Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u 'oblaku'

Microsoft kroz xCloud donosi Xbox igre za PC i iOS uređaje i ulazi u svet gejminga u ‘oblaku’

Igranje video igara 'u oblaku' ili takozvani cloud gejming, nikada nije bio zanimljiviji. Nakon kompanija Apple i Google, na ovo zanimljivo tržište ušao je i Microsoft koji će kroz xCloud servis ponuditi Xbox igre PC i iOS korisnicima.

Microsoft Xbox cloud gejming servis koji je nazvan xCloud trebalo bi danas i zvanično da stigne za korisnike iOS i PC uređaja. Novi proizvod iz Microsoftove kuhinje biće dostupan putem web-a, tačnije na pretraživačima u okviru samih uređaja, prenosi The Verge. S obzirom na to da je ovo i dalje beta verzija servisa, očekuje se da vremenom dobije različita unapređenja, ali bitno je istaći da će pretplatnici usluge Xbox games pass ultimate moći da igraju igre sa popularne konzole na svojim PC i iOS uređajima.

Takođe, iz Microsofta su odlučili da pomenuta beta bar za sada bude prilično ograničena i zahtevaće da igrači samom servisu pristupe putem pozivnice kako bi mogli da učestvuju u finalnom procesu testiranja. Ovaj servis će biti dostupan putem zvaničnog sajta Xboxa u okviru kojeg korisnici Xbox pretplate iz 22 zemlje sveta mogu da se prijave kako bi imali priliku da probaju novi servis na svojim Safari, Chrome ili Edge pretraživačima.

Za početak će na servisu biti dostupno 100 naslova video igara a igrači koji će imati priliku da isprobaju uslugu mogu putem bluetooth-a ili USB-a priključiti odgovarajuće kontrolere ili ako im je lakše mogu koristiti prilagođene kontrole na dodir putem svog iPhone ili iPad uređaja.

Neka nova era igranja video igara

Šefica Microsoft xCloud odeljenja, Ketrin Glukštajn, povodom nove usluge koja se postepeno lansira globalno, kaže da će ograničena beta verzija servisa za početak kupiti vreme timu iz ove kompanije kako bi mogli na vreme da uče i u koraku ispravljaju potencijalne greške ali i unapređuju korisničko iskustvo – uz dodavanje podrške za više uređaja.

Plan Microsofta jeste da na vreme uspešno završi i svim korisnicima širom sveta ponudi svoj novi pertplatnički servsi i tako se priključi svojim konkurentima Apple Arcade-u i Google-ovoj Stadii, čiji smo dolazak detaljno analizirali prošle godine. Da stvari budu još zanimljivije, u svet cloud gejming nedavno je ušao i Facebook, pa se čini da bi naredni period mogao da bude i više nego zanimljiv kada je reč o ovim servisima ali i borbi za korisnike širom sveta.

Čini se da će u narednom periodu cloud gejming nastojati da promeni ali i pojednostavi i omasovi igranje poznatih video igara i zahtevnih naslova koje pojedini korisnici širom sveta nisu u prilici da igraju usled nedostatka adekvatnog hardvera. Zahvaljujući cloud tehnologiji, sve se to može promeniti sa jedne strane nudeći korisnicima jedno odlično iskustvo zabave a developerima i razvojnim timovima nove izazove i prostor za otkrivanje novih mogućnosti razvoja igara i hardvera u svetu sofisticirane industrije razvoja video igara.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Novost

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.