Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u 'oblaku'

Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u ‘oblaku’

Igranje video igara 'u oblaku' ili takozvani cloud gejming, nikada nije bio zanimljiviji. Nakon kompanija Apple i Google, na ovo zanimljivo tržište ušao je i Microsoft koji će kroz xCloud servis ponuditi Xbox igre PC i iOS korisnicima.

Microsoft Xbox cloud gejming servis koji je nazvan xCloud trebalo bi danas i zvanično da stigne za korisnike iOS i PC uređaja. Novi proizvod iz Microsoftove kuhinje biće dostupan putem web-a, tačnije na pretraživačima u okviru samih uređaja, prenosi The Verge. S obzirom na to da je ovo i dalje beta verzija servisa, očekuje se da vremenom dobije različita unapređenja, ali bitno je istaći da će pretplatnici usluge Xbox games pass ultimate moći da igraju igre sa popularne konzole na svojim PC i iOS uređajima.

Takođe, iz Microsofta su odlučili da pomenuta beta bar za sada bude prilično ograničena i zahtevaće da igrači samom servisu pristupe putem pozivnice kako bi mogli da učestvuju u finalnom procesu testiranja. Ovaj servis će biti dostupan putem zvaničnog sajta Xboxa u okviru kojeg korisnici Xbox pretplate iz 22 zemlje sveta mogu da se prijave kako bi imali priliku da probaju novi servis na svojim Safari, Chrome ili Edge pretraživačima.

Za početak će na servisu biti dostupno 100 naslova video igara a igrači koji će imati priliku da isprobaju uslugu mogu putem bluetooth-a ili USB-a priključiti odgovarajuće kontrolere ili ako im je lakše mogu koristiti prilagođene kontrole na dodir putem svog iPhone ili iPad uređaja.

Neka nova era igranja video igara

Šefica Microsoft xCloud odeljenja, Ketrin Glukštajn, povodom nove usluge koja se postepeno lansira globalno, kaže da će ograničena beta verzija servisa za početak kupiti vreme timu iz ove kompanije kako bi mogli na vreme da uče i u koraku ispravljaju potencijalne greške ali i unapređuju korisničko iskustvo – uz dodavanje podrške za više uređaja.

Plan Microsofta jeste da na vreme uspešno završi i svim korisnicima širom sveta ponudi svoj novi pertplatnički servsi i tako se priključi svojim konkurentima Apple Arcade-u i Google-ovoj Stadii, čiji smo dolazak detaljno analizirali prošle godine. Da stvari budu još zanimljivije, u svet cloud gejming nedavno je ušao i Facebook, pa se čini da bi naredni period mogao da bude i više nego zanimljiv kada je reč o ovim servisima ali i borbi za korisnike širom sveta.

Čini se da će u narednom periodu cloud gejming nastojati da promeni ali i pojednostavi i omasovi igranje poznatih video igara i zahtevnih naslova koje pojedini korisnici širom sveta nisu u prilici da igraju usled nedostatka adekvatnog hardvera. Zahvaljujući cloud tehnologiji, sve se to može promeniti sa jedne strane nudeći korisnicima jedno odlično iskustvo zabave a developerima i razvojnim timovima nove izazove i prostor za otkrivanje novih mogućnosti razvoja igara i hardvera u svetu sofisticirane industrije razvoja video igara.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Plaćali ste CarGo putem PayPala? NBS će vam poslati sporazum o priznanju krivice

Zatekla vas je koverta i u prvi mah ne verujete šta čitate. Bez panike, uz sporazumno priznanje krivice ne plaćate nikakvu kaznu.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

N26 već prisutan kroz lokalnu kancelariju – od usluga na srpskom tržištu ipak ništa

Iako N26 aktivno širi svoj razvojni tim u Beogradu, proizvodi i usluge ove kompanije za sada ostaju van domašaja korisnika u Srbiji.

E-commerce

Berlinski N26 najavio otvaranje kancelarije u Beogradu – nakon novih $900 miliona investicije

Jedna od najpopularnijih mobilnih banaka najavila je ulazak na srpsko tržište i otvaranje beogradske kancelarije.

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic osigurao $5M investicije za dalje unapređenje svog alata za HR analitiku

Orgnostic je alat za analitiku i dijagnostiku koji HR-ovima i menadžerima omogućava da na jednostavan način započnu donošenje odluka o zaposlenima koje se temelje na brojkama vezanim uz ljudski kapital.

Tehnologija

Može li pravni sukob između kompanija Apple i Epic Games da promeni AppStore kakav danas poznajemo?

U avgustu prošle godine između kompanija Apple i Epic Games izbio je pravni spor u vezi sa naplatom naknada za kupovinu unutar igara. Ovaj sudski proces koji je ove godine pravično dobio Epic games, mogao bi da promeni budućnost funkcionisanja AppStore prodavnice.

Startapi i poslovanje

Zakazana javna rasprava povodom predloga Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine

Gotovo istovremeno sa javnom raspravom o predlogu Strategije razvoja startap ekosistema Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine održaće se i javna rasprava povodom Nacrta zakona o inovacionoj delatnosti.