Najtraženije pozicije i tehnologije u srpskom IT sektoru u 2023. godini

Zbogom crypto – zdravo AI: Koje su trenutno najtraženije pozicije i tehnologije u Srbiji?

Ko su trenutno najtraženiji kadrovi na srpskoj IT sceni? Koji programski jezici i tehnologije dominiraju? Odgovore na ova pitanja otkrivaju nam predstavnici regruterskih agencija.

U brojnim razgovorima koje smo vodili sa predstavnicima domaće tehnološke scene od kako je počela kriza, postalo je jasno da je glavna reč ovog perioda – stabilnost. Svi žele stabilne kompanije, stabilan posao, stabilne plate koje odolevaju inflaciji i, po mogućstvu, stabilnu ponudu poslova kao protivtežu talasu otkaza kome smo svedočili u prethodnom periodu.

Stoga smo rešili da regruterima postavimo pitanje koje će nam otkriti u kom pravcu se trenutno kreće ponuda poslova u IT sektoru u Srbiji. Dakle, ko su u ovom periodu krize najtraženiji (i najplaćeniji) kadrovi i tehnologije? Koliko se scena u odnosu na pre nekoliko godina promenila, kada su dominirali blockchain i kriptovalute?

Svoja iskustva sa nama podelili su Đorđe Golubović (CEO, Omnes Group), Jelena Zelenović (Brand Manager, HelloWorld), Nedeljko Radojičić (Head of Legal & Operations, BPS TECH) i tim iz agencije FatCat Select.

Za kojim IT inženjerskim profilima u ovom trenutku u Srbiji vlada najveća potražnja? Ko su najtraženiji profesionalci?

Đorđe: Ono što mi primećujemo, najveća potražnja trenutno vlada za Full-stack developerima (razni tech-stack-ovi). Mišljenja sam da je to trenutni trend koji prati inflaciju i ekonomsku situaciju, ne samo kod nas, već u celom svetu. Verujem da će se ovaj trend promeniti u skorijoj budućnosti i da će se tržište vratiti u pređašnje stanje.

Jelena: Na prvom mestu se ističe Software Developer pozicija, što je očekivano s obzirom na ključnu ulogu koju imaju u razvoju softverskih rešenja. Takođe, visoko se pozicionira IT Help Desk/Support pozicija, što ukazuje na potrebu za stručnjacima koji pružaju podršku korisnicima u rešavanju tehničkih pitanja.

Ne smemo zaboraviti ni značaj System Administratora/Inženjera, Frontend Developera i DevOps System Administratora/Inženjera, koji zauzimaju treće, četvrto i peto mesto po tražnji. Ovi stručnjaci su od suštinskog značaja za održavanje stabilnosti sistema, razvoj korisničkog interfejsa i efikasno upravljanje operacijama.

Nedeljko: I dalje su najtraženiji standardni programski jezici, poput .NET, Java, C++ i Python, ali primećujemo porast potražnje za pozicijama iz oblasti Data Science, Machine Learning i Project Managementa.

FatCat Select tim: Sa stanovišta senioriteta, velika je potreba za veoma iskusnim inženjerima, sa raznovrsnim portofoliom, koji su spremni da uplivaju u sve izazovnije projekte.

Sa druge strane, sve je manje oglasa koje nude prilike početnicima u ovoj karijeri. Imajući u vidu da potrebe variraju i od tech stack-a kompanije, primećuje se da je i dalje najveća potreba za softver inženjerima u tradicionalnoj podeli na front, back i full-stack inženjere. Vidljiv je i porast u rolama koje se tiču veštačke inteligencije, a raste potreba i za specifičnim profilima poput Site Reliability Engineer stručnjaka.

Koji programski jezici, framework-ovi i platforme su trenutno najtraženiji među poslodavcima?

Đorđe: Trenutno najtraženiji su Javacript, Java, Typescript, C#, Python i Data kadrovi. Što se popularnosti framework-a tiče, stanje u odnosu na raniji period se nije promenilo, još uvek prednjače React, Angular, Node, Spring, .NET i Django. Kada trenutnu situaciju uporedimo sa istom iz prethodnih godina, određene oblasti tehnologije su doživele pad (kao što su blockchain i kripto), dok su IoT, AI, gaming, fintech i healthcare sektori u ekspanziji.

Jelena: Trenutno, JavaScript je vodeći programski jezik koji je visoko tražen među poslodavcima tokom prve polovine 2023. godine. Ova popularnost nije iznenađujuća, s obzirom na široku primenu ovog jezika za razvoj interaktivnih veb aplikacija.

