N26 već prisutan kroz lokalnu kancelariju - od usluga na srpskom tržištu ipak ništa

N26 već prisutan kroz lokalnu kancelariju – od usluga na srpskom tržištu ipak ništa

Iako N26 aktivno širi svoj razvojni tim u Beogradu, proizvodi i usluge ove kompanije za sada ostaju van domašaja korisnika u Srbiji.

U toku jučerašnjeg dana izvestili smo da je nemački fintech N26 najavio svoj dolazak na srpsko tržište – nakon nove runde investicije prema kojoj valuacija ove mobilne banke iznosi čak 9 milijardi dolara. Novo proširenje planirano je na području Istočne Evrope za 2022. godinu, a CEO kompanije N26, Valentin Stalf, izjavio je u razgovoru za TechCrunch da je ovo područje gde ima prostora za rast i za zdravu konkurenciju.

Međutim, tumačeći ovu informaciju nismo do kraja shvatili na šta se taj rast odnosi. Da li na želju kompanije da na srpskom tržištu lansira svoje proizvode i usluge ili da ovde zaposli još ljudi kroz već uspostavljen razvojni tim. Odgovor je usledio kasno sinoć od press službe ove kompanije iz koje je potvrđeno da N26 u ovom trenutku ne planira proširenje izvan EU – makar ne u smeru Istočne Evrope:

N26 has no current plans to explore new markets. In general, we remain focused on our operations within the European Union, building our presence in the US, and preparing for our expansion into the Brazil market.

Da li će N26, ali i druge mobilne banke, ikada lansirati svoje proizvode ovde – čini se prvenstveno zavisi od usklađenosti domaće regulative sa zakonima Evropske unije. S druge strane, ostaje naravno i pitanje da li bi se jedna ovakva odluka komunicirala javno u ovom trenutku? Odgovor na to pitanje, po svemu sudeći, moraćemo da sačekamo.

U Beogradu već tim od 50 ljudi

Ako ne lansiraju svoje usluge ovde, šta to onda N26 traži u srpskoj prestonici? Kao što smo juče pisali, ovaj berlinski fintech je na domaće tržite zakoračio kroz partnerstvo sa beogradskom kompanijom Center for Investment and Finance (CIF). U zvaničnom odgovoru press službe navodi se:

N26 has embarked on a new joint venture with a local partner in Belgrade. We are working with a leading provider of software solutions for risk management, credit rating and scoring as well as regulatory reporting in South-East Europe, to develop a number of exciting new product developments. To date, we have grown the team in Belgrade to around 50 employees, and will continue to scale this over the coming months.

Na taj način, N26 priključio se velikom broju stranih kompanija koje u poslednje vreme ovde kreiraju ili šire svoje razvojne timove. LinkedIn pretragom vidimo da CIF ima desetak otvorenih pozicija i dok nam je sa jedne strane drago što je i ova kompanija prepoznala potencijal i vrednost domaćeg talenta, s druge strane ostaje gorak ukus jer je ona samo još jedna u nizu čiji se proizvodi razvijaju upravo u Srbiji, a čije usluge i dalje ostaju van domašaja domaćih korisnika.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kojih 12 grešaka prave osnivači startapa?

U 181. epizodi Office Talks podkasta, ugostili smo Milenu Milić i Miljana Tekića koji su s nama analizirali prvi Garaža report i otkrili 12 najčešćih grešaka kojima domaći startapi odbijaju investitore!

Startapi i poslovanje

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Kultura 2.0

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

Propustili ste

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Internet marketing

Anka Gorgiev: 95% novih proizvoda ne uspe, zato je tu neuromarketing da razume korisnike

DigiTalk konferencija u Zrenjaninu nam se bliži, a publika će pored mnogih predavača imati priliku da posluša predavanje Anke Gorgiev koja je stručnjak iz oblasti neuromarketinga, a sa kojom smo imali priliku da detaljno porazgovaramo u intervjuu koji sledi.