Mojih 5: Preporuka knjiga, serija, tekstova, YouTube kanala i muzike

Mojih 5: Katarina Šonjić

U specijalu 'Mojih 5' kolege iz industrije deliće svoje preporuke serija, knjiga, YouTube kanala, muzike i članaka koje im trenutno okupiraju pažnju, a koji i nas mogu inspirisati dok željno iščekujemo povratak u normalan život.

Ako i vama nedostaje kancelarijsko ćaskanje uz kafu sa kolegama kada se, po pravilu, razmenjuju najbolje preporuke za knjige, serije i filmove – na pravom ste mestu!

Predstavljamo vam specijal „Mojih 5“ u okviru koga će kolege iz oblasti marketinga, HR-a i developmenta, sa nama deliti svoje preporuke sadržaja koji pomaću da lakše prebrode ove karantinske uslove.

Cilj nam je, kao i u akciji #RadimOdKuce, proširimo pozitivnu energiju među svima koji ovih dana rade od kuće i, osim tokom online sastanaka, ne viđaju svoje kolege sa kojima vole da popiju kafu i razmene zanimljive i korisne sadržaje.


U ovom tekstu svoje preporuke sa nama će Katarina Šonjić, Employer Branding menadžer u kompaniji u kompaniji Zuhlke koja je zadužena za postavljanje i implementiranje njihove EB strategije.

Pored redovnog posla, Katarina je prošle godine pokrenula blog katoncoffee.com, u okviru kog deli svoja iskustva i savete iz oblasti event menadžmenta i EB-a. Ujedno je i osnivačica online zajednice HR KUTAK koja okuplja HR entuzijaste i profesionalce, a aktivan je član i Heapspace zajednice koja se bavi unapređenjem tehnološke zajednice u Srbiji.

Serija: Le Casa de Papel

Priznajem, i ja sam se navukla na ovu seriju! Da li je to zbog toga što ljudi u mom okruženju pričaju o njoj ili što očajavam zbog planiranog putovanja u Barselonu koje se neće desiti. Svakako, serija mi je baš zanimljiva. Drugačija je od svega što sam do sada gledala, veoma pomešani odnosi među junacima i njihov kontekst u realnom svetu me stalno teraju da pretpostavljam šta se zapravo desilo i da mozgam dalje.

YouTube: ŽIŠKA podcast

Definitivno kanal agencije Žiška! Baš sam juče spomenula da sam njihov number one fan. Pokrenuli su podkast koji rado slušam. Sviđa mi se što nemaju konkretnu temu, već se bave stvarima koje njih lično interesuju. Nekako se odmorim dok ih slušam i uvek dobijem dodatnu inspiraciju za projekte na kojima trenutno radim. Kada bih ja imala podkast, bio bi nalik na njihov Storage time definitivno. Od toga na koji način pristupaju samom podkastu, do toga kakva je atmosfera tokom samog razgovora. Topla preporuka!

Knjiga: This is Marketing (Set Godin)

Trenutno završavam knjigu koju sam, inače, ukrala od kolege 😊 Moram da kažem da obožavam Seta i da je ovo jedna od onih knjiga koje vam osveže osnove (i to ne samo marketinga) i vrate vas na važna pitanja. Sviđaju mi se njegove priče i način na koji je knjiga napisana – kao da trenutno pričam sa čovekom.

Pored toga, nikako da načnem opet Start with why Sajmona Sineka. On je čovek kome se divim i na čiji rad i koncepte se veoma često vraćam. Pokrenuo je book club baš za ovu knjigu, jednom nedeljno odgovara na pitanja uživo i vodi ljude kroz poglavlja. Imao je do sada dva priključenja uživo, pa ko želi može da se uključi i u ovom trenutku. Inače, knjigu sam prvi put pročitala pre nekih 6 godina i od tada koncept golden circles primenjujem u svim projektima na kojima radim. Knjiga i koncept koji je ekstremno mnogo uticao moj način razmišljanja.

Muzika: Bob Marli

Ovih dana sluša se Bob Marli na Spotify-ju! Bila mi je potrebna pozitiva u svakodnevnom radu, pa mi to itekako pomaže. Acapella verzija na koju sam naletela mi je dala inspiraciju i podsetila na njega.

Tekst: Direktan prenos Ikarovog leta

Iskreno, trebalo mi je malo vremena da se setim odgovora na ovo pitanje. Shvatila sam da na webu uglavnom čitam informativne tekstove i pratim šta se dešava. Ipak, jedan tekst me je podstakao da razmišljam, ali u pravcu: kako zapravo funkcioniše kreiranje neke aplikacije, od čega zavisi njena upotreba, koliko je ovaj čovek motivisan da menja stvari i zašto ih nema više?

Pričam o tekstu koji je napisao Igor Spasić na njegovom blogu. Igor se upustio u kreiranje aplikacije za psihološku pomoć u ovom periodu koji bi omogućio Savezu psihologa Srbije da pomognu ljudima koji imaju potrebu. Nije znao šta ga čeka, ali je ipak preuzeo odgovorost da povuče aplikaciju i ne spava baš najbolje dve nedelje. Za mene je to veoma hrabro i volela bih da imamo više ovakvih primera.


Želiš da se uključiš u „Mojih pet“ ili znaš nekoga ko bi voleo da podeli sa nama svoje omiljene sadržaje? Piši nam na milena@netokracija.com!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Društvene mreže

Facebook pokreće program za suzbijanje lažnih informacija u Srbiji – da li je ovo kraj lažnim vestima?

Sa ciljem da suzbije širenje netačnih i neproverenih informacija u okviru svog sistema, Facebook je pokrenuo nezavisni program u Srbiji za proveru istinitosti činjenica (uglavnom vesti) koje se objavljuju na ovoj društvenoj mreži.

Kultura 2.0

Dizajniranje rečima: Zašto je tekst važan za korisničko iskustvo?

Ako radite na aplikaciji koja sadrži reči, morate imate osobu koja je za te reči odgovorna.