Pored JavaScript-a, tehnologije kao što su Java, SQL, Git, Linux i Python takođe zauzimaju značajno mesto na listi najtraženijih tehnologija. Java je i dalje popularan izbor za razvoj raznovrsnih aplikacija, SQL je ključan za upravljanje bazama podataka, Git olakšava upravljanje verzijama koda, Linux je prisutan u mnogim serverskim okruženjima, dok Python ostaje tražen zbog svoje raznovrsnosti i lakoće učenja.

Što se tiče posebnih oblasti tehnologije, i dalje postoji interesovanje za blockchaim tehnologiju, kriptovalute i IoT. Ovi segmenti i dalje privlače pažnju, posebno u kontekstu inovacija i potencijalnih poslovnih prilika.

Nedeljko: U poređenju sa prošlom godinom nema velike razlike budući da je i tada najtraženija pozicija bila ubedljivo .NET. Ipak, fokus se polako prebacuje na oblast veštačke inteligencije koja postaje sve zastupljeniji buzz word u oglasima sa kojima se susrećemo.

Kandidati su zainteresovani da budu deo zajednica gde se više govori o blokchainu i to je definitivno nešto što budi pažnju kandidata, dok se kriptovalute ređe pominju u poslednjih godinu dana.

FatCat Select tim: U poslednjih nekoliko godina raste popularnost JavaScript-a i njegovih framework-ova, pretežno React na frontu i Node.js na backendu. Pored njih ne jenjava potražnja za Java developerima. Sve veće interesovanje se javlja za oblast blockchain kod nas, medjutim nismo primetili poseban fokus na neku određenu oblast tehnologije.

Da li je kriza uticala na to da kompanije danas traže drugačije profile stručnjaka, tehnologije i sl. u odnosu na pre nekoliko godina?

Đorđe: Stanje na tržištu rada se definitivno promenilo kada je IT sektoru u pitanju, i trenutna kriza je uticala na poslodavce da se prilagode novonastaloj situaciji. Više upita dobijamo za full-stack profesionalcima, koji barataju sa dva ili više programskih jezika/fw, dok su ranije klijenti imali potrebu za više različitih rola. Dodao bih da je u ovom trenutku veći fokus na liderskim i mediorskim pozicijama, što kada uporedimo period od pre par godina, nije bio slučaj.

Jelena: Primetno je da postoji smanjenje potražnje za senior IT stručnjacima u poređenju sa prošlom godinom. Ovo može biti posledica više faktora, uključujući potrebu za optimizacijom troškova i prilagođavanjem novonastaloj situaciji. Umesto toga, medior IT stručnjaci su postali prioritet za poslodavce. Prema podacima sa sajta HelloWorld.rs, čak 64% svih oglasa u prvom kvartalu 2023. godine namenjeno je medior stručnjacima, dok je udeo oglasa za senior stručnjake iznosio 18%. Ponude za juniore činile su 15% svih oglasa. U poređenju sa prošlom godinom, primećuje se smanjenje udela oglasa za seniore za 5%, dok se udeo oglasa za juniore povećao za 7%.

Nedeljko: Firme su izbirljivije, potraga za najiskusnijim profilima je intenzivnija nego ranije i mnogo se više brinu o uklapanju kandidata u samu kulturu kompanije. Obzirom da je 80% IT kompanija u Srbiji outsourcing, sve više se traže sposobni sales manageri, jer se kompanije po prvi put susreću sa situacijom proaktivne potrage za novim klijentima.

FatCat Select tim: Uticaji krize su definitivno primetni, mnogo je slobodnih kandidata na tržištu trenutno, i to svih senioriteta. Ono što se može primetiti jeste da je veliki broj kompanija zaustavio proces zapošljavanja za naredni period, dok se situacija ne stabilizuje.

Sa druge strane, kod kompanija koje još uvek aktivno zapošljavaju, može se primetiti određena promena. I dalje su u pitanju slične tehnologije kao i pre, ali se može primetiti da su pooštreni kriterijumi, kompanije su dosta izbirljivije kada je reč o pronalaženju pravih kandidata za pozicije koje imaju otvorene. Uz to, mnogo kompanija razmišlja kako da iskoristi različite AI alate koji su sada sve dostupniji, te bismo u budućnosti mogli očekivati potragu za više stručnjaka koji znaju da koriste ove alate.

Kakva su očekivanja poslodavaca u vezi sa naprednim tehnološkim veštinama, poput razvoja veštačke inteligencije, veština analize podataka i slično?

