Koje su najtraženije programski jezici i tehnologije u IT-ju u Srbiji?

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Za kojim profesionalnim profilima u tehnološkoj industriji u Srbiji trenutno vlada najveća potražnja? Koliku platu u ovom trenutku mogu očekivati junior, medior i senior softverski inženjeri?

Ovo su glavna pitanja koja smo postavili predstavnicima domaćih regruterskih agencija koji se na dnevnom nivou bave pronalaženjem adekvatnog odgovora na navedena (i mnoga druga) pitanja. Marija Marić (IT Talent Acquisition Team, ManpowerGroup), Zoran Lazić (CEO, FatCat Coders) i Đorđe Golubović (CEO, Omnes Group) za Netokraciju dele svoja iskustva.

Koji programeri su trenutno najtraženiji?

“Sudeći po pozicijama na kojima naši klijenti mahom insistiraju, čini se da su Java i .NET najfrekventnije korišćeni Back End programski jezici, Node.js i Python su približno zastupljeni”, otkriva Golubović na početku razgovora.

Što se Front End-a tiče, objašnjava dalje naš sagovornik, React, Vue i novije verzije Angulara su uglavnom u fokusu. “Naš tim prilično često traži i iskusne DevOps inženjere, kao i QA Automation inženjere, gde je primarno očekivano iskustvo sa Selenium alatom”, dodaje on.

Njegova koleginica Marija iz ManpowerGroup-a saglasna je sa njegovim mišljenjem: među najtraženijim pozicijama se ubedljivo ističu pozicije u razvoju. Ona dodaje:

Programski jezici/tehnologije koje se izdvajaju su Java, C#/.Net, PHP, JavaScript/TypeScript (React, Angular, Node). Pored pozicija u razvoju, aktuelne su pozicije QA inženjera za automatsko testiranje. Zatim, pozicije DevOps i Cloud inženjera.

Kada su u pitanju cloud tehnologije, prevashodno postoji potreba za kadrom iskusnim sa AWS-om, ali i Azure cloud u poslednje vreme postaje sve popularniji. Pored navedenog, uvek su tražene pozicije u infrastrukturi, pre svega Linux Sistem inženjeri.

Zoran, pak, dodaje, da je po njegovom iskustvu najveća potražnja za inženjerima koji spadaju pod termin fullstack. “Što se tiče samih tehnologija, za back-end one variraju, ali je za Front-End uvek ključan javascript sa nekim poznatim framework-om”, objašnjava on i dodaje:

Neke od najčešćih kombinacija koje nam kompanije traže su tehnologije bazirane na .net-u i angular, PHP (Laravel) i Vue. Jako zanimljivo je i da React pozicije veoma često dolaze bez fullstack zahteva – makar u našoj trenutnoj situaciji. Takođe, velika potražnja je i za DevOps inženjerima, koji su u poslednje vreme veoma traženi.

Plate u IT-ju počele su da se menjaju još sa promenom zakonodavstva o paušalnom zapošljavanju

Što se tiče opsega plata, Golubović nam otkriva da je isti počeo da se menja nakon promene zakona i masovnog gašenja paušalnih agencija. Osim toga, posledice pandemije i izmenjenih uslova rada se tek očekuju, a ono što je izvesno, dodaje naš sagovornik, jeste da je situacija bila prilično loša po one zaposlene u okviru IT industrije koji se ne bave developmentom konkretno:

Tu je reč o HR i Marketing profesionalcima i sličnim profilima, koji su neretko ostajali bez zaposlenja ili klijenata tokom vanrednog stanja i redefinisanja budžeta unutar firmi. Ipak, jedna pozitivna stvar koja je proistekla iz ove situacije je što je remote rad postao opšte prihvaćen, što ide u prilog kandidatima, koji su većinski zainteresovani za ovaj vid zaposlenja, ali se i globalno tržište upravlja time, što otvara nove poslovne mogućnosti.

