Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u 'oblaku'

Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u ‘oblaku’

Igranje video igara 'u oblaku' ili takozvani cloud gejming, nikada nije bio zanimljiviji. Nakon kompanija Apple i Google, na ovo zanimljivo tržište ušao je i Microsoft koji će kroz xCloud servis ponuditi Xbox igre PC i iOS korisnicima.

Microsoft Xbox cloud gejming servis koji je nazvan xCloud trebalo bi danas i zvanično da stigne za korisnike iOS i PC uređaja. Novi proizvod iz Microsoftove kuhinje biće dostupan putem web-a, tačnije na pretraživačima u okviru samih uređaja, prenosi The Verge. S obzirom na to da je ovo i dalje beta verzija servisa, očekuje se da vremenom dobije različita unapređenja, ali bitno je istaći da će pretplatnici usluge Xbox games pass ultimate moći da igraju igre sa popularne konzole na svojim PC i iOS uređajima.

Takođe, iz Microsofta su odlučili da pomenuta beta bar za sada bude prilično ograničena i zahtevaće da igrači samom servisu pristupe putem pozivnice kako bi mogli da učestvuju u finalnom procesu testiranja. Ovaj servis će biti dostupan putem zvaničnog sajta Xboxa u okviru kojeg korisnici Xbox pretplate iz 22 zemlje sveta mogu da se prijave kako bi imali priliku da probaju novi servis na svojim Safari, Chrome ili Edge pretraživačima.

Za početak će na servisu biti dostupno 100 naslova video igara a igrači koji će imati priliku da isprobaju uslugu mogu putem bluetooth-a ili USB-a priključiti odgovarajuće kontrolere ili ako im je lakše mogu koristiti prilagođene kontrole na dodir putem svog iPhone ili iPad uređaja.

Neka nova era igranja video igara

Šefica Microsoft xCloud odeljenja, Ketrin Glukštajn, povodom nove usluge koja se postepeno lansira globalno, kaže da će ograničena beta verzija servisa za početak kupiti vreme timu iz ove kompanije kako bi mogli na vreme da uče i u koraku ispravljaju potencijalne greške ali i unapređuju korisničko iskustvo – uz dodavanje podrške za više uređaja.

Plan Microsofta jeste da na vreme uspešno završi i svim korisnicima širom sveta ponudi svoj novi pertplatnički servsi i tako se priključi svojim konkurentima Apple Arcade-u i Google-ovoj Stadii, čiji smo dolazak detaljno analizirali prošle godine. Da stvari budu još zanimljivije, u svet cloud gejming nedavno je ušao i Facebook, pa se čini da bi naredni period mogao da bude i više nego zanimljiv kada je reč o ovim servisima ali i borbi za korisnike širom sveta.

Čini se da će u narednom periodu cloud gejming nastojati da promeni ali i pojednostavi i omasovi igranje poznatih video igara i zahtevnih naslova koje pojedini korisnici širom sveta nisu u prilici da igraju usled nedostatka adekvatnog hardvera. Zahvaljujući cloud tehnologiji, sve se to može promeniti sa jedne strane nudeći korisnicima jedno odlično iskustvo zabave a developerima i razvojnim timovima nove izazove i prostor za otkrivanje novih mogućnosti razvoja igara i hardvera u svetu sofisticirane industrije razvoja video igara.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.