profesije jer i IT ima svoje PROS and CONS kao i sve druge.

  Bravo Nemanja

 2. Mladen Stojanović

  Mladen Stojanović

  20. 7. 2017. u 13:23 Odgovori

  Nisam programer, ali radim sa programerima i IT firmama. Ne znam odakle ta famozna priča o 1000€ plate, ali ovde u Nišu toliku platu ima jak medior, pa čak i mnogi seniori.

  Većina juniora ima 300-400€ MAKSIMALNO!

  Naravno, sve zavisi od tehnologije sa kojom rade, ali to je neki prosek. Takođe znam dosta ljudi koji “hoće da uče to programiranje, jer tu ima posla i para”. A to koliko tu ima učenja matematike, fizike, UX-a (zavisi šta se radi), to niko ne pominje.

  Mislim da su tu mediji najviše krivi, pogotovo ovi mejnstrim, jer pričaju samo deo priče (onaj finansijski), dok ovaj drugi potpuno ignorišu.

  • Mladen Stojanović

   Mladen Stojanović

   20. 7. 2017. u 13:57 Odgovori

   U stvari, možda sam čak i preterao. Juniori nemaju više od 300€, mediori nemaju više od 600-650€, seniori su uglavnom oko 800€, tek retki i jako dobri seniori 1000€+.
   Barem je u Nišu tako…

    • Mladen Stojanovic

     Mladen Stojanovic

     20. 7. 2017. u 15:16 Odgovori

     Ne pričaj, nisam znao. 🙂 Pričamo o ljudima koji rade u IT firmama, ne freelancerima. Ja znam lika, kolega s elektronike, koji živi i radi u Nišu i preko Toptala izađe sa 20 prosečnih plata mesečno. Ali ne žele svi u freelancing.

     • Nikola

      Nikola

      20. 7. 2017. u 19:28

      Zato sam ja, nazalost, otisao iz Nisa, bas zbog tih domacih ‘privatnika’, koji ti nude 200-300e pocetnu platu sa pricom: ‘Aaaaa, pa ti si junior, tebi ce trebati bar 6 meseci da se naviknes na okruzenje i ostale price za naivnu decu. E pa ja sam za tih famoznih 6 meseci uspeo da doguram od nekog ko nije bio u IT-u do nivoa mediora. Na severu je mnogo bolja situacija sto se tice juniorskih plata. Nis prosek: 300e, Beograd/Novi Sad: 600-800e. Ja sa uspeo da ‘izboksujem’ 800e za prvi posao, kao ‘junior’, bez predhodnog iskustva kao programer, samo sa znanjem sa Elektronskog fakulteta i ono sto sam sam naucio kroz brdo tutoriala, knjiga, clanaka. Posle 6 meseci crnackog rada u toj firmi, kada sam video kakva je dinamika rasta plata (outsourcing firma), dao sam otkaz i presao u drugu sranu firmu gde su uslovi mnooogo bolji. Apropo clanka, daleko od toga da je lako (radio sam par meseci dva posla, i po 14h dnevno), ali je moguce da se uspe. Da bi neko postao dobar programer (ne ‘copy/paste’ programer) pre svega mora da voli taj posao i da ulozi mnogo vremena u ucenje i rad.

   • Dušan

    Dušan

    25. 7. 2017. u 15:53 Odgovori

    Mladene, ako radiš ili si radio IT u Nišu kao junior za platu koju govoriš onda si se mnogo loše prodao. Ova plata je realna ako se možda radi Qt, pošto su tu plate dosta manje.
    Dosta juniora u Nišu radi za platu od 400-500e i to u tehnologijama PHP, C# i Java.
    Takođe, dosta zavisi i od tvog ličnog razvoja: ako konstantno unapređuješ svoje znanje, bilo kući, bilo na poslu, imaš osnovu da tražiš bolju platu ili da odeš u firmu koja ti tu platu omogućava.
    Niš barem ima takvih kapaciteta i postoji velika potražnja za takve profile, a i HR takvih firmi dobro rade svoj posao.

  • Nemanja

   Nemanja

   29. 8. 2018. u 16:26 Odgovori

   Mladene, zaista mi te je zao, i tebe i svih tvojih sugradjana. Tesko je kada se zivi ispod kamena u nekoj zabiti poput Nisa. Radim kao programer godinama, za svog zivota, nisam cuo da neko radi kao programer za 300e, te da mediori rade za 600e…. s druge strane kakav vam je nizak standard tih 600e dodje kao 1000e+ u BG-u, zar ne?

 3. Nikola Stojic

  Nikola Stojic

  20. 7. 2017. u 13:48 Odgovori

  Dobar tekst. Iskreno receno, treba potencirati hibridizaciju nekih profesija sa IT-om kako bi se koncept istih promenio a i ucinio pristupacnijim i modernijim a ljudi zadrzali. (Pravo, Medicina, Arhitektura etc). Sa druge strane pozicija naseg IT sektora je slicna poziciji drugih sektora. (Strani investitori koji ovde otvaraju svoje pogone, jeftinija a kvalifikovana radna snaga.) 90% IT sektora kod nas pripada outsourcing industriji dok mi licno imamo vrlo malo sopstvenih kompanija. Sa povecanim outsourcing-om pre 5-6 godina, doslo je i do popularizacije programiranja te je svako video sansu da proba nesto novo, doduse i marketing je uradio svoje da prikaze kao neko vrstu raja od posla. (Videti skorasnji primer Symphony i PR tekstove). Outsourcing nece trajati vecno. Popularizacija necega je uvek dobra, dokle god se ne predstavlja, kao “laksi put”.

 4. Sladjan Simunovic

  Sladjan Simunovic

  20. 7. 2017. u 14:33 Odgovori

  Pa za ovakvo stanje i razmisljanje najvise su krivi privatni fakulteti, koji plasiraju netacne informacije zbog sto veceg interesovanja i naravno njihove licne zarade. Za dobrog programera treba neprespavati vise stotina noci jer relno malo koji i moze nesto raditi po danu.

 5. Boško Pešić

  Boško Pešić

  20. 7. 2017. u 14:49 Odgovori

  Stvarno ne znam zašto juniori ne bi tražili 1.000 evra platu, ili zašto bi se stideli da je traže. To je kao da kažete da Fiat-ovi radnici treba da budu zadovoljni sa 300 evra platom. Na poslodavcu je da izabere koga želi da zaposli, i da odluči da li je u stanju da plati radnika kog je izabrao.