Đorđe: Očekivanja poslodavaca u vezi sa naprednim tehnološkim veštinama, posebno u oblastima poput razvoja veštačke inteligencije, analize podataka i sl, brzo su porasle u poslednjih nekoliko godina. Tehnologija je napredovala i poslodavci će se sve više oslanjati na podatke i mašinsku inteligenciju kako bi podstakli produktivnost i inovacije. Potražnja za veštinama u ovim oblastima je u porastu i poslodavci će sve više tražiti kombinaciju tech i soft veština, iako se očekivanja mogu razlikovati u zavisnosti od industrije, veličine kompanije i same uloge.

Jelena: Očekivanja poslodavaca u vezi sa naprednim tehnološkim veštinama su sveobuhvatna i odražavaju potrebu za kontinuiranom inovacijom i prilagođavanjem brzim promenama u tehnološkom okruženju. Napredne veštine poput razvoja veštačke inteligencije (AI), analize podataka i sličnih postaju ključne u današnjem poslovnom svetu.

S obzirom na brz tehnološki napredak, poslodavci sve više cene stručnjake koji su upoznati sa najnovijim tehnološkim trendovima i spremni su da se neprestano usavršavaju. Kandidati koji pokazuju sposobnost da primene napredne tehnološke veštine na inovativan način su posebno vrednovani. To znači da osim posedovanja tehničkog znanja, kandidati trebaju pokazati sposobnost primene ovih veština u rešavanju problema, unapređenju poslovnih procesa i ostvarivanju pozitivnih poslovnih rezultata.

Napredne tehnološke veštine postaju neophodne za izgradnju inovativnih poslovnih modela i ostvarivanje uspeha u sve kompleksnijem tehnološkom okruženju. Kandidati koji mogu spojiti tehničko znanje sa kreativnošću i sposobnošću primene imaju veliku prednost na današnjem tržištu rada.

Nedeljko:Informacija je postala vrednost na tržitu, i analiza velikog broja podataka daje prednost na tržištu. U poslednje vreme su sve teme u vezi AI doživele veliku ekspanziju, a svi projekti idu ka tome da nekako uklope AI u svoje delovanje.

FatCat Select tim: Ovo umnogome zavisi od samih rola, kompanija kao i projekata na kojima bi se radilo. Iako se ne može izvući opšte pravilo, primećuje se sveprisutna pojačana pažnja i napor u traženju profila koji imaju veliku želju za učenjem novih tehologija, alata i ličnom napretku. Razvoj veštačke inteligencije ne samo da utiče na IT inženjere, već i na non-tech stručnjake – marketing, HR, operations i finansijskih profila. Čini se kao da tržište najviše vrednuje one koji uspevaju da isprate ove trendove i na najefikasniji način uspešno primene iste u svojim nišama.

Koje su industrije ili sektori trenutno najviše zainteresovani za zapošljavanje kadrova u tehnološkoj industriji?

Đorđe: Sektori koji u ovom momentu imaju naiveću potrebu za novim kadrovima su kompanije koje posluju u gaming, gambling, healthcare, fintech i marketing industriji. Kovid pandemija je u velikoj meri pokrenula taj talas i izmenila svakodnevnice svakoga od nas. S tim u vezi, mišljenja sam da su poslovi na daljinu, online kupovina i sl, zaslužne za ekspanziju gore navedenih industrija.

Jelena: Pored IT industrije, sektor proizvodnje takođe pokazuje veliku zainteresovanost za zapošljavanje kadrova u tehnološkoj oblasti. Industrija proizvodnje sve više koristi automatizaciju, IoT (Internet of Things) uređaje i druge tehnologije kako bi unapredila svoje proizvodne procese, poboljšala efikasnost i kvalitet proizvoda.

Važno je napomenuti da tehnološke veštine postaju tražene i u drugim sektorima kao što su zdravstvo, finansije, transport, energetika i mnogi drugi. Ovo se dešava jer digitalna transformacija postaje neizbežna za mnoge industrije koje teže optimizaciji svojih operacija i boljem razumevanju potreba svojih korisnika.

Nedeljko: Outsource je i dalje preovladavajući ali sve više su to kompanije koje se bave gaming i gamblingom i kompanije koje imaju svoj proizvod.

FatCat Select tim: U najvećem usponu je svakako veštačka inteligencija i mašinsko učenje, što rezultira sve većim interesovanjem za kadrove sa ekspertizom u ovom sektoru. Takođe, product kompanije su u manjoj meri osetile krizu i nastavile su sa širenjem svojih timova.

