Država ćuti na zahteve frilensera

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

S obziorm na to da je naš sagovornik itekako upućen u problematku sa kojom se frilenseri usočavaju u proteklih mesec i po dana, on nam je detaljnije predstavio koja poruka stoji iza novoformiranog Udruženja radnika na Internetu, čija je ideja da se što pre pokrenu razgovori sa državnim organima jer, prema njegovim rečima, frilenseri hoće da plaćaju poreze i doprinose – ali je pitanje kako i koliko.

Kako nam je Pogačar rekao, problem leži u tome što država nije krenula na dobar način da rešava ovo pitanje. Ministarstvo finansija i Poreska uprava do sada nisu primenjivali kontrolu fizičkih lica koja su dužna da plaćaju porez na inostrane prilive, dok sagovornik kaže da je želja za naplatom došla u najnezgodnijem trenuktu – u doba korona krize.

Govorili smo i o tome šta konkretno Udruženje radnika na Internetu kroz pisane zahteve traži od Ministarstva finansija i Poreske upave, posebno kada je reč o pozivu na pregovore, te na koji način bi u tom slučaju izgledao model naplate poreza za frilensere u Srbiji – kako bi ljudi bili sigurni da mogu da rade i u ovim izazovim trenucima i kako se ne bi osećali ugroženim.

Ima li rešenja za frilensere na vidiku?

Podtema ove epizode je bila i selektivna različitih poreskih zakona, a Pogačar nam je više detalja otkrio i o tome šta je podrazumevao digitalni protest koji je pomenuto udruženje pokrenulo, kao i koje je rezultate taj protest doneo kada je reč o krajnjem cilju – tačnije slanju poruke Poreskoj upravi sa idejom da se započne pregovaranje.

Govorili smo između ostalog i o samom Udruženju radnika na Internetu i kako iz udruženja komuniciraju sa ljudima koji su se žalili na poziv iz Poreske uprave za početak procesa utvrđivanja plaćaja poreza za ostvarivani prihod. Saznali smo i na koji način im oni pomažu u ovim problemima zahvaljujući advokatima i poreskim savetnicima.

Pred sam kraj fokusirali smo se i na to kako je Poreska uprava obračunavala naplatu poreza i da li je retroaktivna naplata protivzakonita? Komentarisali smo i trenutni zakon o radu, kao i to da li u nekom doglednom periodu frilenseri mogu biti prepoznati od strane države, ali i ono što je najbitnije – da li uopšte postoji neko zajedničko rešenje i kako bi ono moglo da izgleda na fer i korektan način.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

 1. Ljubisa

  Ljubisa

  26. 11. 2020. u 17:52 Odgovori

  Ne razumem, otpustili su porez i dogovorili se sa taxistima i advokatima koji su bukvalno ucenili drzavu a sa frilenserima koji nemaju nikakva prava se ponasaju ko da su kriminalci. Malo mi to izgleda cudno ako se drzava danas deklarise da hoce da pomogne ljudima, sta je problem dogovoriti se o svemu, naci funkcionalno resenje i svi zadovoljni. Meni je ceo ovaj problem malo cudan mada sam i veoma razocaran u drzavu. Imam poznanika koji zivi od adsense, ima websajt, zaradjuje od 600-800Eu, kada mi je ispricao koliko placa softver (3D CAD), server, prevodioca, odrzavanje servera… bukvalno ce postati socijalni slucaj ako bude placao po ovom zakonu porez. Kaze lik da sigurno sa zenom i decom brise iz drzave ako drzava ne napravi normalni zakon. Zena mu isto ima fakultet.

 2. Jovica

  Jovica

  27. 11. 2020. u 18:07 Odgovori

  @ljubisa.Taksisti i advokati se nisu nista dogovorili.Sve sto su dobili su dobili na silu.Bez advokata pravosudje nije moglo da funkcionise 3meseca pa je drzava popustila.Taksisti su blokirali danima Beograd i na kraju su izboksovali 4000eur subvencija.Dogovor oba tela je bilo SILOM ali su imali “aparate” s kojima su pregovarali.Razmisli kakve mi aparate kao freelanceri imamo da potegnemo u pregovorima s drzavom.Zato smo i “kriminalci”..

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.