  Plate programera u Srbiji su manje od plata programera u Poljskoj. Što bismo se mi onda stideli da tražimo koliko god možemo da se izborimo? Šta fali ako postanemo skuplji od Poljaka, ako i dalje ima dovoljno posla za naše programere? Ili šta fali da padnu plate tek kad padne potražnja za njima? I što bismo promovisali Srbiju kao zemlju jeftine radne snage?

  • Nemanja Cedomirovic

   Nemanja Cedomirovic

   21. 7. 2017. u 11:08 Odgovori

   Ne trebaju da se stide, daleko od toga. I ok je traziti ako imas sta da ponudis zauzvrat. Traziti samo zato sto “eto” mi ne deluje kao fer i kao nesto sto je razumno. Niko ne kaze da se promovise kao jeftina radna snaga, vec kao realno stanje na trzistu. Ako pogledas iz ugla poslodavca onda ce perspektiva biti totalno drugacija. Trebamo svi biti realni, i kompanije (da ne bude kao kolega iz Nisa sto je naveo primer) ali i zaposleni koji dolaze u neku kompaniju. Dugorocno ce to za sve biti benefit, jer ce se iznivelisati platni rang i onda ce kvalitet isplivati.

  • Aleksandar Cucukovic

   Aleksandar Cucukovic

   21. 7. 2017. u 20:55 Odgovori

   Dodjes ti kao junior koji je tek zavrsio kurs kod mene i kazes hocu 1k platu. Ja kazem ok, dacu ti i 2k ali prvo da vidimo sta znas. Dam ti test da odradis, ti uradis 20%. Kazem ok, da vidim da li se razumes u UX, ti kazes da, cuo sam za to, ispadne da nemas pojma. I onda ti meni kao clan tima ne donosis vrednost da bi se isplatio jer radis sporo, postavljas svima previse pitanja, ne resavas probleme po redu vec hvatas precice itd. Zato ti meni kao goli pocetnik ne vredis 1k, u bilo kom gradu u Srbiji. Krenes lepo sa tih 300-500, naucis da radis u timu, kulturu firme, dinamiku projekata itd, pa kada se uhodas ( sto varira debelo od osobe do osobe ), onda pricamo o povisici koji cu ti rado dati kada budes doprinosio timu za te pare.

   Treba se staviti u kozu poslodavca, a ne samo radnika koji se zale. Naravno da su niske plate, ali da bi izgradio i sacuvao tim koji vredi potrebne su godine krvavog rada, a ne 2, 3 lika sa IT Akademije koji su culi na radiju za platu od 1k.

   • Boško Pešić

    Boško Pešić

    22. 7. 2017. u 18:31 Odgovori

    Propuštaš jedino da nisam ništa rekao da poslodavac mora da zaposli takvog juniora za pare koje ovaj traži.

    Ja ovde ističem da cenu treba prepustiti tržištu, kao i da svako, nezavisno od nivoa znanja, treba za sebe da izbori najvišu platu koju može da postigne. Iz toga sledi da ako ti nekog nećeš da zaposliš za pare koje traži, a ima ko hoće, nikako ne treba da bude skroman i zaposli se kod tebe za crkavicu. Odnosno, ako mu neko ponudi crkavicu, nek uloži vremena u traženje bolje ponude.

    Sugerisanje bilo kojoj kategoriji da traži niže plate mi je u najmanju ruku nekolegijalno.

   • Dušan

    Dušan

    25. 7. 2017. u 16:29 Odgovori

    I šta ćete onda kada vam taj momak posle tog probnog perioda ode sa stečenim znanjem kod konkurencije, zatraži 1000e i bez problema prođe njihove testove?
    Tačno je da je svaki junior na početku predstavlja trošak za poslodavca, ali to je investicija koja vam se može stostruko vratiti u budućnosti.

 6. Jovan Duljaj

  Jovan Duljaj

  20. 7. 2017. u 14:53 Odgovori

  Sve ok, ali ovo o platama, hajde da budemo realni?! Bar pola programera u Srbiji radi na 2 full-time projekta istovremeno. Vecina tih programera sto hoce 1000e platu, je iznajmljeno stranim firmama koje za njihove usluge placaju 2-3x, a cesto i mnogo vise. Pritisak na zajednicu da uci nove tehnologije, da radi vise nego realno mogu, da budu sretni sto imaju posao dok narod gladuje… A da se subvencije fabrikama kablova i stiropora daju nekim nadarenim klincima i da se podstakne preduzetnistvo. Muka vise od ovih skola koji uce za 3 meseca sve, a cena – sitnica. Sedite i ucite, ako ne znate engleski, njega prvo. Svoje demo projekte zavrsavajte do kraja, ne saljite nezavrsene. Ucite nove tehnologije praveci nesto. Ne nasedajte na stoni fudbal i tim-bildnige, kul su, ali nisu kljucni, iskustvo koje sticete jeste. I ne dajte da vam izrabljivaci prodaju price o porodicama unutar firme i lojalnosti. Zasto vi da se zrtvujete za nekoga ko vam uzima pola vase plate? Idite tamo gde vise ucite i imate manje grupe ljudi, ne u ove korporativne gigante gde vas oblikuju prema svojim potrebama, pre nego prema potrebama IT trzista.

 7. Bolek

  Bolek

  20. 7. 2017. u 15:00 Odgovori

  Članak se na dobar način suočio sa zabludama koje ljudi u Srbiji imaju u programerima, pre svega zbog agresivne kampanje jedne od najvećih organizatora IT kurseva na ovim prostorima koji deluju kao Dinkićevo obećanje o 1.000€. Ipak, u njemu ima i nekoliko zabluda koje programeri u Srbiji imaju prema ne-programerima koji su me isprovocirali da napišem ovaj komentar:
  1) IT karijera se značajno razlikuje od karijera u drugim oblastima
  Veći deo naših sunarodnika nema sebi postavljen cilj gradnje karijere kao takav, već se vodi razmišljanjem kako da zaradi dovoljno za pristojan život. Stoga i povećano interesovanje za rad u IT industriji koja ima plate značajno veće od srpskog proseka. Pogotovo što je u Srbiji “kancelarijski posao” nešto na ceni. Ako uprostimo i uporedimo sa npr. konobarom u ozbiljnijem restoranu, on ima srodne svakodnevne situacije: rešavanje organizacionih problema, rad sa gostima različitih nacionalnosti i vera, koordinacija sa različitim timovima (kuvari, menadžeri…)…Ujedno – saradnja sa najrazličitijim osobama. Ključna razlika jeste tehnički aspekt posla. I dobar konobar će raditi na sebi, usavršavati se, učiti jezike, kako bi pružio kvalitetniju uslugu i lično napredovao. Prosečan neće, baš kao što i prosečni programeri koji “uđu u godine” rade na sebi taman toliko da ostanu aktuelni u industriji.
  2) Programiranje je mnogo teže od drugih poslova
  Stvarno? Da li se programeri stvarno umaraju i oboljevaju više od šalterskih radnika, kurira, fabričkih radnika na traci(izostaviću rudare :p)? Da li sede više od taksista i vozača kamiona? Da li im je možda povremeno ugožen život kao kod nekih zanimanja? Svaki posao koji radiš moraš da voliš, a ako ga ne voliš onda je vraški težak, verujem da bi se introvertni programeri više umorili radeći podršku korisnicima nego radeći ono što vole – pisanje koda. Naravno nema svako mentalni sklop koji je potreban za programiranje, ali to ovaj posao ne čini težim od drugih.