Ko su trenutno najplaćeniji kadrovi?

Đorđe: Trenutno najplaćeniji kadrovi u IT sektoru su iskusni Java, Machine Learning, .NET, JavaScript, Python i Cloud inženjeri.

Jelena: Trenutno se radi istraživanje Puls srpske IT zajednice, gde ćemo imati sveže podatke i o visinama zarade, ali da vas podsetimo, prema  trenutno dostupnim podacima sa HelloWorld.rs iz avgusta 2022. godine, prosečne plate su se kretale na sledeći način:

  • Junior Software Developer su ostvarivali prosečnu platu od oko 1.050 evra.
  • Medior Software Developer su zarađivali prosečno oko 1.660 evra.
  • Senior Software Developer su imali daleko veće plate, sa prosečnom platom od oko 2.400 evra.

Ove cifre su orijentacione i mogu varirati u zavisnosti od mnogo faktora, uključujući specifičnosti kompanija, regiona i tehnologija koje se koriste. Važno je napomenuti da su plate samo jedan aspekt zaposlenja, a da se u praksi vrednuju i drugi benefiti, radno okruženje, mogućnosti napredovanja i slični faktori.

Nedeljko: Bez velike razlike u odnosu na prošlu godinu, i dalje su to profili DevOps, Data Science i Machine Learning inženjera. U globalu, očekivanja kandidata nisu snižena uprkos krizi. Iznenađenje na tržištu je svakako manja potražnja za programerima u okviru mobilnog razvoja, gde vidimo osetan pad otvorenih pozicija, kako za Android, tako i za iOS developere.

FatCat Select tim: Prema našem dosadašnjem iskustvu, role koje su najviše plaćene se odnose na Cloud Solutions Architecte. Druga značajna kategorija obuhvata lidere, kao što su Head of Development, Menadžeri i Tech/Team Leadovi. Takođe, ne treba zaboraviti i na inženjere, među kojima se posebno ističu AI inženjeri, Site Reliability inženjeri i DevOps stručnjaci.

Da li postoje određeni trendovi u oblasti razvoja softvera koji su posebno primetni u 2023. godini? Kako će se kretati trendovi u narednom periodu?

Đorđe: Zasigurno su veštačka inteligencija i automatizacija dva najveća tehnološka trenda koja će transformisati industriju u ovoj, a i narednim godinama. AI će omogućiti mašinama da uče i donose odluke poput ljudi, dok će automatizacija pojednostaviti procese i smanjiti greške.

Jelena: Jedan od ključnih trendova je nastavak dominacije veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja. Očekuje se da će se primena ovih tehnologija širiti na različite industrije, kao što su zdravstvo, proizvodnja, finansije i mnoge druge. Razvoj i primena AI modela će verovatno biti intenzivno istraživani, a alatke za pojednostavljivanje upotrebe ovih tehnologija biće sve značajnije.

Takođe, razvoj mobilnih aplikacija ostaje aktuelan trend. Mobilne aplikacije su i dalje ključne za korisničko iskustvo, a rapidan razvoj tehnologije mobilnih uređaja pruža mogućnosti za inovacije i razvoj novih funkcionalnosti.

Sigurnost softvera postaje još važnija, posebno s obzirom na sve češće sajber-napade. Razvoj softverskih rešenja koja su otpornija na napade i pružaju visok nivo sigurnosti postaje imperativ. Edukacija o sigurnosnim praksama takođe će biti ključna, kako bi se smanjila rizik od napada.

U narednom periodu, ovi trendovi će verovatno nastaviti da se razvijaju, uz dodatak novih tehnologija i praksi koje će oblikovati budućnost razvoja softvera. Povezivanje AI sa drugim tehnologijama, rastuća važnost etičkog razvoja softvera i kontinuirano poboljšavanje korisničkog iskustva verovatno će biti neki od ključnih aspekata razvoja softverske industrije.

Nedeljko: Smatramo da se tržište malo stabilizovalo, nakon perioda velikog rasta u zapošljavanju došlo je do pada ali je taj pad donekle bio uzrokovan realnim gubitkom projekata a donekle i strahom od krize pa firme nisu htele da zadržavaju ljude na klupi.

U Srbiji trend ide ka tome da najbolji poslodavci postaju firme sa svojim proizvodom i firme koje potiču iz zemalja koje mogu da priušte visok standard plata, a to su skandinavske zemlje i SAD.

Što se tiče potražnje smatramo da će se nastaviti sve više potražnja za Data Science I Machine Learning pozicijama.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.