Država ćuti na zahteve frilensera

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

S obziorm na to da je naš sagovornik itekako upućen u problematku sa kojom se frilenseri usočavaju u proteklih mesec i po dana, on nam je detaljnije predstavio koja poruka stoji iza novoformiranog Udruženja radnika na Internetu, čija je ideja da se što pre pokrenu razgovori sa državnim organima jer, prema njegovim rečima, frilenseri hoće da plaćaju poreze i doprinose – ali je pitanje kako i koliko.

Kako nam je Pogačar rekao, problem leži u tome što država nije krenula na dobar način da rešava ovo pitanje. Ministarstvo finansija i Poreska uprava do sada nisu primenjivali kontrolu fizičkih lica koja su dužna da plaćaju porez na inostrane prilive, dok sagovornik kaže da je želja za naplatom došla u najnezgodnijem trenuktu – u doba korona krize.

Govorili smo i o tome šta konkretno Udruženje radnika na Internetu kroz pisane zahteve traži od Ministarstva finansija i Poreske upave, posebno kada je reč o pozivu na pregovore, te na koji način bi u tom slučaju izgledao model naplate poreza za frilensere u Srbiji – kako bi ljudi bili sigurni da mogu da rade i u ovim izazovim trenucima i kako se ne bi osećali ugroženim.

Ima li rešenja za frilensere na vidiku?

Podtema ove epizode je bila i selektivna različitih poreskih zakona, a Pogačar nam je više detalja otkrio i o tome šta je podrazumevao digitalni protest koji je pomenuto udruženje pokrenulo, kao i koje je rezultate taj protest doneo kada je reč o krajnjem cilju – tačnije slanju poruke Poreskoj upravi sa idejom da se započne pregovaranje.

Govorili smo između ostalog i o samom Udruženju radnika na Internetu i kako iz udruženja komuniciraju sa ljudima koji su se žalili na poziv iz Poreske uprave za početak procesa utvrđivanja plaćaja poreza za ostvarivani prihod. Saznali smo i na koji način im oni pomažu u ovim problemima zahvaljujući advokatima i poreskim savetnicima.

Pred sam kraj fokusirali smo se i na to kako je Poreska uprava obračunavala naplatu poreza i da li je retroaktivna naplata protivzakonita? Komentarisali smo i trenutni zakon o radu, kao i to da li u nekom doglednom periodu frilenseri mogu biti prepoznati od strane države, ali i ono što je najbitnije – da li uopšte postoji neko zajedničko rešenje i kako bi ono moglo da izgleda na fer i korektan način.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsDeezerPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Ostavi komentar

 1. Ljubisa

  Ljubisa

  26. 11. 2020. u 17:52 Odgovori

  Ne razumem, otpustili su porez i dogovorili se sa taxistima i advokatima koji su bukvalno ucenili drzavu a sa frilenserima koji nemaju nikakva prava se ponasaju ko da su kriminalci. Malo mi to izgleda cudno ako se drzava danas deklarise da hoce da pomogne ljudima, sta je problem dogovoriti se o svemu, naci funkcionalno resenje i svi zadovoljni. Meni je ceo ovaj problem malo cudan mada sam i veoma razocaran u drzavu. Imam poznanika koji zivi od adsense, ima websajt, zaradjuje od 600-800Eu, kada mi je ispricao koliko placa softver (3D CAD), server, prevodioca, odrzavanje servera… bukvalno ce postati socijalni slucaj ako bude placao po ovom zakonu porez. Kaze lik da sigurno sa zenom i decom brise iz drzave ako drzava ne napravi normalni zakon. Zena mu isto ima fakultet.

 2. Jovica

  Jovica

  27. 11. 2020. u 18:07 Odgovori

  @ljubisa.Taksisti i advokati se nisu nista dogovorili.Sve sto su dobili su dobili na silu.Bez advokata pravosudje nije moglo da funkcionise 3meseca pa je drzava popustila.Taksisti su blokirali danima Beograd i na kraju su izboksovali 4000eur subvencija.Dogovor oba tela je bilo SILOM ali su imali “aparate” s kojima su pregovarali.Razmisli kakve mi aparate kao freelanceri imamo da potegnemo u pregovorima s drzavom.Zato smo i “kriminalci”..

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.

Gaming

Otvorene nacionalne kvalifikacije za internacionalni IeSF šampionat – najboljima put u Izrael i vredne nagrade

U nedelju 25. aprila u organizaciji Srpskog Saveza E-sporta zvanično su otvorene nacionalne kvalifikacije za 13. IeSF Svetski e-sports šampionat čiji je domaćin Eilat, grad u Izraelu.