  3) Programeri u Srbiji zarađuju iznad proseka
  Da, ako kao reper uzimaš razrušenu srpsku ekonomiju. Plata od preko 1.000€ jeste velika za srpske prilike, ali prosečna primanja programera u svetu su mnogostruko veća. Ključna razlika između drugih zanimanja je što su uglavnom fokusirana na domaće lokalno tržište, dok se programeri takmiče na globalnom tržištu uz pomoć interneta i imaju mogućnost rada na daljinu. Većina domaćih IT kompanija nemaju svoj proizvod i bave se outsorcing-om(kao i većina novootvorenih fabrika u Srbiji), tj. vreme programera u Srbiji preprodaju za 3-10x veće iznose na stranom tržištu. Plata programeru u Srbiji od 1.000€ u ovom kontekstu uporediva je sa platom od 250€ koju ima fabrički radnik na traci. Isto si jeftina radna snaga kao i oni, samo u plaćenijoj industriji. Manji broj programera, čak, smatra da su time što su bolje plaćeni i pametniji od ostalih, što je krajnje apsurdan pogled na svet oko nas.

  4) Povećanje broja programera u Srbiji će dovesti do smanjenja plata u IT industriji
  Ovako razmišljaju prosečni/nesigurni programeri koji se plaše zdrave konkurencije. Neretko čujem da programere smaraju pitanja sa početka teksta i nisu spremni da pomognu ljudima iz okoline plašeći se da time ugožavaju svoju poziciju. Dugogodišnji programeri kojima je trebalo mnogo više vremena da dođu do 1.000€ frustrirani su mlađim generacijama koje to traže kao početnu platu, nesvesni da je IT tržište danas neuporedivo sa situacijom od pre 10 godina. Ako se od svršenih studenata očekuje da rade na globalnom tržištu, normalno je da neće očekivati početnu platu koja važi na srpskom tržištu. I neki novi klinci imaju ambicije, napreduju brže i više i imaju srazmerna očekivanja.

  5) Da bi bio programer moraš da živiš IT
  Zapravo, ne moraš. Možeš biti i pasionirani baštovan, uz dovoljno IT znanja da sebi obezbeđuješ pristojna primanja. Opet, kao i u svakoj profesiji, ako želiš da budeš sjajan u nečemu, radićeš na sebi i usavršavaćeš se.

  Btw šta je Premium programerska škola? Znači li to da ako procenite da ako neko nema afiniteta da bude programer vi ćete ga odbiti iako je spreman da plati pun iznos kursa?

  • Marko

   Marko

   20. 7. 2017. u 17:13 Odgovori

   Super komentar stvarno. Medjutim ono sto treba da se uvede je zestoko oporezivanje po nivou plate kako bi se stvorila harmonicna sredina. Ne moze niko da ubedi da je zanimanje jednog programera bitnije po drustvo/ekonomiju/privredu od jednog vatrogasca, gorske sluzbe, policajca, lekara, cistoce, nastavnog osoblja itd….a niko od navedenih zanimanja ne prebaci 50.000, dok programer slazem se isto tako bitno kao i svako zanimanje moze da dodje i do 2000. Ako je tako svaka cast, ali onda po principu Nemacke, Svedske, Finske…veca plata veci mnogo porez…plata 2000 eur ok platis porez 1000 i taj porez se raspodeli po glavi stanovnika. Ovako se samo izaziva nezadovoljstvo, strajkovi, hiperprodukcija jednog zanimanja. Svako zanimanje, ako je posteno, treba da bude i placeno posteno.

   • Stefan Jovic

    Stefan Jovic

    20. 7. 2017. u 20:50 Odgovori

    Sto bi iko placao porez ovoj banana republici? Sta je to ona omogucila ljudima koji se bavi ovim poslom da placa porez? Ja ga ne placam niti cu ga placati, a zaradjujem $7000 mesecno radeci za stranog poslodavca vec 5 godina.

    • Marko Bulajic

     Marko Bulajic

     31. 7. 2018. u 00:58 Odgovori

     Kao i mnogi koji dele tvoje misljenje o ne placanju poreza i napustili su zemlju na kraju, u toj drugoj zemlji uredno placaju poreze koji su mnogo veci nego u Srbiji. Problem je sto ne shvatate da ste upravo vi ta banana u drzavi Srbiji i vi ste ti koji je kvarite

   • ND

    ND

    20. 7. 2017. u 23:10 Odgovori

    Postovani Marko ne mogu da se slozim sa Vasom vizijom “harmonicne sredine”. Za mene je harmonicna sredina da svi placamo isto (u procentima ili u iznosu) kao sto i jeste po zakonu.
    To sto je neko spreman da za moje znanje, strucnost i ponasanje plati odredjenu svotu novca ne znaci da sam ja bolji od nekoga, nego da nas ima malo i da nase znanje u ovom momentu vredi toliko.
    Zamislite koliko je vredelo znanje jednog obucara ili sajdzije pre 50 godina a koliko danas. Neki poslovi koji su nekada ljude cinili bogatima danas vise i ne postoje. Tako da trenutna vrednost IT posla je trenutna.
    Mogu Vam i reci koji je posao danas najplaceniji – izumitelji ideja. Ako imate dobru ideju bogato ce Vam je otkupiti. A za to nisu potrebne velike skole … a mozda i jesu!?

   • Boško Pešić

    Boško Pešić

    21. 7. 2017. u 10:14 Odgovori

    Tako je Marko. Naravno da treba da plaćamo progresivno veći porez s porastom plate i da time pokažemo odgovornost prema zemlji u kojoj živimo.

    Taj sistem delimično postoji kod belih plata, sa godišnjim porezom na dohodak. Prema StartIT-ovom istraživanju programeri u Srbiji to mahom izbegavaju jer većina radi kao preduzetnici. E tu bi država trebalo da uvede red. Da ljudi s većim primanjima plaćaju veći porez, nezavisno od profesije.

