Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od 1.2 miliona dolara

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Startap MotionOps kreirao je istoimenu platformu koja digitalizuje poslovanje kompanija u home services industriji, prvenstveno na tržištu Amerike, i vlasnicima i menadžerima u pomenutoj industriji omogućava da, koristeći samo jedan alat, u potpunosti upravljaju svojim biznisom. Istovremeno, majstorima na terenu olakšava organizaciju, izvršavanje, dokumentaciju i naplatu usluga.

Iza ovog startapa stoje Nikola Cvetković, dugogodišnji tech preduzetnik, i Trevor Maddux, preduzetnik iz Jute (SAD) i Nikolin višegodišnji saradnik, koji uspešno vodi kompanije u home service industriji već 15 godina.

Inače, home service industrija važi za jednu od najstabilnijih industrija američke ekonomije, i njena vrednost se procenjuje na preko 500 milijardi dolara, sa godišnjim rastom od 35% i preko 500.000 biznisa koji su potencijalni klijenti samo u Americi.

Zadatak MotionOps-a je da automatizuje veliki deo procesa i smanji mogućnost ljudske greške

“Probleme koje MotionOps adresira su problemi iz prve ruke, primarno iz iskustva Trevora i njegovog tima, ali i brojnih partnera sa kojima su osnivači u kontaktu od prvog dana”, otkriva nam Nikola i dodaje da voditi home service kompaniju nije lako – planovi se često menjaju, a na kraju dana sve zavisi od ljudi, što samo po sebi predstavlja veliki izazov.

Iza startapa MotionOps stoje Nikola Cvetković, dugogodišnji tech preduzetnik, i Trevor Maddux, preduzetnik iz Jute (SAD).

Upravo zato, dodaje Cvetković, softverska rešenja bi trebalo da budu pomoć na ovom putu, da automatizuju veliki deo procesa i smanje mogućnost ljudske greške. Međutim, postojeća rešenja često su previše komplikovana za korišćenje, i nisu prilagodljiva da evoluiraju i rastu zajedno sa kompanijom. Trevor dodaje:

Kao vlasnik kompanije u ovoj industriji, moj zadatak je bio održivost i rast biznisa. Ništa na tržištu nije bilo potpuni odgovor na ovakve izazove, evo već više od 10 godina.
MotionOps je stvoren da, pre svega, pomogne kompanijama da rade efikasnije, da im pomogne da lakše rastu, a da pritom održe visok nivo kvaliteta usluga koje pružaju svojim klijentima. Naravno, sa ultimativnim ciljem da se poveća profitabilnost i obezbedi mirniji san. To je ono što je meni bilo potrebno sve vreme.

Inicijalna saradnja Trevora i Nikole dala im je ideju da zajedno mogu da naprave nešto veliko u home service industriji. “Trevor ima veliko domensko iskustvo i 15 godina vođenja prodajnih timova, što je nama u nekim prethodnim poduhvatima falilo. Mi imamo fenomenalan razvojni tim, i poznat je kvalitet naših programera, dizajnera, menadžera… Zajedničkim snagama, sa relativno malim brojem ljudi se trudimo da pariramo, a u mnogim aspektima i nadmašimo konkurenciju”, ističe Nikola i dodaje:

Ono što je u ovom poduhvatu drugačije je što sada tačno znamo šta pravimo, za koga i zašto baš to, jer imamo direktan feedback sa terena od strane grupe pilot klijenata koji nam pomažu da definišemo proizvod na najbolji mogući način.

Ova investicija je veliki vetar u leđa za nas. Srećni smo što smo, uprkos prilično lošoj investicionoj klimi trenutno, našli rane investitore koji dolaze iz naše ciljne industrije i koji će nam biti odličan partner na putu koji tek predstoji. Ovo je samo validacija da idemo u dobrom smeru, a glavni posao nam tek predstoji.

Naš sagovornik dodaje i da razvojni tim u Srbiji i prodajni tim u SAD već godinu i po dana rade na razvoju pomenute platforme, razgovaraju sa potencijalnim klijentima i prikupljaju povratne informacije i sada, kako kaže Nikola, konačno je sve spremno za početak direktne prodaje.

Planovi za budućnost uključuju i dalji razvoj proizvoda i kreiranje različitih strategija za izlazak na tržište

Kao što smo spomenuli, vodeći investitor u ovaj startap je Alpine 100venture capital fond iz Jute i, kako dodaje Cvetković, investicija od strane ovog fonda je posebno značajna iz razloga što je jedan od glavnih partnera osnivač najveće solar engineering kompanije u Americi, koja je deo industrije koju targetira MotionOps.

Ova platforma digitalizuje poslovanje kompanija u home services industriji, prvenstveno na tržištu Amerike.

Pored Alpine 100, MotionOps dobio je podršku i nekoliko anđela investitora, pa je ova runda zatvorena prebukirana (over-subscribe-ovana) u odnosu na inicijalni plan. Kompanija će ovu investiciju iskoristiti za širenje svog tima u Srbiji, unapređenje proizvoda i eksperimentisanje sa različitim strategijama za izlazak na tržište.

Home service industrija u SAD je puna mogućnosti, ali i ograničenja jer velike i dobro poznate kompanije već decenijama dominiraju tržištem i predstavljaju ozbiljnu konkurenciju”, objašnjava Nikola i dodaje:

Razvijanje i skaliranje platforme koja može biti konkurentna sa postojećim igračima zahteva značajne resurse – kako finansijske tako i tehničke. Ovaj aspekt postavlja visok prag za sve nove igrače u industriji. Međutim, feedback inicijalnih korisnika i sentiment korisnika konkurencije nam svakim danom sve više potvrđuju da smo na pravom putu i da pravimo nešto stvarno revolucionarno. Na tome radi tim fenomenalnih ljudi, na koje sam vrlo ponosan.

Za kraj, Nikola je pozvao i sve zainteresovane koji bi želeli da postanu deo tima da više informacija pronađu na njihovom zvaničnom sajtu, gde se mogu i detaljnije informisati o svim novostima koje dolaze iz MotiotionOps-a.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Office Talks Podcast

UrbiGo: Pametne bašte iz Srbije u pohodu na SAD

Gosti 157. epizode Office Talks podkasta bili su Aleksandar i Anja Varničić, osnivači startapa UrbiGo. Sa njima smo razgovarali o njihovom preduzetničkom putu, investiciji koja sledi i planiranom izlasku na tržišta EU i SAD.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.