Sa druge strane, Zoranovo iskustvo pokazuje da su plate svuda dosta porasle u bruto iznosima, dok su sami neto iznosi su ostali slični. “Međutim zbog ovog, a i zbog cele remote situacije, naše kompanije su počele da se okreću ka inostranim tržištima za zapošljavanje kandidata. Lazić dalje objašnjava:

Kod nas ljudi počinju da traže 4.000- 5.000 evra bruto cifre i na neki način počinju da se izjednačavaju sa platama programera u Nemačkoj, što se negativno odražava na tržište. Primera radi, developer sa desetak godina iskustva u Rusiji trazi oko 2.500 evra bruto, dok takva osoba kod nas traži 2.500 evra neto minimum. Ipak, u Srbiji postoji jako mali broj pravih seniora, većinom nose te titule jer im je neko dao iz nekih drugih razloga.

Što se tiče juniora, u zavisnosti od tehnologija i toga da li imaju subvencije, mogu da očekuju plate do 1.200 evra neto. Mediori, takođe u zavisnosti od subvencija i tehnologija, mogu da očekuju plate do 2.500 evra neto.

Tražene kvalifikacije i tehnologije ostaju nepromenjene

U nastavku razgovora, naše sagovornike smo pitali i da li se situacija u vezi sa najtraženijim profilima/tehnologijama promenila u odnosu na prethodnu godinu. Lazić ističe da, po njegovom iskustvu, nije bilo značajnijih promena, a Golubović je saglasan sa tom konstatacijom:

U poslednjih godinu dana se stvari nisu značajno promenile, koliko smo mi mogli da zaključimo radeći sa našim klijentima. Tražene kvalifikacije i tehnologije su uglavnom nepromenjene, a kompanije su i dalje u potrazi za iskusnim inženjerima i developerima, pa je potraga za seniorima uvek u toku. Što se samih programskih jezika i njihove popularnosti tiče, nema bitne razlike u odnosu na prethodni period.

Đorđe dodaje da su ankete koje su u Omnesu sproveli pokazale da ogroman broj ispitanih developera najviše želi da se usmeri ka učenju Python-a, a u prethodnih godinu i po dana primetili su i masovniju tendenciju ka korišćenju Go-a.

“Što se mobilnih aplikacija tiče, primetno je da Kotlin preuzima vođstvo kada su Android developeri u pitanju. Što se JavaScript-a tiče, prema studijama je i dalje među najpopularnijim tehnologijama širom sveta i verujem da će na dalje tako i ostati. Dodao bih da je R prilično interesantan i pogodan za analitiku i ML proizvode”, dodaje Đorđe, dok Zoran zaključuje da će najveći rast biti u Javascript tehnologijama kao i u no code alatima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Ekskluzivno

HTEC akvizirao kompaniju SYRMIA – 250 inženjera postaje deo grupe

Kompanija HTEC koja se bavi konsaltingom, softverskim inženjerstvom i razvojem digitalnih proizvoda, osnovana u Beogradu i sa sadašnjim sedištem u San Francisku, akvizirala je kompaniju SYRMIA iz Beograda.

Propustili ste

Analiza

Bindžovanje bez interneta? Uz EON platformu, gde god poželite

Kompanija SBB predstavila je novi EON Video klub, koji transformiše iskustvo gledanja sadržaja inovativnim interfejsom, preporukama, personalizovanim odabirom sadržaja i funkcijom preuzimanja sadržaja za gledanje 'offline'. Donosimo vam prve utiske.

Gaming

For The Win! konferencija ove godine okuplja preko 500 ‘game dev’ profesionalaca

Treće izdanje konferencije For The Win! posvećene game developmentu u Srbiji održaće se 29. i 30. maja, a pored već tradicionalnog večernjeg keynote programa u Bitef teatru, glavni program biće održan u MTS Dvorani, uz dodatne spin-off događaje, žurke i prilike za neformalni networking.

Karijere

Lena Miladinović: Od žene se uvek traži više — u šahu i u preduzetništvu!

Ovogodišnji osmomartovski specijal otvaramo intervjuom s višestrukom državnom prvakinjom u šahu i osnivačicom Outpostchess startapa.

Novost

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.