    • Mladen

     Mladen

     26. 7. 2017. u 12:36 Odgovori

     Ne vidim zbog čega bi kažnjavali uspeh oporezivanjem. Država bi u svakom slučaju te pare potrošila na kojekakve gluposti, i opet ne bismo dobili ništa korisno od toga.
     Snaga društva počiva kod individualca, ne kod državne uprave.

     • Милан

      Милан

      18. 3. 2018. u 13:05

      Пих, када би држава знатно повећала порез, онда бих отишао из државе. Једина ствар која ме држи овде је мали паушални порез. Кад држава престане да мој новац даје страном инвеститору™ у виду 10к евра по запосленом раднику, и уместо тога поправе дечија игралишта и стање у вртићима и школама, онда ћу радо платити већи порез.

   • Vladimir

    Vladimir

    21. 7. 2017. u 11:48 Odgovori

    Marko, to je klasičan komunistički pogled na svet da svi treba da budemo jednaki i da država to treba da održava merama prisile. Takvo oporezivanje bi bio još jedan razlog za veći odliv mozgova iz zemlje, pa se igrajte onda komunizma sa ovima koji ne znaju ništa da rade, a jednaki su u svom neznanju.

   • Dušan

    Dušan

    25. 7. 2017. u 22:15 Odgovori

    Marko, mislim da vaš komentar o porezima nije na mestu u sredini u kojoj se nalazimo. Da ne bude zabune, treba plaćati porez jer se on stanovništvu vraća kroz poboljšanu infrastrukturu i unapređivanjem državnih institucija.
    Nažalost, vrlo dobro znate u kakvoj državi živimo i da taj novac od poreza može otići samo nekom u džep, što može da izazove samo revolt među programerima u Srbiji da istu napuste ili otvore firmu na Maldivima.
    Drugo, za razliku od onih koji su silan novac izneli iz države, programeri koji se bave outsourcingom, isti vraćaju nazad i taj isti novac troše u našim prodavnicama i na taj način stimulišu ekonomiju naše države.
    Treće, neke zemlje, su smanjili ili ukinuli porez na programiranje (kao što je Rumunija ali ako vrednost ne premašuje određenu vrednost), upravo zbog gore-pomenutog razloga jer na taj način dobijaju više novca i zadržavaju ljude da ne odu (koliko mogu).

  • Zdravko

   Zdravko

   21. 7. 2017. u 12:45 Odgovori

   Poštovani Marko…mnogo grešiš…
   Nikada se ne mogu upoređivati fizički poslovi sa visoko intelektualnim zanimanjima, kao što ne može svako biti neurohirurg, isto tako ne može svako biti ni programer…
   Vrhunski baštovan može voleti svoj posao najviše na svetu, i biti najbolji u tome, ali šta vredi ako mu “dadeš” da napravi kood za prosti integral i on dobije rak mozga….?
   Čemu sve to?… Nije svako za svaki posao, i kao što ja ne bi mogao da nekog ošišam/napravim lepu frizuru, tako neko ne može da skocka komplet informacioni sistem, i da pravi “blonde proof” aplikacije za šalteruše/neobrazovani kadar, a koji se računa da je IT pismen ukoliko je možda nekada čuo za WORD i EXCEL…
   Ma mani!
   10 godina iskustva je minimum da neko bude programer, a ne “programer”, a za programera je ništa i plata od 2-3k eura, dok “programeri” u NS rade za bednih 600eur…
   I to je jedina istina.
   A ovo Iz članka je sve skroz tačno!

   Ja sam počeo sa 10 godina, sada imam 35, od 25-te radim profesionalno, stres je neopisiv, a lova…..pa nekada bih svu tu lovu menjao za jedan vikend sa svojom decom. O tome se radi…Iskusan programer nema hobi, deca mu rastu bez oca/majke, samo ima proklete rokove, i lekove za smirenje da noću može da zaspi, jer telefon ujutru zvoni već od 6:30.
   To je realnost.

   • realno

    realno

    10. 3. 2018. u 18:57 Odgovori

    “Ja sam počeo sa 10 godina, sada imam 35, od 25-te radim profesionalno, stres je neopisiv, a lova…..pa nekada bih svu tu lovu menjao za jedan vikend sa svojom decom. O tome se radi…Iskusan programer nema hobi, deca mu rastu bez oca/majke, samo ima proklete rokove, i lekove za smirenje da noću može da zaspi, jer telefon ujutru zvoni već od 6:30.
    To je realnost.”

    brate ako ti je toliko loše na poslu mjenja firmu, ili mjenjaj profesiju. ima nas koji programiramo, dobro zarađujemo, niko nas ne jaše i opušteno nam je na poslu. i ne plašimo druge ‘rakovima mozga’ i glupostima već im kažemo ‘ako mogu ja, zašto ne bi mogao i ti’

 8. Novak

  Novak

  20. 7. 2017. u 16:43 Odgovori

  Cool tekst, nadasve potreban. Toliko se otislo u krajnost da sam imao situacije da ja kao neporgramer kazem drugom neprogrameru da tu nije sve tako zlatno i da nikako nije lako, gde sam kao odgovor dobijao gnušanje i poneku uvredicu.

  Ipak, u dve tacke imam neslaganje.

  2. Mislim da niko ne misli da je lako, eventualno se misli da je lako onima koji su vec dobri i imaju dobru platu i sto je najbitnije ne moraju da brinu da li ce imati posao (sto je u zemlji nezahvalnih robova iz Kragujevca i slicnih gradova realno i istina 🙁 )

  4. “Čime otplaćujete tu sumu…” Isplacuju itekako, dobro je poznato koliko se klijentima naplacuje a koliko na kraju dobiju developeri. U ovoj industriji, kao i u svakoj drugoj smo jos jednom pokazali da briljiramo na terenu ugradnje i procenta….

  • Nemanja Cedomirovic

   Nemanja Cedomirovic

   21. 7. 2017. u 11:13 Odgovori

   To za ugradnju i procenat su neke druge price i za neki drugi tekst. Ne znam koliko je zajednica ovde svesna ali nismo mi bas top sto se tice kvaliteta. Poslednjih godinu dve dana Poljska ima daleko kvalitetnije inzenjere i “pravi” na godisnjem nivou kvalitetniji kadar. Na tome trebamo da radimo a ne da brinemo ko koliki procenat uzima i zasto.

