Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u 'oblaku'

Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u ‘oblaku’

Igranje video igara 'u oblaku' ili takozvani cloud gejming, nikada nije bio zanimljiviji. Nakon kompanija Apple i Google, na ovo zanimljivo tržište ušao je i Microsoft koji će kroz xCloud servis ponuditi Xbox igre PC i iOS korisnicima.

Microsoft Xbox cloud gejming servis koji je nazvan xCloud trebalo bi danas i zvanično da stigne za korisnike iOS i PC uređaja. Novi proizvod iz Microsoftove kuhinje biće dostupan putem web-a, tačnije na pretraživačima u okviru samih uređaja, prenosi The Verge. S obzirom na to da je ovo i dalje beta verzija servisa, očekuje se da vremenom dobije različita unapređenja, ali bitno je istaći da će pretplatnici usluge Xbox games pass ultimate moći da igraju igre sa popularne konzole na svojim PC i iOS uređajima.

Takođe, iz Microsofta su odlučili da pomenuta beta bar za sada bude prilično ograničena i zahtevaće da igrači samom servisu pristupe putem pozivnice kako bi mogli da učestvuju u finalnom procesu testiranja. Ovaj servis će biti dostupan putem zvaničnog sajta Xboxa u okviru kojeg korisnici Xbox pretplate iz 22 zemlje sveta mogu da se prijave kako bi imali priliku da probaju novi servis na svojim Safari, Chrome ili Edge pretraživačima.

Za početak će na servisu biti dostupno 100 naslova video igara a igrači koji će imati priliku da isprobaju uslugu mogu putem bluetooth-a ili USB-a priključiti odgovarajuće kontrolere ili ako im je lakše mogu koristiti prilagođene kontrole na dodir putem svog iPhone ili iPad uređaja.

Neka nova era igranja video igara

Šefica Microsoft xCloud odeljenja, Ketrin Glukštajn, povodom nove usluge koja se postepeno lansira globalno, kaže da će ograničena beta verzija servisa za početak kupiti vreme timu iz ove kompanije kako bi mogli na vreme da uče i u koraku ispravljaju potencijalne greške ali i unapređuju korisničko iskustvo – uz dodavanje podrške za više uređaja.

Plan Microsofta jeste da na vreme uspešno završi i svim korisnicima širom sveta ponudi svoj novi pertplatnički servsi i tako se priključi svojim konkurentima Apple Arcade-u i Google-ovoj Stadii, čiji smo dolazak detaljno analizirali prošle godine. Da stvari budu još zanimljivije, u svet cloud gejming nedavno je ušao i Facebook, pa se čini da bi naredni period mogao da bude i više nego zanimljiv kada je reč o ovim servisima ali i borbi za korisnike širom sveta.

Čini se da će u narednom periodu cloud gejming nastojati da promeni ali i pojednostavi i omasovi igranje poznatih video igara i zahtevnih naslova koje pojedini korisnici širom sveta nisu u prilici da igraju usled nedostatka adekvatnog hardvera. Zahvaljujući cloud tehnologiji, sve se to može promeniti sa jedne strane nudeći korisnicima jedno odlično iskustvo zabave a developerima i razvojnim timovima nove izazove i prostor za otkrivanje novih mogućnosti razvoja igara i hardvera u svetu sofisticirane industrije razvoja video igara.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.