 9. ND

  ND

  20. 7. 2017. u 18:06 Odgovori

  Citam tekst … pa citam odgovore … sve se vrti oko novca.
  U ovoj grani (IT) sam vec 30 godina (od 1998. moji softveri trce u poslovnom svetu). Sto bi neki rekli pravi metuzalem … ali imajte na umu da ima i starijih od mene. Zasto spominjem svoju karijeru (stil zivota) u IT. Nagledao sam se svega i svacega, proziveo sam sve i svasta (u IT smislu) i opet se mnogo toga svede na novac.
  Sve se placa od obrazovanja preko alata do obraza i date reci.
  Nije samo skola za nauciti programski jezik nego i kako naci posao, kako ga ugovoriti, kako da svi ispostuju svoj deo u roku i sta ako nesto podje naopako. Za svaki deo iz prethodno navedenog ili cete Vi utrositi Vase vreme ili platiti nekoga, pa Vi procenite sta Vam je povoljnije ili sta mozete sebi prustiti.
  Neko je spomenuo frustraciju “nas” matorijih (iskusnijih 🙂 ) sto mladji hoce da budu isto placeni kao i mi; kod IT strucnjaka ne postoje frustracije te vrste jer ako neko trazi ne znaci da ce i da dobije, a ako dobije onda ce nama posao biti laksi (imamo jos jednog strucnjaka koji radi deo posla, ili cemo ga imati za vreme dok njegov poslodavac zaradjuje bar 1 (dinar/dolar/euro) na njemu).
  Moj savet svima je da uvek probaju da za svoj rad dobiju vecu cenu. Ko sebe ume da vrednuje realno taj moze da ocekuje da ce uvek imati posao, precenjeni ponekad a oni sto podcene svoju vrednost nek izdrze koliko mogu.
  Sto se tice programiranja “u Srbiji”: nemamo mi privredu koja bi mogla da uposli nas IT sektor, tako da smo “gurnuti” da radimo za druge privrede. A tamo opet imamo konkurenciju pa vaze trzisni uslovi.

 10. Nikola

  Nikola

  20. 7. 2017. u 18:34 Odgovori

  “Danas se nažalost stvorila takva kultura da klinci sa fakulteta ili posle nekog kursa za svoj prvi posao traže 1.000 EUR mesečno. Ja imam par pitanja za njih: Zašto? Otkud ta cifra? Čime „otplaćujete“ toliku sumu?”
  1. Zato što cenimo svoj rad, znanje u upornost koja nas je dovela do vas.
  2. Zato što je to cifra sa kojom može da se normalno živi u Srbiji bez da razmišljate svaki mesec hoćete imati dovoljno za kiriju, komunalije, hranu, odeću (za to većini nama običnim smrtnicima služi novac).
  3. Znate li vi koliko košta školarina, kakve su cene ozbiljnijih kurseva koje sve češće organizuju same IT firme?
  Ne vidim šta je probem. Ako neko traži puno a ne vredi nećete ga uzeti i tu je kraj priče. Zbog čega ga ponižavati da radi za manju platu od plate koju prima neki (ne)radnik u državnom preduzeću?
  I vi iz Niš? Stalno na netu kukakete kako vam seniorske plate 800€. Ako je to tačno zašto se ne preselite u Novi Sad i Beograd? Ovde Junior koji radi za manje od 700€ smatra se budalom koja se jeftino prodala.

  • Petar

   Petar

   20. 7. 2017. u 21:11 Odgovori

   Sto se mene tice ako neko vredi i kao pocetnik, nek trazi i 4000evra. Nikakav problem. Ja se slazem sa autorom teksta da je 1000e precenjeno ali u slucajevima koji su se meni desavali na intervjuima. Dolaze pekari, mlekari koji imaju mesec dana kursa, bez ikakvog znanja i traze te novce. S moje tacke gledista bolje je takvim ljudima pomoci i reci koliko realno treba da traze, ovako ce ih svi gledati kao ludake i niko ih nece zaposliti

  • Nemanja Cedomirovic

   Nemanja Cedomirovic

   21. 7. 2017. u 11:20 Odgovori

   Probacu da odgovorim na svaki komentar:

   1. Zato što cenimo svoj rad, znanje u upornost koja nas je dovela do vas.
   — Sjajno tako i treba, ali treba biti realan i ne preterivati
   2. Zato što je to cifra sa kojom može da se normalno živi u Srbiji bez da razmišljate svaki mesec hoćete imati dovoljno za kiriju, komunalije, hranu, odeću (za to većini nama običnim smrtnicima služi novac).
   — Apsolutno se slazem ali do te cifre se dolazi za mesec/dva/tri/koliko god dana, zavisi od osobe, ali tek tako odmah sa fakulteta ne vidim zasto se fokusirati na platu kada i onako smo svi posle fakulteta jos uvek nesnadjeni i ne znamo sta nas ceka a hocemo plate od 1000 eur
   3. Znate li vi koliko košta školarina, kakve su cene ozbiljnijih kurseva koje sve češće organizuju same IT firme?
   — Sve te cene su male ako se pogleda sta se dobija, i vecina tih skola i kurseva daje opciju otplate nakon sto se osoba zaposli

   Ne vidim šta je probem. Ako neko traži puno a ne vredi nećete ga uzeti i tu je kraj priče. Zbog čega ga ponižavati da radi za manju platu od plate koju prima neki (ne)radnik u državnom preduzeću?
   — Niko nije pricao o ponizavanju, poenta je fokus na znanje i da se izvuce sto vise moze da se nauci. Do pre par godina ljudi su bili gladni znjanja a sada gladni para. Ako si vredan i zelis da ucis tih 1000 EUR ces imati posle mesec dana ako stvarno zelis.

   I vi iz Niš? Stalno na netu kukakete kako vam seniorske plate 800€. Ako je to tačno zašto se ne preselite u Novi Sad i Beograd? Ovde Junior koji radi za manje od 700€ smatra se budalom koja se jeftino prodala.
   –Voleo bih da popricam sa tim juniorima koji tako razmisljaju, fascinantno mi je da je sve izgubilo smisla i da su neke druge vrednosti na ceni

   • Никола

    Никола

    23. 7. 2017. u 09:55 Odgovori

    Пријатељу предуго ти радиш у ИТ не можеш да схватиш људе ван ИТ. Кажеш да је све изгубило смисао и да сада су неке друге вредности на ценi. У прави си! Само не знаш разлог томе. Разлог је екстермно сиромаштво које више није немогућност одлакса на море, куповина новог телефона, брендиране одеће… Већина људи ван ИТ не могу више да оду код зубара, да купе патике, плате комуналије…Они нису нерадници само бедно плаћени за посао који тренутно обављају. Онда они или њихова деца успеју да се дочепају каквог таквог знања и нормално желе да виде неке плодове свог труда и одрицања. На жалост неки од њих су натерани да се уче програмирање и нису за то. Таквим не треба дати посао уопште (сурово али реално). Међутим јако је лако препознати оне који желе да раде и уче (што је најбитније). Таквима треба дати шансу па макар она коштала и 1000€. Зашто они одмах траже тако велику суму? Треба им сигурност коју једино пружа новац јер се једино новцем купује храна, лекови, одећа, плаћају рачуни….такви кад добију сигурност (какву имају 90% грађана остатка Европе) радиће и учиће ко швајцарски сат. Наравно разумем да не може свака ИТ фирма да издвоји 1000€ на јуниора али мој савет је да разговара са њима људски. Увек се може наћи решење поготово кад обе стране зависе једна од друге. И фирмама требају људи и људима треба (какав такав) посао.

 11. sima

  sima

  20. 7. 2017. u 22:41 Odgovori

  sve ce to da traje jos godinu dve dok svetski IT bubble ne pukne i dok ne nadju jeftinije radnike negde drugde u svetu. Vecina firmi koje outsourcuju u srbiju i ne pravi nikakav profit vec se samo nada da ce da ih kupi neko naivan. Sve isto kao 2000 samo sto je sada srbija a ne irska ili neka druga zemlja.

 12. Jos Treba Da me vijaju zbog krsenja ugovora zbog odate plate

  Jos Treba Da me vijaju zbog krsenja ugovora zbog odate plate

  20. 7. 2017. u 23:40 Odgovori

  Lokacija -> BG
  Stres -> dobio
  Zdravstveni problemi -> imam
  Plata -> 600e (gazda nije dizao nije smatrao da zasluzujem iako sam se ubijao od dokazivanja znanja, skalirao i vertikalno i horizontalno svoje znanje)
  Znanje -> dokazano vece od ostalih programera slicnog iskustva u gradu
  Otisao “preko”(blizu)…zahvaljivali mi se sto sam dosao i dali mi u startu 2000e
  Zakljucak:
  Srbija ce uvek ostati srbija, mentalitet se ne menja…

  • IvanK

   IvanK

   21. 7. 2017. u 15:49 Odgovori

   Ako sam lepo ukapirao, iz jedne i samo jedne ovdašnje firme u kojoj si radio si pobegao preko, i sad imaš čvrsto izgrađen stav o svim poslodavcima i šefovima u IT u Srbiji?

 13. Ja

  Ja

  21. 7. 2017. u 10:33 Odgovori

  Za prvi posao je ok poceti u “nasim” malim outsourcing firmama, jeste bice mala plata ali se tu uci posao i ponasanje, pregovaranje osluskuje industrija, kolege i najvaznije vidi se sta je to lose i sta ne valja. A posle samo strane ozbiljne firme…

  Ne juriti za platom ona ce doci, juriti za znanjem…

 14. Vukasin Spasic

  Vukasin Spasic

  21. 7. 2017. u 11:19 Odgovori

  Podaci izneseni o platama u Nišu nisu potpuni. Poznajem mnoge niške programere i raspon plata je veliki. Zavisi od firme, ali u globalu se može reći da su plate seniora u Nišu u stalnom porastu. Ja lično znam ljude koji rade u niškim firmama kao seniori za plate od 1500 do skoro 3000 evra. Mislim da su te firme sa seniorskim platama ispod 1000 evra polako prošlost. Mnoge niške firme rade outsourcing mada ima i onih sa svojim proizvodima, ali poenta je da velika većina radi za strana tržišta ili plasira proizvode na strana tržišta tako da firme dobro zarađuju a i njihovi radnici. Niš sada ima i aerodrom i u budućnosti će postati ozbiljan IT centar uz BG i Novi sad. Ovde možete pogledati spisak niških firmi koji nije potpun ali daje sliku o tome koliko je Niš razvijen kao IT centar: http://www.expertaya.com/2011/09/25/it-companies-in-my-town-nis-serbia-eastern-europe/

 15. Tomislav Nikolic

  Tomislav Nikolic

  21. 7. 2017. u 11:28 Odgovori

  Najbolji mit ikada je pocetna plata juniora 750eura i onda vecina tih osoba kontaju da je svaka firma mnogo jaka i da su svuda perfektni uslovi. Ja radim u Polovnim Automobilima kao web programer, mogu reci da je jedna bolja stvar kod programiranja to sto ne moram da jurim da palim preko da bih zaradio za bolji zivot, programiranje jeste dobro placen posao no ima previse lazi o tome sa kolikom se platom pocinje i slicno. Znam ljude koji imaju po 1500 – 2000eura ali isto tako znam ogroman broj juniora koji imaju 40-50 hiljada platu. Kao i svaki posao, sto ste bolji, bice veca plata

 16. Aco Gagic

  Aco Gagic

  22. 7. 2017. u 00:06 Odgovori

  Problem pocetnika je sto ne mogu da dobiju visoke plate u startu. Problem iskusnijih programera je sto ne mogu da dobiju zanijive i dovoljno izazovne projekte i jos vece plate. Problem poslodavaca je sto ne mogu da nadju dovoljno programera da rade.

  Svi imaju probleme, samo zavisi sa koje strane gledate. Ucite i usavrsavajte svoje vestine i tako cete resiti dosta problema u svojoj karijeri.

  ps. odlican clanak 🙂

 17. Nemanja Aleksic

  Nemanja Aleksic

  22. 7. 2017. u 10:29 Odgovori

  Meni je samo tužno koliko razni kursevi pune glave polaznicima sa tim pričama, a onda im realnost tržišta opali šamar. Javljaju nam se samozvani full stack developeri koji imaju 1-2 godine školovanja u struci i nijedan projekat.

 18. Nikola

  Nikola

  24. 7. 2017. u 10:35 Odgovori

  Koji to tačno ljudi misle da je programiranje lako i da svako može da bude programer, da li ste upoznali ijednog? I kako je tačno stresnije biti programer nego biti nezaposlen ili raditi za platu od 20 hiljada od koje ne može da se preživi? Ovo je klasičan PR tekst nekoga o tome “kako ljudi koji se ne bave programiranjem zamišljaju programiranje” kroz maglu masturbacije.

 19. neki lik

  neki lik

  24. 7. 2017. u 12:18 Odgovori

  Danas svako misli da može da bude kolumnista. Ne ide to preko noći, niti preko kratkog kursa kreativnog pisanja. Potrebno je vreme i iskustvo, da bi adekvatno preneo ideju na “papir” i argumentovao je na način koji čitaocu ne ostavlja utisak da ni sam autor nema pojma šta je hteo da kaže. No dobro, bitno da se plug-ovala reklama na kraju.

 20. Bbq

  Bbq

  25. 7. 2017. u 15:52 Odgovori

  U komentarima se potencira da je programiranje nekakav intelektualni napor, nesto sto ne mogu svi… A onda 50+ programera ostavi komentar na pr tekst pun opstih mesta… Medjutim, i nije bitno kako vi sebe vidite, vec kako vas drugi vide. Na zalost, ako izuzmemo ljude koji rade za sebe pa su vise preduzetnici, za ostale vazi programer = rudar.

 21. Nebojsa

  Nebojsa

  4. 8. 2017. u 10:30 Odgovori

  Što se tiče učenja ja sam PHP naučio za dva meseca, a javascript za dva i po. Što se tiče težine znanja isto je znanje kao i pre 25 godina. Sve je to C, C++ i java kao i onomad

 22. Sladjan Parc

  Sladjan Parc

  17. 9. 2017. u 10:55 Odgovori

  Deco, mante se praznih prica, do dobrog programera treba mnogo godina.
  1.Ko vas uci? je osnovno pitanje, uce vas ljudi koji od svog programiranja nisu zaradili corav dinar a kamo li napisali projelat koji se primenjuje u preduzecu.
  2.Drugo, ovi zapadnjaci se uhvatili za ćoravi i ćopavi SAP i vrednost firme procenjuju po tome da li je uveden SAP. (Dobar ali mnogo glup projekat, nasih ima mnogo boljuh, da ne nabrajam).
  3.Ziveo excel, za drugo nista neznaju, a sta je tamo nije ni bitno bitno je da je u excelu.
  4.Cloud, samo spomenite tu raec odmah ste u uzem izboru.
  5.Malo je stvarnih strucnjaka u nasoj zemlji koji su sjajni informaticari.
  Od mene toliko za sada

 23. vladimir_2

  vladimir_2

  18. 11. 2017. u 18:12 Odgovori

  Ja sam sa nedavno pravio jednu igricu. Angazujem trojicu progamera (svi u radnim odnosima), zavrsili Elektrotehniku. Jedan sa 3 godine iskustva, jedan sa 5 godna iskustva i jedan radi 12 godina u jednoj beogradskoj firmi (kao senior vrhunski progamer). Svi C++ progameri.

  Zadam ja njima zadatke koje treba da obave, ali tako sto ce sami da ukapiraju i postave projekat. Dogovorim se da se pole 3 nedelje skupimo ponovo da vidimo kako su postavili stvari (kostur aplikacije, odnosto delova koje treba da urade)

  Posle 3 nedelje se vidimo mi ponovo. Oni ne samo sto nisu mogli da postave projakat, nego nisu razumeli ni sta treba da urade.

  To im je bio prvi put u zivotu da je neko od njih trazio da razmisljaju. Drugim recima, prvi put u zivotu je neko od njih trazio da budu programeri.

  Zbog velike potraznje, klinci cim zavrse fakultet (a vecina i ne zavrsi do kraja) pocinju da rade. Na fakultetu ih uglavnom nisu naucili nista. Na poslu ih nauce par stvari, i oni zapravo postanu sekretarice koje unose tekst u kompjuter.

  Zatim pocnu da se bune sto unose tekst i sto im je plata mala (ne shvatajuci da ne znaju nista i da je plata mnogo veca nego sto zasluzuju), i prelaze u drugu firmu. A tamo isti slucaj, nauce ih par stvari (koje su toj drugoj firmi potrebne) i oni nastvljau da budu sekretarice do kraja zivota koje samo pricaju i razmljau o plati.

  Ja predlazem da svako ko ovede postavi komentar napise koliko je programa/projketa i na kom programskom jeziku uradio besplatno, samo za sebe, i samo zato sto voli da programira.

  Mislim da svi ostali ne mogu da se nazovu programeri, i nema razloga da priacju o zaradi u vrsti posla kojom se oni ne bave.

  • Pera Ložač

   Pera Ložač

   9. 3. 2018. u 20:38 Odgovori

   ala si ih brutalno napljuvao. svako se uživio u svoj frejmvork, nije kao da svi sve znaju i prave od nule. zašto bi iko radio igricu od nule u c++? upali unity i piči

 24. Boris

  Boris

  24. 11. 2017. u 13:50 Odgovori

  Ovako…. Nedavno sam upisao IT akademiju(Microsoft Web Development),pre toga sam zavrsio ekonomski fakultet,ali stvarno nisam zeleo da radim za pocetnu platu od 300e gde je maksimum do kog mogu dogurati 1000e,shvatam da i ovo kada zavrsim pocetna nece biti nesto puno veca,ako uopste i bude,ali cu imati mogucnost da dpguram do dalekoooo vece od 1000e,ucim svaki dan po nekih 6 sati,mada polako mislim da mogu jos da ucim jer je bas velika oblast (ekonomija je blago receno smesna naspram ovoga) vise nisam ni mlad,imam 28 godina,pa me interesuje sta kada zavrsim akademiju (a da racunamo da cu imati ne znam sada tacno kakvo,ali neko korektno znanje) pod tim sta dalje,mislim na kako da krenem da zaradjujem? Razmisljao sam i da krenem u februaru-martu da trazim neku firmu u kojoj bi radio za dzabe,tj ucio jel. Citam po forumima,ljudi rade na raznorazne nacine,neki samostalno,neki u firmama,timovima,pa eto ako neko ima zelju da mi napise,na sta bih trebao da se skoncentrisem pored ucenja naravno?
  Hvala unapred 🙂

  • Nemanja

   Nemanja

   29. 11. 2017. u 22:03 Odgovori

   Sam si sve rekao :).
   Nadji firmu koja zeli praksu, tamo se razvijaj i pokazi sto bolje mozes i lagano, poceces da zaradjujes. Pre ili kasnije ce biti ok, samo budi uporan i strpljiv.

 25. BizNet

  BizNet

  18. 3. 2018. u 11:17 Odgovori

  Ove zablude samo kreiraju još goru atmosferu i dodatno – samo teže doći do 8skusnih programera koji žele da rade na lokalnom tržištu.

 26. Ana

  Ana

  16. 5. 2018. u 20:34 Odgovori

  Nazalost pored skoli programiranja postoje i zaposleni u IT koji da bi se hvalili izmisljaju i preteruju koliko zaradjuju. Stvara se slika da posle kursa ili fakulteta mozete odmah naci posao kao pocetnik za 1000e. Realnost je stvarno drugacija. Moze da se zaradi plata veca od 1000e ali treba da se radi par godina, da se stekne znanje koje bi opravdalo cenu. Neki ljudi rade godinama u IT sektoru i nemaju platu vecu od 1000e.

 27. Nenad

  Nenad

  18. 7. 2018. u 14:01 Odgovori

  Meni ne pada na pamet da se zapošljavam i da radim za platu manju od 2K. Imam skoro 20 godina iskustva u web developmentu i uvek mogu da zaradim 1000 lagano freelance-ujući. Pozivam i ostale ljude ovde da ne dozvole da ih niko iskorišćava. Pravih stručnjka je malo. Sve internacionalne kompanije koje dolaze ovde dolaze iz samo jednog razloga: da iskorišćavaju mlade i talentovane ljude. U Americi ili nemačkoj jednog senior developera plaćaju kao 5 developera u srbiji, a isti posao rade i jedni i drugi. Dok to ne prestane nema sreće ovde nizakoga.
  Pozdrav.

 28. BizNet

  BizNet

  7. 1. 2019. u 07:19 Odgovori

  Neke škole su počele da “štancuju” klince sa naučnim predznanjem ili osnovama kodiranja. Na našem tržištu je velika potražnja i tržište rada to proguta. U poslednje vreme malo se situacija kristalisala pa se Juniori ne zapošljavaju tek tako.

 29. Barka

  Barka

  23. 1. 2019. u 00:07 Odgovori

  A šta ja da vam kažem imam 41 godinu i pre 4 godine išao na Javu.. onda sedeo kući i vežbao..i vežbao.. niko nije hteo da me primi da kradem znanje i pečem zanat(bez 2-3 godine iskustva), jer kako rekoše nemaju vremena. Onda se vratio na posao sa kog sam otišao, jer me tamo primiše nazad odmah, oberučke(radio u kulturi plata bila 220evra) izdržao još dve godine. Kad mi se rodilo drugo dete konačno im dao otkaz jer za te pare lakše mi je da ne plaćam vrtić, nego sedim kući čuvam decu… Prijavim se na onaj prijemni od NZS, prošao na kursu za prekvalifikaciju i sad gulim JS ložim se na dizajn i UI iskreno, i da vam pravo kažem u ovoj situaciji meni bi početna plata od 300evra bila sam vrh.
  Poenta je, da su često prilike te koje diktiraju situaciju. Kad neko može da bira i zateže on to i radi, ko nema tu sreću on grabi šta mu padne u ruke…

 30. Luka

  Luka

  3. 6. 2019. u 01:27 Odgovori

  Za platu manju od 1000e nadji spremačicu pa je ubaci u tim da se uči.Ljude koji su završili fakultet treba i da platiš pošteno,jer da ne znaju baš ništa ne bi ga završili.Ali ne,vi bi odma da vam dođu vrhunski profesionalci,ne ide to tako gospodo.Nije ovo više socijalizam pa da važi ona “daj samo šta treba da se radi nije bitno koliko je plaćeno“,živimo u kapitalizmu i trgujemo svojim znanjem ne pada mi na pamet da posle učenja za programera prihvatim platu ispod 800,900—1000 e

 31. Ljubisa Radovanović

  Ljubisa Radovanović

  18. 1. 2020. u 14:33 Odgovori

  Svi pišu o mladoj generaciji i uče ih kako (ne) treba da rade. To je dobro i poučno. No šta je sa programerima koji rade više od 30 godina ? Oni nemogu da dođu do posla od tih mlađih. Većina gleda koliko imaš godina, a ne šta si i na čemu radio. To, skoro da nikoga ne interesuje. To je pogrešno. Mlada generacija treba da uči od starijih, kao što smo i mi to radili. Da pitamo gospodina koji vodi ovaj portal, šta je on, do sada, konkretno uradio, ili bilo koga od ovih što su napisali komentare …

 32. Горан.

  Горан.

  20. 7. 2021. u 13:15 Odgovori

  Ставите наспрам програмерске плате радно просечно радно време програмера и добићете право стање ствари. Ако ће неко да ради цео живот у руднику за велику плату (1000+еур ) и то зове успехом и циљем, плашим да није схватио суштину живота. На крају крајева, и неке друге професије које можда зарађују нешто мање од програмера, у ствари су плаћене као програмерски посао кад би их радили према фонду часова једног просечног програмера. Прерачунајте радни сат просечног радног времена програмера (оквирно 10 сати дневно*20 радних дана у месеце уколико не ради и викендом) и срачунајте колико је то месечно а онда упоредите неки други посао где је радно време 8 сати дневно и упоредите вредност зараде према истом фонду часова рада. Колика је разлика ? Да ли се разлика испалти у мањој плати исплати ако имате редован годишњи одмор, фиксно радно време и слободне викенде и празнике и ето вам одговора на сва питања.

 33. Marko

  Marko

  14. 12. 2021. u 23:48 Odgovori

  Tačno je da programiranje nije lako, treba rada i znanja i mora da se voli da bi bili dobri u tom poslu. Medjutim plate pomenute su smešne. Ukoliko ste neko ko ne voli taj posao, neznate puno i to radite jer ste čuli oglas, pa završili neki kurs, možda bi takva plata bila realna. Ali koliko para, toliko i muzike. Poslodavac ne može u tom slučaju da očekuje da će imatu puno koristi od takvog programera. Medjutim, ukoliko volite, spremni ste da konstantno učite i napredujete, i nije vam mučno da promenite posao, i da kroz svoj napredak tražite bolje, za molo vremena (nekoliko godina) možete sigurno doći do plate 2K-3K eura. Znanje i pozitivan stav ka radu i kolektivu se odlično plaćaju, i poslodavac koji je spreman da plati prepoznaje da mu je jedan takav programer vredniji nego tri tipa prvo navedena. Ali treba istaći da znanje nije sve, i da odnos ka radu i kolektivu su isto toliko bitni. Odnosno sveukupna vrednost koju doprinosite se ceni.
  Dakle, može i do 2K-3K evra mesečno lako, ako imate znanje i pravi stav (može i više, pogotovo ako ste spremni da radite na ugovor i konstantno tražite posao).
  Postoje artikli koji pokušavaju da promene percepciju i nadi da mogu da spuste nivo plata (ne ovaj) i neki komentari ovde pokušavaju slično.
  Ono što ovaj artikal dobro iznosi jeste da programiranje znači odricanje i puno truda i zalaganja, ako želite da vam se isplati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.